Me quajne Jamal!

Leshatuku

Primus registratum
Re: Me quajne Jamal!

Jamal nese ti e bene kete ne Paris, Evropa ka kapasitet ta shkatron te tere irakun, prandaj mendo edhe nje here dhe shko atje nga vjen, ne nuk na huhen njerezit e eger si ti.

alinos

Forumium maestatis

I dashur Xhamal,
perse do te hidhesh ne ere? Nuk besoj sepse je i zhgenjyer nga jeta qe te ka lene vetem ne dhe te huaj e pa pune. As edhe qe Iraku eshte shkaterruar. As edhe per t'u hakmarre nuk e besoj. Atehere mbetet qe e ben ne formen e nje deklarate politike. Eshte e kote Xhamal! Deklarata jote nuk do te kete efektin qe deshiron! Dhe e di pse?
Sepse ti Xhamal je nga kahu i te dobtit. Ti po hidhesh ne ere Xhamal per Allah, per te rikthyer nderin, per te thene se edhe ajo qe ti perfaqeson eshte e forte. Por ja qe kjo s'ka per t'u marre vesh. Dhe e di pse nuk do te merret vesh?
Sepse Franca Xhamal, si gjithe perendimi kane ne dore pushtetin. Ata do ta paraqesin veprimin tend si ate te nje te marri, te nje ekstremisti, te nje njeriu me tru te shpelare nga doktrina fetare, te nje krimineli te lindur. E me pas e di c'do te bejne Xhamal? Do te thone se keshtu jane te gjithe irakenet, me pas gjithe arabet dhe ne fund te gjithe muslimanet. Pas kesaj ata do te thone se kane nevoje te mbrohen nga njerez si ti Xhamal, dhe e di c'do te bejne? Do te shkaterrojne qyteterime mijera vjecare, per t'ju hequr te keqen duke pretenduar se ju te keqen e keni brenda. Keshtu Xhamal, pervec atyre qindra te pafajshem qe do te vrasesh sot, do te vrasesh me mijera ose dhe miliona nga njerezit e tu. E di Xhamal, e di! Nuk eshte e drejte! Ata s'kane te drejte te thone se qyteterimi i tyre dhe feja e tyre eshte me e mire se e jotja. As edhe te te fyejne e te diskriminojne ty per ate qe je dhe per ate ne te cilen beson, por ata e bejne Xhamal! E bejne sepse jane te fuqishem, sepse kane pushtet ekonomik dhe politik. Ndersa ti dhe populli yt cfare keni? Pushtetin e nje bombe, pra te armeve te shkaterrimit. Keto nuk mjaftojne Xhamal per te fituar nje kauze, ate me te shenjten: e te jetuarit ne paqe sipas menyres tende!
Po atehere c'duhet te besh Xhamal? Dy gjera: e para te hedhesh bomba, por qe media perendimore do t'i paraqesi si sulme armiku me te cilat do te justifikoje debimin e qindra mijera dhe miliona afrikano-veriore apo arabe apo thjesht imigrante nga vende si Franca a Gjermani, diskriminimin e tyre dhe perbuzjen, sulmin ushtarak dhe shkaterrimin ne mase te qyteterimeve. Me pak fjale vdekjen e popullit tend Xhamal.
Rruga e dyte eshte me e veshtire Xhamal. Duhet ta marresh pafuqine tende dhe ta perdoresh per ta kthyer ne force duke ndertuar nje pushtet ekonomik, duke financuar nje fushate imazhi, duke i detyruar te te respektojne dhe pastaj te te kene frike. E di pse Amerika eshte e pushtetshme Xhamal? Sepse eshte simboli i demokracise. C'rendesi ka nese demokracia e tyre vlen vetem ne kontekste te caktuara. Keshtu dhe ti Xhamal, lere bomben dhe perdor mendjen. Vetem ashtu deklarata jote politike do te zere vend dhe ne vend qe te shkaterroje me kot jete njerezish (te gjithe te papushtetshem qofshin pariziene, qofshin irakene), do te besh ndryshimin e madh. Mendo per Gandin Xhamal! Ai me aq shume njerez sa kishte do t'i kishte perzene me shkelma britaniket, por nuk do te kishte qene afatgjate ne fitoren e tij. Rruga e tij paqesore i solli lirine Indise dhe ajo filozofi po e con drejt vendeve me te fuqishme ne bote. Mendo per Gandin Xhamal, mendo!!!

