Pse e luftojne Islamin?!

agim40

Valoris scriptorum
Shpif shpif se dicka ka per te ngelur... Fjalet e ibn Ishakut dhe perkthimin e Guillaume e paska firmosur Allahu!!!! Hajde fjale hajde...

Fjalimi i plote qe e beri profeti ne pelegrinazhin lamtumires ishte ky:

"O njerëz, dëgjoni se ç'do t'ju them, se nuk e di a do t'ju takoj më në këtë vend pas këtij viti!
O njerëz, frikësohuni Zotit dhe respektojeni atë, bëhuni të njerëzishëm dhe të drejtë ndaj vetes dhe ndaj të tjerëve. Kjo është dita e flijimeve në emër të All-llahut. Vërtet gjaku juaj, nderi juaj dhe pasuria juaj janë të shenjta për ju, derisa të takoheni me Krijuesin e juaj, ashtu siç është e shenjtë kjo ditë në këtë muaj dhe në këtë vend.

Ruani, respektoni dhe nderoni vlerën e personalitetit dhe të dinjitetit njerëzor.
Njeriu është vepër madhështore e All-llahut dhe mjerë për atë, që e përçmon nderin dhe dinjitetin e veprës së All-llahut.
O njerëz, ju pashmangshëm dhe pakthyer do t'i ktheheni All-llahut të Amshueshëm dhe Ai do t'ju thërret në përgjigjësi për veprat dhe punën e juaj.

O besimdrejtë, dijeni se ka përfunduar koha e mosdijes dhe e traditave të këqija, të cilat i kanë sjellë aq fatkeqësi gjinisë njerëzore. Unë jua kam treguar rrugën e shpëtimit, të cilës duhet hecur.
Sendet që u janë dhënë në amanet ruani si të juajat dhe kthejani ato besnikërisht dhe me kohë atij që i përkasin.
Gjakmarrja është e ndaluar. Të gjitha akuzat e këtilla, të cilat rrjedhin nga koha e injorancës, anulohen. Akuza e parë e cila anulohet është gjakmarrja e ungjit tim Ibn Abdul-mutalibit, të cilin të pafajshëm e vranë njerëzit nga fisi Hudhejl. Kjo gjakmarrje le të harrohet dhe të gjitha të tjerat në të ardhmen le të falen.

Fajdeja dhe kamata janë të ndaluara. Huadhënësi nga huamarrësi duhet të marrë vetëm atë që vërtet ia ka huazuar. Huatë e para që i nënshtrohen këtij vendimi janë huatë e ungjit tim Abbasit, i cili ka pasur mjaft borxhlinj.

O besimdrejtë, faljani kamatat borxhlinjve! Dëgjojeni këshillën time dhe pasuria juaj do të shtohet, sepse juve ju mbetet kryegjëja për tregëti dhe punë të ndershme. Nëse këtë nuk e bëni, dijeni se e keni zemëruar rëndë All-llahun dhe të Dërguarin e Tij. Nëse borxhliu juaj është në vështirësi, vazhdojani afatin e pagimit, ndërsa, nëse jeni në gjendje që t'ia falni borxhin, atëherë kjo është edhe më e mirë për ju.

O besimdrejtë! O njerëz! Frikësohuni Ditës, e cila vërtet do të vijë, kur të gjithë do të paraqiteni para All-llahut, Gjykatësit të Vetëm Suprem, (ditën) në të cilën ju pret drejtësia absolute!
Kur të obligoheni se do ta paguani borxhin, pagojeni me kohë, dhe kur ta bëni marrëveshjen bëjeni atë me shkrim, saktë dhe besnikërisht theksojeni afatin e pagesës...
O ju që do të vdisni! Duajeni dhe dëgjojeni Zotin, Krijuesin e materies dhe asaj që është shpirtërore, i Cili krijoi mashkullin dhe femrën, prej të cilëve u zhvillua e tërë gjinia njerëzore!

Frikësohuni All-llahut, nën ndihmën, prehjen dhe mëshirën e të Cilit të gjithë jemi udhëzuar! Ne jemi të vdekshëm dhe çdo moment jemi sa më afër vdekjes dhe takimit me Të, me All-llahun e Amshueshëm, Gjykatësin e Drejtë.
Respektojeni farefisninë. Besnikërisht përmbushni detyrat dhe obligimet, të cilat ekzistojnë ndërmjet burrit dhe gruas si dhe ndërmjet prindërve dhe fëmijëve!

Xhenneti është nën këmbët e nënës.
Ruajuni nga prostitucioni, tradhëtia bashkëshortore dhe xhelozia. Prostitucioni dhe tradhëtia bashkëshortore janë mëkat i rëndë, ndërsa xhelozia shpie kah përçarja në martesë.
Martohuni me ato, të cilat i doni, e kur Zoti me vullnetin e vet do t'ju bashkojë, atëherë respektohuni, duajuni dhe jetoni në dashuri dhe harmoni.

O bashkëshortë, silluni ndaj grave tuaja me shumë mirësi dhe dashuri!
O besimdrejtë, largohuni ngatërresave dhe përgojimit!

Le të jenë të mallkuar në të dy botërat ata që u bëjnë shpifje grave të ndershme! Ata që i akuzojnë gratë e ndershme për tradhëti në martesë ose për amoral, e për këtë nuk munden t'i sjellin katër dëshmitarë të besueshëm, dënoni me tetëdhjetë goditje (shkopinj) dhe më asnjëherë mos u besoni, sepse janë të poshtër dhe të këqij!

Nëse ndjeni se ndaj grave të juaja ju është dobësuar dashuria, mos nxitoni (në shkurorëzim), por mendoni mirë, sepse All-llahu nëpërmjet këtij sprovimi ju udhëzon në rrugët e fatit të ri dhe të madh, me të cilin dëshiron t'ju përgëzojë. Mos kërkoni shkurorëzim pa shkaqe të arsyeshme, sepse prej të gjitha gjërave që All-llahu i ka lejuar, më së tepërmi e urren shkurorëzimin. Gratë e juaja u janë dorëzuar në besë të Zotit, pra respektojeni o besimdrejtë, atë amanet të Zotit!

O njerëz, sot Djalli i mallkuar është i dëshpruar, sepse ka pësuar humbje dhe nuk mundet më të ndikojë në ju. Megjithatë, gjithnjë bëhuni të kujdesshëm që ai i mallkuar të mos ju lajthitë as në gjërat më të vogla!
O besimdrejtë, kur e caktoni dhe e ndani ndërmjet vetes trashëgiminë, bëhuni të drejtë dhe përmbahuni Librit të Zotit. Ruajeni pasurinë e të miturve, të paaftëve dhe të marrëve.
Zoti çdonjërit ia ka dhënë të drejtën e vet, andaj nuk ka nevojë t'u lihet trashëgimtarëve testament, ndërsa si testament nuk mund të lihet një e treta e pasurisë.
Fëmija i takon atij, në shtratin e të cilit është lindur.

Kush pohon se i takon tjetërkujt përveç prindit, atë do ta zë mallkimi i Zotit.
Nuk i lejohet gruas të jep diçka nga pasuria e burrit të vet pa lejen e tij.

Borxhin duhet paguar, ndërsa sendin e huazuar duhet kthyer. Dhurata duhet kthyer me dhuratë. Kush hyn dorëzan për dikë, obligohet me përgjegjësi për dorëzani.
Me robërit dhe shërbetorët silluni njerëzisht. Ushqeni ata sikur që ushqeheni vetë, dhe vishni ata sikur që visheni vetë. Nuk guxoni t'u bëni keq e as t'i keqpërdorni. Edhe ata janë njerëz, edhe ata janë shërbetorë të Zotit.
O besimdrejtë, dijeni dhe mos harroni se të gjithë muslimanët janë vëllezër. Ju jeni plotësisht të barabartë në të drejta dhe detyra. Arabi ndaj joarabit nuk ka kurrfarë përparësie, e kjo vlen edhe për të ziun ndaj të kuqit dhe për të kuqin ndaj të ziut, përveç në devotshmëri. Të gjithë ju jeni pasardhësit e Ademit, ndërsa Ademi e ka prejardhjen nga dheu.

