Kuriozitete

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Sipërfaqja më e nxehtë e një planeti në sistemin diellorë
Është sipërfaqja e Afërdites(Venusit) 464 grad celsius,në kulmin e nxehëtësisë së tijë Merkuri i afrohet me 430.grad celsius,Atmosfera e dendur e Afërdites,bllokon rrezet dhe nxehëtësinë e Diellit,dhe në këtë mënyrë temperaturat janë të larta në mesnatë shtu si në mesditë,dhe gurët janë aq të nxehur saqë ndriqojnë në një ngjyre të kuqerremt.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Sipërfaqja më e ftohët e zbuluar në sistemin Diellor"
-Sipërfaqja e Tritonit,sateliti më i madhë i Neptunit,kur më 1989,sonda "Vojager"i fluturoi afër vëzhgoi një sipërfaqe të ngrirë dhe një temperaturë prej -235 grad celsius.

"Krateri më i madhë i sistemit Diellor"
-Krateri "Aitken"afër polit jugor të Hënës me një diameter prej rreth 2500.km.Kjo është një "Plagë"e vjetër e Hënës.Si shkak i impaktit,ky krater është i mbuluar me aq shumë të tjerë më të vegjël sa ekziatenca e tij u zbulua vetëm në vitet e 60-ta nga programi "Lunar Orbiter"në 1994 sonda "Clementne"bëri një hartografi të detajuar duke konfirmuar se ky depresion gjigant i terrenit është i ulët 10 km.në krahasim me pjesen e jashtme që e rrerthon.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Kanioni (Gryka)më e madhe në sistemin Diellor"
-Valles Marenires i cili gjindet planetin Mars,është i gjatë 3800 km.dhe i gjëre 600 km.me një thellësi prej 7 km.po të kishte qenë ky kanjonë në tokë psh.në Evropë do të ishte shtri prej Parisit deri në malet Urale në Rusi.

"Planeti më i madhë i Sistemit Diellor"
-Jupiteri është planeti më i madhë në Sistemin Diellor.Jupiteri ka një masë 317.8 më të madhe se të Tokës,dhe një Diametër 11.herë më të madhë se të Tokës.ka një masë mëtë madhe se të gjithë planetët e tjera të Sistemit Diellor,Kometat,Asteroidet të mbledhur bashkë.

Planeti më i madhë i njohur deri më tani"-Është një Planet pa emër që Orbiton rreth Yllit HD 114762.Ky planet llogaritet të ketë një masë 11.herë më të madhe se të Jupiterit,por disa Astronom mendojnë të ketë të bëjnë me një Yllë Xhuxh Brun ose një objekt të ngjsjshëm,me një Yllë të vdekur.nëse do ishte kështu rekordi do i kalonte planetit që orbiton rreth 70 Virginis me një masë 6.6 herë më të madhe se Jupiteri.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-E përdtishmja britanike "Daily Mail" ka botur një sër hartash ma disa të dhëma interesante për botën.Në një prej hartave tregohet se cilët janë mbiemrat më të përdorur në shtetet e evropës.ende nuk dihet se kush e ka përpiluar këtë hartë,por aty shihet që:
Mbiemri më i përdorur në Shqipëri është Beqiri.në kosovë mbiemri më i përdorur është Hoxha.në Maqedoni është Stojanovski,në Bosnje-Hoxhiç.në Greqi-Papadooulos.në Mal të Zi-Popoviç,në Serbi-Jovanoviç.në Francë-Martin,në Spanjë-Garcia,në Bullgari-Dimitrov,në Britaninë e Madhe-Smith,në Gjermani-Muller,në Austri-Gruber,në Portugali-Almeida,në Itali-Rossi.etj.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Sikur uji i detrave të kthehej në kripë,
sikur nga të gjithë ujërat e detrave dhe të oqeanëve të nxirrej kripa,me të to dë mbulohej e gjithë sipërfaqja e tokës me një shtresë rreth 130.metra lartësi.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Prejardhja e emrit "Tenis"
Fjala Tenis është shkruar nlë Anglisht dhe Anglezët e kanë marrë nga Frëngjishtja.Kur fillonte loja dhe njëri gjuante me rraketë para se topi të hidhej i thoshte kundërshtarit "tenez" që do të thotë "mbaje"Anglezët i dhan fjalës formën që ka sot.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Lotët e Krokodilit.
Prej kohësh njerëzit kishin vënë re se krokodilët,pasi hanin gjahun e kapur në ujin e detit fillonine lotonin.Kjo dukuri të lënte përshtypjen se kjo kafshë qante prenë e ngrënë.Prandaj dhe lindi shprehja "lotët e krokodilit"që personifikon hipokrizin e njerëzve të ligj.
E vërtweta është se krokodilit nuk i vjen keq për kafshën e ngrënë,por është gjendra e kripës ajo që prodhon lotët dhe pikërisht pasi krokodili ka kollofitur kafshën së bashku me ujin e kripur,fillon veprimin e saj gjëndra e kripës që ndalon sasinë e tepërt të kripës,e cila del jashtë në formën e pikave të lotit.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Pse Deti i Zi quet "i zi"?
Sepse Përqindja e vogël e kripëzimit prej 1.9 përqind i jep Detit të Zi një ngyrë të errët karakteristike.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Gjuhët e Botës.
Në shoqërin e sotme njerëzore fliten 2976.Gjuhë të ndryshme.Ato ndahen në 11.Grupe kryesore dhe 50.Grupe ("gjuhesh të vogla").
Njerëzit që flasin këto Gjuhë përdorin rreth 8000.Dialekte.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Kanguru.
Kur u dukën për herë të parë në Australi.Evropianët vunë re një kafshë të quditshme:Ajo ecte me këmbët e pasme ndërsa në bark kishte një si qese që nxirrni kokëe të vegjëlit-Çësht kjo ?i pyesnin ata indigjentet.banorët autokton të Australis të cilët janë Amborgjinët.
Kan-gu-ru,përgjigjeshin ata.Që nga ajo kohë kafsha e quditshme u quajt Kanguru.Kur më vonë studijuan gjuhen e vendasëve,evropianët mësuan se "Kanguru"do të thotë:"Nuk Kuptoj".

