Morali

Futbollisti

Forumium maestatis
Re: Morali

Te flasesh pa dhene shpjegime pse, do te thote te mos respektosh zgjedhjen e lire te tjeterit?

Une

ana karenina

Primus registratum

Eshte imi Lara, prandaj e kam hapur temen duke bere vetem pyetje. Eshte mendim jo-perfundimtar gjithsesi /pf/images/graemlins/tongue.gif

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Futbollisti:
[qb] Te flasesh pa dhene shpjegime pse, do te thote te mos respektosh zgjedhjen e lire te tjeterit? [/qb]
Jo, me respektimin e zgjedhjes se lire nenkuptoja qe duhet marre parasysh se gjithsecili ka te drejte te veproje ne menyren e tij dhe nqs duam ti kundervihemi nuk mund ti permendim rregulla, 'cfare' duhet bere sepse mendoj se kjo eshte fyese per dike qe vepron me ndergjegje te plote (edhe kur gabon). Do ishte me e drejte te argumentoheshin arsyet e kundervenjes.

Futbollisti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Ana Flokekuqja:
[qb] ]Jo, me respektimin e zgjedhjes se lire nenkuptoja qe duhet marre parasysh se gjithsecili ka te drejte te veproje ne menyren e tij dhe nqs duam ti kundervihemi nuk mund ti permendim rregulla, 'cfare' duhet bere sepse mendoj se kjo eshte fyese per dike qe vepron me ndergjegje te plote (edhe kur gabon). Do ishte me e drejte te argumentoheshin arsyet e kundervenjes. [/qb]
Kuptohet qe diskutimi mund te shtrihet me tej, per cdo gje, sepse kjo bote ka vene cdo gje ne pikepyetje, por une nuk jam plotesisht dakort me kete me siper. Pse? Po sepse nje femije te vogel nuk mund ti shpjegosh pse sepse eshte humbje kohe kot. Dhe me tej kur nje person ka arritur moshen e kuptimit atij mund ti drejtohesh me baza "rregullorje", "aksiomash" te cilat ne ate moshe duhet ti kete marre (prinderit, shoqeria, etj...) tashme. Zgjedhja a ti bindet apo jo eshte tjeter muhabet dhe i takon atij ne fund, pra zgjedhje e lire.
Une jam kundra idese sociale qe cdo gje duhet shpjeguar etj etj etj. Kjo ka sjelle dhe shthurjen shoqerore. Nje shoqeri duhet te kete nje baze, aksioma.

Une

Futbollisti

Forumium maestatis

Moral-i [Lat. moralis, nga mos, moris, menyra sjellje (edukate).]

1. E lidhur me praktikat, menyrat e sjelljes se njeriut si qenie sociale ne relacion me te tjere, dhe me reference tek e drejta apo e gabuara. Morali i botes mund te aplikohet kundrejt veprimeve qe jane te mira apo te keqija, me virtute apo jo, dhe ka reference tek ligji i Zotit si standarti me te cilin karakteri i ketyre veprimve vendoset. Megjithate fjala moral mund te aplikohet kundrejt veprimeve te cilat kane nje efect primar dhe si princip vetem ne lumturin e nje personi.

2. I mbeshtetur ne provat e arsyetimit dhe probabailitetit; i bazuar ne eksperiencen e rrjedhjes se ngjarjeve; vertetesi morale, e vecuar nga ajo fizike dhe matematike.

Per shpjegime me te hollesishme, duhet kategorizuar, si Ligji moralit, Botekuptimi moral, ndjenjat morale, dija morale etj, etj etj

Une
ps: Po une c'ngaterrohem kot ketu /pf/images/graemlins/tongue.gif

Goca

Primus registratum

Ja sa mire na paska ardhur Penelka, pa na thuaj, cfare nenkupton ti si goce e virgjer me moral /pf/images/graemlins/tongue.gif ?