O muslimanë, kujdesuni, duajuni dhe ndihmohuni mes veti! Nuk guxoni ta ofendoni njëri-tjetrin, e as t'i grabitni diçka njëri-tjetrit. Ky është mëkat i rëndë. Merreni vetëm atë që ju jepet me dëshirë! Respektojeni pacenu-eshmërinë e pasurive tuaja derisa janë në frymën e ligjeve të Zotit.
Islami dhe interesi i përgjithshëm le të jetë mbi ju dhe mbi interesin tuaj! Përkushtojani Islamit jetën tuaj dhe në punën për Islam jepni prej vetes gjithçka që mundeni.
Kurrë mos e shkelni të drejtën dhe nderin e dikujt! Mos i bëni dhunë vetes! Mos harroni se mëshira është një ndër bazat e Islamit.
O njerëz, dëgjoni se ç'po ju them dhe mbajeni mend mirë! Po ju lë Librin e Zotit-Kur'anin, të cilit nëse i përmbaheni, gjithnjë do t'ju ruajë që të mos e humbni rrugën e drejtë, rrugën e drejtësisë dhe së Vërtetës. Kur'ani është libër i qartë dhe i shenjtë, vepër e vërtetë e All-llahut dhe fjalë e Tij, në vërtetësinë e së cilës nuk ka dyshim.

Para vehtes e keni tërë jetën time, fjalët dhe veprat e mia. Gjithçka që kam folur dhe punuar jam përpjekur të jetë në përputhshmëri të plotë me urdhërat e All-llahut.
Ju vërtet nuk do të lajthitni, përderisa i përmbaheni Kur'anit (Librit të Zotit) dhe Sunnetit (traditës sime).

O njerëz, pas meje nuk do të vijë më Lajmëtar tjetër nga Zoti dhe pas jush populli nuk do të ketë më Pejgamber! Pra, bëni ibadet (besoni dhe adhuroni) Zotin; falni pesë namazet në kohë; agjëroni muajin e Ramadanit; jepeni zekatin me plot zemër e të kënaqur dhe kryeni haxhxhin, si dhe zbatoni urdhërat e sundimta-rëve tuaj! Ashtu do të hyni në Xhennetin e Zotit tuaj![1]

O besimdrejtë, flitni gjithnjë të vërtetën e pastër. Urrejtja asnjëherë të mos ju largojë nga rruga e drejtë. Drejtësia është motra e devotshmërisë. Frikësohuni All-llahut, se Ai i sheh veprimet tuaja!
O njerëz, e dëgjuat porosinë time, pra futeni atë në zemrën tuaj dhe (praktikoheni) në jetën tuaj!
Të gjithë ata që i dëgjuan fjalët e mia le t'ua përcjellin atyre që nuk i kanë dëgjuar, se ndodh që ata (të tjerët) i kuptojnë më mirë.
O Zoti im, a e përmbusha detyrën dhe misionin e besuar?
Rreth njëqind e dyzet mijë haxhilerë brohoritën njëzëri:
O i Dërguar i Zotit, ti e përmbushe misionin tënd besnikërisht, dhe na e komuni-kove atë që të urdhëroi Zoti...
Atëherë Muhammedi u tha:
O Zot, dëshmo! O Zot, dëshmo! O Zot, dëshmo!
Atë ditë atij iu shpall ajeti nga Zoti i Lartëmadhëruar:
"Sot juve ua kam përsosur fenë tuaj, plotësova dhuntinë time ndaj jush, dhe jam i kënaqur që Islami të jetë fe e juaj." (Maide-3)""

Në fakt nuk i lexoj shumë tekstet e gjata, por këtë e lexova sepse që në fillim mu duk shumë interesant. Të gjitha fjalët që janë thënë nga Muhameti janë të mrrekullueshme, sidomos fjalët plot respekt dhe dashuri ndaj gjinisë femrore janë fantastike.
Respekte...............

gurax

Pan ignoramus
Mbasi qe tekstin e fjalimit ne pelegrinazhin e fundit ( i gjate, por per ty ja vlen) e nxorra, tani do t'i kethem tekstit tend ku shihen qarte gabime te qellimta ose te paqillimta si pasoj e kerkimit te teksteve nen moton: " kerkoj dicka per te nxjerr dhe ajo dicka duhet patjeter te jete e keqe, negative, e tmerrshme..". Vetem ne kete menyre e shpreh qarte ate qe e ndjen; urrejtjen ndaj feve ne pergjithesi si dhe ndaj islamit ne vecanti.

E para: Libri i Ibn Ishakut "Sīrat Rasūl Allāh" ( i shkruar jo ne baza historike por nepermjet gojedhenave) nuk arriti qe te mbijetoj. Shkrimet e sodit nuk kane te bejne fare me ate qe ai ne librin e tij origjinal ka shkruar, por me shume me shkrimet qe nxenesit e tij me vone i kane shkruar.
E dyta, edhe nese Libri i tij merret si me i hershmi, kjo nuk do te thote se cdo gje qe ai ka shkruar, duhet te jete edhe e sakte. Ibni Ishaku ( i lindur ne Medine) kur eshte kethyer nga Aleksandria serish per ne Medine, eshte konsideruar si person i dyshimte.. Akuzat ndaj tij ishin perhapja e fjaleve te profetit "haditheve" fallso nga personat qe nuk i ka takuar si dhe perhapja e miteve qe nuk kishin te bejne fare me realitetin....Prandaj ai edhe u largua per ne Irak e me vone ne Iran......

E gjithe kjo do te thote, se nuk eshte mire te nxjerrish nje tekst te dyshimte dhe te thuash "urra, urra kjo eshte e verteta..."

Cdo gje qe eshte shkruar per Muhamedin dhe Kuranin jane gojedhena per mesatarisht 150 vjetet e para menjehere pas periudhes kur mendohet se ka jetuar Muhamedi. Edhe biografite e para per te, edhe permbledhjet e para konsistente te kuranit. Minimumi sepse Muhamedi nuk dinte te shkruante e te lexonte dhe te pakten pas cdo revelacioni (ose krize epilepsie) do te duhet t'i kishte thene dikujt per vizionet/vegimet/alucinacionet dhe me pas ky dikush do te duhet t'i kishte shkruar diku. Sipas legjendave edhe neper gjethe fiku. Right, right! Te shkruhet dicka per nje ngjarje te caktuar rreth 150 vjet me vone, eshte po e njejta kohe sikur ngjarjet e shpalljes se pavaresise se Shqiperise ne 1912 te shkruheshin per here te pare ne 2062 dhe deri atehere te ishin kaluar vetem ne formen e tregimeve goje pas goje, gojedhenave, kengeve, etj. Hah!

Gjithashtu eshte e habitshme menyra e rafinuar per te mos u marre me thelbin e asaj cfare shkruhet, por per te reshkitur dhe per te sjelle perhere uje dhe informacion qe nuk ka relevance per diskutimin. Une sjell nje pjese qe eshte nder me te njohurat dhe te spikaturat ne lidhje me nje pjese te caktuar ne Kuran ku flitet per lejimin (hyjnor) te rrahjes se gruas nga burri - dhe kjo pjese e spikatur, midis shume te tjerave, eshte pjese e fjalimit te fundit te pelegrinazhit te Muhamedit ne Meke, ndersa ti me sjell dicka pa pike interesi ne formen e fjalimit te plote te Muhamedit ne Meke, fjale te merzitshme ku ne cdo 5 fjali 3 jane "Allhu eshte i Madh" apo "Allahu e di me se miri".
Edhe sikur fjalimi i tij te kishte relevance per ate qe po flitet, sic tashme e jemi te qarte sepse e kemi diskutuar shume here, midis perkthimeve dhe interpretimeve te kuranit, haditheve, domethnieve, etj qe ben ti dhe perfundimeve qe une jam ne gjendje t'i nxjerr vete per veten time, gjithashtu ketyre ju shtoj edhe cfare gjej kudo ne internet nga studiues kudo neper bote dhe qe kane jetuar ne kohe te ndryshme, une do te zgjedh si te besueshem keto te fundit. Per mua je ti ai qe ndryshon dhe modifikon fjalet dhe domethenien. Per mua je ti ai qe nuk eshte burim i besueshem informacioni, je ti i interesuar direkt qe cdo gafe e permbajtur ne literaturen muslimane te fshihet dhe te kamuflohet dhe te futet nen rrogoz pa shume zhurme. Minimumi, midis meje dhe teje, per dicka personale sic eshte feja, per perfundime te cilat edhe une edhe ti i nxjerrim duke lexuar qe te dy te njejten gje dhe qe , sic pretendon ti, duhet t'i kem une parasysh, jam une ai qe ka te drejte. Identik ne te njejten forme dhe me te njejtin arsyetim, ti ke te drejte vetem per veten tende, interpretimet e tua kane vlere vetem per ty. Ti perhere harron qe feja eshte personale. Edhe nje here, personale.

