Pse filozofet kan frik nga FEMRA?

Danae

Primus registratum
Re: Pse filozofet kan frik nga FEMRA?

ah mu kujtua dhe J.S.Mill qe flet per te shoqen ne menyren me te bukur te shprehjes, ja nje filozof qe diti te studioje filozofine ne menyren me te drejte.
po filloj te marr fryme nga ngurtesia e filozofise ne refleksin e pasqyres.

hells_kitchen

Forumium praecox

Pse filozofet kan frik nga FEMRA?

Sepse e vetmja specie ne univers qe besohet te jete ne gjendje te fute djallin ne ne nje shishe ... kjo eshte legjende por kuptimplote ne nje fare lloji /pf/images/graemlins/smile.gif

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
[ Erazmi thoshte ne nje moment ne vepren e vet "elozhi i marrezise" per filozofin" "Cila grua mund ta duroje ate?" ]
*dmth, "a priori" filozofi mashkull...femra duhet te jet vetem grua,edhe pse e marr kuptohet. E-he,interesante.

[/ QUOTE ]

Kush e tha kete?
Edhe gruaja mund te jete apo te behet filozofe. Ketu po flasim per natyrshmerite. Per dy natyra te ndryshme qe plotesojne qenien njerezore. Dhe kjo eshte evidente, quaje si te duash. Ne dac edhe retorike.

[ Pikerisht femra do ta kishte te pamundur te jetonte me nje filozof, pasi eshte e kunderta e tij. ]
* Prap e limiton " a priori" filozof=mashkull , femra=femer.

[/ QUOTE ]

Te vesh barazime eshte gjithmone e papershtatshme. Filozofi nuk eshte baraz me mashkull. Por filozofi ka tipare mashkullore te perjetimit dhe perceptimit te botes, te fenomeneve. Dhe kjo eshte thjesht ne planin e pergjithshem dhe me teper mund ta konsiderojme si nje metafore e cila gjen mbeshtetje ne format e ndryshme te natyres njerezore.

Pra filozof nuk eshte = me mashkull ashtu sic jo cdo mashkull eshte filozof. Nga ana tjeter, prej kesaj nuk rrjedh as se femra eshte baraz vetem me femer. Keto jane perfundime qe i nxjerr ti, pasi ke paragjykimin per ti perkthyer gjerat ne nje ideologji feministe.

[ Femra eshte ajo qe vepron me intuitivisht, vepron me emotivisht, ndersa mashkulli, per me teper filozofi eshte i prirur te zhytet ne dilema pa fund, per ti gjetur kuptimin gjerave qe ne jeten e perditshme udhehiqen nga prakticiteti. ]
* ateher ke nje hapsire filozofike SHUM te limituar,ngushellimet e mija! Filozofia esht kerkim...esht e-motive,esht intuitive,esht praktike[...] = kerkim i pafund!!!

[/ QUOTE ]

Tani nuk dua fare te hyj ne nje debat me tjeter rrjdhe, duke diskutuar elementet e mendimit filozofik, por po shpreh se une nuk po i ve hic limite filozofise. Une po shpreh thjesht nje gje ne menyre metaforike. Mos nxirr perfundime duke u nisur nga gjykime te fjaleperfjaleshme. Sigurisht filozofia ka edhe intuiten si arme te veten dhe une jam nje mbrojtes i flakte i kesaj, pasi jam prej atyre qe mbrojne metafiziken. Por ne vija te pergjithshme, dhe per me teper duke pasur para sysh filozofine e sotme e cila ka rrjedhur prej racionalizmit drejt, iluminizmit, materializmit apo edhe pragmatizmit, filozofia ka humbur shume nga mendimi intuitiv. Vetem bergsoni si dhe elemente te vecante kane sjelle nje fryme tjeter, por ne pergjithesi filozofia e shek XX, ka shkare drejt nje imitimi te matematikes, apo edhe formave te tilla si ekzistencializmi etj. Nejse, tek e fundit, perseri, mbetemi tek Sofia e lashte greke, e cila eshte tipar mashkullor, persa i perket nje kendveshtrimi metaforik.

[Per mua filozofi nuk e ka frike femren. Eshte femra ajo qe nuk mund ta shtyje dot gjate me filozofin. Eshte filozofia ajo qe eshte e mrezitshme per grate ne pergjithesi.]
*Une them se po...sepse filozof've ju intereson e pa-arritshmja , ajo qe s'njihet...dhe ATY s'kan gjetur,s'jan zhvilluar,s'kan kerkuar ta njohin vertet gjysmen e botes tjeter.

[/ QUOTE ]

Po mire... Edhe sikur ta marrim absolutisht keshtu, gje qe nu kka shume rendesi. Une nuk thashe iu intereson apo jo femra filozofeve. Une thashe vetem se jane filozofet ata qe behen te merzitshem per femrat, per arsyet qe i spjegova me alrte. Per arsye se gjerat per te cilat interesohet nje filozof, per nje femer jane, ne pergjithesi te kota. Ato mund te duken interesante ne pamje te pare, por kur fillon dhe futet pak me tej, dhe kupton kompleksitetin e gjerave, gjithcka behet e merzitshme. Njesoj si shkenca, jo te gjithe interesohen per te.

