Niçja: idiot apo gjeni?

Triumfi

Primus registratum
Re: Nice-Idiot apo Gjeni?

QESHARAKE ESHTE CESHTJA E NICE!,PO ME QESHARAKE ESHTE ARSYEJA E MBARTJES NE KOKE,LAPSI I SHFRENUAR I NICES!!

THJESHTE MENDOJ SE NICE ESHTE NJE AUTOR QE SYNON TE EKSPERIMENTIZOJ ME MENDIMIN NJERZORE,QE PARIMI I NICES ESHTE:"NJE JETE PER NJE COP LETER,E GJITHE NJERZIMIN PER NJE COPE LETER".

MENDIMI IM ESHTE SE NICE SIKUR TE QUHEJ IDIOT DO ISHTE SHFAJESIM PER TE,POR DO E QUAJSHA VRASES DHE SHTREMBERUES I MENDIMIT TE PASTERT NJERZORE,
GJITHASHTU NJE NJERI QE JETON JASHT TOKE(ME ENDERRAT E TIJ),QE DIKUR KUR TE ZGJOHET DO GJEJ VETVETEN TE MBYLLUR DIKU LARG PA KTHIM!!

aLone

Primus registratum

Edhe keshtu dmth qe hala s´po na lini te kuptojme se si pozicioneheni ne lidhje me temen e hapur:Nice,idiot apo gjeni?Une ne te vertete nuk e kam shume te qarte cakun ose hendekun qe ndan o perqas keto dy "terma",dhe meqe ra fjala s kam per ta pasur ndonje here saktesisht te qarte se sa secila prej te dyjave i ngjan ose jo tjetres,por per mos u hallakatur neper gjirize gramatikore(meqe s jemi ne oren e gramatikes sic thote vis-elbasoni /pf/images/graemlins/smile.gif ,...Nices mor motra dhe vellezer s do i kerciste fare tralalaja nese do e emerzonin ne njeren apo tjetren menyre,une besoj qe ai na ka thene(shkruajtur)te verteten s´po dua fare te imponoj asnje lloj mendimi as edhe te arrij ne perfundime dhe pa dashur te hyj as edhe ne analiza apo hollesira, une "rrefej" qe:aq sa kam lexuar(dhe perpjekur te te kuptoj dhe studioj nga cka Nice na ka lene te shkruajur)ME JANE HAPUR SYTE MIRE,bile bile nganjehere mendoj qe edhe me jane mprehur disi me shume .... /pf/images/graemlins/smile.gif .......rrofte ai mor vellezer qe na ka thene te verteten TULL fare,ja kshu...

p.s:Logos mund te te pyes se perse je duke lexuar paralelisht Nice dhe Biblen,mos ndoshta mendon qe mund te gjesh aty ndonje kompromis te padukshem,lol?....vertet pse kam thellesisht ne studim te te dyjave??!!

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb]E lexova me vemendje pergjigjen tende Visi. Si pasoje disa pyetje te tjera lindin? Degjo, por kur njeriu qellon i dobet, frikacak dhe i pashendetshem, c'ndodh? A "kualifikohet" cdokush? C'te bejme me te tjeret? Ki parasysh qe Nicja simpatizonte Napaleonin. Po guzhinieri i Napoleonit c'do te mendonte/bente per kete, sikur ai te ishte Nihilist aktiv porsi Nicja?

Rreth cilesimeve "NUK DUHET", a ka ndonje perjashtim? Dhe kur duhet qe njeriu ta filloje kete proces, pasi jemi te lindur me kete Zot "imagjinar" (sic e quan ti)? Ne c'hapa/etapa duhet te kaloje "Zarathustra" njeri?

