Mëkati

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
mëkati është i vjetër sa edhe njeriu.ai ka qen ndër dukurit që ka preukupuar mendjet më të mëdha të njerëzisë.edhe interpretimet e mëkatit janë nga më të ndryshmet,besimtaret e kuptojnë si thyerje,ahkeljeve të urdhërave të All-llahut xh.sh.Kundërshtarët e besimit e kuptojnë si fikisim të besimtarëve,sepse mëkat nuk ka por ësht pjelle klerit fetar.
Sipas mësimeve fetare mekatet ndërmjet veti dallojnë sipas dëmit të tyre,përkatësisht sipas pasojaove që shkaktojnë dhe janë krejtësisht dy llojesh,"Moskryerja e të urdhëruares"dhe "Veprimi i të ndaluarës".
Kjo qartë ilustrohet me rastin e krijimit të njeriut dhe urdhërin e All-llahut ndaj krijesave të tjera që ti përulen krijeses se re,Të gjithë e zbatuan urdhërin e krijuesit,pos Iblisit,i cili e refuzon përuljen dhe manifestoi mendje madhësi kundrejt krijuesit.Ky veprim i tij shkaktoi që të Iblisi të përjashtohet përfundimisht nga mëshira e krijuesit.
Nga ana tjetër,krijimi i Ademit solli situat të re,mënyr të re jetese,Ai,Njeriu,ishte qenije racionale,me aftësi kreative,njëkohësisht me liri relative dhe me mundësi të -të bërit mirë dhe keq.kjo mundësi do të vijë në shprehje kur njeriu u sprovua me urdherin e mosngrënies e "pemës se ndaluar"Ademi dhe Hava(qenie njerëzore)e thyen urdherin dhe e hëngrë pemen,që i solli në situat tjetërfare,me prejashtim nga xheneti,por,për dallim nga iblisi,i cili e refuzoi pranimin e gabimit të tij.Njeriu e pranoni fajin,kërkoi falje nga krijuesi dhe e mori faljen.
Mëkatet gjithashtu ndahen në,"të dukshme"(mëkate transparente,ato që bëhen nëpërmjet organeve)dhe në ato "të padukshme"që bëhen me zemër.Disa i ndajnë në mëkate të rënda,(çfar është mosbesimi,rivaliteti zotit,sihri,vrasja,shfrytëzimi i tjetrit(riba),ikja nga fushbeteja, dhe shpifja që ka bazë në hadithet eMuhamedit a.s.kurse disa në" mëkate të mëdha"ku bëjnë pjese:(dëshmija e rrejshme,alkooli,prostuticioni,vjedhja Etj.
 

Hektor12

Locus omnem
e njejta perralle per besime te ndryshme. mekati dicka e ndaluar . me thoni ku eshte kufiri mes te lejuares e te ndaluares. sme pelqejne rregullat
 

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Kafsha qe është kafsh i ka rregullat e jetes,e lere ma njeriu.një njeri qe nuk ka rregullat e jetës qe ika të ndaluara dhe te lejuara ajë konsiderohet si një kafshë,dhe ata qe nuk i dojn rregullat dhe nuk i rrespektojn ligjet e shoqeris dhe ligjet e shtetit ata jeten e tyre e kalojn në burg.
 

Hektor12

Locus omnem
sa koshient qe jane ca se cfare jane. rregullat jane bere per tu shkelur nga vete ata qe i hartojne se pari. shyqyr qe e mbulojne me besim.ca. mekatojne 11 muajdhe presin tu falet mekati.me 1 muaj perkushtim pffff meskine dhe idiote
 

bobo

marksist-enverist
Tre kushte ka, kur mendojm mbi/per mekatin: 1- sdim cte themi/bejme 2- ndjehemi tpa fuqishem, ose 3-kemi bere dicka tpa vullnetshme!?
Ti, do thush: cila nga keto na ben te jemi ndryshe nga 'frymoret' e tjere?
Ata dhe ato, do thone: ik pyt Buden, Jezusin ose Muhametin.
Inkasit & co, le tngrohen ne diell, skan perfaqesues ne OKB per fene.
 

Hektor12

Locus omnem
hahaha po ne fakt mire e ke gjothe keto shtete fetare duhet me pas perfaqsues religjioze andej. nje nga mekatet kjo eshte
 
Top