OROSHI

Primus registratum

Mendoj qe mbas kesaj analize te bukur nga "Simply me",jo vetem Jamaili,por te gjithe si Jamaili do mendonin pak me gjate para se te hidhnin vehten ne ere! /pf/images/graemlins/wave.gif

/pf/images/graemlins/thumbsup.gif

zog

Primus registratum

e keqja e diskutimit te simlyt (ketu po marr ne mbrojtje jamalin, ngaqe i zoti temes nuk po dialogon, si duket kerkon sokratin me diskutu me te) eshte qe i simplifikon gjerat ne ate fare feje sa i vendos me nje rrafsh jamalin (qe ajo kujton se i ka marre koka ere) francen (nje vend te zhvilluar) e gandin nje indian me disa ide pacifiste ( e ku ka indian me ide lufte, po te kishte do ta kishim njoh ka kohe.)

kasaj i thone nivelim nga poshte. pra ti ulesh gjerat ne nivel te jamalit.

sipas simplit ngaqe jamali do hidhet ne ere, franca do filloje luften e trete boterore, sepse ajo ka kohe qe pret jamailin si shkak.

jamailit duhet me i tregu nje film shqiptar, ne kohen e pushtimit italian, titulli tij s'me kujtohet (me duket mengjese lufte a diçka e tille) ku nje djal i vogel qe punonte kamarier ne bashkine e tiranes apo ne kuesture, i shkoi mendja ti vinte bomben nen kolltuk jakomonit. nje i ritur (udheheqes grupi gueril) te cilit ai i shpreu kete ide "gjeniale", e keshillloi, ja e vrave jakomonin E PO PASTAJ ? çfare kujton ti se italia do te ike vete prej shqiperise, do te na e sjelle vete lirine e begatine. nje jakomon edhe me te keq edhe me mizor do te vendosin ne vend te tij. PRA ?

nji pra keshtu i thuhet edhe te riut jamal, ja e hodhe veten me dinamit E PO PASTAJ ?

nashti topi eshte ne ane te jamailit, ai le te pergjigjet po ja majti, dhe une jam ne gjendje ta shpie diskutimin deri sa atij ti mbarohen argumentat. ne qofte se ka te tille.

<font color="red">S'hoqe dore ti? </font>

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
. E di pse Amerika eshte e pushtetshme Xhamal? Sepse eshte simboli i demokracise.

[/ QUOTE ]

me ket xhevahirin po merrem pak /pf/images/graemlins/laugh.gif

per menimin tim demokraci me te madhe ka ne europe sesa ne amerike, vetem se varet ça çuan ti demokraci.

normalisht sipas fjales greke, do te thote qe pushteti i takon popullit ose varet prej tij. e kete kusht e plotesojne sot shume vende te botes.

ndersa amerika eshte e zhvilluar per krejt aresye te tjera. amerika eshte nje vend i DECENTRALIZUAR, jo vetem ne PUSHTET e EKONOMI por edhe ne SHOQERI.

po e kuptove se ça thashe me ket, ti je me te vertet e zgjuar dhe meriton respektin me te thelle njerezor. /pf/images/graemlins/laugh.gif

963

Primus registratum

<font color="red">Kujdes fjalorin! </font> E ça lidhje ka nje irakian me Francen (Franca eshte kunder luftes ne Irak).
Edhe nqs nje irakian kryen nje atentat kunder ushtareve amerikane, qe per ate ata jane pushtues, ai nuk e bene ate nga papunesia por per arsye te tjera(humbja e pushtetit, mbrojtja e territorit etj, etj).
Irakianet, sa per dijeni, nuk vujne per buke si shqiptaret apo rumunet, ata duan veteqeverrisje.