Last edited:

hareid

Papirus rex
Cdo gje qe eshte shkruar per Muhamedin dhe Kuranin jane gojedhena per mesatarisht 150 vjetet e para menjehere pas periudhes kur mendohet se ka jetuar Muhamedi. Edhe biografite e para per te, edhe permbledhjet e para konsistente te kuranit. Minimumi sepse Muhamedi nuk dinte te shkruante e te lexonte dhe te pakten pas cdo revelacioni (ose krize epilepsie) do te duhet t'i kishte thene dikujt per vizionet/vegimet/alucinacionet dhe me pas ky dikush do te duhet t'i kishte shkruar diku. Sipas legjendave edhe neper gjethe fiku. Right, right! Te shkruhet dicka per nje ngjarje te caktuar rreth 150 vjet me vone, eshte po e njejta kohe sikur ngjarjet e shpalljes se pavaresise se Shqiperise ne 1912 te shkruheshin per here te pare ne 2062 dhe deri atehere te ishin kaluar vetem ne formen e tregimeve goje pas goje, gojedhenave, kengeve, etj. Hah!

Gjithashtu eshte e habitshme menyra e rafinuar per te mos u marre me thelbin e asaj cfare shkruhet, por per te reshkitur dhe per te sjelle perhere uje dhe informacion qe nuk ka relevance per diskutimin. Une sjell nje pjese qe eshte nder me te njohurat dhe te spikaturat ne lidhje me nje pjese te caktuar ne Kuran ku flitet per lejimin (hyjnor) te rrahjes se gruas nga burri - dhe kjo pjese e spikatur, midis shume te tjerave, eshte pjese e fjalimit te fundit te pelegrinazhit te Muhamedit ne Meke, ndersa ti me sjell dicka pa pike interesi ne formen e fjalimit te plote te Muhamedit ne Meke, fjale te merzitshme ku ne cdo 5 fjali 3 jane "Allhu eshte i Madh" apo "Allahu e di me se miri".
Edhe sikur fjalimi i tij te kishte relevance per ate qe po flitet, sic tashme e jemi te qarte sepse e kemi diskutuar shume here, midis perkthimeve dhe interpretimeve te kuranit, haditheve, domethnieve, etj qe ben ti dhe perfundimeve qe une jam ne gjendje t'i nxjerr vete per veten time, gjithashtu ketyre ju shtoj edhe cfare gjej kudo ne internet nga studiues kudo neper bote dhe qe kane jetuar ne kohe te ndryshme, une do te zgjedh si te besueshem keto te fundit. Per mua je ti ai qe ndryshon dhe modifikon fjalet dhe domethenien. Per mua je ti ai qe nuk eshte burim i besueshem informacioni, je ti i interesuar direkt qe cdo gafe e permbajtur ne literaturen muslimane te fshihet dhe te kamuflohet dhe te futet nen rrogoz pa shume zhurme. Minimumi, midis meje dhe teje, per dicka personale sic eshte feja, per perfundime te cilat edhe une edhe ti i nxjerrim duke lexuar qe te dy te njejten gje dhe qe , sic pretendon ti, duhet t'i kem une parasysh, jam une ai qe ka te drejte. Identik ne te njejten forme dhe me te njejtin arsyetim, ti ke te drejte vetem per veten tende, interpretimet e tua kane vlere vetem per ty. Ti perhere harron qe feja eshte personale. Edhe nje here, personale.

Atehere shihet mire qe nuk e ke lexuar fare tekstin, perndryshe do te e shihje se pikerisht aty behet fjale, me respekte te madhe per gruan.
Ti, si zakonist, solle dicka qe ty te konvenon ne perpjekjet e tua te perhershme per te e sulmuar islamin. Mirepo ashtu nuk shkon. Nese ti merr shkrimet nga nje perkthyes i Ibn Ishakut atehere kjo nuk do te thote se cdo gje qe qendron aty, eshte e vertete dhe e sakte. Me siper te shpjegova se Ibn Ishaku ne Medine shihej si person i dyshimte, ne lidhje me ate se cfare fliste dhe shkruante, prandaj ai edhe u largua nga aty per ne Irak dhe Iran. Jo cdo shkrim qe eshte shkruar, qofte nga Ibn Ishaku apo nga ndonje person tjeter qe ka shkruar ndonje Hadith te fabrikuar, ka te bej me saktesine e asaj se cfare ka thene Muhammedi. Ne shkencen e Haditheve keto fabrikime njihen shume mire.
Une e kuptoj se kujt i beson ti dhe as qe pres qe ti tu besosh teksteve ku flitet mire per islamin. Shkaku dihet; Urrejtja jo normale ndaj cdo gjeje qe ka te beje me kete fe... Vazhdo menyren tende nuk me pengon fare, mirepo kjo nuk do te thote se nuk duhet te shkruaj dicka aty ku e shoh dhe ku jam i bindur se eshte gabim....
Mbasi qe feja eshte personale, atehere perse gjithnje hyne ne rubriken e teologjise? Apo ne kete menyre, duke i sulmuar fete, deshiron te besh propagande per ateizmin?

Last edited:

gurax

Pan ignoramus
Propagande per ateizmin? :) Njeriu, njerezit, lindin ateiste. Dhe me pas gjate jetes veshin ideologji nga me te ndryshmet, disa prej te cilave jane fete. Ateizmi nuk ka nevoje per promovim, eshte thjesht fare mungesa e besimit ne nje fuqi mbinatyrore dhe refuzimi i pjesemarrjes ne institucionet e organizuara koresponduese.

Eshte e pamohueshme qe te tere njerezit, paperjashtim, jane ateiste perkundrejt perendive te panumerta qe kane ekzistuar gjate historise mijeravjecare te njerezimit. Disa prej nesh sidoqofte, ne ate liste te gjate, kane edhe nje perendi me teper.

Si edhe, hareid, kur te mund te shpjegosh ne forme konsistente dhe pa rrathe te mbyllur logjike se pse ti refuzon te tere fete dhe perendite neper bote dhe neper kohera - si sot ashtu edhe dikur ne lashtesi - pervec fese dhe perendise tende, atehere automatikisht do te kesh dhene pergjigjen edhe pse une refuzoj aktualisht fene dhe perendine tende.

Gjate kesaj kohe, per te qendruar perhre ne tematiken e rrahjes se gruas ne islam, te tere mund te shijojne me kenaqesi kete material:
http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/1091.htm

Last edited:

hareid

Papirus rex
Edhepse me heret ne lenden e Pedagogjise e kam lexuar se "Format e para te vetedijes shoqerore jane: Religjioni , arti, morali, fillozofia, shkenca.....sot e mesoj nga ty se forma e pare e vetedijes njerzore na qenka ateizmi!!. Teori interesante!!! Nese ka qene ashtu, atehere perse njerezit ne te kaluaren ne cdo vend te botes nuk ishin te kenaqur kur mendonin se cdo gje erdh nga rastesia?? Perse i kerkonin perendite apo perendine? Besimi ne shum zotra ishte pasoj e asaj qe njeriu e kerkonte Krijuesin, nuk kenaqej me mendimin se cdo gje u krijua ashtu rastesisht dhe nga asgjeja.... Besimi ne nje Zot ishte mesazhi i te gjithe profeteve.....