Gjithcka dhe asgje. Kur dicka me thuhet thjesht sepse ashtu " duhet" , pa me dhene ndonje shpjegim logjik, nuk e konsideroj dot moral. Morali per mua eshte nje grup rregullash dinamike, qe ndryshojne me kalimin e kohes dhe i perkasin nje shoqerie te caktuar. Ato jane nje menyre tjeter per te arritur ne imponimin e dickaje qe merret si baze e sjelljes. Shume sjellje arrihen nga ligji, shume nga feja e shume te tjera mbeten per tu imponuar nga rregulla shoqerore, nder te cilat morali dhe etika. Morali i perket me shume vetvetes mendoj :confused: , sesa te tjereve.

Sa te intereson ty morali?

Shume dhe fare.Varet nga rrethanat.

Sa veta te kane bere moral?

S`mbaj mend ndonje ne vecanti. Edhe nese e kane bere jane treguar mjaft te zote per te mos e bere te duket si mesimdhenie. Gjyshi im ka aftesine te tregoje shume histori. Nuk te thote asnjehere se c`duhet te besh apo si duhet te veprosh por fillon te flase keshtu: " Ishte nje here , nje grua/burre...." E adhuroj menyren e tij. /pf/images/graemlins/smile.gif Konkluzionet zakonisht nuk i thote, por te ben te mendosh.

Cfare te thone?

Histori, gojedhena, genjeshtra, urdhera e keshilla.

Si ta thone?

Me fjale , shikime dhe xheste.

Sa ua ke vene veshin ti?

Atyre qe me terhiqnin , shume. Te tjerave , fare.

samanta

Primus registratum

Me duket diku siper ishte e shkruar qe ndershmeria e vajzes ose me mire virgjeria e saj lidhet me moralin,por kjo ndoshta eshte akoma filozofia e shqiptareve qe e shohin si tabu dhe jo si moral.Morali s'eshte"bej cfare te them une e mos bej ate qe bej une" :eek: :confused: :eek:

Gysi

Primus registratum

Me duket se duhet te ndajme moralin nga moralistet. Kur thuhet se nuk mund tet te beje moral nje njeri pa qene I moralshem vete eshte subjektivizem, qe e shmang thelbin e problemit, per t’u marre me individin. Mua me duket se pergjithesisht njerezit sot tremben nga morali, ndaj gjithmone gjejne justifikime per t’u kapur me ate qe “ben moral”. Nuk e di nga vjen kjo druajtje. Ndoshta nga qe te gjithe ne, ne thellesi te ndergjegjes ndjejme secili brerjet tona (sado te vockla per je pjese) ne kete drejtim, por qe perpiqemi t’I mbulojme me harrese apo justifikime.
Por eshte e rendesishme te vleresojme moralin e nje shoqerie si dicka e domosdoshme dhe jetike per gjallerimin e saj, duke lene menjane faktin se kush t’a terheq veshin per shkeljen e tij. Nje shoqeri me nje moral te larte, eshte nje shoqeri e shendoshe, dhe ne te kundert, aty ku morali bie, perhapen te gjitha semundjet sociale, perhapet korrupsioni, krimi, kurveria, kaosi, etj duke bere qe njeriu te humbe dinjitetin, e vet dhe te zbrese ne nivelin me te ulet.
Sot duket se shoqeria jone interesohet per gjithcka tjeter me teper se per moralin e saj. Dhe kjo eshte nje shenje e keqe. Interesimi per moralin humb aty ku morali nuk ekziston. Ka me mijera shoqata, organizata sot ne bote ne lidhje me mbrojtjen e te drejtave te gjithckaje, dhe rralle shohim ndonje qe te interesohet per detyrat e individit ne shoqeri. Sot gjithkush interesohet per te drejtat e veta duke harruar pergjegjesite e tij, dhe kjo vjen nga qe te gjithe synojme te marrim ne shoqeri dhe aspak te kontribuojme.
Po keshtu ka me qindra OJQ sot ne kete vend qe qellojne me gure moralin “e vjeter”, “patriarkal”, “tradicional”, “kanunor”, dhe kete e bejne ne emer te nje “lirie”, “te drejte”, “emancipimi” drejt te cilit po rend sot shoqeria jone. Per mua kjo liri vjen era shthurje, pasi nuk mund te flakesh tej nje moral te caktuar per te sjelle nje liri. Kur cmonton disa norma duhet t”I zevendesosh detyrimisht me te reja, ndryshe ne shoqeri do te mbreteroje kaosi. Dhe vertete, shoqera jone sot vuan nga nje mori problemesh nga me te ndryshmet, qe te bejne te mendosh se ky vend po shkon drejt nje kolapsi gati te pazgjidhshem. Dhe morali eshte gjithnje ai qe ha goditjet me te renda nga ajo pjese e shoqerise civili qe une mund t’I quaj “moralistet e rinj”, apo “antimoralistet”.

