Meshira

marina s.

Forumium maestatis
Re: Meshira!

Fillimisht postuar nga abstract:
[qb]
Simbas mendimit tim, meshira eshte atraktive per meshiruesin qe mbart vuajtje ne vetvehte, dhe ai qe meshirohet nuk ndihmohet ne kte rast.

---------------------------

Ndihme per vetndihme. [/qb]
me fal por nuk e kuptoj pse meshiruesi duhet te mbarti vuajtje?

epiphany

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lilly-sct:
[qb] te besh dike te ndjeje meshire per ty duhet te jesh katandisur si mos me keq.pra,pohimi im me lart nuk ka te beje me faktin se nuk do te pranoja te meshirohem(kjo siç thashe varet nga disa faktore) por me faktin se nuk do te doja te bija ne gjendje te mjeruar.besoj se e kupton ndryshimin apo jo? [/qb]
ne nje rast te tille do pranoja ndihmen e dikujt po kurre te meshirohesha.ka shume ndryshim.

marina s.

Forumium maestatis

OK,nese dikush te ndihmon do te thote qe i vjen keq per ty.gjithashtu ,dikush mund te te ndihmoje sepse ndjen meshire per ty.ku ndryshon keqardhja nga meshira?

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Une nuk kam meshire.

Kur ndihmoj dike s'e bej per meshire. E bej sepse dua ta ndihmoj dike te dali nga nevoja per mishire.
Dhe kte po e them ne kete menyre duke nenkuptuar konceptin e mishires si "Meshire per dike qe ka nevoje per ndihme".
Pastaj e verteta eshte qe kur ndihmon dike edhe nqs nuk e ben per meshire por vetem per ta ndihmuar, edhe ajo ndihme ka pikepamje egoiste. Te pakten jo aq egoiste sa meshira. Se kur meshiron dike, nuk do t'ia dishe shume per ata, por e ben se te duket vetja si "zot" qe po meshiron dike.
Vetme "ZOTI" meshiron.
Zoti eshte shume egoist per mendimin tim.

abs

nuk e di...

Lilly-sct, Sic tha dhe Moira, meshira (ndienjat ne pergjithsi) kane nje koncept shume te gjere .

Pastaj mund te jete dhe nje intepretim individual, si e sheh dhe ndien njeri dhe tjetri, ne nje moment te caktuar.
E njoh kte ndienj,kur e shoh thellsisht ne vehtvehte shoh se eshte dhemshuri . Jane kto nuanca te njera tjetres mendoj.

Mu kujtua nje rast,ne nje seminar (ps:s jam psikologe qe te perdori gjuhen perkatse) thjesht kurioze per kte fushe.
Njera tregoi se, sigurimi shendetsor e kishte vizituar ne shtepi, ngaqe ajo kishte qene me shume se nje muaj semure.
Ajo:vazhdoi: - po shihja nje film shume prekes dhe sapo erdhi ai i sigurimit shendetsor, nje burr rreth te 30 ve, i kisha syte e skuqur, ai me meshiroj, gati sa s qau vete (une perfitova nga rasti...)
… si rezultat analize -lotet e asaj i kishin kujtuar atij lotet e mamase se tij :shrug:
Eshte kjo e vertete apo jo :shrug: …se di,( di vetem qe ngjarjet ngjasojne psh kur vdes dikush rizgjohet dhimbja (nese na ka vdekur njeri) eshte kjo meshira per ate qe eshte aktualisht i vdekur …? por prap cdo rast eshte sic thashe individual…

eshte ne kulturen tone t`i perpunojme dhimbjet/ndienjat e ndryshme, qe te dime te mbrohemi ?

Ps: ndryshimi i keqardhjes me meshiren eshte ndoshta tek masa e saj…mase keqardhja eshte me e kufizuar se meshira.
Ose kur ke keqardhje je ma objektiv …e perkrah e ndihmon personin qe ka nje problem duke kufizuar vehten. Pra s bahesh bashkvuajtese…por perkrahse/ndihmese…

Mendoj s ka rregull 1=1 ne kte rast…

Pergjithsisht asnje s don te meshirohet, athere pse e perkrahim meshiren??? Kjo eshte pyetja ime.

zog

Primus registratum

sepse meshira me shume ngushellon ate qe e jep, sesa ate qe e merr (ky e ka per profesion). keqardhja vjen nga jashte nesh, ndersa meshira del nga mbrenda nesh.

keqardhja eshte pra shkaktari i meshires. na vjen keq per dike sepse mendojme sikur te perfundonim nje dit si ai.

s'di ku lexova, qe me mire eshte ti mesojme dikujt te peshkoje sesa ti falim nje peshk.

e megjithate te gjithe aplikojme faljen e nje peshkut. siç ben bota me ne, ose popujt e varfer si ne. na jep ndihma humanitare, asistence e asnjehere mesim ose pervojen e saj.

samanta

Primus registratum

Bota s'ka kohe te humbase me popuj qe s'jane ne gjendje t'a pertypin pervojen e saj shekullore,prandaj te ofron lemoshen ne vend te mesimit :shrug:

marina s.

