Përse njeriu bën keq?

Harris

Forumium praecox
Re: Përse njeriu bën keq?

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: policia</div><div class="ubbcode-body">ne fakt cfare nuk pret nga njerzit... </div></div>

Po prite gje nga njerzit, ke mbetur pa gje policia

Gegë

Primus registratum

N'fakt nje veprim te caktuar mund ta vlersosh si te mire apo te keq vetem nen kendveshtrimin e moralit, ose dobise personale apo te pergjithshme. K'shtu qe gjykimet keq apo mire jane vetem gjykime iracionale duke pas parasysh se nuk ekziston nje moral i perbotshem apo i pergjithshem. Nga pikpamja e dobise perseri nuk jemi objektiv kur gjykojme. Megjithate ata qe bejne keq ne i cilesojme si egoist te marre qe nuk e njohin altruizmin. Gjithsesi une shtroj nje pytje; Supozojme se une kryej nje veprim duke marre paraysh vetem interesin tim vetjak dhe s'dua tia di fare per pasojat qe ndikojne te te tjeret. Megjithate nje person i dyte perfiton dobi nga veprimi im dhe nje i trete te kunderten pra pasojat ndikojne negativisht (mos harrojme se ne çatin kryrjes se veprimit qellimet ishin vetem te brendshme). Si cilesohet veprimi im ne kete rat, egoist apo altruist? I mire apo i keq?

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Mindhunter_Girl</div><div class="ubbcode-body">Jo te gjithe njerzt bejne keq,e jo perher e keqja na ben keq... </div></div>

Të gjithë njerëzit bëjnë keq por jo përher e keqja na bën keq.

P.S. Kishe një JO në fillim të fjalisë që e kishe shtyp gabimisht
devil.gif

atman

Forumium maestatis

Gege, sa kohe te duhet ty per te kaluar nga parashikimi te vezhgimi (pasoja) i veprimit tend?

Gegë

Primus registratum

Nuk e kuptoj pytjen tende. Une nuk parashikoj asgje. Tlutem beje me qart pytjen, ku do te dalesh. Me fal per 'injorancen'. Duhet njohur mire arti i te pyeturit qe ti pergjigjesh nje pytje me pytje.

Harris

Forumium praecox

Njeriut si duhet shume te bej mire, as si duhet shume te bej keq, lind me te e mira e e keqja or bab. A thjesht qeshtje ndergjegje

Wise

Valoris scriptorum
njerezit bejne keq sepse jane vertet te dobet dhe djallezia eshte gjithcka qe del nga dobesia...

Apsara

Primus registratum
Nuk mendoj qe nje person eshte i lindur i tille "evil",mendoj qe ambjenti mund te jet nje faktor.Dikush i rritur ne nje mjedis te rrethuar ne krime patjeter qe do kontriboje ne sjelljen e tij ne dem te shoqerise .Vendimet e gabuara ndikojne ne disa raste qe dikush te beje keq,gjithsesi ka dhe te semure mendor.Si perfundim varferia,abuzimi dhe shendeti mendor mendoj qe kan influence por jo gjithmon jan arsyeja.

Hank

Valoris scriptorum
Nuk mendoj qe nje person eshte i lindur i tille "evil",mendoj qe ambjenti mund te jet nje faktor.Dikush i rritur ne nje mjedis te rrethuar ne krime patjeter qe do kontriboje ne sjelljen e tij ne dem te shoqerise .Vendimet e gabuara ndikojne ne disa raste qe dikush te beje keq,gjithsesi ka dhe te semure mendor.Si perfundim varferia,abuzimi dhe shendeti mendor mendoj qe kan influence por jo gjithmon jan arsyeja.
Shume i rrezikshem gjykimi yt. Nuk mund te paragjykosh njerezit qe lindin ne nje ambient te rrethuar me krime do te behen kriminele. I bie qe ne Shqiperi te mos kete shprese per askend, pasi 60% e njerezve ne kohen e komunizmit psh, vidhnin dicka nga "shteti". Pergjithesimet jane gjithmone te rrezikshme, u duhet qendruar larg. Megjithate jam dakort qe shkaqet ne jete te bejne "te jesh" i keq shpeshhere.

Apsara

Primus registratum
Nese e ke lexuar mire eshte "mund" influencoje ambienti nuk ishte definite lexo mire.

D

drilon lajqi

Guest

ceshtja nuk shtrohet fare...
pytja qe perfundon shkrimin e Atman...eshte : kush ka te drejte???

qe ti krahasosh 2 element duhet qe te ken te pakten nje gje te pergashket (si puna thysave qe duhet ti gjesh bazen e perbashket per ti krahasuar, ndryshe nuk mundesh)

si mund te krahasohet Jezusi, me Sokratin ??? fushat e tyre (de prediction) ishin krejtesisht te kunderta, filozofia dhe feja jane te pakrahasueshme ...sepse fuqia shtytese nga nje ane eshte besimi nga tjetra arsyetimi dhe shpjegimi...

Andon Kazaqi

Forumium praecox
Ne njerezit jemi kafsha me e zgjuar ne planet.Po ne fund te fundit kafsh mbetemi.kemi kufijt tona,parimet vetiake dhe krenarin ne qofte se na cenohet nje nga keto mund te jet fatale.Cdo kafsh e ka ne natyr te vrasi...

Anavlore

Forumium praecox
Mekaton pikerisht ngaqe je i verber, zilia, urrjetja , inati ,hakmarrja, deshira per pushtet, lufta per mbijetese te zen syte. Njeriu lodhet duke ecur gjithmone drejt, eshte i prirur te bej keq. Une mendoj qe njeriu mekaton sepse eshte i verber.

Sweety el

Locus omnem
Pyetje me vend! Me ka detyruar te mendohem jo pak dhe ende s'jam e sigurt nese mund t'i jap nje pergjigje te prere!

Njeriu nga natyra eshte qenie shume, por ama shume "e koklavitur" dhe sjellja e tij me boten e jashtme varet nga faktore nga me te ndryshmit. Nese "ky' njeri vepron ne nje menyre te tille sipas se ciles i sjell dobi dikujt tjeter apo shoqerise si e tere, atehere "ai" cilesohet si, marrim shembullin, "humanist" Nga ana tjeter, nese i njetjti person vepron "kunder" nje "kodi te paracaktuar" sjellje atehere cilesohet "armiqesor" (keqberes) Lind pyetja: Cfare e detyron (e shtyn, nxit, motivon) ate te sillet sipas menyrave te siper permendura?! Mjedisi ku eshte rritur, niveli shkollor dhe botkuptimi per jeten si rezultat, eshte nje nga arsyet baze. I po se njejtes rendesie eshte edhe gjendja apo shendeti mendor (tendenca e rreshkitjes
scream.gif
)

p.s M'u kujtua ajo shprehja: "hall me te mire, e hall me te keq...!"