LIGJI ANTI-DUHAN NE SHQIPERI

marina s.

Forumium maestatis
Re: LIGJI ANTI-DUHAN NE SHQIPERI

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Scorpion</div><div class="ubbcode-body">Ketej ku jetoj une, me pelqen qe ligji po perkrahet nga nje pjese e mire e popullsise, sesa ideja, "ca do na beje shteti" apo "kush po e rrun per shtetin"...</div></div>

Epo atehere shqipot nuk qenkan dhe kaq beterr /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

personazh

Valoris scriptorum

uh austriaku. po le ti thone qe per çdo cigare qe do pije do paguaje gjobe. biles ligjet parashikojne perashpersim denimi nese shkelja perseritet. ti thone sa bukur do ishte sikur nje shqiptar ti fuste nje te gromsitur ne mes te koncertit te vjenes, te thoshte me fal e te vazhdonte prap per qejf te vet. gazetare suluni se eshte çasti juaj per te kapur fenomene e per tu njohur!

M

Mortal

Guest

Mendoj se miratimi i ligjit kaq menjehere nuk ishte nje levizje e mire nga ana e qeverise. Ne fillim rriten cmimet e cigareve, konrollohet shitja e tyre, behet propagande ndergjegjesuese epr publikun, behet ndarje e ambjenteve ne duhan-pires dhe jo-duhan-pires, dhe me pas behet ligj per te gjithe. Kur doli ketu ne Amerike shume biznese u hodhen kunder, jo do bjere klientela, jo bene peticione jo njeren e jo tjetren...kaloi shume pak kohe dhe kush donte te pinte cigare ngriheshe nga tavolina dhe e pinte jashte. Mire duhan-piresit qe e kane vendosur tja fusin vehtes, po ne te tjeret qe nuk pime, dhe qe pirja pasive e duhanit eshte shume me e rrezikshme dhe me vdekjeprurese, c'faj kemi? Jo se une jam ne Shqiperia, por po nisem nga vetja per te thene qe ka shume te tjere si une.
Ne lidhje me ligjin: Respekti per ligjin eshte njeri prej grupeve te principeve te cilat njeriu i konsideron si esenciale per te siguruar nje lidhje sa me demokratike midis atyre qe qeverin dhe atyre qe qeverisen. Dhe kur ky respekt per ligjin humbet atehere asnje individ nuk ka te drejte ligjore dhe morale te flase per lirine e individit. Dhe vertetesia dhe cilesia e drejtesise varet nga cilesia dhe vertetesia e individit qe qeveris. Dhe ne nje vend me principe demokratike, ku politikanet zgjidhen me te drejten e votes, si Shqiperia, pergjegjesia per drejtesi bie mbi popullin.
Per mua ligjin eshte mbi gjithshka. Kjo eshte arsye perse une e studioj dhe mos-respektimi i tija ben qe une te mos e respektoj gjithenje e me shume Shqiperine.

marina s.

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Shea</div><div class="ubbcode-body">Per mua ligjin eshte mbi gjithshka. Kjo eshte arsye perse une e studioj dhe mos-respektimi i tija ben qe une te mos e respektoj gjithenje e me shume Shqiperine.</div></div>
Meqe ke aq mend sa te studiosh supozohet se ke dhe aq sa te kuptosh se lighi nuk shperfillet nga Shqiperia qe eshte vend,por nga shqipetaret qe jane populli.Pra ti respekton gjithnj e eme pak shqiptaret... me vjen natyrshem pyetja: po ça dreqin do kjo qe shkruan ne nje forum me shqiptare te padenje per respektin e saj?

Pyetja me lart eshte retorike...nuk dua pergjigje nga rob idiote qe ndryshe flasin e ndryshe sillen.

naten e mire!

ps: te ma fshijne moderatoret kete postim pasi ai robi lart e mori mesazhin

M

Mortal

Guest

Duhet te mbaj gjalle gjuhen e nenes, dhe kjo eshte nje menyre. S'me paske kuptuar gjekundi.

