mobiliteti social dhe klasat

random

Primus registratum
Re: mobiliteti social dhe klasat

Pajtohem 100% me parafolesin!

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Le qe dhe moderatori ta paska bere verrejtje pak me lart dhe une s'po e zgjas me....

[/ QUOTE ]

random

Primus registratum

Aaaa, per kete s'jam dakort me parafolesin:

Hajde xhaxhi hajde... po si u fute pa duar fare kur s'e dije se per ca flitej... Guxim te madh ke per zotin.... /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

[/ QUOTE ]

pinkparadise

Forumium maestatis

drejte drejte... konfirmoj, konfirmusin, qe konfirmoj Posterin /pf/images/graemlins/laugh.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

drejte...shume drejte...konfirmoj konfirmuesin qe konfirmon konfirmimin e at_random per Poster /pf/images/graemlins/grin.gif

atman

Forumium maestatis

E megjithate nuk na i shpjegove se çdo te thote:
...perjetimin subkoshiencial te autopersonifikimit ne terren social eshte dhe handikapi qe e detyron shoqerine shqiptare te deshtoje ne perpjekjen per te pasur nje strukture te paster ndasie shoqerore".
Me sa kuptoj je student dhe ky eshte entusiazmi i fillestareve qe pasi lexojne diçka, mendojne se eshte gjithçka...natyrisht eshte edhe gjithçka nese diçkane e merr si pjese me vete.
- Mobiliteti social... nuk ekziston si shkence me vete. Shiko mos u ngaterro shume neper keto labirinthe, te besh pjese tek sociologjia, nuk do te thote te jesh sociologjia vete e cila eshte shkence me vete qekurse u shkeput nga filozofia. Mobiliteti social eshte nje lende qe nuk mund ta marre kurajon te fute nen sqetull sociologjine, perveçse kjo kurajo nuk vjen nga ndonje si puna tende qe kur i mbarojne argumentat dhe nuk eshte ne gjendje te mbroje ate ç'ka thote, leshohet ne spekullime qe s'kane te bejne as me pergjigjen e temes as edhe me ironine si te tille, perveçse zbulojne dhe njehere cektesine e tyre ne fushen e njohurive.
Po, une kerkoj ta perkthej ne shqip sepse di prejardhjen e fjales dhe kuptimin e saj ne gjuhen nga ka ardhur. Sepse, shpesh njerez si ty bien viktime e fjaleve te huaja qe i perdorin pa ua ditur kuptimin, pa hyre ne permbajtjen e saj dhe kur vihen perballe shqiperimit, ngrene supet, kjo shpjegon edhe konfuzionin(rremujen) ne mendime.

Persa i perket shembullit...
....(Kjo pasi shoqeria shqiptare, vjen rishtaz nga nje rend nje-klasor, ku shtresezimi social eshte luftuar me force, deri ne gramat e fundit te memories shoqerore...) po i rikthehem sepse tregon cektesi, mosnjohje si dhe me e keqja nje vleresim bazuar nga keto dy kushte. Nuk mund te ishte njeklasore shqiperia ne periudhen e socializmit, kur ne kushtetute cilesohej qarte perberja klasore. Me duhet te te theksoj se ka pasur vetem nje periudhe kur shoqeria njerezore ishte thjesht shoqeri njerezore, periudha e komunitetit primitiv. Me pas e deri me sot, nuk kemi asnje shembull historik NJEKLASOR, as ne Shqiperi dhe asgjekundi tjeter.
- Me thene te drejten jam mesuar me njerez qe renditin emra studiuesisht apo filozofesh siç eshte rasti i Paskalit, (per te cilin jam shume shume i bindur se nuk di gje tjeter veç emrit)duket sikur ben efekt ne fakt eshte menyre vetesugjestionimi.
(O xhaxhi Mobiliteti Social eshte SHKENCE dhe trajton dinamiken e levizjes shoqerore ndermjet klasave.) I dashur qytetar, sa me shume flet, aq me shume gafa ben. Ne frazen e mesiperme ke perdorur fjalen DINAMIKE dhe LEVIZJE. Jane e njejta fjale, DINAMIKE do te thote LEVIZJE... e perkthejme sebashku tani:...mobili...trajton levizjen e levizjes shoqerore...KJO MUND TE KLASIFIKOHET SI PASOJE PAPAGALLIZMI... domethene, te asaj qe na keshilloje diku se te shkruarit eshte art, te lexuarit shkence...gje qe meriton vemendjen e saj.
- E megjithate nuk na i perktheve te fameshmen fraze...
- E megjithate nuk na dhe nje shembull se si u krijua modeli ne Angli?