ludwig

Primus registratum

postime mbi moralin keni tek tema 'nietzsche gjeni' (ose dicka e tille /pf/images/graemlins/laugh.gif ), jan mbi 200. po nejse, po e hedh edhe nje shkrim ketu.

perpara se te thuash nese duhet te ekzistoje nje moral apo jo duhet ditur se c'fare eshte morali. morali eshte nje kompleks rregullash te vendosura nga njerezimi. do te thot qe nuk ka morale absolute. kjo con ne ndryshimin e moraleve me kalimin e kohes, gje qe per mendimin tim eshte e drejt. kohe me pare respektohej babai si kryetari i familjes, si baza e shtepise dhe si ligjvenesi sepse ishte ai qe sillte leket ne shpi etj etj ndersa gruaja mbante femijet dhe lante rrobat. Dikush qe nuk respektonte fjalen e babait denoj nga shoqeria (ishte i pa-moralshem) edhe pse ajo fjale mund te ishte nga me idotet. Dhe ky moral ka qendruar per shume kohe. U desh shume kohe qe nje budallek si ky te hidhej poshte. Hedhja poshte e ketij morali nuk do te thot mosrespektimin e babait, vetem se ky i fundit shihet si nje prind. Ky baba nuk shikon me gruan e tij si nje person per te mbajtur femijet. Edhe me kete prind mund te diskutohet. Nuk eshte urdher-bindje.

Si ky lloj morali ka shume. Megjtahte shume persona kan respekt per moralet qe i kan rezistuar koherave. Eshte nje fatkeqesi. Feja shte nje grumbull moralesh qe ka rezistuar per shume kohe. Gjat kesaj kohe eshte pare se sa keq keto morale 'adoptohen' ne koherat moderne(dmth moderne relativisht). U deshen afersisht 2000 vjet qe dikusht te hapte gojen dhe te thoshte se keto morale absolute ishin falso. Jo vetem kaq por edhe te mendosh se keto morlale i kan 'rezistuar' kohes eshte gabim sepse ato e kan mbajtur kohen ne diktature. Sa jan vrare vetem sepse nuk pranonin moralet e krishterimit? Sa vazhdojne te torturohen e vriten sepse nuk zbatojne rregullat e kuranit? Nqs nje moral pranohet nga njerezimi edhe per 100000 vjet nuk ka problem por eshte njerezimi qe duhet te zgjedhi kete moral ose rregull. Nje moral nuk duhet te behet penge. Asnjeri (as nietzsche) nuk thot se moralet nuk jan te dobishme. Jetojme ne nje shoqeri dhe rregullat (bashke me moralet) jan te dobishme (pakt social). Keto duhen te vihen ne sherbim te shoqerise dhe jo shoqeria ne sherbim te moraleve. Moralet duhen te marrin formen e shoqerise dhe jo shoqeria vormen e moraleve te vjetra.

