Krimineli: lind apo e ben jeta te tille, si mendoni?!

Artemis

Primus registratum
Re: Krimineli, lind apo e ben jeta te tille, si mendoni?!

Krimineli?!!
1. Kodi gjenetik ( se fundi pse vleka kjo per Mozartin dhe gjeni te tjere dhe jo per kriminelet?!)
2. Aspekti shoqeror

Nese arsyeja eshte vetem gjeni atehere kemi te bejme me Kriminel gjenial,
Nese eshte e dyta atehere i themi Njeri fatkeq!
Kurse ne kombinim fitojme
kriminelin Profesional! /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

mozarti mi goc eshte krimineli me i madh. (si te gjithe gjenite)

pra ngelet vetem ASPEKTI SHOQEROR.

pastaj krimin per ta cilesuar te tille, varet shume nga ç'ane e shohim. te vrasesh armikun nuk quhet krim por detyre, ndersa kur na vret armiku e quajm krim. ne fakt ne te dy anet ka kriminele apo jo? po keshtu ndodh me policin dhe hajdutin, etj, etj.

sa i perket njeriut ai eshte kriminel nga natyra. njerezit jane te vetmet specie qe marrin kenaqesi nga dhuna qe ushtrojne ndaj tjetrit. gabimisht kete ja veshim natyres kafshore te trasheguar nga origjina. ne fakt kafsha kur vret, kerkon vetem te haje, ndersa njeriu vret per te ngrene por mbi te gjitha per SHPAGIM.
hakmarrja eshte e vetmja qe e zbut.
natyrisht preferojme shpesh qe ket ta kryejme me ane te te tjereve, kjo na fisnikeron, pranej kemi krijuar burgjet e karriget elektrike ose kryqet e drunit te epokes romake.

the genie

Primus registratum

tani le te flasim ne emer te psikollogjise si shkence!
ne s'mund the themi nese nje njeri do behet kriminel apo jo por mund ti shohim funksionin e trurit dhe mund te dallojme femijet qe jane te dispozuar per dhune.
pse nje njeri eshte i lindur agresor s'do te thote qe do behet kriminel sepse kriminelat s'jane te gjithe agresiv p.sh. Te helmosh nje njeri qe ti marresh pasurine s'eshte agressive
pra shkencerisht
Ne s'mund te themi qe kriminelat lindin po ne mund te zbulojme njerezit per predisponim ndaj dhunes dhe ti mbajme after te mos behen kriminela

mon

Primus registratum

Nuk lind njeriu kriminel, thjesht e ben jeta.

"Kur ju hapni nje shkolle ju mbyllni nje burg", jam plotesisht dakort me kete thenie te viktor Hygoit.

xhoni

Primus registratum

AI FLET PER PARA 200 VJETESH.TANI KRIMINELET ME TE MEDHENJ JANE ME UNIVERSITET.

korab krasniqi

Primus registratum

Ok une tash do deshiroja pak qe ti kundershtoj ca gjera ne lidhje me disa pergjigjje qe u dhane rreth ketij debati.
I drejtohem pikerishte psyhes pasi qe arrita te lexoj te paren pergjigjjen e tij.
Une mendoj se ka raste kur edhe njeriu lind me instiktin e nje krimineli(njeriu me mangesi psikike)ai thjeshte vuan nga ndonji semundje psikike edhe si rrezultat i ballafaqimeve te tij me problemet shoqerore zhgjdhja e vetme e tij eshte krimi.Por tek keta persona(femije) motivi kryesor i krimeve jane filmat,lojrat virtuale 3D(counter-strike,Desert Storm,Hitman,etj),e mbi te gjitha EGO-ja.Nga kjo vijme ne perfundim se se egoja e tepruar i shtyen edhe femijet te bejne krime te vrasin madje edhe prindin e tyre,psh kam pare nji film(Based on true story) i cili flet per nji femije(9 vjeqar) teper egoist i dashuruar ne gruan e komshiut(mama e nje vajze te moshes 5 vjeqare).Por para se te dashurohej ai kur ishte ne moshen 2-3-4 e vret mamane e tij(e rrezon nga shkallet)pastaj vret babane e tij,e ne momentin kur djaloshi zbulon se ne ate lagje eksiston nje plake te cilen ai e quante SHTRIGE,plake e cila dinte te gjitha per djaloshin se ishte thjeshte nje kriminel i vogel siq e quante ajo dreq apo djale i cili ne vehte mbante dreqin,djaloshi gjithashtu e likuidon edhe plaken e semure nga astma(Semundje e sistemit te frymemarrjes).Por me vone djaloshi fillon te behet shume gjeloz ne burrin e komshikes te cilin gjithashtu tenton ta vret, por nuk ia arrin qellimit.Djaloshi pasi qe mendoi se komshiun e vrau u kthye ne shtepi dhe morri si peng vajzen 5 vjeqare te komshiut,dhe ne kete menyre provoi te pervetesoj gruan e komshiut te cilen me pas tentoi qe ta vret.Nuk ia arriti qellimit dhe djaloshi perfundoi ne burgun e te miturve,nderkaq qe policia me vone ne bodrumin e djaloshit zbuluan dy apo tre kufoma te varrosura ne dhe te babait te plakes dhe te nje personi tjeter nuk me kujtohet)
Nga kjo une lirishte mund te vij ne perfundim se ka raste kur femiju mund te lind me instiktin e nji krimineli.(Me mangesi mendore ose FObi)

Baltin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga korab_k_soad:
[qb] Ok une tash do deshiroja pak qe ti kundershtoj ca gjera ne lidhje me disa pergjigjje qe u dhane rreth ketij debati.
I drejtohem pikerishte psyhes pasi qe arrita te lexoj te paren pergjigjjen e tij.
Une mendoj se ka raste kur edhe njeriu lind me instiktin e nje krimineli(njeriu me mangesi psikike)ai thjeshte vuan nga ndonji semundje psikike edhe si rrezultat i ballafaqimeve te tij me problemet shoqerore zhgjdhja e vetme e tij eshte krimi.Por tek keta persona(femije) motivi kryesor i krimeve jane filmat,lojrat virtuale 3D(counter-strike,Desert Storm,Hitman,etj),e mbi te gjitha EGO-ja.Nga kjo vijme ne perfundim se se egoja e tepruar i shtyen edhe femijet te bejne krime te vrasin madje edhe prindin e tyre,psh kam pare nji film(Based on true story) i cili flet per nji femije(9 vjeqar) teper egoist i dashuruar ne gruan e komshiut(mama e nje vajze te moshes 5 vjeqare).Por para se te dashurohej ai kur ishte ne moshen 2-3-4 e vret mamane e tij(e rrezon nga shkallet)pastaj vret babane e tij,e ne momentin kur djaloshi zbulon se ne ate lagje eksiston nje plake te cilen ai e quante SHTRIGE,plake e cila dinte te gjitha per djaloshin se ishte thjeshte nje kriminel i vogel siq e quante ajo dreq apo djale i cili ne vehte mbante dreqin,djaloshi gjithashtu e likuidon edhe plaken e semure nga astma(Semundje e sistemit te frymemarrjes).Por me vone djaloshi fillon te behet shume gjeloz ne burrin e komshikes te cilin gjithashtu tenton ta vret, por nuk ia arrin qellimit.Djaloshi pasi qe mendoi se komshiun e vrau u kthye ne shtepi dhe morri si peng vajzen 5 vjeqare te komshiut,dhe ne kete menyre provoi te pervetesoj gruan e komshiut te cilen me pas tentoi qe ta vret.Nuk ia arriti qellimit dhe djaloshi perfundoi ne burgun e te miturve,nderkaq qe policia me vone ne bodrumin e djaloshit zbuluan dy apo tre kufoma te varrosura ne dhe te babait te plakes dhe te nje personi tjeter nuk me kujtohet)
Nga kjo une lirishte mund te vij ne perfundim se ka raste kur femiju mund te lind me instiktin e nji krimineli.(Me mangesi mendore ose FObi) [/qb]
Femija lind i paster, prirja per krim nuk lind me te por krijohet tek ai per shume arsye qe jane permendur me siper. kjo nuk do te thote se lind perfeket, ai mund te lind me mangesi fizike apo psiqike por nuk jane ato shkaku i vertet i qe ai eshte bere kriminel. shoqeria mund ti shfrytezoj keto mangesi per ta ofenduar ose nenvleresuar, ose te afermit nuk kane aritur ti japin mbeshtetjen dhe ngrohtesine e duhur (duke pare qe atij i nevojitet shume per shkak te mangesive te lindura qe ka), keshtu ky rrtiet me nje urrejtje te madhe perbrenda dhe vjen nje dite e ai nxjer urrejtejen qe ka duke vrare dike, qofte dhe prinderit.
kjo mendoj se eshte arsyeja e vertet qe ai femija tek filmi me siper eshte bere kriminel (megjithse nuk e besoj se eshte based on true story), dhe jo se ka lindur i tille.

Mr. Big

Primus registratum

Artemis, i paske dhene pergjigje te sakte kesaj teme, te lumte se qenke e zgjuar!
Une dua te vras nje njeri, e kam menduar mire qe te mos zbulohet kurre, /pf/images/graemlins/laugh.gif por problemi eshte se nuk kam vrare kurre me perpara dhe nuk e di se si do te ndihem kur ta vras. Ka ndonje njeri ketu qe te me tregoj cfare duhet te bej qe te mos ndihem keq kur te kryej vrasjen? :devil:
Do ta vras me plumb pas koke. :goofy:

regele

Forumium maestatis

Futi dhe nje vetes dhe mendimi qe vrave nje njeri nuk do te mundoje fare! Vetem sigurohu qe armen ta kesh te mbushur dhe per here te dyte! /pf/images/graemlins/smile.gif

Mr. Big

Primus registratum

Po e vras njeher dhe po e shikova se me mundon "shume" pastaj do te vras veten. :tipsy:

lir

Primus registratum

transient, egziston menyra pasqyre qe thone se te con ne te njejtin perfundim me shpejt, thjesht futja vetes /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mr. Big

Primus registratum

Cfare idesh paske ti mor lir? :lol:
Ajo menyra besoj se ekziston per tipa si ti, dhe per te futur, futja edhe nxirrja vetes tende ti. :smash:

Mr. Big

Primus registratum

Menyra me e mire per te mos munduar nje krim eshte te mos mendosh me per te pasi e ke kryer.

picasso

Forumium maestatis

lind(por lind ne mendie apo ne shpirt)edhe kur te jete maxhoren(edhe pse shume veshtire)ne instiktin njerezor jeton bashk me ate qe ne e quajme te mire,paralelisht edhe e keqja.qe ne raste rrethana apo momente,duket sikur ka lind.ne fakt krimi lind bashk me njeriun.tek dukush me pak tek dikush me shume.dikush nuk behet kriminel sepse ka frike.dikush sepse nuk e lene e dikush sepse nuk ka nevoje.(dhe kidush tjeter,sepse e ben te ndihet keq)

Bukuroshja

Primus registratum

Nje kriminel duhet te jete i lindur per tu bere kriminel.
Pse mund te pyese dikush.

Une mendoj se ka te beje ndoshta me vendosjen e geneve pra sipas krijimit te vet organizmit te tij ne te cilin ndollin edhe reaksionet e brendshme kimike-biologjike.

Por une mendoj se asnjehere nuk mund te perjashtohet edhe ndikimi i faktoreve te jetes tek njeriu te cilat ne disa raste e shtyjne edhe te ndermari nje veprim kriminal.

Fillimisht postuar nga Transient:
[qb] Une dua te vras nje njeri, e kam menduar mire qe te mos zbulohet kurre, /pf/images/graemlins/laugh.gif por problemi eshte se nuk kam vrare kurre me perpara dhe nuk e di se si do te ndihem kur ta vras. Ka ndonje njeri ketu qe te me tregoj cfare duhet te bej qe te mos ndihem keq kur te kryej vrasjen? :devil:
Do ta vras me plumb pas koke. :goofy: [/qb]
Mendoj se krimineli lind ,po marrim shembullin me lart ,nqs ky antar do te ishte i lindur ne gen kriminel,nuk do te kishte kerkuar mendim ,apo te shtjellonte menyren e vrasjes .
Sesa mund te behet... /pf/images/graemlins/wink.gif
Ne mendjen e tij do te kryej kete vrasje ,ne rrethana te ndryshme ,ndoshta do te gjej me mendje menyren ideale per te vrare dike .Do te arrije ne konkluzionin se eshte nje vrases profesionist ndoshta ,por /pf/images/graemlins/laugh.gif ky antar nuk do te vrase ne realitet ,pasi eshte mesuar qe filmin ta ndjeke nga ekrani... :devil:

picasso

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Moira:
[qb]
Fillimisht postuar nga Transient:
[qb] Une dua te vras nje njeri, e kam menduar mire qe te mos zbulohet kurre, /pf/images/graemlins/laugh.gif por problemi eshte se nuk kam vrare kurre me perpara dhe nuk e di se si do te ndihem kur ta vras. Ka ndonje njeri ketu qe te me tregoj cfare duhet te bej qe te mos ndihem keq kur te kryej vrasjen? :devil:
Do ta vras me plumb pas koke. :goofy:

Mendoj se krimineli lind ,po marrim shembullin me lart ,nqs ky antar do te ishte i lindur ne gen kriminel,nuk do te kishte kerkuar mendim ,apo te shtjellonte menyren e vrasjes .
Sesa mund te behet... /pf/images/graemlins/wink.gif
Ne mendjen e tij do te kryej kete vrasje ,ne rrethana te ndryshme ,ndoshta do te gjej me mendje menyren ideale per te vrare dike .Do te arrije ne konkluzionin se eshte nje vrases profesionist ndoshta ,por /pf/images/graemlins/laugh.gif ky antar nuk do te vrase ne realitet ,pasi eshte mesuar qe filmin ta ndjeke nga ekrani... :devil: [/qb]
normal qe lind po nuk lindi.nuk mund te jetoje,dhe nuk mund te vrasi.por puna nuk flitet vetem per vrases.dhe ne rastin konkret.ai shume mire mund te behet vrases.nese rasti e ben te till.njeriu kondisionohet shume nga rrethanat.dhe e them me bindie se mbijetesa eshte nje nga gjerat me bindese per tu bere kriminel.eshte vete instikti njerezor.me pas mund te behesh nje vrases me pagese sepse fillon e vritet ai muri qe quhet"ndergjegje"te gjith njerezit lindin.me te miren dhe te keqen brenda.dikush me shume dikush me pak.por ama nese rrethanat nje njeri e detyrojne te behete kriminel,e gjith miresia e tij,mund te kthehet ne lule te zeze.dhe mund te behet edhe me kriminel se nje qe e ka te keqen shume me te thelluar se "x"person,por qe rrethanat,apo vete frika nuk e kane lejuar te behet nje kriminel.

Mr. Big

Primus registratum

Kjo qe kam shkruar aty ne shkrimin e pare ne kete teme ka qene vetem nje fantazi e castit me qellim per te pare se si do te reagojne te tjeret.

Moira, si thua ti qe po te kisha lindur ne gen kriminel nuk do te kisha kisha kerkuar mendim ketu apo te kisha shtjelluar menyren e vrasjes, por te gjithe (ne kete pike mund te pergjithesohet) ata qe aktivizohen ne ushtri me deshire, dhe marrin pjese neper luftra jane te lindur ne gen kriminele. Dhe kur je i fshehur pas nje nick-u qe nuk te njef njeri edhe ndonje kriminel i vertet mund te shkruaj keshtu pa problem, ne baze te IP nuk te gjen njeri se kush je.

Shume njerez mund te lindin kriminela ne gen, por po paten nje femijeri te lumtur nuk do te behen kriminele. Para disa kohesh nje kanal televiziv dha nje emision per nje kriminel qe kishte vrare rreth 200 njerez. Ai kishte lindur ne gen kriminel, dhe kur kishte qene femi prinderit e kishin keqtrajtuar shume, dhe e ema i kishte therur te atin edhe kjo e kishte shtyre me shume drejte rruges se krimit. Ky tregonte se vriste dhe nuk ndjenjte asgje per ate cfare bente, dhe te gjithe qe e njihnin nuk e besonin qe ky mund te ishte kriminel dhe kishin pershtypje te mira per te, ky madje kryente dhe krimet me monstruose, disa i dergonte ne nje shpelle dhe i lidhte, vendoste dhe video kamer per ti filmuar dhe i linte aty per ti ngrene mijte per se gjalli. Te tjere i kishte vrare,copetuar copa-copa dhe futur ne frigorifer dhe ngrire, nga kjo kishte marre dhe nofken ice-man. Kur psikologu qe po e intervistonte i tha se ai kishte lindur kriminel ne gen dhe mos dashuria e prinderve e kishte formuar ashtu, ai e pyeti per femijet e tij se cfare mund te beheshin. Aty ai u shpreh se nuk do i pelqente qe femijet e tij ti beheshin kriminele. Dhe kur psikologu i tha se femijet e tij nuk do te behen krimele ngaqe kishin pasur nje femijeri te lumtur, ai u gezua jashte mase nga ajo gje. Pra kriminela ne gen mund te lindin shume, dhe si e kane thene shume ketu,vetem rrethanat e jetes mund te bejne kriminel.