Si edhe, hareid, kur te mund te shpjegosh ne forme konsistente dhe pa rrathe te mbyllur logjike se pse ti refuzon te tere fete dhe perendite neper bote dhe neper kohera - si sot ashtu edhe dikur ne lashtesi - pervec fese dhe perendise tende, atehere automatikisht do te kesh dhene pergjigjen edhe pse une refuzoj aktualisht fene dhe perendine tende.

Une me te vertete e kam bere zgjedhjen time, mirepo , per dallim nga ty, i respektoj te gjithe fete, qofshin ato monoteiste apo politeiste, perfshire edhe personat qe kane bere zgjedhjen sikur ti....Nuk kerkoj sikur ti, edhepse mundem, faqe te tera neper internet apo neper forume tjera, ku flitet keqe per ateizmin, dhe te i nxjerr ketu......Arsyeja eshte se une e respektoj edhe mendimin edhe qendrimin e atyre qe nuk besojne. Te njejtin respekt e pres edhe nga te tjeret, mirepo nga ana jote deri me tani kam hasur ne ZERO respekt.

Sa per "tematiken" (edhe pse tema kur u nxorr nuk e kishte qellimin qe mundohesh ti te ja japish) ti mund te sjellish sa te duash tekste, nuk habitem fare...,I kam dhene sqarimet me heret, dhe nuk me interesojne edhe aq shume interpretimet klanore te filanit apo fistekut, perkthimet e Guillaumes apo dikujt tjeter...

Last edited:

joetisti_

Locus omnem
Ata qe mendojne se gjoja Amerika eshte shkaktare e luftimeve per arsye te perfitimit te naftes e te tjera si keto, ne vendet arabe, nuk eshte vecse i ndikuar me ose pa dashje nga nje fryme terrorizmi qe ka qellime personale te ngushta per te afruar prane vetes njerez per t'i kthyer ne skllever.
Edhe ne kohen e komunizmit, Hoxha, na beri ta urrenim Ameriken se gjoja po luftonte ndertimin "e suksesshem" socialist, dhe se nga casti ne cast Amerika do te na pushtonte. U pa me vone se deshi te na mbante si skllever ashtu sic na mbajti.

Dikur, dihet se eshte luftuar feja islame, por edhe krishterimi nga islamiket eshte luftuar, por ne kete kohe s'besoj dhe ka fakte te dukshme qe tregojne se s'ka asnje interes te luftohet nje besim. Ajo lufte qe behet eshte kunder terrorizmit.

hareid

Papirus rex
Po de kunder terrorizmit qe e krijuan vete....Al-Kaida ne te kaluaren, ISIS sote....e kushedi se cfare do te dale neser...? Politika Perca dhe sundo ende eshte ne mode...

joetisti_

Locus omnem
Propagande per ateizmin? :) Njeriu, njerezit, lindin ateiste. Dhe me pas gjate jetes veshin ideologji nga me te ndryshmet, disa prej te cilave jane fete. Ateizmi nuk ka nevoje per promovim, eshte thjesht fare mungesa e besimit ne nje fuqi mbinatyrore dhe refuzimi i pjesemarrjes ne institucionet e organizuara koresponduese.

Eshte e pamohueshme qe te tere njerezit, paperjashtim, jane ateiste perkundrejt perendive te panumerta qe kane ekzistuar gjate historise mijeravjecare te njerezimit. Disa prej nesh sidoqofte, ne ate liste te gjate, kane edhe nje perendi me teper.

Gjate kesaj kohe, per te qendruar perhre ne tematiken e rrahjes se gruas ne islam, te tere mund te shijojne me kenaqesi kete material:
http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/1091.htm
Per pjesen e ateizmit duhet te nderhyj pak:
Une vete nuk besoj ne nje force te mbinatyrshme ashtu sic disa besimtare e perfytyrojne. Por mendoj se ata qe besojne ne nje Zot dhe qe per arsye se s'ia kane ngene apo s'munden fare ta interpretojne ashtu sic shkenca apo te tjera mundesi shpjegimi bejne per gjithcka ndodh, i referohen dukurive, edhe ne rastet kur behet fjale per mrekulli, te fakteve reale. Pra nese themi qe nje gje ndodhi nga rastesia apo e beri Zoti, ndryshojme emrin por dukuria ndodhi dhe ndodh.
Nesi ti gurax e ke fjalen qe po ta lesh nje person qe kur lind deri ne fund te jetes pa i folur per nje "Zot", ai/ajo s'do te besoje ne nje Zot pa i folur pra per kete, dhe qe per kete e ke fjalen kur thua se njeriu 'lind ateist', per mendimin tim s'je 100% i sakte. Nje njeri edhe pa i folur per nje Zot, por edhe nese nje Zot nuk ekziston vertet, ai do ta shpike nje Zot sepse eshte ne natyren e tij.

Edhe 'ateizmi' po ta ndjekesh si dicka qe s'ka gje per t'i ndryshuar ne ate qe "reklamon", eshte me keq se nje fe qe dikush e beson si "trullosese". [mendoj]

joetisti_

Locus omnem
Po de kunder terrorizmit qe e krijuan vete....Al-Kaida ne te kaluaren, ISIS sote....e kushedi se cfare do te dale neser...? Politika Perca dhe sundo ende eshte ne mode...
Une s'jam ne brendsi te se vertetes, por besoj se s'jam aq sa edhe ti nuk je. Por ta dish qe po te jete dicka sic e thua ti, nuk do te rrinte pa u zbuluar qarte dhe dukshem. Te kapesh pas disa fjaleve sepse te vjen mire qe te jete ashtu, eshte e gabuar. Ato fjale gjithmone jane hapur, dhe gjithmone do te hapen edhe per ngjarje 100% te verteta. Pra gjithmone do te thuhet se toka nuk rrotullohet. Por po te mos rrotullohet vertete, askush nuk do te mundte ta mbante te fshehte.

Terrorizmi nuk eshte i gjithe islamizmit, por i disa personave qe kane interes jo te luftojne Ameriken apo Europen, sepse s'kan c'u bejne, por per te mbajtur nen dhune popujt arabe.

hareid

Papirus rex
Terrorizem ka ne cdo vend., mirepo eshte bere e modes te permendet "terrori islam". Ajo se cfare ndodhe per cdo dite ne Palestine ku shemben shtepite e palestinezve, ku e gjith Gaza eshte rrethuar me mure te medha si nje kamp perqendrimi, cfare eshte? A nuk eshte terror?? Mirepo kush guxon te shkruaj neper gazeta se Izraelitet bejne terror ndaj popullit palestinez? Ajo qe beri Amerika vite me rradhe ne Irak (ku edhe e la gjendjen kaotike, me keqe se ne kohen e Sadamit) bombardonte, caqe ku edhe ne te shumten e rasteve vriteshin civiliste te pafajshem, cfare ishte per popullin irakian? A nuk ishte frike, terror?

joetisti_

Locus omnem
Terrorizem ka ne cdo vend., mirepo eshte bere e modes te permendet "terrori islam". Ajo se cfare ndodhe per cdo dite ne Palestine ku shemben shtepite e palestinezve, ku e gjith Gaza eshte rrethuar me mure te medha si nje kamp perqendrimi, cfare eshte? A nuk eshte terror?? Mirepo kush guxon te shkruaj neper gazeta se Izraelitet bejne terror ndaj popullit palestinez? Ajo qe beri Amerika vite me rradhe ne Irak (ku edhe e la gjendjen kaotike, me keqe se ne kohen e Sadamit) bombardonte, caqe ku edhe ne te shumten e rasteve vriteshin civiliste te pafajshem, cfare ishte per popullin irakian? A nuk ishte frike, terror?
Aty ku behet lufte behet lufte. Une personalisht s'jam per asnje lufte as te ligjshme as te paligjshme. As nga Palestina as nga Izraeli. Por terrorizem, dhe qe ndaj te cilit jane kunder gjithe bota pa parjashtuar askend, eshte atehere kur(dhe po jap nje shembull) te hedhe dikush(mbase Iraku) ty te shtepia apo mua te shtepia nje bombe vetem e vetem per t'i thene Amerikes qe mos nderhy ushtarakisht apo ndonje presion tjeter. Une dhe ti ne kete rast c'faj kemi? JA KY ESHTE TERRORIZMI !!