Tani, tek e fundit, une thjesht citova Erazmin. Ti je apo jo dakort me te, ate nuk po e kuptoj.

blabla

Primus registratum

Edhe gruaja mund te jete apo te behet filozofe. Ketu po flasim per natyrshmerite. Per dy natyra te ndryshme qe plotesojne qenien njerezore. Dhe kjo eshte evidente, quaje si te duash. Ne dac edhe retorike.

[/ QUOTE ]

Gysi, zakonisht kam tendenci te jem dakort me ty, por tani me ngjan si Lawrence summers edhe ti. Kujdes mos te t'heqin nga puna dhe ty. : )

Gysi

Primus registratum

Nejse, ne pergjithesi, nuk me kane c'te me heqin, se jam mesuar ti hap pune vetes edhe kot! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Tani ca te bej une, kur te tjeret duan se s'ben te ti interpretojne gjerat ne nje menyre fikse.

blabla

Primus registratum

Megjithate n'dakort jam qe "natyra" ka t'boj me menyren apo aftesine per te filozofuar. Por, per t'iu permajtur temes, mbase eshte kjo arsyea per te cilen filosofet (meshkuj) e kan frike femren--ne aftesine e saj (tonen) per t'a mbikaluar naturen (qe e formulove ti mepare).
Por, sic munded t'a dish--filozofia do koh (te lire), dicka qe esht commoditet per femra.

Gysi

Primus registratum

Natyra kushtezon menyren e te menduarit, per mua (sigurisht deri ne njefare mase).
Ka dhe femra filozofe, nuk do te thote gje. P.sh. Hanah Arendt, Zhane Hersh. Dhe ato jane bere te tilla si pasoje e studimeve te tyre.
Ndersa une po flas per natyren e meshkujve dhe femrave ne pergjithesi.

Danae

Primus registratum

lereni se ka te drejte,ai di se cfare thote, sa filozofe frekuentoni ju do pyesja une?!

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Me kujton ate kengen e Iron-Maiden : Fear of the dark! /pf/images/graemlins/devil.gif

Gjithmon njeriu ka pas dhe ka frik nga "tjetri"... xenophobia.
Thua qe filozofet (meshkuj) jan ndryshe?! Aspak,perkundrazi.
Fakti qe kerkojn pertej syve me ç'do metod te imagjinueshme , s'vehet ne gjykim.

Vehet at'her kur kan ate arrogancen te flasin kaq "leht" dhe nen nje menyre kaq ofenduse per gjysmen tjeter e njeriut.Nqs te pelqen sofia greke e lasht , aty gjen SHUM materjal per kte FOBI. Gjen ne historin e filozofis shum femra qe jan vrar,shkak superioriteti i intelektit.Ky esht nje fakt objektiv!
Flasin per gjera shum te mdhaja dhe nuk shohin/degjojn çfare kan para syve... that's the tragedy! /pf/images/graemlins/angel.gif
Kur njohin vet-veten dhe pjeset me t'errta , dalin ne konkluzion se dhe tjetri mund ti ket dhe mund ti perdori kundrejt tij. Pastaj kur esht dhe nje "gjini" tjeter,esht KULMI i frikes. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sa per filozofe femra :

Aspasia ,
Ipazia,
Ipparchia,
princesha-Elizabet (letrat ndermjet saj dhe Kertezit )
Mary Astell
Suor Juana Inés de la Cruz , Margaret Cavendish.
EDITH STEIN
SIMONE WEIL
&gt;SIMONE DE BEAUVOIR&lt; : "historia e njerzimit i jep superioritet qenies qe ka fuqi te VRASI/prishi, dhe jo qenies qe jep JETEN/nderton". /pf/images/graemlins/shrug.gif

P.s Per marrzin e qenies humane jam plotsisht dakort me Erazmin : aty ku ndjek "moden" e frikes,aty ku je dhe ti,JO!
Esht e leht te prishesh , esht shum me e veshtire te ndertosh... pse te prishet armonia?!
Natyra ekziston dhe pa ne , jemi ne qe s'mund te jetojm ne te dhe e prishim per te mbi-jetuar : mbijetuar me njerzit,femer&amp;mashkull,jo per tu shkatruar!