zog

Primus registratum

ai idioti vogel me ate lepurushin si logo, duhet bere ban per na nje jave qe ta kuptoje te pakten qe nuk ndyhen temat serioze si kjo ketu kollaj.

pppppaa

Primus registratum

O xhaxhi e di si eshte muhabeti... Me mire leje fare se po e prishim temen kot... Dhe fajin per kete e ti... por me teper e kam une qe merrem me ty...

Po do te hapesh noi teme te re dhe te ka mbet ndonje gje peng... hape dhe ti tregoj une ty dijet e tua... qe i paske mbush mendjen vetes ti qe merr vesh... o popull rural vlla shqiptar. Xhaxhi o me te me t'lexume, s'o me t'hyp tangerlliku ene del e defton o xhaxhiiiiiii.... Je i vogel ti xhaxhi, s'je bere akoma te me dalesh para... keshtu qe rri urte a t'keqen vllai... Mos e zgjat shume.... Ta them per here te fundit kete.... /pf/images/graemlins/winkwink.gif

Me sqaro pak nje gje se jam kurioz... Une duhet te te kem bere ndonje gje te madhe qe erdhe dhe u sule si kamikaz pa lidhje.... apo jo atman??? Po me siguri nen ndonje nick tjeter... /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif

zog

Primus registratum

po mir po me xhaxhi pse i drejtohesh ti KLYSH ?

apo s'po gjen ndonje fjale me elokuente nga fjalori jot i pasur nderkombetaro-shkencor ?

Qerratai

Primus registratum

Nuk kuptoj perse ka donkishotizem ketu. Poster, s'ke pse mendon qe atman shkruan ketu sepse ti i paskerke bere dicka. Ndoshta atman, na baze te njohurive te veta, me apo pa objektivitet, i konsideron idiotlleqe ato qe ke shkruar ti ndaj dhe replikon ne kete teme me koncepte diametralisht te kunderta me te tute. Ketu eshte gare kush e kush di me shume apo eshte nje bisede nga e cila duhet nxjerre nje kuptim i perbashket, nje nocion thelbesor ? Jo per gje, por çeshtja po lihet e tera pas dore, per ti lene hapesire EGOS se secilit prej jush.

pppppaa

Primus registratum

Shkrimi u fshi nga Poster...

Mesazhin e more ti vlla. Fol mire here tjeter se ta tregoj une KLYSH-in... OK???
/pf/images/graemlins/winkwink.gif

Qerratai

Primus registratum

Persa i perket temes, cilesimi i klasave sociale ne Shqiperi, eshte i pamundur per t'u bere. Them kete sepse ne te gjitha vendet e botes, ata qe jane te pasur jane detyrimisht te shkolluar, tek ne kjo nuk ndodh. Ne te gjitha vendet e botes ata qe jane te varfer jo detyrimisht jane edhe te pashkolle, tek ne po. Intelektualet ne c'klase bejne pjese ne socialitetin shqiptar ? Po te pasurit ? ...

Flas me parametra bashkesish, jo per 10 apo 100 familje qe ngrihen me siper apo ulen me poshte ne aksin e klasave te ndryshme sociale.

zog

Primus registratum

forumi eshte interesant ngaqe pikerisht EGO e gjithsecilit sherben pikerisht per ti dhene zjarr, temes ne diskutim. ndryshe ai rob qe nuk e pronon kete gje e mund ti duken si qellime dashakeqe ne dem te interesave te tij nuk ka pse hap tema neper forume. si ngalet veç te shkruaje libra ne qoshe te vet, e te prese mendimin e kritikes se specializuar. POR ! mos t'ja rreje mendia se tek kjo kritike nuk do te kete ego.