Isabelle

Valoris scriptorum

. E di pse Amerika eshte e pushtetshme Xhamal? Sepse eshte simboli i demokracise.

[/ QUOTE ]

me ket xhevahirin po merrem pak /pf/images/graemlins/laugh.gif

per menimin tim demokraci me te madhe ka ne europe sesa ne amerike, vetem se varet ça çuan ti demokraci.

normalisht sipas fjales greke, do te thote qe pushteti i takon popullit ose varet prej tij. e kete kusht e plotesojne sot shume vende te botes.

ndersa amerika eshte e zhvilluar per krejt aresye te tjera. amerika eshte nje vend i DECENTRALIZUAR, jo vetem ne PUSHTET e EKONOMI por edhe ne SHOQERI.

po e kuptove se ça thashe me ket, ti je me te vertet e zgjuar dhe meriton respektin me te thelle njerezor. /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]
Me fal qe po nderhyj por po ta lexosh Simply me-ne ajo nuk ka pohuar qe Shaba eshte vertete simboli i demokracise - ajo ka shprehur qe pikerisht sepse nuk eshte por ka arritur ta beje boten ta shohe si simbol i tille, ja ka hedh sumes Shaba /pf/images/graemlins/laugh.gif. Simply po i thote Xhemalit qe edhe ai duhet te behet dobic si Shaba dhe tju hudhi hi syve botes si simbol paqe dhe me ate krah masnej te luftoj /pf/images/graemlins/laugh.gif.

Simply dhe ti keni qene me nji faqe ksaj rradhe Zogu, po ti ske pas sy me e lexu se je verbu qe ne fillim /pf/images/graemlins/laugh.gif !

zog

Primus registratum

simply vetem po te zeshi funin do ta bej jamilin jo te terhiqet, se ai gjalle e ka da menien per jet. po ti levizi ndoshta pak ai miku poshte e ti shkrefi çakmakun e dinamitit qe ka ke brezi.
keshtu qe s'do kete munsi me u hudh n'hava. /pf/images/graemlins/laugh.gif

si dhe une s'thash qe jam kondra simplyt (ene une qellim t'shpetoj jamilin kam /pf/images/graemlins/laugh.gif), vetem se "traziren" qe ajo kish shkrujt ja qita me n'drite.

ndricim

Primus registratum

a je gjall o Xhemal???

koh te kqija, s'ke faj /pf/images/graemlins/frown.gif

Indulgence

Primus registratum

Quhem Jamal! Jam 23 vjec! I papune! Irakian!

Kam vendosur te hedh veten ne ere ne stacionin me te populluar te metrose ne Paris. Nuk mund t'ju them motive, pasi jane shume...mendoni c'te doni!
Nuk mund te me gjeni dot kurre, pasi nuk me njihni...por mund te me shkruani ketu!

Kam 4 kg dinamit mbi trupin tim dhe po nisem drejt misionit final te jetes sime!

A keni ndonje argument per te me ndaluar? Nese po, shkruajeni ketu sa me shpejt! Numerimi i minutave te mbetura sapo ka filluar....

[/ QUOTE ]
I dashur Jamal!
Parashkruesit e kane pare problemin tend vetem ne aspektin politik, etnik dhe fetar dhe te kane stigmatizuar e paragjykuar. Plus duhet te jene nga ata tipat qe kur shohin 2 njerez qe zihen nuk shkojne t'i ndajne, por fillojne e bejne tifozllik /pf/images/graemlins/laugh.gif.

Keshilla ime eshte socio-kulturale dhe niset vetem nga te dhenat qe ti dhe vullnetarisht; Jamali, 23 vjec, I papune, Irakian qe ndodhet ne France!

1. Si çdo 23 vjecar, ora jote biologjike po troket. Ne fakt je i vonuar. Bashkemoshataret e tu kane vite qe eksplorojne boten shpirterore dhe seksualitetin e tyre, nderkohe qe ti ke memorizuar vargje te shenjta dhe je falur rregullisht, duke grumbulluar ne vetvete gjithe kete frustracion seksual, kuriozitet, konfuzion...!