E rendsishmja esht te pranosh limitet me dijeni dhe kerkim.

e ci-ci-ci&amp;bla-bla-bla. /pf/images/graemlins/lol.gif

Danae

Primus registratum

nuk levdon kush filozofet qe percmojne femret, filozofi eshte edhe ajo: chi disprezza compra
filozofet kane tendenca shume te forta per blerje me cmim te lire.
femra merzitet me filozofin, jo filozofi me femren.

blabla

Primus registratum

Gysi, n'dakord pra--natyra ka shum te boj me menyren e te menduarit; ama, kjo nuk do te thote qe femrat jan te paafta te filozofojne. P.sh. ti munded te jesh shum i afte te besh vrap, por, nqs nuk vrapon cdo dite, ka shum mundesi qe se kalon dot miljen pa te rene heart-attack, lere pastaj marathonen.
Aurora, menyra jote defensive e argumentit "underscores" argumentat e meshkujve (ne forum, dhe jashte)--qe ne jemi te paafta ne filozophi. Te gjitha emrat qe ke von aty, nuk kan dhene ndonje kontribut te madh ne fushen e epistemologjise-feminismit esht gjo tjeter.

blabla

Primus registratum

Asr, nqs te gjith qent e botes bejn kuvend edhe diskutoje problemet psikologjike te njerezve, mendo se munded t'i zgjedhin?

zog

Primus registratum

kam vene re se ne nje shoqeri feministe nuk ka filozofe (kjo s'do te thote se nuk ka njerez qe merren me filozofi hee) dhe se kur ka filozofe nuk ka femra ne pushtet (nga ai lloji pra qe te bejne frike).

koha e filozofeve zhduket posa fëmra fillon e merret me filozofi, mnjf.

Danae

Primus registratum

Asr, nqs te gjith qent e botes bejn kuvend edhe diskutoje problemet psikologjike te njerezve, mendo se munded t'i zgjedhin?

[/ QUOTE ]
mund ta paraqesesh me mire se nuk po kuptoj se cfare pyet, mbase per te dallu nese qent bejne kuvend apo qeniet. dmth me qarte cila eshte pyetja?

Danae

Primus registratum

vertet qe eshte te rrahesh uje ne hava, kur njerezit jane te bindur qe ne origjine kane tendencen te ruajne bindjet pa u bazuar ne asnje argument, e sado argumente t'u sjellesh njesoj ngelet gjithcka, vazhdojne ngulin kembe ne bindjen fillestare, per kete pyeta e ka kuptu kush dialogun.
tema nuk eshte e keqe, biles do thoja shume interesante thjesht se jo cdonjeri mund te shprehe nje opinion ne lidhje me kete teme pa patur shume dijeni rreth temes.
gysi eshte nje burim interesant mendimi dhe ka te drejte per generalizimin e mendimit, pastaj se ka filozofi te ndryshme dhe se filozofet jane njerez kjo qendron ne raste specifike, pergjithesisht po te frekuentonit me shume filozofe te mirefillte do kuptonit se pergjithesisht gysi ka te drejte dhe di se cfare flet, mos e akuzoni kot si rast te izoluar,me vjen te them edhe se filozofet kane frike nga ata qe nuk mendojne, e zgjidh dot kush gjeegjezen se kush mendon pak?

zog

Primus registratum

dhe ti i quan ARGUMENTE keto fjalet e tua ?

ps; kjo teme eshte qesharake, per vete faktin se filozofet trajtojne NJERIUN (homme ne frengjisht i thone njeriut si dhe burrit) pergjithesisht neper analizat e tyre. si dhe s'ma ha mendja qe dikush prej tyre ta ket pas frike femren.
mjafton ti lexosh pese poste kesaj goces qe ka hap kete teme per te kuptuar qe ajo s'ka gje ne traste. e fatkeqesia ketu eshte qe tek temat ku s'ka gje me thene, mbushen plot dhjetra faqe me "meditime" banale e subjektive à souhait.

Danae

Primus registratum

argumente jo per faktin se filozofet kane frike femrat, por se disa nga filozofet e odierne jane te merzitshem per femrat.
Filozofet e diteve te sotme, gjysma jane njerez qe tentojne te jetojne jeten e tyre mbeshtetur ne ate te filozofeve te hershem apo te contemporanei, e mgjth shumica jane cike te zhgenjyer se nuk jane filozofe te mirefillte, plus qe filozofia e kohes se sotme nuk eshte tjeter pervec oportunizmit dhe ka nje pilaster ekonomine.prandaj ne keto kohe vrapi filozofet jane vertete te merzitshem per nje femer ne pergjithesi.

Mono

Forumium praecox

Filozofet nuk kane frike nga femra! Ndoshta e vetmja Fobi e shprehur eshte ajo e Shopenhauerit qe megjithese shume interesant per mendimin tim, eshte shume 'plak argetues' ne trajtimin qe i ben kesaj teme.
Nga ana tjeter, femra dhe mashkulli kane menyra te ndryshme te te perceptuarit te botes dhe planeve per pjesemarrjen ne te. PIkerisht kete gje kane shprehur filozofet.

Kjo nuk ka te beje me mentalitetin e percaktuar nga shoqeria.

Nobis

Primus registratum

Sokrati thoshte: nqs do te jesh filozof i mire, merr nje grua te shemtuar /pf/images/graemlins/lol.gif

dmth nuk ishte kunder femres, por kunder femres se bukur.Sepse po te kesh nje femer te bukur ne shtepi se ke mendjen te filozofosh... /pf/images/graemlins/laugh.gif