hareid

Papirus rex
Edhe lufta eshte terrorizem. Civilistet ne ato raste nuk vallzojne por u hyn frika deri ne palce. Iraku nuk e sulmoi Ameriken... Amerikes ju kujtuan resorsat e naftes, Sadami nuk ishte i degjushem sikurse mbreti i Arabise Saudite dhe u zhduk. Te njejten gje e pesoi edhe Gadafi...... Terrorizmi, sic e kam thene edhe me heret ndodhe anembane botes, mirepo sot neper mediat cdo gje qe ndodh nga ndonje person qe e ka emrin musliman, menjehere propagandohet si terrorizem, kurse kur ndodhin raste sikur ne kishat e zezakeve ne Amerike, propagandohet "me te meta psiqike", dua te them se behet nje loje me standarde te dyfishta.

joetisti_

Locus omnem
Edhe lufta eshte terrorizem. Civilistet ne ato raste nuk vallzojne por u hyn frika deri ne palce. Iraku nuk e sulmoi Ameriken... Amerikes ju kujtuan resorsat e naftes, Sadami nuk ishte i degjushem sikurse mbreti i Arabise Saudite dhe u zhduk. Te njejten gje e pesoi edhe Gadafi...... Terrorizmi, sic e kam thene edhe me heret ndodhe anembane botes, mirepo sot neper mediat cdo gje qe ndodh nga ndonje person qe e ka emrin musliman, menjehere propagandohet si terrorizem, kurse kur ndodhin raste sikur ne kishat e zezakeve ne Amerike, propagandohet "me te meta psiqike", dua te them se behet nje loje me standarde te dyfishta.
Sadami dhe Gadafi ishin diktatore te ndyre qe e masakruan popullin e vet. Nuk di te them se perse u fillua lufta por di te them se Amerika nga ajo lufte harxhoi aq shume sa hyri ne krize dhe naften po te doje si superfuqi qe eshte ka menyra te tjera per ta marre, po te donte. Kjo ideja per Ameriken eshte fobi qe s'ka asnje baze.

Terrorizem po ta them prape, eshte atehere kur sulmohet nje vend publik per te vrare disa njerez qe s'kan lidhje fare me asgje, te ngrene apo te pangrene qe mund te jene, per te dhene vetem nje mesazh dikujt. Pra bjeri pragut te degjoje dera.

Sigurisht qe edhe vrasja e te pafajshmeve ne lufte eshte shume e padrejte. Madje s'ka lufte qe nuk vret te pafajshem. Prandaj sa me larg luftes. Por kur ben lufte Amerika(qe nuk po e perkrah luften, thashe jam kunder) te pakten ka teknoligji te perparuar luftarake qe godet bazat ushtarake dhe shume rralle mund te ndodhe te godase civile, por ama te bejne lufte keto shtete qe ti i mbron sikur te ishte Shqiperia, do te luftonin me arme kimike dhe asnjehere s'do t'u plaste b*tha per civilet.

hareid

Papirus rex
Sa diktatore te felliqte ka neper bote, perse nuk nderhyn atje Amerika? Sepse pervec gureve nuk ka se cfare te marre. Shih nje gje. Nuk kam fare fobi ndaj Amerikes. Kam qen disa here atje dhe e dua Ameriken, mirepo nuk me pelqen politika qe ajo e ben. Une punoj ne nje zyre migracioni me te huaj nga te gjitha vendet e botes. Momentalisht kam pak me shume pune me migrant nga Iraku dhe Siria. Edhepse Sadami ishte dhe Asadi eshte diktator, po te bisedosh me keta njerez, me shum e parapelqejne jeten e mehrshme se sa ket te sodit. Shume irakiane thone. Sadami ishte diktator mirepo kaq keqe sa eshte sot nuk ka qene atehere. te njejten gje e thojne edhe sirianet.
Dakort qe terrorizem eshte edhe kur sulmohet nje vend publik. Nuk e mohova ate gje...Cdo ndodhi qe perhap frike ne masen e gjere eshte terror.
Une e urrej padrejtesine dhe nuk ka fare lidhje me ate se cfare mbroj une. Preteksti i Amerikes ishte, gjoja se Sadami kishte arme kimike, mirepo u vertetua qe keto thenje ishin vetem genjeshtra. Amerika u largua nga Iraku dhe nuk gjeti asgje atje...Dhuraten qe va la irakianeve eshte gjendja kaotike. Tani va dergoi edhe nje dhurate tjeter, Terroristet e ISIS.....

joetisti_

Locus omnem
Te jemi realiste, Amerika por edhe e gjithe bota e civilizuar lufton jo diktatorin ne vetvete por lufton per mbrojtjen e te drejtave te njeriut dhe ne mos me lufte me sanksione po e ben te sajen.
S'ka te beje gjendja ekonomike me diktaturen c'njerezore. Kur te ze kanceri dikush thote me te drejte se me mire ishte kolera. Ka disa njerez qe thone se ishte me mire ne kohen e Hoxhes. Por ta dish se pati vertet njerez qe jetonin me mire atehere sesa sot qe ka nje gjendje te veshtire ekonomike, (dhe s'po vihem te shpjegoj se nga se vjen, por qe dihet se kriza europiane e perkeqesoi) por ata mire atehere jetuan ne kurriz te te gjitheve qe iu q* nena dhe babai. Po marr vetem nje fakt qe per te jetuar mire dikush, i jepej shtepia e dikujt tjeter qe e conin ne internim, dhe te tjera si keto. Kjo eshte diktatura edhe ne ato vende qe flasim.

Ata ishin keq edhe atehere edhe tani. Dhe do Zoti u befshin sa me mire. Por mbi varferine te kesh edhe diktaturen, eshte me keq.
Pastaj ne lidhje me temen. Hajde po e zeme se po luftohet per naften. Por ama s'po luftohet islami. Ti shikoje ne gjithe boten qe askush s'nderhyn ne besimin islam, dhe ne asnje besim.

gurax

Pan ignoramus
Per pjesen e ateizmit duhet te nderhyj pak:
Une vete nuk besoj ne nje force te mbinatyrshme ashtu sic disa besimtare e perfytyrojne. Por mendoj se ata qe besojne ne nje Zot dhe qe per arsye se s'ia kane ngene apo s'munden fare ta interpretojne ashtu sic shkenca apo te tjera mundesi shpjegimi bejne per gjithcka ndodh, i referohen dukurive, edhe ne rastet kur behet fjale per mrekulli, te fakteve reale. Pra nese themi qe nje gje ndodhi nga rastesia apo e beri Zoti, ndryshojme emrin por dukuria ndodhi dhe ndodh.
Nesi ti gurax e ke fjalen qe po ta lesh nje person qe kur lind deri ne fund te jetes pa i folur per nje "Zot", ai/ajo s'do te besoje ne nje Zot pa i folur pra per kete, dhe qe per kete e ke fjalen kur thua se njeriu 'lind ateist', per mendimin tim s'je 100% i sakte. Nje njeri edhe pa i folur per nje Zot, por edhe nese nje Zot nuk ekziston vertet, ai do ta shpike nje Zot sepse eshte ne natyren e tij.