Dolores

Primus registratum

Ah me ne fund te spastrohet cik tymi budallallekut....edhe shpetojne shume jete qe po sakrifikohen nga kanceri ne mushkri

MLK

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Shea</div><div class="ubbcode-body">Duhet te mbaj gjalle gjuhen e nenes, dhe kjo eshte nje menyre. S'me paske kuptuar gjekundi. </div></div>

Te drejte ke, gjimnastika i ben teper mire gjuhes per ta mbajtur ne forme /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
Ka ardhur koha qe te perdoresh dhe gjuhen tende, se nena mendoj se di ta mbaj gjalle vet gjuhen e saj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

eniad

Forumium maestatis

C'ia fusni kot tani edhe ju. Edhe po te dilte nje ligj tjeter, perseri keshtu do thonit. Ishte ligj per t'u bere, shume mire qe u be, se duhani eshte perhapur ne menyre te frikshme, edhe pse e di sa e veshtire eshte per duhanpiresit. Kjo mund te jete nje nga shtysat te pakten per ta rralluar. Jo vertet, Shqiperia s'i ka te gjitha ne rregull, por kjo nuk do te thote qe ky ligj na qenka i panevojshem.

policia

Forumium maestatis

problemi per mendimin tim nuk eshte venia e ligjit por zbatimi i tij. mendoj se duhet te parashikohen sanksione per te vene ne pune ndergjegjen qe te funksionoje

Albanian_Hottie

Primus registratum

se kisha llafin i nevojshem apo i panevojshem por sa i rendsishem.. ne shqip ka nevoj per me teper ligje te tjera me te rendsishme dhe stabilizuse se ky. Sja vlen ti marresh nji x nji se i dim te gjithe.

eniad

Forumium maestatis

Po jo mi shoqe, jo, se ligje ka nje tufe, pa jane te mira qamet, pa me ca standarde ligjore jo keq; puna eshte si e kane zbatueshmerine. Kjo ishte e para.
E dyta, ky eshte ligj qe lidhet drejtperdrejt me shendetin, nuk me duket kaq pak i rendesishem. Ka edhe nderlikime te tjera ekonomike (edhe kjo nuk me duket pak e rendesishme).

Nejse, tashme eshte fakt, ligj ne fuqi, problemi eshte zbatimi (megjithese po shoh qe ne lokalet ku kam qene nuk lejohej duhani).

Sa per ate ceshtjen e Rognerit me siper, jam dakord me Nazhin; t'ia fillojne njehere gjobat rresht atij njeriut, te marrin edhe masa me te forta e ta shohe sa nuk e zbaton ligjin zoteria. Ne vendin e tij i marrin erezin po te veproje sipas kokes se vet dhe ketu nuk eshte me i mire sesa ne atdhe te vet.

Albanian_Hottie

Primus registratum

T'ja heqesh duhanin njerzve qe kan nje jete qe e pijn me duket pak si idealiste mua. Sjam kundra "te mires" se ksaj ekonomike, shendetsore a ku di une por prap se prap si vrim ne uj.

Tani sikur te mendonim pak per drita e uj.. sdo benim keq meqe futen ke te drejtat dhe nevojat minimale te njerzimit. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

eniad

Forumium maestatis

Patjeter, jam dakord me ty; kam pershtypjen, kam me shume nevoje une qe jetoj ketu, sesa ti qe (sipas vendndodhjes) jeton ne ShBA. That's a fact. Megjithate, kjo nuk i heq rendesine ligjit. Jam shume e ndergjegjshme per problemet qe jane ketu, nuk kam asnje iluzion ne lidhje me kete, po ma ha kjo mendja ime modeste qe nuk eshte kaq pa rendesi ky ligji.

E di ti sa eshte shtuar numri i te miturve qe pijne duhan? E di si behet neper lokalet e shkollave (te mesme dhe universitete). Ne keto te fundit tymi eshte tregues i rendesishem, se te orienton ku eshte klasa /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif (funny, sad, true). Me tej, ka shume te rinj qe, per efekt te turmes, e kane filluar edhe vete duhanin dhe, duke qene se cdo mjedis ishte i lejuar dhe rrethi i tyre e pinte dendur, kane vazhduar dhe e kane shtuar. Nejse, ka kaq shume per te folur dhe s'mund te shkruaj me gjate.