Shume interesante. Nuk e dija qe mund te gjeja ndonje nga Shqiperia qe ka lexuar Nicen me kaq endje. Falemnderit![/qb]
Veshtire te besosh se nje shqiptar mund te dyshoje per vlerat qe mund te zoteroje nje tjeter shqiptar, kur keta te fundit e kane treguar tashme veten e tyre qe nga kohet e romnakeve ose perpara e deri ne ditet e Napoleonit e ditet tona.
Gjithsesi, per t'iu kthyer pyetjeve qe rrjedhin, persa i takom njeriut te dobet, Nice e ka shprehur qarte mendimin e tij kryesor te "Antikrishti": "Njeriun e dobet duhet ta ndihmojme qe te vdese". Une e di qe nje kristian apo nje i perafert me te per nga idete do te skandalizohej nga ky mendim apo kendveshtrim. Filozofise niceane(qe nuk do te ngutesha ta quaja "nihiliste") aq i ben. Nese, bie fjala, nje gur qe per nga natyra eshte i krijuar i shtrember dhe qe ne e kemi zgjedhur ne tufe per te ndertuar strehen tone NUK jemi ne gjendje ta gdhendim, atehere zgjedhim perjashtimin e tij nga tufa. DMTH., nese nuk jemi ne gjendje ta gdhendim, zgjedhim flakjen e tij, duke e ndihmuar keshtu "te vdese", ne favor te strehes sone, qe ky gur i shtrember te mos na prishe murin e te na bjere mbi koke. Ne fund te fundit, sapo lexova se dicka te ngjasheme kishte bere edhe Neo qe kishte edituar mesazhin ku dikush nga Kanadaja me bente mua antinicean, si dhe kunderpergjigjen time, ku nuk kishte asnje fyerje. Neo, besoj, per te ruajtur vlerat e ketij debati ne keto faqe te ketij forumi, zgjodhi te flake tej kete nga kanadaja, qe debati te mos shthurej.

Jo cdokush kualifikohet. Pse, ne nje gare olimpike apo futbolli apo gjjithckaje, u kualifikoka cdokush? JO!!

MEGJITHATE, LEXO ME VEMENDJE! Nese ky njeri eshte i dobet dhe tek ai mund te zgjohen me vone(ne varesi te mjesdisit ky jeton) ndjenja fuqie, atehere e rendesishme eshte qe ne te mos zgjedhim...MORALIN! Eshte pikerisht ky qe e mban nje njeri te dobet nen kthetrat e dobesise se tij prej nga nuk mund te dale me kurre. Prandaj, Nice u veteshpall antimoralisti me i madh, se ishte me i madhi nder njerez qe arriti te kuptoje se c'rrenoja mund te shkaktoje morali te njerezit. Ndryshe nga Hitleri, ai nuk ishte per shfarosjen e te gjithe njereve qe atij nuk mund t'i bindeshin. Mjaft qe te luftohej morali.

Mua disa me kritikojne te temat e gjuhesise se nuk jemi te "ora e filozofise". Te njejten gje bejne ketu duke me kujtuar se "nuk jemi te ora e gramatikes". Por une jam i sigurt se pakkush nga ju eshte ne gjendje te zbertheje fjalen "moral". Une kete do ta trajtoj ne nje shkrim te nje e perjavshme shqiptare, nder te tjera, por po e paraprij sot ketu. Kjo fjale figuron te rrjedhe, sipas Webster Dictionary, nga fjala latine "mor", ne nje trajte me te hershme "mo". ne shqip kemi fjalen e vjeter "mos". Dhe, faktikisht, eshte pikerisht kjo kuptimi i moralti. "Mos bej kete", "Mos i bjer asaj me gur", "mos moho perendine", "mos shko me gra te tjera", "mos nderro fe", "mos keshtu e mos ashtu", etj.

Tani qe fjala dhe qellimi "moral" jane te qarta, mund t'ju ftoj te vini re gjuhen e vertete te Nices. Ai nuk para e perdor kete fjale, "mos". Ai flet duke i filluar fjalite me folje, madje te guximshme: "Shembni, harrojini, luftojini, nehuni njerez, shnderrojini vlerat e vjetra, ecni perpara, hapni syte", etj. Keto e bekan nje njeri guximtar e veshtrimholle te cmendur, sic mendojne nja gjashtedhjete e ca perqind te kesaj teme???
Une mendoj se jo, dhe nuk gjendem ngushte se jam pakica. Po te isha shumica, c'kuptim do te kishte qe po postoj keto fjale ne kete ore?
Zarathustra duhet te kaloje ne njeri vetem pasi te jete njohur me Zotin, fene e veprimet fetare. Une vete kam qene besimtar i pranueshem i fese islame. Kam agjeruar gjithashtu kater here Muajin E Ramazanit. NUK MUND TE JETE ATESIT AI QE NUK KA QENE ME PERPARA TEIST. WILL DURANT, NJE NGA BIOGRAFET E NICES, NA RREFEN SE KUR NICE(BIR I NJE FALULLITARI), NE MOSHE TE VOGEL LEXONTE BIBLEN ME ZE TE LARTE, TE GJTHE TE PRANISHMIT VININ SYTE NE LOT. Pasi njeriu te gjeje besimin te vetvetja, pra, te arrije te kuptoje se eshte pikerisht njeriu nga i cili buron cdo force, atehere ky kupton gjithcka dhe nuk ka turme t'i dale perpara.