Edhe 'ateizmi' po ta ndjekesh si dicka qe s'ka gje per t'i ndryshuar ne ate qe "reklamon", eshte me keq se nje fe qe dikush e beson si "trullosese". [mendoj]

Nese nje person do e shpike nje Zot, kjo nuk do te thote qe ai Zot eshte i vertete, sepse sapo e thame vete, e percaktuam, qe do e shpike. Dhe me kete nocion une jam shume dakord. Cdokush mund te shpike nje miliard ide... por shpikja ne formen e nje fantazie per dicka nuk e ben kete dicka te vertete.
Shpjegimi vijon me poshte.

Ne teresi, inteligjenca njerezore ekuivalenton te panjohuren me dicka, le te jete kjo e vertete apo jo. Per sa kohe ekziston nje pergje per nje pyetje te mundimshme, koshienca dhe vetedija jane te kenaqura thjesht me faktin qe ka nje pergjigje. Dicka e tille tashme dihet ka kohe nga psikologjia dhe ne ecurine me te fundit te shkences, mbeshtetet edhe nga neurologjia. Te tere i njohim disa shprehje ngushelluese te llojit "He se me mire do behet" apo "Do e gjejme patjeter nje zgjidhje" apo "Bota eshte e rrumbullaket" apo "Do vije dhe dita jone", etj etj. Te tera keto shprehje nuk jane asgje tjeter vecse nje vetebindje e koshiences per dicka e cila mund te mos jete fare e vertete; por tere aktiviteti mendor i njeriut konkludon ne ankth dhe stres kur e verteta eshte e hidhur dhe aspak e pelqyeshme, kur nje situate e caktuar eshte pa zgjidhje, kur padrejtesite e bera ndaj nesh nuk kane mbarim dhe perspektiva nuk duket e mire, kur nje ushtar ne lufte eshte shume i vetedijshem se mund te vritet nga casti ne cast nga nje plumb. Ne keto raste neurologjia tregon se ne tru ka shume substanca te cilat rrisin nivelin e alarmit, shtohet adrenalina, rritet intensiteti i aktivitetit neural ne tru, truri punon shume shpejt dhe i mbingarkuar. Por nje gje e tille eshte shume e demshme ne afatgjate per organizmin. Frika momentare eshte dicka e mire dhe mund te te shpetoje jeten - psh kur degjohet nje krisme shume afer dhe frika na ben te shtrihemi pertoke - eshte adrenalina qe nxit veprime instiktive ne sistemin nervor te cilat behen instiktivisht dhe pa u menduar - frika eshte nje nder instiktet me te vjetra ne te gjithe organizmat e planetit qe permbajne funksione neurale, eshte pergjegjese direkte per garancine e vazhdimesise se nje organizmi biologjik kur perballet me rreziqe direkte per kete funksionim te organizmit. Eshte menyra se si i tere organizmi te detyroje vetveten te largohet nga rreziku me ane te organeve qe e perbejne: sistem shqisor qe dedekton rrezikun, sistem nervor qe perpunon informacionin, sistem hormonal per amplifikimin e rreagimeve, sistemi muskular per zhvendosjen e organizmit. Kete gje e bejne identik ne te njejten forme dhe funksion edhe amebat, edhe anemonet, edhe mizat, edhe buburrecat, edhe peshqit, edhe bretkocat, edhe macet, edhe qente, edhe shqiponjat, edhe luanet, edhe balenat, edhe njerezit.
Por ama ne krahun tjeter, nje gjendje frike e vazhdueshme con ne nje gjendje alarmi te vazhdueshem, ne nje gjendje "overload" te vazhdueshem, ne nje mbingarkese te vazhdueshme. Dhe nje gje e tille nuk do beje asgje tjeter vecse do e komsumoje organizmin me heret sesa normalisht, do e mbilodhe. Sistemet e ndryshme jetesore do te dalin jashte funksionit shume me heret sesa nomalisht. Te tere e dime se mbilodhjet jane shkaterimtare, si ato fizike ashtu edhe mendore (e dime te gjithe shprehjen "e plaku stresi perpara kohe" apo "u plak nga marazi" apo "u tret nga dhimbja", etj)

Ne kete aspekt, Zoti monolitik - fete monoteiste - nuk eshte asgje tjeter vecse maja e piramides se eksperiences njerezore nder mijeravjecare per te vene kapak ne gjerat qe nuk dine te shpjegojne dhe per te eliminuar friken nga dicka e panjohur apo jo e kendshme duke dhene iluzionin e nje shpetimi, e nje zgjidhje te kenaqshme. Eposi i zoterve te shumefishte, si psh ai i Greqise se Lashte apo i Aztekeve apo cdo lloj feje ku ka zoter te shumte nuk mund te shpjegoje psh se pse zoterit kane konflikte me njeri tjetrin. Nuk e ka te plote nocionin e te plotfuqishmit: si mund te jesh i plotfuqishem, nje zot, kur ke rivale qe te luftojne? Nje fe me nje zot te vetem nuk e ka kete kontradikte, nje zot i vetem nuk ka konflikte sepse eshte i vetem. Kjo eshte arsyeja se pse fete monoteiste konsiderohen me te avancuara sesa ato politeiste.
Ne thelb dhe ne bazen me rrenjesore, zoti eshte ekuivalenti instiktiv i te panjohures. Eshte shume me e pranueshme per koshiencen te pranohet per dicka qe e dime se si eshte sepse e dime qe e ka bere nje zot, sesa te pranohet qe nuk e dime. Kjo gje gjithashtu eshte e njohur prej shume shume kohesh tashme nga sociologjia, qe ne fillimet e saj ne formen moderrne perafersisht gjate ketyre 100 vjeteve te fundit.

Zoti eshte kulmi - forma me e larte e evolucionit - i vetedijes njerezore per ate qe nuk eshte asgje tjeter pervecse vetgenjimi/vetebindja. Sepse ne shume raste e ben jeten e njerezve me te lehte per t'u duruar.

Last edited:

joetisti_

Locus omnem
Pavaresisht sesi e shpjegojne besimin ne nje Zot, s'mund te thuhet, thate, se njeriu lind ateist. Dhe kjo dicka e thote. Nuk lind besimi ne Zot sepse "dikush per te perfituar apo per arsye tjeter ua mbush menden", por sepse eshte ne natyren e tij ta kete kete mbeshtetje.
Sa per ate nese beson sakte apo gabuar, askush s'mund ta dije.
Edhe te thuash se eshte i kote apo i pavlere, pra qe ai njeri mund te beje pa te, prape s'e thua dot.

Zotit, qe mbase e kam thene me lart dhe po e perseris, i atribuohen te gjitha ato gjera qe realisht ndodhin. Dua te fus ketu edhe ato gjera qe disa persona, ateiste mbase, i quajne budallalleqe. Dhe meqe eshte keshtu do te thote se ai ne njefare kuptimi ekziston.

Dhe lidhur me shpjegimin tend; ate nevoje qe e ka qenia per t'u mbrojtur, apo mbijetuar, apo jetuar mire, s'e kane vetem ata qe besojne ne Zot. Edhe ateistet per t'iu pershtatur kesaj 'nevoje' mbeshteten fort te idete e tyre qe sado qe personalisht mendoj se jane te verteta, prape kurre mos thuaj kurre.

gurax

Pan ignoramus
Qielli eshte i kalter. Vertet?
Mos ngaterro nocionet. Te tere njerezit jane njesoj. Midis tyre, ateistet jane ata te cilen *nuk* besojne ne zoter te mbinatyrshem. Midis tere fantazive, shpikjeve, fobive, fiksimeve, perrallave, frikerave, cmendurive - ideve - qe popullojne mendjen e cdo njeriu paperjashtim e ne cdo moment, ka njerez qe ideja e emertuar 'zot' nuk eshte nje prej tyre. Pikerisht keta njerez, ne, njerezimi, i kemi quajtur ateiste.

Duke persritur dicka te shkruar ne shkrimin #124 , e thene me fjale te tjera edhe nga njerez te tjere psh, e njejta gje: "Te tere ne jemi ateiste per perendite e shumta qe njerezimi ka besuar kudo ne bote gjate historise. Disa prej nesh kane edhe nje perendi me teper ne kete liste." -- Dawkins.