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga abstract:
[qb] Lilly-sct, Sic tha dhe Moira, meshira (ndienjat ne pergjithsi) kane nje koncept shume te gjere .

Pastaj mund te jete dhe nje intepretim individual, si e sheh dhe ndien njeri dhe tjetri, ne nje moment te caktuar.
E njoh kte ndienj,kur e shoh thellsisht ne vehtvehte shoh se eshte dhemshuri . Jane kto nuanca te njera tjetres mendoj.

Mu kujtua nje rast,ne nje seminar (ps:s jam psikologe qe te perdori gjuhen perkatse) thjesht kurioze per kte fushe.
Njera tregoi se, sigurimi shendetsor e kishte vizituar ne shtepi, ngaqe ajo kishte qene me shume se nje muaj semure.
Ajo:vazhdoi: - po shihja nje film shume prekes dhe sapo erdhi ai i sigurimit shendetsor, nje burr rreth te 30 ve, i kisha syte e skuqur, ai me meshiroj, gati sa s qau vete (une perfitova nga rasti...)
… si rezultat analize -lotet e asaj i kishin kujtuar atij lotet e mamase se tij :shrug:
Eshte kjo e vertete apo jo :shrug: …se di,( di vetem qe ngjarjet ngjasojne psh kur vdes dikush rizgjohet dhimbja (nese na ka vdekur njeri) eshte kjo meshira per ate qe eshte aktualisht i vdekur …? por prap cdo rast eshte sic thashe individual…

eshte ne kulturen tone t`i perpunojme dhimbjet/ndienjat e ndryshme, qe te dime te mbrohemi ?

Ps: ndryshimi i keqardhjes me meshiren eshte ndoshta tek masa e saj…mase keqardhja eshte me e kufizuar se meshira.
Ose kur ke keqardhje je ma objektiv …e perkrah e ndihmon personin qe ka nje problem duke kufizuar vehten. Pra s bahesh bashkvuajtese…por perkrahse/ndihmese…

Mendoj s ka rregull 1=1 ne kte rast…

Pergjithsisht asnje s don te meshirohet, athere pse e perkrahim meshiren??? Kjo eshte pyetja ime. [/qb]
bravo :thumbsup:
nje pergjigje si kjo kerkoja;absatrakte,te papercaktuar(s'ka si te jete ndryshe kur behet fjale per ndjenjat).besoj ta kene kuptuar ata qe e ndajne me thike keqardjen nga meshira.

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga caliente:
[qb] Bota s'ka kohe te humbase me popuj qe s'jane ne gjendje t'a pertypin pervojen e saj shekullore,prandaj te ofron lemoshen ne vend te mesimit :shrug: [/qb]
Cfare nenkupton ti ne kete mendim me 'bota'? Ata qe na ofrojne lemoshen? :rolleyes:

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga caliente:
[qb] Ata qe na ofrojne lemoshen kuptohet ose me mire vendet perendimore [/qb]
TEORIKISHT PO, PRAKTIKISHT PO I MESHIROJME NE KETO VENDET PERENDIMORE SE QE KUR ZBULUAN SHQIPERINE PO BEHEN TE ARTE "duke na ndihmuar" :shrug:

renata

Forumium praecox

Te pasurit meshire eshte dobesi e jona dhe atyre,qe pranojne meshiren.
Nese do donit te me ofendonit,meshiromeni.Une nuk meshiroj njeri,por ndihmoj ne tejkalimin e kesaj ndjenjeje.

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] Meshira s'ka te beje vetem me dhenie ose marrje
Meshire kerkon nje i pandehur, meshire i kerkohet zotit, etj [/qb]
..meshira mund te quhet shume mire edhe "falje"!

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga denna:
[qb] nuk kane te bejen fare.falja eshte ndjenje fisnike, ndersa meshira eshte e ulet. [/qb]
shumica e faljeve bahet nga meshira,pastaj mvaret tek tema!

besim231071

Primus registratum

Ketu po prihen blloqe kubike.
Meshira nuk eshte ndjenje qe karakterizon te keqin,perkundrazi eshte ndjenje fisnike.
Katili nuk meshiron kurre.
Nese do ndodhesha ne pozicion kritik,do me vinte mire sikur i forti fisnik do ti pergjigjej thirrjes sime per meshire.E perse jo.Nuk jam XHEJMS BOND.
Te mos ngaterrohet meshira me lemoshen.
Besimtaret e quajne Zotin meshiredhenes kurse veten te meshiruar.
Ngelem perhere te paperkulshem,ballelarte, krenare te pameshirueshem dhe te pameshirshem ne bobat.A ju duket paksa kontradiktore?