Besoj se iu pergjigja pyetjeve.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb]Per te kuptuar si duhet mire nje ideologji apo nje filozofi duhet gjithashtu te kuptohet dhe konteksti historik dhe menyra e vendi ku eshte rritur dhe formuar ideusi i nje mendimi filozofik: Pikerisht kjo duhet bere dhe me Nitschen /pf/images/graemlins/wink.gif Ndoshta here tjeter do te kemi kohe ta shtjellojme.
PS: Vis ndoshta duhet te pyetur nje here Nuredin Ceci se cfare mendon per kete ceshtje /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Neo, per te kuptuar ate cka ti sugjeron, ne na mjafton te shfletojme dy nga biografet e tij, Will Durant dhe Stefan Cvajg. Te tjerat kuptohen lehte. Shoqeria e Nices me Wagnerin, muzika e ketij te fundit zgjuan te Nice nje gjenialitet te te menduarit dhe te te shprehurit.

Me profesor Cecin nuk kam rastisur te bisedoj ndonjehere, as e kam pasur pedagog. Di vetem qe i grin shume studente duke u marre leke. Kjo me ka frenuar te mendoj se mund te mbarte ide per te cilat ia vlen te thellohesh.

Viper

Primus registratum

Qellimi justifikon mjetin
Nje nga filozofite me te famshme te Nietzsche qe sherbeu me te vertete si manifest i partise Naziste me ne krye A. Hitlerin. Ne qofte se lexoni "Lufta ime" e Hitlerit, do te shikoni se nje pjese e mire e filozofive te Hitlerit burojne nga "personazhi i debatit tone". Nietzsche, si filozof ka meritat e tij, por si njeri, nuk shoh shume te tilla. Aspekti humanitar i filozofise Nietzsche-jane eshte shume i dobet.
Per informacion te metejshem mbi Nietzsche-n kliko tek link-u i meposhtem:
Stanford Encyclopedia of Philosophy

Admir

Forumium maestatis

Kjo pergjigje eshte per Aleone-n.

Nuk desha te hyj ne gramatike ketu, por idiot dhe gjeni jane mbiemrat me te shpeshte qe mund te degjosh kur ndokush jep mendimin e tij rreth filozofit te madh. Megjithate per qartesine tende ja ku i ku shpjegimet e fjaleve te perdora ne titullin e temes:

Nice - Filozof gjerman i shekullit te XIX-te. Ne librat e tij meshoi ne teorine e "Zhvleresimit" dhe mohimit ne teresi te traditave, vlerave kulturore, dhe normave morale te shoqerise. Ne kembim ai sygjeroi krijimin e vlerave te tjera si dominimi, urrejtja, dhuna, etj etj.

Idiot,~I m. sh. ~E, ~ET. - Ai qe eshte i mete ose shume i trashe nga mendja; ai qe sillet, flet a vepron si i tille.

Gjeni,~U m. sh. ~TE. Njeri qe ka fuqi dhe mprehtesi te jashtezakonshme mendore, qe ka aftesi krijuese te jashtezakonshme dhe talent shume te madh.

Bibla dhe Nicja nuk gjejne ndonje kompromis te perbashket ne asnje pike lal. Perkundrazi jane dy ekstreme te kundert, si puna e baterise. Pastaj mos harro se per te njohur vetveten eshte gjithmone e keshillueshme te njohesh armikun tend. Nicja ka thene; "Merrem me Jezus Krishtin pasi ai eshte i vetmi armik (im) i denje".

Flmnd.

P.S Shpjegimet e fjaleve Idiot dhe Gjeni jane marre nga Fjalori i Gjuhes se Sotme Shqipe (1980).

Admir

Forumium maestatis

Per Vis Elbasani-n,

Teorite e Nices mund te jene "zgjidhje" personale per disa, por e dyshoj suksesshmerine e ketyre teorive ne familje, shoqeri, dhe qeverisje. Cfare mendon Visi per aplikimin e teorive ne sferat e permendura me lart?