Last edited:

joetisti_

Locus omnem
Ateistet me idete e tyre kane bere kerdine ne shume raste. Hitleri dogji dhe poqi, Enveri pushkatoi besimtaret sepse besonin kot.
E thashe sa per te thene se asgje nuk shpjegohet dot teresisht me nje ide. As ata qe besojne ne Zot nuk e shpjegojne dot ekuilibrin e mrekullueshem te jetes, as ateistet dhe as nje ide tjeter, te vecuar.

Idealja kur eshte e vetme mund te demtoje shume, por pak idealizem duhet. Edhe mashtrimi po te duam te jemi te sinqerte eshte i dobishem edhe per ate qe e peson, nganjehere, jo me pastaj disa gjera qe edhe pse nuk shpjegohen dot nga truri i njeriut sot dhe mot, jane te qenesishme.

S'eshte dicka aq e qarte sa shembulli yt me qiellin. Po te ishte ashtu nje pjese e njerezve do te ishte budallaqe. Por s'eshte ashtu.
Une ty personalisht s'mund te te them dicka tjeter mbi ate qe mendoj se deri ne njefare pike s'ke dhe aq te drejte. Por vete ti, me vone duke humbur qofte edhe dicka te vogel nga ky "besim" qe ke tani, do te mjaftoje te thuash qe asgje s'mund te jete e vulosur.

gurax

Pan ignoramus
Ah... Nocione te tilla qe cojne ne perfundime te tilla, nese nuk jane rezultat i indoktrinimit fetar, atehere jane rezultati i nje shoqerie me moshe te lindur pas vitit 1990 qe shkollimin ne Shqiperi e kane bere ose neper klube e diskoteka, ose neper mitingje partiake dhe mendojne se problemet zgjidhen me nje shkop magjik.

Pak edukim per te tere ata qe nuk paten fatin te jene ne shkolle atehere kur duhet te ishin ne shkolle.

* * *
Enver Hoxhen dhe regjimi i Shqiperise per 50 vjet, une nuk e di te kene qene nje regjim i themeluar ne baze te ateizmit dhe une e kam jetuar dhe e mbaj mend, ka qene nje regjim me baze ne ideologjine e socializmit dhe komunizmit, te tera cfare jane bere jane bere ne emer te ketyre ideologjive. Une nuk e di sa mban mend ti parrullat nga me te ndryshmet qe shfaqeshin ne Shqiperi neper pullat e postes, neper muret e ndertesave, neper kendet e njoftimeve dhe te shpalljeve, neper dyert e nderrmarrjeve, neper bodrumet e organizatave per mbledhjet e celulave te partise. Une i mbaj mend! Nuk kishte asnje qe te propagandonte ateizmin, 50 vjet regjim dhe propagande nuk kishin promotor ateizmin por socializmin; punen kolektive qe varej nga ndergjegja ideale e njeriut. U hoqen kishat dhe xhamiat, e vertete, por kjo ishte nje byproduct, jo thelbi dhe ne vetvete kishte si qellim zevendesimin e nje lloj idhulltarie me nje lloj tjeter idhulltarie. Idhulli duhet te ishte Partia dhe Sekretari i pare dhe si cdo idhull unik, nuk mund te kene te dyte, nuk mund te kete rivale. E njejta gje si dhe me Zotin. Si garanci per dominimin ne popullate jane perdorur gjithmone dy menyra. Ose zevendesohet Zoti me pushtetarin, ose pushtetari kalohet ne nje pozicion aleance apo biresimi prej Zotit. Per shembull perandoret egjiptiane dhe kineze ishin bij te zotit, prijesit Aztek dhe Maja ishin rimisherime te hyjnve, ne Greqine e Lashte komandantet e ushtrive ishin te tere pasardhes te ndonje perendie te Olimpit, etj.

Nese dikush qe lexon ka veshtiresi ne kuptimin e cfare eshte shkruar deri tashti, me mire te hape ndonje kenge te Rihanna-s ne youtube dhe te mos vazhdoje te lexoje. Mangesite ne formim jane te permasave qe nuk mund te riparohen nga nje shkrim apo me teper shkrime ne nje forum.

Kalojme ke Hitleri. Hitleri, per informacionin tend dhe te shume e shume te tjereve, ishte katolik. Ne vegjeline e tij kishte idhull Papen, i cili per te ishte nje figure sa e nderuar aq dhe mistike. Pas ardhjes se tij ne pushtet gjate viteve 1933 - 1939 ne menyre shume te qarte bente propagande per ate qe e quante Krishti Arjan dhe kultura gjermane ne ideologjine e tij ishte Kultura Gjermano Kristiane. Nje nder gjerat e para qe beri kur mori pushtetin ishte aleance me Vatikanin duke bere nje shkembim te ndersjelle interesash. Vatikani do te promovonte ideologjine naziste dhe pikerisht "arianitetin" e Krishtit ne te tera rrajonet e botes ku kishte influence, nderkohe qe nga regjimi nazist do te merrte financime dhe suport fizik duke sherbyer dhe si kamzhiku i denimit te atyre qe nuk aderonin ndaj vizionit te Papatit. Dhe keto u realizuan dhe funksionuan, neper shkolla gjate lendes se fese ne ato vende ku aplikohej Katolicizmi, krahas simboleve kishtare qendronte dhe swastika naziste. Ne 1933 menjehere deklaroi se: "Qeverria Kombetare i sheh rrefimet Kristiane (Katolicizmin dhe Protestantizmin) si dy elemente themelore ne mbrrujtjen e shpirtit te gjermaneve, ne jemi te bindur qe forca shpirterore e Krishterimit eshte nje element i pazevendesueshem ne moralin e larte te cdo gjermani". Kjo eshte thene ne mbledhjen e dyte te Reichstag-ut ne 23 mars 1933.

bishops.jpg
Germany_Ludwig_Mueller_1934_280x195.jpg

Sipas vizionit ne fjale, hebrejt ishin infektuesit e vertetesise Kristiane dhe pastertise se Krishterimit Arjan dhe ky eshte nje faktor kryesor qe ne ne tere vendet ku dominonte Katolicizmi, u kryen krimet me makabre kundrejt hebrejve. Ishte tere popullata qe me deshire pranonte te orkestrohej nga strukturat nen drejtimin e Goebels dhe debimi dhe spiunimi i tyre ishte mbarepopullor. Nje nder aktivitetet me ne mode ishte kujdesi hap pas hapi i Vatikanit dhe suporti ne mase te gjere ne popull pro propagandes naziste.

in-1931-berlin-won-the-right-to-host-the-1936-summer-games-the-city-threw-all-available-resources-behind-an-extravagant-village-erecting-145-buildings-and-a-120000-seat-stadium-630x471.jpg

Nuk e di nese ti apo ndonje tjeter lexues ka lexuar "Mein Kampf"! Une vete po. Ne ate liber eshte e qarte qe Hitleri nuk ndodhet ne nje pozicion ateisti dhe as agnostiku, ndonese edhe nuk eshte shume i atashuar me fene e organizuar. Sidoqofte ne raste te panumerta shprehet qarte qe ishte i bindur ne nje hyjni supreme e cila i jepte suport dhe frymezim ne cdo gje qe bente (Kujt tjeter pervec meje i duket familiar si episod ndonese me emra te tjere protagonistesh kryesore?). Nje nga pasazhet psh eshte: "Ajo per te cilen duhet te luftojme eshte ruajtja e ekzistences dhe vazhdimesia e rraces tone, ne nje menyre qe populli yne te mund te finalizoje ate mision qe ieshte caktuar nga Krijuesi i Universit. Te tere ata qe bastardizojne veten ose qe e lejojne veten te bastardizohen, mekatojne kunder vullnetit te Providences se Perjetshme."
Ne shume raste gjejme gjithashtu dhe paralelizma te vetvetes me profetet si ne rastin: "Me vjen keq qe po ashtu si Mojsiu, Token e Premtuar une mund ta shoh vetem nga larg."

