Re: Probleme drejtshkrimi e drejtshqiptimi
Gjakovarit.
-Edhe Morfologjia edhe Sintaksa merren me kohët e foljeve.Morfologjia i vështron nga kundrimet e veta dhe Sintaksa nga të vetat.Besoj se je i vetëdijshëm që nuk është vendi këtu të shpjegohet se cilat janë kundrimet, nga te cilat i veshtron Morfologjia kohet e foljeve dhe cilat ato ,nga te cilat i veshtron Sintaksa,veçse shprehja e dyshimit nëse çështja gramatikore që rrahëm i përket Morfologjisë apo Sintaksës,flet për analfabetizëm gramatikor[Pa të keq ta them].
- Me foljen në njëjës të jam drejtuar ty,ndërsa me foljen në shumës të gjithë atyre,të cilëve u bie ta lexojnë atë postim.Po të ta kisha dërguar në adresë personale,ji i bindur do ta përdorja në njëjës.Nuk di a e ke vërejtur një pikë atypari.
-Emrat e nyjshëm asnjanës prejfoljorë- nëse nuk e di se çka janë dhe a është ky togfjalësh frazeologjik i mjaftueshëm për të emërtuar një grup mbiemror,s'kam faj unë.
-Menella Totoni,sintaksolog i shquar-shquhet për Sintaksë e jo për faktin se e njeh ti ose tjetri.Përcaktorët mund të hynë në lidhje të llojllojshme me emrat e përcaktuar,porse vetem ne nje lidhje ne nje te percaktuar.Ti e kundron togfjaleshin ne fjale nga nje lidhje, ne te cilen nuk ka hyre percaktori[i shquar] me te percaktuarin[sintaksolog],dhe te behet se ndertimi qenka gabim.Ne shqipe jane bere studime te shumta lidhur me studimin dhe percaktimin e ketyre lidhjeve,ne te cilat hyne percaktoret me te percaktuarit.Madje ka mendime krejt te perkunderta rreth pranimit te disa lidhjeve,per te cilat dihet se kane depertuar nga gjuhe te huaja dhe nuk "janë" ne fryme te shqipes.
Po ti qenke i mirë të shtrosh probleme,ama jo edhe te zgjidhesh,ndoshta per shkak te qellimit pse shkruan!
-Mbiemri-i dashur- duhet te jete sipas teje[ndonese jo vetem sipas teje]-i duhur-pse?Nuk po i perseris arsyet pse duhet te jete-i dashur-i kam shenuar ne nje postim te mehershem.
-Shpjegimit psikologjik qe me bere nuk po i kunderpergjigjem,se siç nuk eshte pune e ndershme te behet kuturu ,s'eshte e logjikshme t'i kunderpergjigjem.
-Per te perdorurit tim shenjat e pikesimit ke plotesisht te drejte,po nuk duhet te me zihet per te madhe sa kohe qe nuk mund t'i gjej shenjat perkatese dhe sa kohe qe ato shenja te perdorura nga une gabimisht[jo pika e presja] nuk çojne peshe ne kuptim dhe i zevendesoj gjithnje me shenja te tjera,te cilat i nenkuptojne te dashurat[jo te duhurat].
-U çudite pse ne gegerishte do te ishte-t'pamit'e jo -t'pamunit'-po nuk dhe zgjidhje.Pres te shkruash per kete problem.
-Ato thënie,per te cilat nuk te jam kunderpergjigjur,thjesht jane per t'u shpernjohur.