Re: Plazh - Topless?
To57, pse i ngaterron gjerat. Nuk ka asnje ketu qe po gjykon dynjane, dhe nuk po thote asnje ketu t’i lejojme apo t’i ndalojme, ne thjesht po e gjykojme si fenomen. Pastaj nuk e kuptoj c’hyn feja ketu?
Vec kesaj, sekuptoj, car do qe klikon tek kjo teme kur te ka zene gripi mor lal?! :tipsy:
Faktin qe kam per zanat sociologjine nuk e permenda aspak per t’i mbushur ndonjerit mendjen se marr vesh me mire (nuk e kam kuptuar kurre zanatin tim si gare), por kete e thashe per t’i shpjegu Ironit nje arsye me teper perse nuk duhej te cuditej nga fakti qe me shihte edhe ne kete zone. Tani ne qoftese Regeles i duket se profesoret nuk me paskan pregatitur ne keto lloj temash eshte e vertete. Nuk ka ngele tek topless-i porblemi i diskutimit sociologjik. Por ndryshimi tek gjykimi qe jep nje sociolog, nga nje njeri “me pervoje jetesore” eshte se ai me pervoje flet per fenomenin ashtu sic ai e mendon aty per aty duke gjykuar ne menyre fragmentare, ndersa nje njeri “i zanatit” cdo fenomen synon t’a shohe ne lidhje me mjaft fenomene te tjere duke zene nje vend te caktuar ne nje strukture me te gjere. Pra nje sociolog ka nje ide me te plote, te strukturuar, te detajuar per shoqerine, marredheniet dhe strukturen sociale, ku cdo fenomen gjendet i pozivionuar ne kete strukture ashtu sic cdo syth gjendet ne nje bisk te caktuar ne ndonje dege te pemes. Pra sythi nuk shihet si fenomen i shkeputur nga e tere pema. Keshtu zanatciu e ka kollaje t'i lidhe gjerat me boshtin kryesor te ideve duke shkuar qe nga rrenjet, nepermjet trungut, me pas ne dege e deri tek sythi qe po vezhgojme.
Pikerisht edhe mendimi qe une mbroj lidhet me nje pikepamje apo teori qe une (normalisht kjo ka te beje me rrymat e mendimit) kam me per zemer.
Problemi MLK eshte se femra qe del ne publik ndjell edhe burrin e tjetres, duke bere qe ajo te ndjehet e shperfillur prej te shoqit. Dhe normalisht “pula e komshiut te duket me e shnoshe”. Pikerisht prandaj edhe une mendoj qe nevojiten normat, pasi i garantojne njeriut paqen e brendshme, si dhe paqen sociale, qe ne te kunderten do te shkaterronte familjen, sic edhe po ndodh sot ne mjaft vende, sidomos tek nordiket, ku ky lloj “natyralizmi” eshte me i perhapur sic thote Kukesi.
Vec te tjerash mua me duket teper materialiste, menyra e tille e te veshtruarit te problemit ku ne qender vihet “kulti i trupit të bukur natyror”. Duket sikur njerezit sot po rendin fort drejt fizikes duke e lene teresisht pas dore shpirteroren. Ndarja qe i ben kukesi shijimit te kenaqesise fizike te shkeputura nga lidhjet shpirterore dhe pa ndjere nevojen e tyre, e ben mjaft skematik kendveshtrimin dhe jashte menyres se si duhet te funksionoje normalisht njeriu. Lumturia arrihet kur te dyja nderthuren me njera-tjetren. Vec e vec ato jane te mangeta, te papermbushura, dhe kthehen ne dem te organizmit jetesor te njeriut.