Tek shkrimi me larte konsiderohet morali si dicka absolute. Gjithashtu thuhet: 'Nqs nje shoqeri eshte e moralshme eshte e shendoshe'. Gjat kohes se hitlerit ishte e moralshme te respektoje rracen ariane dhe te shuaje ebrenjt. Rracizmi ishte i moralshem. Megjithate ajo shoqeri ishte shume larg prej te qenit e shendoshe.

shendet

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga floris:
[qb] Me duket diku siper ishte e shkruar qe ndershmeria e vajzes ose me mire virgjeria e saj lidhet me moralin,por kjo ndoshta eshte akoma filozofia e shqiptareve qe e shohin si tabu dhe jo si moral. :confused: [/qb]
/pf/images/graemlins/blush.gif

Floris po e shkruaj edhe nje here: Nuk e di pse po kur them 'moral' gjeja e pare qe me vjen ndermend eshte: ndershmeria tek femrat ne kuptimin me te ngurte te fjales, dmth nje vajze e virgjer eshte e moralshme :rolleyes: . Une kur them: 'nuk e di pse' nenkuptoj qe kjo qe me vjen ndermend nuk ka asnje fare llogjike per mua, nuk eshte e vertete per realitetin tim, nuk perputhet me mendimet dhe gjykimet e mia, eshte jashte 'normave dhe rregullave shoqerore' te mia, me nje fjale nuk e kuptoj pse ben akoma pjese ne nje cep te mendimeve megjithese e kuptoj shume mire 'si' ka ndodhur qe gjendet akoma aty. Eshte mendimi qe me vjen spontanisht, ashtu si te pyesin 'c'te vjen ne mendje kur te them molle' e ti pergjigjesh 99% 'e kuqe', por jo se eshte ajo qe une besoj.

:wave:

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gysi:
[qb] Nje shoqeri me nje moral te larte, eshte nje shoqeri e shendoshe, dhe ne te kundert, aty ku morali bie, perhapen te gjitha semundjet sociale, perhapet korrupsioni, krimi, kurveria, kaosi, etj duke bere qe njeriu te humbe dinjitetin, e vet dhe te zbrese ne nivelin me te ulet. [/qb]
Nese do mund te paralelizonim shoqerine me individin, atehere ashtu sic eshte dinjiteti per njeriun eshte edhe morali per shoqerine?

Une do doja nje perkufizim te moralit, psh: Morali eshte (ta zeme) mjeti qe nje shoqeri perdor per ti bere balle ndryshimeve ekonomike, kulturore e sociale ne menyre dinjitoze. Perbehet nga norma shoqerore dhe perfshin vlerat e nje shoqerie specifike. Morali eshte specifik ne raport me kohen dhe vendin (apo jo?). etj etj...

ana karenina

Primus registratum

Sot duket se shoqeria jone interesohet per gjithcka tjeter me teper se per moralin e saj.

Ndoshta sepse deri jo shume kohe me pare ishte shoqeria ajo qe i impononte nje moral te caktuar njerezve (qe ne shume raste binte ndesh me interesat dhe deshirat e tyre) pa lene shume hapesire per kundershtim, dhe si reagim i ketyre rregullave te ngurta shoqerore njerezit kane kaluar ne ekstremin tjeter, ate te 'individualizmit'? :confused:

Rambla

Primus registratum

morali? mmmm eshte pak e veshtire ta percaktosh, siç çdo koncept abstrakt, dhe mbi te gjitha kjo teme le vend per shume diskutime te ndryshme.

Ajo qe me vjen ne mendje tani eshte qe morali eshte thike me 2 presa. prinderit e mi thojne qe per te ecur perpara nje shoqeri ka nevoj per moral. ndoshta eshte e vertet..duhet te jete e vertet, almeno in parte. sepse une shoh dhe anen negative te moralit, dmth ajo qe pengon njerzit te jene vetvetja pa pasur brejtje ndergjegjje (dhe kur them keshtu nuk e kam si keto pseudo antimoralistet e sotem, qe me duken bosh nga idete e shpirti).

Rambla

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gysi:
[qb] Me duket se duhet te ndajme moralin nga moralistet. Mua me duket se pergjithesisht njerezit sot tremben nga morali, ndaj gjithmone gjejne justifikime per t’u kapur me ate qe “ben moral”. Nuk e di nga vjen kjo druajtje. Ndoshta nga qe te gjithe ne, ne thellesi te ndergjegjes ndjejme secili brerjet tona (sado te vockla per je pjese) ne kete drejtim, por qe perpiqemi t’I mbulojme me harrese apo justifikime.