Nuk besoj qe Morali te jete gafa apo gabimi me i madh i qenieve njerezore. Po qe se Morali nuk do te ekzistonte atehere cfare do ta ndalte nje "me te forte" se ti te te poshteronte, perdhoste, e pastaj te te vriste? Nicja e kthen njeriun ne faza kafsherore, ku me i forti eshte me i lumi. Nuk besoj se do te kishe dashur te ishe djali, vellai, babai, shoku apo qofte edhe komshiu i Nices pasi do te ishe nje rang me poshte se ai, keshtu qe ai manifeston te drejten te te dominoje, te te shkaktoje dhimbje sipas deshirave te tij. Nice falimenton ne sygjerimet praktike te implikimit te teorive te tij ne praktike, gje qe do te thote, jo se ai ishte budalla, por eshte thjesht e pamundur.

Flmnd, dhe degjohemi se shpejti.
Logos

RediRock

Primus registratum

atehere logos, nga mesazhi jot une nxjerr perfundimin qe ti mendon se ne shoqerine e sotme, i forti nuk e vret te dobtin etj. nuk e di se ku jeton ti por ne shoqerine qe jetoj une eshte lufte per mbijetese. e di qe je familjar me konceptin e chain of survival. personalisht mendoj se shoqeria qe bazon gjithshka ne moral eshte e pamundur te ekzistoje. ne boten e sotme, te gjithe mundohen te vendosin veten ne maje te zinxhirit te mbijeteses dhe 99.99999% e njerezve jane gati te bejne cfare te jete e nevojshme per te realizuar qellimet e tyre. pra shoqeria e sotme mund te jete e bazuar mbi shume koncepte por midis ketyre koncepteve MORALI eshte inekzistent

ps. e di qe mesazhi jot ishte i drejtuar vecanerisht per vis elbasanin por besoj se nuk e ke problem nderhyrjen time.

Admir

Forumium maestatis

Baltimore,

99,99999 % e njerezve nuk do te donin te ishin te dominuar, te dhunuar apo te marre neper kembe. P.sh ti do doje?

RediRock

Primus registratum

jo nuk do te donin (doja) te ishin (isha) te dominuar apo te dhunuar por po te kishin mundesine do te dominonin dhe dhunonin per te arritur qellimin e tyre. eshte mese normale qe askush nuk deshiron te jete viktima... dhe mos harro qe dominimi dhe dhunimi vjen ne menyra te ndryshme si fizik, psikologjik, intelektual, emocional, fetar, etj... nuk eshte e nevojshme per nje person te preke me majen e gishtit por me opinionin e tij per ty ai mund te te kete bere kaq dem sa te te negativizoje faktore te ndryshem te te ardhmes tende. pra dhe njehere po te pyes "A eshte prezent dhunimi dhe dominimi i cfaredolloj tipi ne shoqerine e sotme". pak rendesi ka a na pelqen neve prezenca e tij apo jo, faktet jane fakte.

Admir

Forumium maestatis

Baltimore's Finest,

Nuk dyshohet qe dhuna dhe dominimi jane te pranishem ne shume menyra ne shoqerine tone, duke qene qe vlerat tradicionale jane shnderruar (nismetari letrar-filozofik Nice). Nuk eshte e veshtire te shohesh se sa thelle kane penetruar idete Nihiliste jo vetem ne botekuptimet personale te njerezve, por edhe ne politike, letersi, art, edukim, etj. Nihilizmi eshte sa i rrezikshem, aq edhe kontradiktues. Subjektivizmi eshte nje nga gafat me te renda llogjike qe ne tani ne jane shnderruar ne "te verteta" dhe kaperdihen kaq lehte.

Po flisja nje dite me nje mik, subjektivist i deklaruar. Perjashta po binte shi i madh. Ne mes te diskutimit rreth te vertetes, e pyeta; Si eshte moti jashte? Cfare shikon? Si per kokefortesi me tha: "Asgje, perjashta nuk ka asgje". U afrova bashke me te afer dritares dhe e pyeta serish: "Te lutem me trego cfare sheh. Ndoshta perjashta mund te kete edhe dinozaure duke luajtur futboll". "Mundet"- me tha, pa pranuar te me pergjigjej se jashte me te vertete po binte shi. Kjo eshte "e semure". Subjektivistat ngulmojne ne mundesite e tjera qe mund te kete nje realitet, ide apo vlere, por nuk mund ta mbrojne, apo ta vertetojne kete me baza te shendosha teorikisht dhe praktikisht.