2. Je i pa pune, pa snje lek!!! Ma merr mendja familja te ka rritur dhe brumosur ne menyre tradicionale muslimane (kete konkluzion e nxorra nga emri Jamal dhe etniciteti), te kane thene te jesh i ndershem, te fitosh buken e gojes me pune, seksi eshte tabu deri ne diten e pare te marteses, etj, etj...

Ne rastin tend shuma e atyre me siper del 1+2=100, sepse pa pune dhe para s'ta dha vajzen as Mahmuti as Aliu. Madje dhe Jalali qe i çuan fjale ne katundin e prinderve ne Irak, tha meazallah! Provove dhe ti "harroje" traditat dhe bere perpjekje te ngaterroheshe me ndonje franceze, por bah, ato jane teper paragjykuese, madje rraciste.

Shtoi ketyre dhe perplasjen e perditshme te kulturave, dhe i dashur, them se s'te duhet as dinamit sepse me gjithe kete ngatkese mund te pelcasesh dhe vete!

Ja rekomandimi im:

Si fillim, provo terapine me arritjen e fundit te shkences, FUKITOL! /pf/images/graemlins/laugh.gif
fukitol.jpg

Flasim perseri pas 2 javesh. Mos harro, FUKITOL 3 here ne dite.
Dr. Indu /pf/images/graemlins/laugh.gif

ndricim

Primus registratum

sa emer te bukur paska ajo aspirian, FUK IT OLL /pf/images/graemlins/lol.gif

nuk i ben derma ajo xhemalit

marina s.

Forumium maestatis

Jamali eshte ne hall kurse shqiptaret e kane mendjen te tallin prapanicen /pf/images/graemlins/laugh.gif
gjithesesi,ca me te tallur ca seriozish,ketu u permenden nje pjese e mire e arsyeve qe mund ta çojne ate njeri te hidhet ne ere duke shkaktuar edhe vdekjen e njerzve te tjere.gjithashtu edhe argumentat qe u parashtruan ishin mjaft bindese(argumentat e Simplyt).personalisht mendoj se ky njeri nuk ha llogjike megjithate po marr mundimin t bej diçka:kam nje oferte pune per ju Jamal;paga eshte mjaft e kenaqshme,do t'ju duhet te udhetoni midis Frances dhe Irakut disa here ne muaj.Kompania jone merret me transport,konkretisht transportojme medikamnete per llogari te firmave farmaceutike,dhe na nevojitet nje shofer qe te flase gjuhen e vendit tuaj dhe te kete moshe te re,pra nje person si ju.nese jeni i interesuar me kontaktoni.besoj se do te jete me leverdi per te dyja palet.diten e mire!

PS:nese ju mungon patenta e duhur,ne mund te paguajme kursin per ju.

zog

Primus registratum

sceptic-e ku e lexove ti qe xhemoli ka ngel pa pune ?
argumentat e simplit ? hahaha ç'me bere te qesh. simpli i thot shko qemol pasurohu pasuro dhe vendin tend, etj etj etj. vetem keshtu ti behesh njeri mnjf.

po ku e lexoi simpli qe qemoli do lek ? qellim t'jetes ka pasurimin ?

francezet kane nje shprehje (qe qemoli meqe jeton ne france duhet ta njohe)

l'argent fait pas le bonheur. qe do te thote "paraja nuk ta sjell lumturine".

ps; ky po qe eshte argument. nje me shume /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

ta dinte simpli menyren se si behesh i pasur, pasurohej vete. /pf/images/graemlins/laugh.gif

marina s.

Forumium maestatis

qe eshte nje i papune tregohet nga regele ne postimin e pare fare.argumentat e sipmplyt jane mjafte llogjike e mund te jene deri diku edhe efikase, po te mendosh se nuk ka nje "Jamal" por me mijera si ai.

nuk po vazhdoj me sepse e di qe je i zgjuar.nuk kuptoj pse ben pyetje prej robi te trashe...

regele

Forumium maestatis

Te nderuar vellezer dhe motra shqiptare! Myslymane e te kishtere! Dashamires e dashakeqes!