E megjithate, pati nje largim ne vitin 1940 nga Krishterimi. Ne nje fare menyre, Hitleri nuk ishte dakord me nje nder parimet baze te Krishterimit qe ne e njohim si "kush te qellon me shpulle ktheji dhe faqen tjeter". Ajo qe ai filloi te shihte me nje lloj zilie dhe me reverence, ishte feja muslimane. Per te ajo ishte nje fe qe i pershtatej me teper menyres se si ai e shihte te ardhmen e funksionimit te popullit Arjan, vlerat morale... eshte e rendesishme te theksohet pershtypja qe kishin lene ne vazhdimesi vendosmeria dhe metodika per te "mbrojtur pastertine e ketyre vlerave" qe muslimanet aplikonin ne cdo sekonde te ekzistences se tyre. Kjo ilustrohet mjaft qarte ne nje bisede midis Hitlerit dhe Goebels ku Hitleri eshte shprehur: "E ke parasysh, eshte nje fatkeqsi qe ne kemi qelluar ne besimin e gabuar. Pse te mos kishim besimin e japonezeve, ku vetsakrifikimi per atdheun eshte gjeja me e mire qe mund te arrihet? Edhe besimi Muhamedian do te ishte shume me kompatibel per ne ne krahasim me Krishterimin. Pse duhet te na binte ne pjese Krishterimi me dobesine dhe ngordhesine e vet?"

Gjithashtu, Muhamed Amin al-Huseini ishte ne ate kohe Myftiu i Jerusalemit. Atij Hitleri i dha azil ne 1941, dhe me tej akoma, mori personalisht prej tij graden e larte dhe te rralle Major Gjeneral SS, dhe nje koment per "nje rrace e respektuar gjenalogjike".

al-husayni-bosnian-ss.jpg

“To the Grand Mufti: The National Socialist movement of Greater Germany has, since its inception, inscribed upon its flag the fight against the world Jewry. It has therefore followed with particular sympathy the struggle of freedom-loving Arabs, especially in Palestine, against Jewish interlopers. In the recognition of this enemy and of the common struggle against it lies the firm foundation of the natural alliance that exists between the National Socialist Greater Germany and the freedom-loving Muslims of the whole world. In this spirit I am sending you on the anniversary of the infamous Balfour declaration my hearty greetings and wishes for the successful pursuit of your struggle until the final victory.”
- Reichsfuehrer S.S. Heinrich Himmler

Te tera keto tregojne nje respekt te vecante gjenuin dhe aspak per levizje me perfitime politike. Hitleri kishte nje admirim te vecante per traditat e luftes se muslimaneve dhe Himlerit i jane dhene instruksione te qarta per krijimin e Divizioneve Muslimane SS.

6a00d8341c60bf53ef0120a8db44eb970b-700wi

Por perseri Hitleri nuk e braktisi ndonjehere fene e tij origjinale dhe ne ditarin e nje nga gjeneralet e tij, Gerhart Engel, eshte gjetur ky shenim per kete periudhe: "Hitleri thoshte se perseri ishte i Krishtere i devotshem dhe do te ngelte i tille deri ne fund."

Do te ftoja te tere lexuesit te kerkojne per fjalimet e Hitlerit. Nuk eshte e nevojshme qe keto qe po them te merren te mireqena me sy mbyllur, pasi fjalimet e tij jane te njohura mjaftueshem qe te gjehen me nje lehtesi te habitshme. Dhe do te zbuloni qe Hitleri jo vetem qe mbeshteste fuqishem besimin, jo vetem qe Kisha ishte aleati i pare i regjimit nazist, jo vetem se as qe i shkonte ndermend qe ato qe bente te ishin ne emer te ateizmit... por ai shprehej kunder ateizmit dhe ne nje pjese te madhe ai ekuivalentonte komunizmin me ateizmin.
(po keshtu sic shume anetare ketu pelqejne te ekuvalentojne nazizmin me ateizmin. Eh.. te tereve jua ka fajin ateizmi, ka rreth 3000 vjet qe ndodh nje gje e tille, po njesoj. Dhe nga keta a-ateiste, askush nuk e sheh ndonjehere veten ne pasqyre! Por vazhdojme.)
Per Hitlerin ateizmi ishte nje armik i vlerave te idealit Ariano-Kristian dhe promovonte lufte ndaj ketyre armiqve, ne nje menyre qe nuk diferencon aspak nga nje thirrje per lufte ne emer te fese.

Ja nje pjese e shkeputur nga nje fjalim i Hitlerit ne Shtutgart:
"Sot eshte dita kur Krishterimi eshte i rrezikuar, dita kur besimi Katolik eshte duke u kercenuar. Pergjigja ime per ta eshte: jane te krishteret dhe jo ateistet ata qe qendrojne ne rradhet e para per te mbrojtur Gjermanine. Nuk po i them keto vetem per krishterimin; po ju them qarte qe nuk do te jem ndnonjehere aleat me ato grupime qe do te duan te shkaterrojne krishterimin. U bene tashme 14 vjet qe keta njerez marshojne krah per krah me ateistet! Nuk ka patur ndonjehere dem me te madh sesa ne kohen kur te krishteret kane drejtuar krah per krah me ata njerez qe mohojne edhe vete ekzistencen e zOTIt. Tere jeta kulturore e Gjermanise eshte shkaterruar dhe infektuar ne kete periudhe. Eshte tashme detyra jone qe ti djegim keto manifestime te degjenerimit ne literature, teater, shkolla dhe ne shtyp. Kjo do te thote qe duhet te eliminojme keta elemente nga cdo pjese e kultures tone, duhet te eliminojme kete helm qe ka pushtuar cdo cep te jeteve tona ne keta 14 vjet."
Ne podium, se bashku me anetare te DAP, perpara turmave qe degjonin, kishte dhe perfaqesues nga kisha katolike.

Mund t'ju duken interesante dhe keto stema te togezave te rripit te nazisteve per funksione te ndryshme shteterore: ushtarake, departamenti i zjarrfiksve, policia, e disa te tjere qe nuk i kam identifikuar akoma.

27764281_1_m.jpg
buckle.jpg

image065.gif

"Gott mit uns" ne gjermanisht do te thote "Zoti eshte me ne".

Gjithashtu po edhe kaq interesante eshte kjo pamje, madheshtore dhe e frikshme. Katedralja e drites ne Nuremberg, 1936.

56569.jpg

Ne kete shesh, jane bere shume deklarata dhe betime, nder te cilat:

"Zoti i solli shpetimtarin popullit gjerman. Ne kemi besim, besim te thelle dhe te palekundur se ai [Hitleri] na u dergua nga Zoti per te shpetuar Gjermanine."
-Hermann Göring, 1936

"Ne besojme se Fyhreri eshte ne permbushje te nje misioni Hyjnor per Gjermanine. Ky besim eshte pertej asaj qe mund te kete kundershtim."
-Rudolf Hess, 20 Qershor 1934

Dhe me e famshmja nga te tera, Betimi SS.

"Betohem perpara Zotit me kete premtim te shenjte, se do i jap konfidence absolute Fyhrerit te Rajhut Gjerman dhe popullit."
- Himler, ne nje rikujtese te betimit SS per te tere turmen qe degjonte se bashku me forcat ushtarake.

* * *

Informacione te ngjashme me keto ka pafund.. pafund!
Sidoqofte, nje keshille miqesore per te gjithe eshte qe duhet te mesojne qe te mos i leshojne fjalet kuturu' per dicka te cilen e njohin vetem perciptas dhe kur ju thuhet qe paraprakisht "rishikoje nje here se nuk e ke drejt". Historia duhet pare nga shume drejtime, minimumi te mos pertojne qe edhe vete te kerkojne informacion i cili ne fakt nuk eshte i veshtire te gjendet, por kerkon kohe.
Kembengulja e pabazuar dhe aq me teper e demonstruar e tille, nuk tregon mencuri.

Last edited: