Kuriozitete

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Kuba ishte vendi i dyt në botë mbas USA që kishte TV kolor në vitin 1959.
-Çdo herë që tështijmë Zenra ndalon së punuari për një sekond.
-Rusia është 127.herë më e madhe me teritor se Banglladeshi,por popullsin pothuajse e kanë të njejtë.
-Toka rrotullohet rreth diellit me shpejtësi 10.8000 në km/orë.
-Populli i Holandës është populli me shtatin më të gjatë në Evropë.
-Urithet durojnë më shumë se Devet dhe Gamilet pa Ujë.
-Numri i Automjetëve rritet 3.herë më shumë se numri i njerëzve.
-Në trupin e njeriut muskuli më i fort është Gjuha.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Forma më e saktë e Tokës është Apiode (në formë dardhe),me ndihmën e satelitëve artificialë,të atyre gjeodet,është konstatuar se shtypëshmëria në pole nuk është e njejtë,është konstatuar se gjysmëboshtet polare nuk e kanë gjatësin e njejtë,sipas këtyre të dhënave,forma e vërtet e tokës i ngjanë dardhës-apiode ose formës së zemrës kardiode.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Biçikleta e parë e cila është konstruktuar në vitin 1817.nga Baron Von Drais nuk ka pasur pedale.Njerëzit thjesht e drejtonin këtë Biçiklet duke ecur.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Në vitin 1807.filluan,për herë të parë në historin e botës,të qarkulloj anija me avull."Clermont"e Fultonit në lumin Hadson,i cili lidhte Nju Jorkun me qytetin Albani.
-Anija "Savannah"prej 300.BRT.e SHBA-ve,kalon me 1819.Atlantikun,e shtyr nga motorr me avull dhe vela,kur kishte erëra që frynnin në drejtimin e evropës.
-Kurse anija "Curaço"është anija e parë në botë që ka filluar në vitin 1827,të shfrytëzoj vetëm avullin.
-Në vitin 1838 anija "Gret Western"kaloi Atlantikun për 12.ditë e 10.orë,në drejtim të perendimit.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Komuna me numër më të nadhë të vendbanimeve në Kosovë është Gjakovame 88.vendbanime.mdërsa komuna më e vogël me numër të vendbanimeve është Mamusha me vetëm- 1.vendmbanim.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Ptolemeu.ka qenë ndër gjeogeafët më të përmendur në kohës antike,tek i cili hasim në shënimet e para që kanë të bëjnë me truallin e Kosovës.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
- një ekip i shkencëtarëve ndërkombëtar kanë gjetur në Arktik disa shkëmbinjë për të cilët besohet se i takojnë periudhës së krijimit të tokës.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Piramida e Keopsit kur është ndëruar ka qenë e lartë147.metra,por pas uljes së terenit tash lartësia e saj është 137.metra.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-Kryeqyteti i Ekuadorit-KITO.konsiderohet si qytet me klimë më të përshtshme në botë për temperatur.Temperatura rrellë bie nën 8-grad plus,dhe rrallë bie nën 22-grad celsius-plus.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
-"Deti i Vdekur"ka gjasa që shumë shpejt të shëndrrohet në një moqal,para zhdukjes së tërsishme.
Niveli i këtij deti zvoglohet çdo vitë për një metër,kanë bërë të ditur ekspertët.Ata thonë se për shkak të mungesës së kujdesit njerëzor,deti i vdekur mund të thahet deri në vitin 2050.kjo është shumë serioze dhe askush nuk është duke bërë agjë për ta shpëtuar këtë detë,dhe për shkakë të konfliktit Izraelito-Palestinez.ka deklaruar hidrologu Dureid Muahsneh.

Last edited:

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Pse dija jonë për universin është e gabuar ?
-Mendonim se dinim mjaftueshum për rrugën e formimit të planetëve,jashtë sistemit tonë diellor,ndryshoi gjithçka dhe ka vënë në një pikëpyetje të madhe të gjitha teorit e kultivuara deri më tani për hapësirën.
-Pak dekata më parë përceptimi ynë për sistemin diellor ishte i thjeshtë:Çdo planet është unik,Saturni ika unazat spektakulare,Afërdita ka atmosfer toksike,Urani dhe Neptuni janë gjigantë prej akulli.Me pak fjalë një panoramë e thjesht,nga shkëmbinjë të vegjël e të nxehtë që vërtiten më pranë Diellit,deri tek Planetet e mëdha prej Gazi dhe Akulli në skajët më të largëta të sistemit.
-Në bazë të karakteristikave të sistemit tonë Diellor u përfityruam edhe sistemet e tjera Diellore.por jo,këtu gabuam.Astronomot fitet e fundit,falë edhe përmirësimit të teknologjisë jkanë vëzhguar si asnjëher tjetër më parë dhjetra planete jashtë sistemit tonë Diellor.
-Çfar u Zbulua? Disa planete mendohet se janë të përbër tërësisht nga Uji,të tjerë Orbitojnë rreth një seti binarë Yjesh.Nuk mungojnë rastet kur ekzoplanetet rrotullohen në drejtim të kundërt me Yllin e tyre.ndërsa disa të tjerë rrotullohen rreth Yllit të tyre për 4.ditë.
-Më i çuditshëm është rasti i ndeshjes së planeteve,apo sistemit multi planetar,ku të paktën 5. planete ngjeshen në një hapësirë se ajo në mesë Tokes dhe Afërdites,dhe kryejn rrotullimin rreth diellit të tyre.
-Çfarë po ndryshon me përceptimin tonë për universin ?përgjigj,ja duhet të jetë pa frik[ gjithçka,kur kanë kaluar mbi 450.vjetqë nga koha kur nikolla koperniku ndryshoi radikalisht këndëvështrimin tonë duke thënë se Toka nuk ishte qendra e universit.Sot po mësojmë se sistemi ynë nuk është dramatikisht i veçant,ose me thënë me fjalët e biologut,JBS haladen,
"Universi nuk është i çuditshëm sepse e imagjinojm ne,është më i çuditshëm nga çë mund ta imagjinojm ne".