Liria

alinos

Forumium maestatis
Re: Liria

dhe ky mendimi yt modest eshte ndryshe nga mendimet e tua jo modeste te shprehura me lart! Pra, ti ke mendime dhe perceptime te ndryshme mbi lirine /pf/images/graemlins/winkwink.gif

S

Scorpion

Guest

Normal, liria e te zgjedhurit dhe te vepruarit e te shkruarit e shprehurit /pf/images/graemlins/winkwink.gif

alinos

Forumium maestatis

pikerisht per kete arsye shoqeria puneson individe qe te ruajne e respektojne lirine e gjithesecilit, pasi vetegjyqesia eshte vertetuar se nuk funksionon!!!

redeemed

Primus registratum

Liria e kunderta e roberise.

Ke te drejten te vendosesh dhe te zgjedhesh per veten tende, te drejten te thuash ate qe mendon dhe ndjen. Mendoj qe eshte dhurata me e madhe nese dime ta perdorim.

"Cdo gje me lejohet, por jo cdo gje eshte e dobishme, cdo gje me lejohet por jo cdo gje nderton"

lulushka

Primus registratum

Liria mban pergjegjesi shume here me te madhe sesa diktati.
Ne diktat eshte e vendosur cfare nuk lejohet kurse ne liri duhet ta vendosesh e kontrollosh vete.

Liria nuk eshte anarki, pikerisht sepse ka kufizime dhe, nga ana tjeter, ky kufizim nuk eshte roberi apo diktat, eshte linja e holle qe mban ekuilibret.

marina s.

Forumium maestatis

nje opinion mbi lirine e kam shprehur tek nje teme tjeter,"Liria absolute apo relative".meqenese ketu kerkohet nje perkufizim,po perpiqem te shprehem ndryshe.perkufizimi i lirise sipas mendimit tim: Vendimet e mia kushtezohen vetem nga inteligjenca dhe ndergjegja ime.

true confidental

Forumium maestatis

i LIRE baras i pakushtezuar nga asgje
Por te gjithe jetojme ne nje shoqeri te caktuar qe na kushtezon e madje drejton disi rrugen ku duhet te ecim ...liria jone ka nje cmim ...te qenit i pergjegjshem per zgjedhjet dhe vendimet e tua ....

S

Scorpion

Guest

Njeriu lind i lire, por qe ne momentin qe lind, ai automatikisht hyn ne nje sistem qe quhet "shoqeri" qe ka rregulla, norma, ligje ku dashje dhe padashje liria i kufizohet...

^Res-Cogitans^

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Njeriu lind i lire...

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/eek.gif.. t'pyten ty kshu? T'moren leje?

S'mendoj te jem e vetja qe ka lind pa "liri zgjidhje'je" ; apo gabohem ?!
Kan zgjedhur per ne te tjer ; na kan eduku sipas qefit/edukates qe anasjelltas i kan dhen prinderve ; na kan çu neper shkolla te posaçme pa m'pyt (po filloj te tregoj veten time jer!) ; m'kan vesh rroba qe mu s'me pelqenin ; m'kan vu n'bank me ca budallenj [...] e kshu m'kan inlfuencuar dhe vazhdojn t'me influencojn dhe tashme qe gjamsme jam rrit /pf/images/graemlins/laugh.gif.
E ku esht qefi me kerku lirin jer?! Me ik neper pyje me gjethe fiku vetem ... po as kafshet s'tlejn rehat me nejt vetem dhe n'liri.
Pra Lirija nuk ekziston! /pf/images/graemlins/wink.gif
Lirija qe i afrohet ktij synorit esht vetem truni ... vetem lirija e mendimit,KAOS'i , aty ku askush nuk hyn, askush s'ka te drejten e gjykimit,aty ku mfshihemi nga hipokrizit e t'tjerve dhe te vet'vetes , aty marrim oksigjen te paster "lirije" (sado e kufizuar...!).

/pf/images/graemlins/winkwink.gif

S

Scorpion

Guest

Po ti mos cito vetem ato 3 fjale, se nuk thashe qe me pyeten kur linda apo me moren leje. Thashe ne momentin kur lind, me pas kufizohet... Pastaj ka menyra te ndryshme te konceptimit te lirise, ne persona te ndryshem e shoqeri te ndryshme. Nuk po flasim per liri absolute, kjo po qe nuk ekziston. Liria eshte dicka individuale, nqs ti e ndjen veten te gezuar, shijon te drejtat e tua, etj, etj, s'mund te thuash qe te mohohet te "qenit i lire".

^Res-Cogitans^

Primus registratum

ç'fare esht nje lule , kur rrenjet jan te kalbura ?
Ashtu si dhe fillimit jot i fjalis / mendimit tend.

Prap gabon... "Thashe ne momentin kur lind , me pas kufizohet..." ; totalisht!

S

Scorpion

Guest

Mbase dhe gaboj, mbase dhe kam te drejte por ama kam lirine e te shprehurit /pf/images/graemlins/winkwink.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

As ate s'ke... /pf/images/graemlins/devil.gif

je i kufizuar ne germa,
je i kufizuar nen "tem",
je i limituar si person dhe mendim [...].

