Preferoj ta them shqip.

mitka

Primus registratum
Re: Preferoj ta them shqip.

Dje, rastesisht, pashe nje gazete turke, te horoskopi pashe fjalen "akrep".

Admir

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
tatam turqisht ,pikerisht shqip.
Hemo do zhvishemi nga turqizmat apo jo ?

[/ QUOTE ]

Ashtu qofte. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Diddy19

Su@mi

Ekziston nje fjale ne gjuhen italiane "coerente".I referohet zakonisht njerezve , mendimet (apo sjelljet e te cileve) ne momente te ndryshme jane te njejta ne sensin qe nje gje qe thone tani e thone edhe me vone.Ka nje fjale shqipe ekuivalente me kete fjalen italisht?

Kam degjuar ne Shqiperi te perdoret fjala " koherente".Me sa kam kuptu une nga konteksti , kjo fjale perdorej si sinonim i fjales "bashkekohore". Nuk e di nese eshte nje fjale e pershtatur nga fjala "kohe" apo eshte nje shqiperim i fjales "coerente".Gjithsesi me sa dij une, nuk kane te njejtin kuptim.
Si shpjegohet kjo?

cacol

Forumium maestatis

Shpjegohet me injorancen e atyre qe e perdorin per te pershkruar dicka bashkekohore /pf/images/graemlins/wink.gif

Fjalori flet qarte:

KOHERENT mb.
1. fiz. Që i ka të bashkuara fort a të lidhura
ngushtë elementet përbërëse; që ka koherencë.
Trup koherent. Valë koherente valë që kanë dritë
të njëjtë e të vijueshme në të gjitha fazat. Lëkundje
koherente.
2. libr. Që përbëhet nga pjesë të lidhura ngushtë e
në përputhje të plotë njëra me tjetrën (për ide,
mendime etj.). Zhvillim koherent.
3. libr. Që është parimor, nuk bie kurrë në
kundërshtim me veten dhe i përmbahet të njëjtit
mendim, të njëjtës teori a doktrinë. Njeri koherent.
Është koherent.

Diddy19

Su@mi

Ah, atehere ekziston tamam fjala ne shqip "koherent".Dhe me sa kuptova asht fjale qe nuk asht fute kohet e fundit ne fjalor , apo jo ?

Neper gazeta ku e kam hase kete fjale kishte kuptimin "aktual" , "bashkekohor", dmth i diteve te sotme.

Rrofsh per sqarimin.

eniad

Forumium maestatis

Nese eshte perdorur me kuptimin qe ke permendur me siper, atehere, eshte i gabuar. Nuk eshte ndonje cudi (nese flasim per gazetat ne gjuhen shqipe), se, edhe po t'i pyesesh ata qe e kane shkruar, rrezik nuk e kane me te voglen ide c'do te thote. Fjala ne vetvete, kur perdoret per mendimin, do te thote lidhje logjike ose qendrueshmeri e mendimit. Megjithate, perdoret edhe thjesht 'koherent'.

Kondrapedali

Kondrapedali

Po ti bësh analizë kësaj fjale duket se duhet të vijë nga greqishtja e vjetër ose, pse jo, nga shqipja. Rrënja e parë e kësaj fjale është kohë (kronos) dhe kuptimi i kësaj fjale është pikërisht stabiliteti në kohë (që nuk ndryshon me kohën, ka një vazhdimësi të njëjtë ose të ngjashme).

Rrënja e dytë e fjalës "rente" më bën të mendoj fjalën shqipe "rend". Pra kuptimi i drejtë i kësaj fjale i bie të jetë që koha rend por mendimet, veprimet apo vetitë qëndrojnë të njëjta /pf/images/graemlins/shrug.gif

S

shume

Guest

Desha te nderhy dhe un per nje fjal qe po perdoret si shum "Forum" p.sh,kjo faqe quhet albforum,perse fjalia forum mos te zavendesohet me Kuvend qe esht shqip.

Ne ne faqe ku jam antar i regullt e qe esht eDSH(e Djathta Shqiptare)aty ne vend te forumit ,pra ku bisedojm e postojm esht Kuvendi i eDSH,e cila me ka pelqy shum.

Pra a ka mundesi te perdoret kjo fjali ne vend te forum?