Po nuk rame dakort ne natyren e njeriut, nuk mund te biejme dakort per asgje. Hajde ta diskutojme.

Mirulexofshim /pf/images/graemlins/smile.gif

RediRock

Primus registratum

[qb]Po nuk rame dakort ne natyren e njeriut, nuk mund te biejme dakort per asgje. Hajde ta diskutojme. Nga Logos [/qb]

jam shume dakort me ty logos qe ja vlen te diskutosh natyren e njeriut para se te besh cfaredolloj vleresimi. personalisht une mendoj se njeriu eshte i lindur me nje natyre egoiste, i pari person qe ai perpiqet ti sherbeje eshte uni. kompeticioni eshte ne gjak, shpresoj se jemi dakort deri ketu. pyetja del se cfare hapash eshte njeriu i gatshem te ndermarre per ti sherbere unit. ka njerez qe vendosin moralin (e famshem) si kufi, pra nese dicka eshte imorale ata nuk e bejne dhe pike, ska rendesi cfare eshte qellimi. por ka dhe njerez qe duke u varur tek objektivi, nuk kane limit ne veprimet qe do te ndermerrnin per ti sherbyer unit. dhe ketu vlerat nihiliste kane gjetur vendin me te pershtatshem per tu zhvilluar. mos harro, une nuk po them se vlerat nihiliste apo teoria e nices jane me mire se MORALI. une po them se "just because we don't like smth, that doesn't mean it doesn't exist or it shouldn't exist". nqs nuk me tradhton memorja, ti the qe teoria e nices ishte e pamundur ne realitet krahasuar me MORALIN kurse une them qe eshte komplet e kunderta. dhe po qe se deshiron te maresh shembuj ti krahasojme, le te zgjedhim the average person, dhe jo PAPEN per MORAL apo HITLERIN per nicen. shpresoj se me kupton ku po perpiqem te dal me kete.

me respekt

durrsakja

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] Per te kuptuar si duhet mire nje ideologji apo nje filozofi duhet gjithashtu te kuptohet dhe konteksti historik dhe menyra e vendi ku eshte rritur dhe pikerisht kjo duhet bere dhe me Nitschen /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Dakort me ty ketu, dhe ndoshta disa e kane quajtur idiot edhe per menyren se si perfundoi jeta e tij.
Dikush mund te mos bashkohet me gjithcka qe tha Nice, por fakti eshte qe ai ishte i vetmi filozof qe foli pa doreza!
Po te nisesh ta lexosh pa paragjykime gjen me shume llogjike se sa ne disa "optimiste" te tjere!
Nice lexohet nga intelektualet e sotem per kenaqesi!

Vis Elbasani

Forumium praecox

Une per kenaqesi lexoj Geten apo ndonje tjeter. Te lexosh Nicen per kenaqesi, sipas pikepamjes sime, eshte gati nje hipokrizi. Eshte njesoj si te marresh viagren nese te dhemb koka. Une Nicen e lexoj per t'u thelluar, per te promovuar a mbeshtetur nje mendim timin te pavarur, qofte ky i dyshimte(mendimi im), qofte i mirepjekur. E krahasoj me ato qe Nice sugjeron, bie ne nje perfundim timin dhe perhap idene time te ballafaquar nga Nice, etj., etj.

Per te biseduar pak me Snajperin, nuk po e marr mundimin teklikoj te faqja qe na sugjeron, sepse kam lexuar dy biografi te Nices ne libra dhe nje tjeter ne rrjet. Ne njeren nga keto, thuhet se motra e tij arriti te manipuloje ne vepren e paperfunduar ende te Nices, "Vullneti per pushtet". Motra e tij ishte simpatizante dhe me vone anetare e ideve te partise naziste. Ky manipulim qe iu be vepres pas vdekjes se autorit, zuri vend ne tryezen e punes se Hitlerit. Komentet jane te teperta, perderisa Hitleri nuk mbante vepren e firmosur nga Nice, por nje falsifikim te ngrate te saj.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Per t'iu kthyer bisedes shume krijuese qe zhvillojme me Logos-in, Nice e ka shprehur qarte idene e tij te aplikimit te teorive te tij ne qeverisje. Mos harro, nese ke lexuar mjaft nga ai, qe Nice ishte krenar qe rridhte nga nje familje aristokrate polake. Nice ishte kunder demokracise me themel. Nice gjykonte se bagetia(populli) nuk mund te qeveriste. Vetem me te miret mund ta benin kete, qofshin keta nje grup njerezish. Keta ishin aristokratet(nga greqishtja e lashte: "aristos" - "me te miret"). Ai kundershtoi Platonin qe ishte per republiken. deri diku mbeshteste Sokratin, por me kete hahej per gjera te tjera. Kujtoni, kush e ka lexuar, shprehjen e famshme te Nices: "Herren morale, jo herden morale(herr - zoteri, dhe herde - kope, bageti)".