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Sa kushton 1. kg.Mjaltë.
Për të prodhuar njlë kilogram mjalt,një blete i duhet të thithë nektarin e 12.milion luleve dhe për këtë të përshkojë një rrugë me gjatësi rreth 300.000.mi kilometra.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Numri i gjallesave në det.
Në çdo litër ujë të sipërfaqës së detit ka mesatarisht rreth 10.000.mijë gjallesa.në 100.metra thellësi ka 3.000.gjallesa.dhe në 5.000.metra thellësi ka mesatarisht 15.gjallesa.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Thellësia më e madhe e Detrave dhe e Oqeanëve.
Thellësia më e madhe e Detrave dhe e Oqeanëve ndodhet në pjesën perendimore të Oqeanit perendimor dhe arrinë në 11030.metra thellësi.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Flokët dhe Njeriu.
Zakonisht një njeri ka në kokë rreth 100.00. mi kime floku,kurse te Flokëkuqët kjo shifër arrinë në 90.000.mijë kime floku,te Bjondët në 140.000.mijë kime të flokut,dhe tek Brunët diçka në mes të këtyre dy shifrave.
Mesatarisht çdo ditë bien,nga 50 deri 100.kime floku.tek njerëzit.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Njerëzit më të gjatë e më të shkurtër.
Njeriu me shtatin më të lartë ka qenë Austriaku Ferederik Vinkelmeir,që ka jetur në shek. e VIIai ishte 2.78 m i gjatë.Gruja më e gjatë e të gjitha kohrave ka qenë Gjermanja Mariane Wehlerme gjatësi 2.55 m.
Njeriu më i shkurur ka qenë Xhin Vorengurgu me gjatësi 45.cm.i gjatë dhe konkurentja e tijë Halami Aqube Ton Sinai me gjatësi vetëm 38.cm. e gjatë.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Shpikësi i telefonit.
Uaston,hajde këtu,më duhesh.---Këto ishin fjalët e para të transmetuar nëpërmjet telefonit të tij,Aleksandër Graham bell,që e thrriste ndihmësin e tij.Uaston,ai mori patentën e telefonit me numër 174465 në vitin 1876.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Kuiozitete demografike.
Çdo ditë në botë lindin 250.000.mijë njerëz.në çdo 100.vajza të sapo lindura korrespondojnë 105.djemë të sapolindur.brenda 50.viteve të ardhshme popullsia e botës do të dyfishohet.