Kush e gjen ??

shqipe

Primus registratum
Re: KUSH E GJEN

Po te bazohem gjithmone te llogjika qe ndoqa ne zgjidhjen e pare dmth probabiliteti niset nga 50% dhe me kalimin e minutave shtohet me del edhe nje mundesi tjeter zgjidhjeje:
mbas 60 minutash probabiliteti eshte 50% + 40% dmth rritet me 40% nga minuta e pare.

del edhe kjo mundesi e quajme x vleren me te cilen rritet probabiliteti pas 10 minutash:

60/10 = 40/x --> x=40/6= 6,6666%

keshtu qe mundesia do jete 56,6666% ?????
sm643.gif

(hmmm nuk e di cilen te zgjedh prej te dyja zgjidhjeve gjithsesi do jete 50% e siper mendoj un!!!!)

shqipe

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Adami:
[qb] Nga eksperienca e tyre ate e dine qe po te rrine e te shikojne per nje ore , ata kane 90% shanc te shikojne nje aksident....

I pari e kundershton duke i thene qe ne kemi me shume shanc se 15 %.[/qb]
mund te jete edhe kjo zgjidhja tjeter??
30% ???

(llogaris qe nqs secili ka mundesine 15 % meqe jane te dy bashke dyfishohet mundesia???) ndoshta?? :confused:

besim231071

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Adami:
[qb] Kujtoni se i gjeni te gjitha e?
ok nje tjeter per kokat e matematikes:

dy shoke dalin ne rruge dhe po shikojne per ndonje aksident makinash.Nga eksperienca e tyre ate e dine qe po te rrine e te shikojne per nje ore , ata kane 90% shanc te shikojne nje aksident.Nje nga shoket i thote tjetrit: Le te rrime vetem 10 minuta.Shoku tjeter i pergjigjet:Nqs ne rrime 10 minuta , ne kemi vetem 15 % shanc te shikojme nje aksident. I pari e kundershton duke i thene qe ne kemi me shume shanc se 15 %.
Pyetja eshte: A eshte i pari i sakte ne pergjigjen e tij dhe nese po sa eshte probabiliteti qe ata te shikojne nje aksident? [/qb]
Pergjigje:I pari eshte i sakte sepse po te rrine
15 min,mundesia statistike qe te shohin aksident
eshte:22.5%.
Bravo Adami,ky eshte problem "burrash".
Llogjik rrok.
Arsyetimin nuk po e them tani ne menyre qe tu leme mundesine te tjereve ta vrasin dhe pak trurin.

blendiys

Primus registratum

Kanan ti ke arsyetuar ne te njejten menyre si puna ime me sa mendoj, vetem se e ke llogaritur per 15 min dhe ne fakt aty kerkohet per 10 min.
Megjithate une dyshoj tek zgjidhja ime se ushtrimet me probabilitet jane ca te nderlikuara.

A

Adami

Guest

shqipe i je afruar deri diku por ja po ju ndihmoj pak:

Sa eshte probabiliteti qe ata nuk mund te shikojne nje aksident ne nje ore? A eshte 10 minuta?

A

Adami

Guest

jo me hamendje edhe pse eshte probabilitet ( skam qene shume i mire ne probabilitete dhe ne logaritme as une )
Megjithate pergjigja do jete kshu:

E dime qe probabiliteti qe ata nuk mund te shikojne nje aksident per nje ore eshte 10%.
Pra dmth qe ata nuk shikojne nje aksident per 6 periudha kohe prej 10 minutash
Atehere le te themi qe q eshte probabiliteti per te mos shikuar nje aksident ne 10 minuta do dalim ketu :

0.1 = q^6
q = 0.6813
( me falni besoj se shenjen ^ e kuptoni se ca dmth ngaqe ne keybord skam ate shenje dhe po pertoj ta bej me tabele , ^=fuqi e nje numri)

Atehere e dime qe probabiliteti qe ata shikojne nje aksident eshte 1 minus probabilitetin qe ata nuk e shikojne aksidentin ose:

1 - 0.6813 qe eshte = me 32%

shqipe

Primus registratum

me llogaritjet e fundit me doli afersisht 35% ahhahahaha nuk e gjeta gjithsesi!!! DOrezohem!

besim231071

Primus registratum

Ops.
Ju lash kohe boll per ta gjetur dhe jo qe jo.
Tani po e them.

Eshte 40%.40% dhe nuk e lun as topi. :lol: :lol: :lol:

shqipe

Primus registratum

:lol:

u bera me dhimbje koke. Te jete sa te doje sepse zgjidhja e ketij problemi varet nga kendveshtrimi i secilit dhe kjo ben qe probabiliteti qe te biem dakort eshte ?? % /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

A

Adami

Guest

Jam i lodhur ca nga pija sonte por nje te shpejte dhe sdua me shume se 15 min kohe per pergjigje ose ngelet ne klase.Mu kujtua nje qe zysha e matematikes ma ka dhene ne nje provim ne klase te 7.

Nje burre po shikonte per te blere nje shtepi dhe me ne fund e gjen nje ne nje fshat .Kishte shume dhoma dhe nje peme ne oborr para shtepise.
E pyet burri te zotin e shtepise qe sa e vjeter eshte shtepia. I zoti i shtepise i pergjigjet ne kete menyre:
E kam mbjedhur ate peme kur shtepia eshte ndertuar, ka qene 7 metra e gjate ne ate kohe dhe cdo vit eshte rritur me nga 3 metra dhe kete vit eshte 4 here me e madhe se lartesia origjinale kur eshte mbjedhur.

Sa vite e vjeter eshte shtepia?

A

Adami

Guest

Qe thoni ju me rritet cuni mua dhe me thote babi do ik nga shtepia por para se te ik me duhet nje makine dhe ca leke.Une si matrapaz e mashtrus qe jam ( se kshu me quajne disa /pf/images/graemlins/tongue.gif ) i them po te jap 10,000 £ dhe nje makine nese ti punon ne dyqanin tim per nje vit.E kshu qe cuni e pranon kete oferte ( se ndryshe iken me duar bosh e me nje te rrafme alla-shqiptarshe ,lol ).Por pasi ai punon 7 muaj djali merzitet nga puna dhe vendos qe te ik.E une qe mos tia ha hakun i them: po te jap 2,500 £ dhe makinen.Djali duke qene tip i shkathet ( si i jati /pf/images/graemlins/tongue.gif ) thote: me pelqen kjo ide dhe jam i kenaqur.

Kush me thote sa e kishte vleren makina?

A

Adami

Guest

/pf/images/graemlins/smile.gif pergjigja nuk eshte e limituar kete rradhe. Cdokush mund te pergjigjet

A

Adami

Guest

Oj Shqype, qysh bre qajo tabela e shumzimeve spo te punon mire a asht ka mu duk mu /pf/images/graemlins/tongue.gif (jk)