Nice ishte per moralin e me te mireve, aristokracise. Nese nje vend udhehiqet nga aristokratet(pra, johajdutet, te pakorruptuarit, atdhetaret, guximtaret, intelektualet, politikanet, juristet), ai me siguri do te ece perpara.

Nice NUK e kthen njeriun ne faza kafsherore, sipas meje. Njeriun ai e do shume me te forte sesa nje kafshe qe i bindet dickaje dogmatike(te tile si Zoti ne qiell e libra). Ai e do njeriun te shendetshem, jo me ndergjegje te vrare shpesh, pa meshire per me te dobtin, sepse eshte ky i fundit qe mund t'i haje koken ne rast se do te meshirohet. A doni nje shembull qe e dine te gjithe shqiptaret(por jo te gjithe e analizojne)? Ky eshte viti '97. NUk ishin firmat piramidale arsyetr e verteta te rebelimit dhe gati-luftes civile. Ishte meshira qe Kreu i shtetit shqiptar(presidenti, kryeministri, gjykata, prokuroria, kuvendi) kishte treguar per komunistet. Ti Logos duhet ta dish se ata u denuan per ca kafe e konjak dhe u quajten "opozitare, por vellezer"!!! Kurse dhembet e tyre gjakatare nuk treguan aspak meshire me '97, sic predikojne pothuaj te gjitha fete.

Kunder ketyre ishte Nice. Mendimet e tij nuk falimentojne kurre. Por, nese ti je i mendimit se ai falimentoi ne te sjellurit me sukses keto teori ne praktike, me duhet te te kujtoj se thelbi i vepres se Nices nuk ishte te sjellurit ne praktike idete e tij. Qellimi i vepres se tij ishte ta bente njeriun te hapte syte e te gjykonte me thelle, te shnderronte disa vlera te uleta te qenies se tij njerezore dhe te gjente besimin qe e kishte humbur qe perpara 1700-1800 vjetesh, qe ne kohen e lulezimit romak, aristokracise.

Admir

Forumium maestatis

Me gjithe konsideratat e mia per mprehtesine e vleresimit tend, dua te nenvizoj se edhe nje here impaktin (ndikimin) e rende por pozitiv qe Nicja paska lene te ti. Nuk eshte turp te krenohesh me Nicen pasi mendimet e tij revolucionare jane jo vetem qe jane pasqyrim i "bashkekohores". Nicja ka penetruar aq thelle ne mendimin filozofik te kohes sa qe pa te Filozofia do te ishte kaq e manget.

Nese Nicja vlereson "te shendoshet", duhet ta pranojme se jo te gjithe jane te shendoshe, dhe jo te gjithe lindin te tille. Si objektivist, me duhet ta pranoj qe idete jane te lindura, por edhe kultivohen. Ketu lind pyetje ime e ardhshme per ty Visi. Supozimi i Dekartit! Njeriu do te qendronte me vete, i mbyllur, per nje kohe te konsiderueshme. Pas kesaj kohe, a eshte e mundur te krijojme "te shendoshin"? Nicja e pa gabimin ne vlerat tradicionale te Krishterimit, por nuk arriti ti shnderronte ne ate grade ku mund edhe te fitonin.

Per nje kohe te gjate kam qene simpatizues i rrymes Egalitariste (Nuk jam i sigurte per kete perkthim: Egalitarian-ne anglisht) e cila mund ti vije ne ndihme teorise se "te shendosheve", por edhe mund ta demtoje. Si per ti shtuar nje muskul Mbinjeriut do te kisha hequr cdo lloj gare/konkurence ndermjet "te zgjedhurve". "Te shendoshet" bejne dallim te dukshem nga "Te dobetit" e fese apo jo, por nga ta nuk do te thote qe femijet e tyre te jene po ashtu, si ne rastet e Mbreterive te ndryshme. Perderisa perzierja mund te jete e demshme, atehere lenia ne vete mund te behet gjithashtu e demshme. Atehere, kush/cfare do te jete matesi/vizorja e kesaj?