[ /pf/images/graemlins/lol.gif ]3

S

Scorpion

Guest

Shume e thelle ti vajze, c'lidhje kane keto kufizime? Ah, po erdhe ti dhe mi "zbulove" si hulumtuese e madhe qe je. Nejse... Mos ceno lirine e tjetrit /pf/images/graemlins/tonguee.gif

Gysi

Primus registratum

.. t'pyten ty kshu? T'moren leje?

[/ QUOTE ]

Me thuaj te lutem cfare mban mend ti ne momentin kur ke lindur? Perse je kaq e sigurte qe nuk te kane pyetur?

Ti po flet per lirine ne nje koncept absolut. Ajo lloj lirie nuk eshte liri. Ajo eshte thjeshte ekstremi i mundshem qe mund te marre me mend mendja njerezore. Ajo eshte liri, vetem e perceptuar dhe jo reale. Per te qene i lire ne ate kuptim qe mendon ti duhet te mos jesh njeri, por perendi, dhe mbi te gjitha te jesh I VETEM ne ekzistence.

Njeriu, sipas Sartrit eshte absolutisht, dhe domosdoshmerisht i lire. Fakti qe ti e kundershton lirine, dhe nuk pajtohesh me realitetin njerezor ne kete aspekt, deshmon per lirine tende te mospranimit. Ri pra je e lire te thuash: "kjo nuk duhet te jete keshtu!"

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Dhe ç'fare pretendon TI t'ju pergjigjem fjalis t'par ;
te lutem! Je shum komik... (Lexo me vemendje ç'esht shkruajtur .)

Une flas,sigurisht,per nje liri qe mendja ime percepton si ate me ekstreme... nese koncepton ti "absolutin" ; pse une mos ta konceptoj te lutem?! Vetem ti ke ket fuqi perceptimi? Edhe ti thua... "ajo lloj LIRI,nuk esht liri" ; ti koncepton ne absolutizem qe ajo nuk ekziston; absurditet dhe ky?! Ti po; une JO! Heuue...bre burre... jo kaq lart'shpallur,te lutem.

Me flet per mos'pranim ?!
Nese autori i Lizes ne boten e çudirave ishte nje pedofil&amp;drogmen,ky justifikohet ;
ti jo!
Une jetoj ne Tok , jam 1
-mendja + trupi....s'jan dy ; jan gjithmon 1 ; une s'zgjodha trupin dhe mendjen time...por jetoj me to ne konflikt&amp;armoni ne t'njejten menyre , kam pranuar LIRIN e dikujt tjeter.

Ka nje objektivizem me te rendsishem,te drejt ne jet... subjektivizmi esht pasoj e saj.
Se jeta ekziston ,njerzit ekzistojne dhe pa mua...une jam nje pik n'oqean . Une i shoh sepse ekzistoj,shoh sepse jam,jam sepse m'kan BER (-zinxhir ad infinitum).

Nuk esht liri mos'pranimi ... esht pranimi tragjik i t'vertetes qe shoh&amp;perceptoj.
Tek Sartre ,«l'homme est condamné à être libre» , ajo "condamné" ka nje kuptim esencjal dhe konform me mendimin/perceptimin tim.
/pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/wave.gif

Gysi

Primus registratum

Une flas,sigurisht,per nje liri qe mendja ime percepton si ate me ekstreme... nese koncepton ti "absolutin" ; pse une mos ta konceptoj te lutem?! Vetem ti ke ket fuqi perceptimi? Edhe ti thua... "ajo lloj LIRI,nuk esht liri" ; ti koncepton ne absolutizem qe ajo nuk ekziston; absurditet dhe ky?! Ti po; une JO! Heuue...bre burre... jo kaq lart'shpallur,te lutem.

[/ QUOTE ]

Ti je e lire ta konceptosh absolutin. Nuk ka ndonje gje ketu. Por eshte tjeter gje te konceptosh absolutin dhe tjeter gje te duash te behesh ti absoluti!
Ti kerkon te behesh absolute dhe pikerisht kjo eshte marrezi. Nga kjo rrjedh edhe mmlefi yt absurd ndaj botes.

Ka nje objektivizem me te rendsishem,te drejt ne jet... subjektivizmi esht pasoj e saj.
Se jeta ekziston ,njerzit ekzistojne dhe pa mua...une jam nje pik n'oqean . Une i shoh sepse ekzistoj,shoh sepse jam,jam sepse m'kan BER (-zinxhir ad infinitum).

[/ QUOTE ]

E c'lidhje ka kjo me ate per te cilen po flasim. E po pastaj se zinxhiri qenka infinit?
Problemi ketu eshte se cfare ti kerkon te jesh?
Ti kerkon te pa munduren dhe pastaj kthehesh si sizifi duke mallkuar boten. Kerkoje tek vetja problemin, tek menyra jote se si i qasesh botes dhe jo tek ajo.

Sartri thoshte qe njeriu eshte absolutisht i lire. Njeriu ne cdo moment eshte duke zgjedhur. Pervec kesaj, ka nje paradoks. Njeriu eshte i detyruar te jete i lire. Njeriu nuk mund te mos zgjedhe dot. Edhe nqs zgjedh te mos zgjedhe, prape kjo eshte zgjedhje!
Nuk e di se ku ekziston perputhja e mendimit tend me Sarterin!