[/qb]
Per ty eshte e shendetshme qe njerzit te kene brejtje ndergjegjeje per aksionet qe nderrmarrin? Sepse po ta kapesh "moralisht" brerje ndergjegje kane ato qe ne fund te fundit preken nga morali, nuk kane fituar akoma imunitet kunder tij.

Rambla

Primus registratum

Flitet qe tani jetojme ne epoken e post moralit. mah, te them te drejten pak ma mbush mendjen ky perkufizim. une do te thoja qe ndoshta si é evoluto (ose/dhe nje trasformim morali),ne disa shtete me shume ne disa me pak.

keshtu qe duhet marre parasysh morali dhe si karakteristik e nje vendi. nje shembull banal: ne shume vende islamike (dhe ne Shqiperi per shumicen e popullsise) femra duhet te jete e virgjer per burrin. kurse ne vendet perendimore nuk eshte aq e rendesishme. por edhe midis vendeve perendimore ka goxha ndryshime. pra morali shume here eshte paragjykim . une mendoj se sa me i kulturuar te jete nje shtet (ose vet individui), sa me tolerant aq me pak negativisht moralist dhe armonik eshte.

ana karenina

Primus registratum

Brerja e ndergjegjes eshte pjese e jona e pandashme, qofshim te moralshem apo jo, me apo pa seder, te ekuilibruar apo jo etj etj :shrug: Morali shoqeror luan rolin e vet, po edhe po mos qe morali do ishte dicka tjeter, ndergjegja punon pavaresisht nga gjithcka (personale apo shoqerore) sepse mekanizmi i saj eshte i tille qe ve ne pune dy ane te kunderta.

Rambla

Primus registratum

Nuk do ma mohosh ama qe morali luan goxha rol persa i perket brejtes se ndergjegjes :shrug:

ana karenina

Primus registratum

Jo jo, po nga sa kam lexuar mbi moralin po dal ne perfundimin se morali individual eshte i lidhur ngushte me moralin shoqeror, dhe te dy jane te ndryshueshem ne kohe, ne permbajtje, dhe ne rendesi. Gjithashtu morali merr forma te ndryshme edhe nga nje individ tek tjetri po duke mos dale nga korniza e moralit shoqeror. Keshtu qe perderisa morali ndryshon po nuk mund te mos egzistoje, mendova se ne mos ne nje menyre ne nje tjeter influencon ne menyre te paevitueshme ndergjegjen por jo si nje shkaktar absolut i brerjeve te saj /pf/images/graemlins/smile.gif

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

Jam dakort me te qenit e moralshme dhe ne perpikmeri me ligjet e zotit. Sepse sic e permenden edhe disa me siper behet per permiresimin psiqik/shpirteror dhe fizik te personit. Dmth ka si qellim ato qe permenda me lart.

Por nuk jam dakort per moralizimin qe bejne disa njerez, qe eshte me teper nje menyre per tu shitur me i mire se sa tjetri. Kete shqiptaret e bejne shume shpesh sidomos ne ato zona qe kan mbetur akoma ne injorance. Kane mbetur akoma ne injorance sepse kane krijuar vet ligjet e te jetuarit, me shume per te kontrolluar te tjeret.

Kete lloj moralizimi nuk do ta quaja aspak MORAL por THASHATHEMNIJE. Sepse behet per te ulur personin poshte me cdo menyre, behet per te stabilizuar superioritetin e vet mbi ate person.

Nga kjo e fundit me vjen te vjelle sepse qe ta dini kam qene viktime vete, ne plote kuptimin e fjales. Dhe e di fare mire intensionet dhe qellimet per faktin se jam teper perceptuese e rrethanave qe gjindem nganjeher.

Jam plotesesht dakord me futbollistin kur permend se maroli e ka bazen ne ligjet e zotit dhe ska te beje aspak me pjellorin e mendjes se njeriut siq jane zakonet dhe traditat. Nga ana tjeter do te shprehesha se kemi edhe tradita te bukura po asnje se ka zanafillen nga mendja e njeriut.

I-aspire