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ne radhe te pare, me vjen keq qe nuk mund te te pergjigjem per rrymen egalitariste, pasi jam injorant per te. Dekartin, gjithashtu, e kam lexuar pak(defekti im ky). Por, persa i takon asaj cka ti kerkon t'i jipet pergjigje(pra,ne lidhje me perzierjen apo lenien vetem te te shendosheve/-etshmeve), une mendoj se matesi apo vizorja e kesaj do te jete vetem koha. E di qe nuk eshte pergjigje qe i takon objektivitetit, te cilin ti e gezon, sic shprehesh. Por une jam nga ata qe mendojne se objektiviteti eshte mungese personaliteti(F.Nice, "Vullneti per pushtet"). DUA TE THEM, rendesi paresore duhet t'i kushtohet trajtimit te shnderrimit te vlerave nder njerez. Nese nje pjese e mire e mases, akoma me e madhe se ajo e sotmja, do te arrije te hulumtoje ne kerkimin e vlerave te verteta njerezore(forca, shendeti, guximi, zgjuarsia, gjykimi i shendoshe, etj.), atehere do te rrjedhe qarte se "te dobtit" do te jene nje pakice mjerane, edhe pse jo ne numer, dhe me pas trajtues te tjere filozofike te mendimeve te tejthella te Nices do te mund te flasin per mates.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ti ke mendimin tend, por per Nicen, te pakten, ka dokumenta se kur, ku lindi dhe kur, ku vdiq. Per ate cka ai luftoi(bibla, Krishti, "zoti"), nuk ka.

Keshtu, nese mund t'i therrasim "mashtrues" nje doktori shkencash qe ne moshen 25-vjecare... Atehere si duhet t'u therrasim ndonje analfabeti, ndonje "virgjereshe", ndonje libri qe transmetohet ne disa variante(bibla aranaike), ndonje njeriu qe, pasi vdes, nuk i gjendet trupi ne varr dhe pandehet se eshte ringjallur...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Megjithate, HBHW, qe te mos e nisim nga e para, ky i mesipermi mbetet mendimi im, nje njeri pa peshe, papervoje, etj.

Te shohihm si e sheh Schopenhauer punen e gjeniut. Po citoj nga tema "Gjeniu", nga libri "Metafizika e dashurise", A. Schopenhauer(botimi shqip):

"Prirja me e larte e njohjes ne bote, prej se ciles burojne te gjitha veprat e verteta te artit, poezise e deri filozofise, eshte pikerisht ajo qe quhet "gjeniu". ..... Eshte qartesisht i dukshem ndryshimi i gjeniut nga talenti i thjeshte, vlera e te cilit qendron me teper te shkathtesia e madhe dhe mprehtesia ne njohjen nepermjet fjaleve sesa ate intuitive. Ai qe eshte pajisur nga natyra me talentin e thjeshte mendon me shpejt e me saktesisht se te tjeret. Ndersa gjeniu kap me intuite nje bote te ndryshme nga ajo e gjithe te tjereve. Ai vrojton duke verejtur me thellesisht ate qe eshte EDHE para te tjereve, por ne mendjen e tij, ajo paraqitet ne menyre me objektive, pra me paster e me qarte."

Pastaj shtjellohet gjere e gjate...

UNE MUND TE ARRIJ NE PERFUNDIMIN E THJESHTE SE, 1.SIPAS KETIJ ARSYETIMI FILOZOFIK MBI GJENIUN, PERDERISA NICE GEZONTE PRIRJEN NGA KU BURUAN VEPRAT E TIJ, DHE, PERDERISA AI KAPI INTUITIVISHT NJE BOTE TE NDRYSHME NGA AJO E TE TJEREVE, E KONSIDEROJ ATE PERFUNDIMISHT NJE GJENI.
2.NESE DO TE ISHTE NE PERMASAT E IDIOTIT, AI DO TE GEZONTE PERBUZJEN, MOSMBESHTETJEN, DHE SHPERFILLJEN TOTALE, SI NE JETE, EDHE VDEKJE. MEQE NUK NDODHI/NDODH KESHTU, E PERJASHTOJ PERFUNDIMISHT NGA TE QENIT IDIOT.