Re: Nice-Idiot apo Gjeni?
Fillimisht postuar nga Logos:
[qb]E lexova me vemendje pergjigjen tende Visi. Si pasoje disa pyetje te tjera lindin? Degjo, por kur njeriu qellon i dobet, frikacak dhe i pashendetshem, c'ndodh? A "kualifikohet" cdokush? C'te bejme me te tjeret? Ki parasysh qe Nicja simpatizonte Napaleonin. Po guzhinieri i Napoleonit c'do te mendonte/bente per kete, sikur ai te ishte Nihilist aktiv porsi Nicja?
Rreth cilesimeve "NUK DUHET", a ka ndonje perjashtim? Dhe kur duhet qe njeriu ta filloje kete proces, pasi jemi te lindur me kete Zot "imagjinar" (sic e quan ti)? Ne c'hapa/etapa duhet te kaloje "Zarathustra" njeri?
Shume interesante. Nuk e dija qe mund te gjeja ndonje nga Shqiperia qe ka lexuar Nicen me kaq endje. Falemnderit![/qb]
Veshtire te besosh se nje shqiptar mund te dyshoje per vlerat qe mund te zoteroje nje tjeter shqiptar, kur keta te fundit e kane treguar tashme veten e tyre qe nga kohet e romnakeve ose perpara e deri ne ditet e Napoleonit e ditet tona.
Gjithsesi, per t'iu kthyer pyetjeve qe rrjedhin, persa i takom njeriut te dobet, Nice e ka shprehur qarte mendimin e tij kryesor te "Antikrishti": "Njeriun e dobet duhet ta ndihmojme qe te vdese". Une e di qe nje kristian apo nje i perafert me te per nga idete do te skandalizohej nga ky mendim apo kendveshtrim. Filozofise niceane(qe nuk do te ngutesha ta quaja "nihiliste") aq i ben. Nese, bie fjala, nje gur qe per nga natyra eshte i krijuar i shtrember dhe qe ne e kemi zgjedhur ne tufe per te ndertuar strehen tone NUK jemi ne gjendje ta gdhendim, atehere zgjedhim perjashtimin e tij nga tufa. DMTH., nese nuk jemi ne gjendje ta gdhendim, zgjedhim flakjen e tij, duke e ndihmuar keshtu "te vdese", ne favor te strehes sone, qe ky gur i shtrember te mos na prishe murin e te na bjere mbi koke. Ne fund te fundit, sapo lexova se dicka te ngjasheme kishte bere edhe Neo qe kishte edituar mesazhin ku dikush nga Kanadaja me bente mua antinicean, si dhe kunderpergjigjen time, ku nuk kishte asnje fyerje. Neo, besoj, per te ruajtur vlerat e ketij debati ne keto faqe te ketij forumi, zgjodhi te flake tej kete nga kanadaja, qe debati te mos shthurej.
Jo cdokush kualifikohet. Pse, ne nje gare olimpike apo futbolli apo gjjithckaje, u kualifikoka cdokush? JO!!
MEGJITHATE, LEXO ME VEMENDJE! Nese ky njeri eshte i dobet dhe tek ai mund te zgjohen me vone(ne varesi te mjesdisit ky jeton) ndjenja fuqie, atehere e rendesishme eshte qe ne te mos zgjedhim...MORALIN! Eshte pikerisht ky qe e mban nje njeri te dobet nen kthetrat e dobesise se tij prej nga nuk mund te dale me kurre. Prandaj, Nice u veteshpall antimoralisti me i madh, se ishte me i madhi nder njerez qe arriti te kuptoje se c'rrenoja mund te shkaktoje morali te njerezit. Ndryshe nga Hitleri, ai nuk ishte per shfarosjen e te gjithe njereve qe atij nuk mund t'i bindeshin. Mjaft qe te luftohej morali.
Mua disa me kritikojne te temat e gjuhesise se nuk jemi te "ora e filozofise". Te njejten gje bejne ketu duke me kujtuar se "nuk jemi te ora e gramatikes". Por une jam i sigurt se pakkush nga ju eshte ne gjendje te zbertheje fjalen "moral". Une kete do ta trajtoj ne nje shkrim te nje e perjavshme shqiptare, nder te tjera, por po e paraprij sot ketu. Kjo fjale figuron te rrjedhe, sipas Webster Dictionary, nga fjala latine "mor", ne nje trajte me te hershme "mo". ne shqip kemi fjalen e vjeter "mos". Dhe, faktikisht, eshte pikerisht kjo kuptimi i moralti. "Mos bej kete", "Mos i bjer asaj me gur", "mos moho perendine", "mos shko me gra te tjera", "mos nderro fe", "mos keshtu e mos ashtu", etj.
Tani qe fjala dhe qellimi "moral" jane te qarta, mund t'ju ftoj te vini re gjuhen e vertete te Nices. Ai nuk para e perdor kete fjale, "mos". Ai flet duke i filluar fjalite me folje, madje te guximshme: "Shembni, harrojini, luftojini, nehuni njerez, shnderrojini vlerat e vjetra, ecni perpara, hapni syte", etj. Keto e bekan nje njeri guximtar e veshtrimholle te cmendur, sic mendojne nja gjashtedhjete e ca perqind te kesaj teme???
Une mendoj se jo, dhe nuk gjendem ngushte se jam pakica. Po te isha shumica, c'kuptim do te kishte qe po postoj keto fjale ne kete ore?
Zarathustra duhet te kaloje ne njeri vetem pasi te jete njohur me Zotin, fene e veprimet fetare. Une vete kam qene besimtar i pranueshem i fese islame. Kam agjeruar gjithashtu kater here Muajin E Ramazanit. NUK MUND TE JETE ATESIT AI QE NUK KA QENE ME PERPARA TEIST. WILL DURANT, NJE NGA BIOGRAFET E NICES, NA RREFEN SE KUR NICE(BIR I NJE FALULLITARI), NE MOSHE TE VOGEL LEXONTE BIBLEN ME ZE TE LARTE, TE GJTHE TE PRANISHMIT VININ SYTE NE LOT. Pasi njeriu te gjeje besimin te vetvetja, pra, te arrije te kuptoje se eshte pikerisht njeriu nga i cili buron cdo force, atehere ky kupton gjithcka dhe nuk ka turme t'i dale perpara.
Besoj se iu pergjigja pyetjeve.