Sapo hoqa dinamitin nga trupi im! E ndava mendjen kur pashe se ne kete bote ka dhe me fatkeqe se une..

Tani besoj se jua kam borxh nje sqarim te vogel mbi gjendjen time.

Perpara dy vjetesh im ate me beri harram! Me kapi me nje damixhane te vogel rakie , te fshehur ne sunduk, qe ma kishte sjelle dhurate per ditelindje nje shoku im kontrbandist nga Siria! Une kisha kthyer vetem dy gllenjka, por kjo nuk pati rendesi per tim ate! Me denoi duke me nxjerre jashte nga shtepia! Une, thelle ne shpirtin tim, e di qe im ate nuk eshte njeri i keq dhe ende me do (kjo eshte nje arsye pse nuk hodha veten ne ere), por qelloi qe ate dite kur hapi sendukun tim, na kishte ardhur per vizite dhe nje familje tjeter (ata donin te martonin vajzen e tyre me mua) dhe keshtu qe, im ate, u ndje tej jmase i poshteruar dhe i prere ne bese! Nuk e di, u nxeh me shume nga fakti qe une mbaja nje damizhane te fshehur (dhe nuk i kisha dhene aspak atij /pf/images/graemlins/smile.gif ) apo ngaqe u ndje ngushte perpara miqve, qe kishte nje djale mekatar!

Pas asaj dite, per nje vit te tere qendrova i fshehur ne malet e Afganistanit, mes disa njerzve, qe luteshin e faleshin me shume se une, por qe me dukeshin pak te cuditshem! Ata me ngulen thelle ne koke, se une si myslyman i miri duhet te isha gati te jepja jeten per Allahun, duke u hedhur ne ere dhe duke vrare sa me shume "pushtues" dhe armiq te fese tone.
Me te vertet qe rakia me pelqente, por une jam ende nje njeri i mire dhe nje myslyman i ndershem! E di qe kam bere meakt duke pira dy gllenjka raki, por nuk mund te bej nje mekat tjeter duke vrare dhjetra persona te tjere, qe fati i ka bere te lindin ne nje fe tjeter dhe ne nje vend tjeter i ndryshem nga i imi!

Keshtu, pasi e kuptova qe e ardhmja ime ne malet e Afganistanit nuk premtonte gje, iu drejtova nje bote te re plot "degjenerim". Keshtu e kishim mesuar ne ne Irak, por kur takova ate francezen e bukur qe me dhuroi nje ore seks te paharrueshem (as qe e dija qe ne jete ekzistonte nje kenaqesi e tille - mendoja se ne momentet kur do te hidhesha ne ere, kur do te pija nje gllenjke tjeter rakie apo kur falesha ne xhami ishin momentet me te bukura)e kuptova qe e kisha gabim. Francezja u dashurua me mua dhe une me te! Ishte nje dashuri e paster qe nuk mendoja se ekzistonte! cdo nate i kendoja dhe i thurrja poema dashurie dhe pothuaj cdo nate benim dashuri nen driten e qirijve...
Kjo mrekulli zgjati deri ne diten kur mora nje leter nga im at! Me kerkonte te kthehesha ne shtepi! Nuk e di pse ma kerkonte, pro nuhata qe ai kishte marre vesh per marrdhenien time "te degjeneruar" me francezen dhe kerkonte te me mbante larg mekatit! Kam filluar te mos e kuptoj me tim at! Sa isha ne shtepi, me trajtoi si mekatar dhe me ndoqi nga shtepia! Tani, me kerkon perseri, te kthehem, pavarsisht se jam akoma me keq i zhytur ne mekat!

Francezja me la! Me la, apsi i kerkova te zgjidhte ose te vinte me mua dhe te behej myslymane ose marredhenie jone merrte fund! Me la me te drejte, pasi une ne momentet kur i kerkoja te benete kete zgjedhje, mendoja per tim ate, per fshataret e mij, per komunitetin tim fetar dhe harrova te mendoja per te dahsuren time, per veten time dhe per dashurine qe me vlonte te shpirt!