ndersa ajo qe duhet tashti pasur parasysh ne nje diskutim SI KY (pra publik) duhet te jete :

ARMET E BARABARTA ne dyluftim. dmth qe tjeterin duhet "ta lutfosh", ose perballosh me armet qe te propozon. nuk ka pse kalohet tek XHAXHI, XHAJE, ti duhet te vuash ne jete private, ti veç forumi te ka ngel, faji eshte imi qe merrem me ty, etj, etj, femijlliqesh e PABURRESIE qe manifestohet hapur, sapo dialoguesit i mbarrojne argumentat ose ndjehet ne pozicion te lekundur.

duhet pra ti permbahemi veç SHKRIMIT te tjetrit e jo personit qe fshihet pas tyre. luftohet denjesisht per te fituar admirimin e turmes (lexuesve ne rastin tone) jo si shker-dhate.

random

Primus registratum

ai idioti vogel me ate lepurushin si logo, duhet bere ban per na nje jave qe ta kuptoje te pakten qe nuk ndyhen temat serioze si kjo ketu kollaj.

[/ QUOTE ]

Ta shajti njeri zogun qe m'sha nga lepurushi?!

zog

Primus registratum

Persa i perket temes, cilesimi i klasave sociale ne Shqiperi, eshte i pamundur per t'u bere. Them kete sepse ne te gjitha vendet e botes, ata qe jane te pasur jane detyrimisht te shkolluar, tek ne kjo nuk ndodh. Ne te gjitha vendet e botes ata qe jane te varfer jo detyrimisht jane edhe te pashkolle, tek ne po. Intelektualet ne c'klase bejne pjese ne socialitetin shqiptar ? Po te pasurit ? ...

Flas me parametra bashkesish, jo per 10 apo 100 familje qe ngrihen me siper apo ulen me poshte ne aksin e klasave te ndryshme sociale.

[/ QUOTE ]

e keqja e vetme tek llogjika tende eshte qe : per shkollen ke mendim SOCIAL. dmth kujton se shkolla sherben per te ndryshuar klase sociale. kur nuk eshte keshtu, NE THELB shkolla s'eshte veç mjet per te arritur objektiva te deshiruar ne jete. pra neqoftese ne kemi objektiv pasurimin (qe mendoj e kane shumica e njerezve te botes si objektiv) dhe ti e arrin kete edhe pa pasur shkolle, shkolla nuk te hyn ne pune. jo vetem kaq por tregon qe ata qe e disponojne nje mjet te tille sidhe per qellim kane pasurimin qe megjithate nuk e arrijne dot, jane ne fakt, realisht te pashkolluar.

ose diferenca e tyre me te atyre pashkolle eshte e parendesishme.
e une mendoj seriozisht duke pare edhe diskutimet tek forumet e ndryshme shqiptare te njerezve qe e mbajne veten te shkolluar e bile mburren me ket, qe njohurite e tyre nuk jane me te medha sesa te atyre qe nuk kane bere shkolle te larte.

pastaj ne shqiperi shkolla ka qene me detyrim e shumica e kane te mesmen ne xhep. keta nuk quhen as "pa shkolle" siç i llogarisni ju.

Qerratai

Primus registratum

zog, une pikerisht ate kam thene, qe shkolla ne Shqiperi nuk ka sherbyer per nderrime te klasave sociale /pf/images/graemlins/smile.gif

zog

Primus registratum

ne asnje vend te botes shkolla nuk te nderron klase sociale.

Qerratai

Primus registratum

zog, mi percakto pak karakteristikat e nje personi qe ben pjese ne klasat e larta sociale dhe ato te nje tjetri qe ben pjese tek ato te ultat. Pastaj krahasoji keto karakteristika me realitetin social shqiptar. Ndoshta keshtu do arrish te kuptosh ate qe kam shkruar.

Qerratai

Primus registratum

ne asnje vend te botes shkolla nuk te nderron klase sociale.

[/ QUOTE ]

Ik thuaja nje mesatari francez, qe diplomohet ne Sorbone me maksimumin e notave, ne degen Juridik...