PS. Une kam shembuj shume te afert te njerezve qe e kane pire per 30 vjet dhe kane te pakten 17 vjet qe e kane lene. Per ta bere dicka duhet edhe nje stimul. Ndoshta, ky eshte nje stimul per ta rralluar te pakten dhe per te parandaluar disi qe te tjere persona ta fillojne duhanin.

Albanian_Hottie

Primus registratum

Dakort, stimuli i duhur behet ne baze te njohurise. I jepet njohuria popullit dhe populli ne baz te te drejtave individuale shef dhe percakton c'eshte e mire apo e keqe per te.
Ligji ketu ska per te bere gje. Por...le te shpresojm ashtu sic thua ti.

eniad

Forumium maestatis

Jo, jo, nuk mund te nisemi nga ideja "asgje s'ka per te ndryshuar" . Dicka po behet dhe kjo eshte e dukshme. Popullit s'i ka munguar njohuria e pasojave negative te duhanit, asnjehere; i kane munguar ca masa shtrenguese. Qe thua ti, njeriu e di mire qe eshte krim te vrasesh nje njeri tjeter, por a thua mos te kishte ligje qe e denonin rende, do ishte kaq shume i ndergjegjshem per te mos e bere? E di qe analogjia eshte ekstreme, por e kam fjalen te parimi/koncepti.

policia

Forumium maestatis

askujt nuk mund tia heqesh duhanin nese ai vete nuk do...
problemi eshte se ketu ne shqiperi eshte skandaloze, ketu pihet duhan edhe te parku i lodrave te femijeve...
ne qofte se ka mungesa ne drita dhe uje, kesaj nuk ka pse ti shtohet edhe kanceri nga duhani...nuk ka lidhje fare, gjithesecili te beje punen e vet, por nese per dritat mungon nje hidrocentral p.sh. ose leke per te importuar me teper, per problemin e duhanit mungon vetem vullneti...

Sirena

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanian_Hottie</div><div class="ubbcode-body">T'ja heqesh duhanin njerzve qe kan nje jete qe e pijn me duket pak si idealiste mua. </div></div>

Ketu nuk behet fare fjale per ti hequr duhanin njerezve...ketu behet fjale per te respektuar ata qe nuk e pine e qe skane pse te semuren edhe ata, mbi te gjitha sepse kane bere nje zgjedhje krejt te kundert me ate te duhanxhinjve.
Kush ka qejf te pije duhan le te dale jashte e te pije dhe nje pakete rrjesht po te doje, por ne ambiente te mbyllura duhet respektuar e drejta e shendetit e jo-duhanxhinjve.
Pastaj normal qe ka edhe efekte pozitive edhe per vete duhanxhinjte apo per te rinjte qe jane potencial i madh per te nisur duhanin.

Ligji eshte shume i rendesishem, ska nevoje fare per mosbesime ketu. Nqs iu vene gjobat rrjesht pronareve te lokaleve do ta shikoni sa nuk kane per ta zbatuar!

eniad

Forumium maestatis

mosdyshime /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Mos gjuj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif .

pppppaa

Primus registratum

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif
Me kete ligj u plotesua kuadri ligjor qe do t'i japi Shqiperise fytyren e nje Zvicre te vertete. Se vetem nje shtet si Zvicra apo Danimarka mund t'ia falin vetes qe te leshojne nga duart 680 mill $ te ardhura ne vit nga taksat , vetem e vetem se duhani demtoka pasivisht dhe ata qe s'e pijne (se sa per duhan-piresin ai e ka vete koken mbi supe). /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Mezi po pres qe te mendoje dhe per ne kembesoret qe demtohemi pasivisht nga tymi i makinave... dhe te nxjerri nje urdher per ndalim-qarkulimin e makinave... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Kot ankohemi ne me duket... qafsha gardelinat kot fare. Ne paskemi qene te mbyt ne pare mer....