Prandaj thashe te vija rregull ne jeten time! T'i largohesha mekatit ashtu sic me kerkonte im at, pa raki, pa femra e ashtu sic ma kerkonin "udheqesit" e mij shpirterore qe jetonin ne male: duke vrare sa me shume armiq! Bleva tek nje shqiptar ketu ne Paris, 4 kg dinamit dhe vendosa te hidhesha ne ere!. Rastesisht, takove dhe regelen, te cilit i kerokva te postonte gjendjen time keu ne AF dhe te kerkonte nje zgjidhje per mua!

Ju falenderoj te gjitheve per ndihmen qe me dhate! Falenderoj dhe ate qe nuk deshen te me ndihmonin dhe qe u perpoqen te perfitonin nga gjendja ime! Falenderoj dhe ata qe me derguan ne te nenes apo per lesh...duhet ta pranoj dhe une ju kam share mbare e prape, me prag shpie si i thoni ju shqiptaret, por mos ma merrni per keq! Kam qene ne gjendje te madhe depresioni, besoj se edhe ju keni qene ne te njejten gjendje si une, sepse ndryshe nuk di si ta shpjegoj! Une po behesha gati te hidhesha ne ere fizikisht dhe kjo justifikon shume nga veprimet e mija!.

Si perfundim, qe ta bejme nej histori te gjate sa me te shkurter, vendosa te mos hidhem ne ere! Te mos vras njeri e te mos ndeshkoj veten!

Arsyet pse vendosa keshtu jane shume! Nuk mund t'ua them! Mos me pyesni! Vetem mendoni e reflektoni perpara se te flisni! DHe mos harroni!

JUA DUA TE GJITHEVE SHUME!

Falemnderit!

Me dashuri

Jamal!

ana karenina

Primus registratum

Une dua te di c'ka ndermend te beje Jamali tani qe vendosi te jetoje, si dhe kur t'i vije per mbare t'i shkruaje keto arsyet e famshme per pro e kundra hedhjes ne ere me dinamit, sipas menyres se tij, pa u shqetesuar per menyren e te shkruarit, cilesine e mendimeve, qartesine e argumentave etj.

regele

Forumium maestatis

Ca do i keshilloje ti?

Edhe mua me duket i turbullt pas asaj qe kaloi!

qartesia

Primus registratum

Jamal ty te iku ideja e hedhjes ne ere me dinamit ne metrone me te populluar te Parisit po tani kjo ide e ngjashme me te tenden me erdhi mua ose ma shtinë mua.Me kane dhene nji avion luftarak (shokve te mi qe s'jane pilote ju kane dhene arme te tjera )dhe me kane thene qe te vrase sa me shume Jamala dhe Jamile sepse jane armiq te demokracise dhe te civilizimit.Me kane thene gjithashtu qe n.q.s. nuk i vras une sot jane ata(Jamalet) qe do t'me vrasin mua neser.
Me thoni ju se çfare duhet te bej une?A duhet te vras sa me shume Jamalër apo jo.Po nuk e bera une nji tjeter do ta beje,keshtu me thane dhe ata para se te nenshkruaja kontraten dhe te beja betimin.Kontarta eshte e thjesht fare :une vras Jamalat dhe ata pranojne familjen time te jetoje ne USA.

Quhem Pedros Gonzales mexikan ose me sakte amerikano-meksikan qe prej disa muajsh .

ana karenina

Primus registratum

Ca do i keshilloje ti?

Edhe mua me duket i turbullt pas asaj qe kaloi!

[/ QUOTE ]

Ne fakt Jamali i turbullt ishte qe ne fillim. Keshillat jane te vlefshme kur i jepen dikujt qe tregon gadishmeri t'i pertype, dmth pervec deshires te degjoje duhet edhe te dije c'kerkon ne menyre qe te kuptoje cfare po kundershtoj ose aprovoj une e te tjeret. Nese Jamali nuk ulet te reflektoje, e sidomos tani qe ka gjithe jeten ne dispozicion, nuk mundem ta keshilloj.