Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Pinkparadise,

Krahasimi yt midis pyetjes tende dhe times eshte pak "i sajuar".

Ti pyete per "martese","kalamaj". Une pyeta ne ca beson ti?

Nuk eshte se te pyeta une je e martuar, ke femije,ke dashnor, sa dashnor ke apo te tjera...dhe u talla me keto?

Me duket se njera pyetje eshte me personale se tjetra. "Martesa", "femijet", apo "dashnor/e" jane gjera personale dhe nuk kam pse t'i beje publike, kam arsyet e mija.

Kurse ca beson dhe ta mbrosh kete besimin apo konceptimin tend eshte gje llogjikore, nuk eshte gje shume personale. Ne kete prospektive, edhe une kam ardhur ketu e po flas per besimin tim sinqerisht (qe sipas teje eshte PERSONALE) dhe ti fillon e flet genjeshtra te trasha: "ishte ajo gruaja, muslimanizmi i burrit te saj bazuar ne Kur'an dhe ne frymen islamiste e sakatoi".

Ore mire qe flet keshtu, po ti nuk sjell as evidenca per ato qe flet. Kurse une nga ana tjeter te thashe se llogjika e atyre qe ke thene eshte ashtu sic eshte dhe ta SHPJEGOVA.

Nuk me duket si t'i je treguar e sinqert me pohimet e besimit tim aq sa jam treguar une i sinqert me pohimet e besimit tend. Une ta shpjegoj pse mendoj ashtu, te sjelle te pakten ca mendoj une se jane prova llogjikore, kurse ti edhe do te flasesh kundra edhe nuk sjell asnje prove llogjikore nga ana tjeter.

Pse tani duhet te "kercesh perpjete" dhe ta marresh teresisht personale kur te them se besimi yt nuk ka llogjike (ti na trego te kunderten po deshe) kur ti ne gjithe postimet e tua ke bere te njejten gje, akoma me ekstremisht dhe me pallogjikshmerine me te madhe?

Une jam shume i "qete". Me duket se "qetesia" eshte ajo qe te mungon ty kur influencohesh nga nje program ne televizor dhe behesh "alarmante" dhe fillon pohimet pa baza dhe genjeshtrat ndaj besimit tim.

Une kete nuk ta bera besimit tend, nuk genjeva perreth atyre fjalive qe pershkruanin besimin tend. Nuk te thashe qe njoh njerez qe jane "k.rva" apo "te degjeneruar" me te njejtat koncepte duke ditur se ti nuk e kishe fjalen per te tilla (shpresoj te pakten pozitivisht, se ti nuk e bere shume specifike). Kurse ti sjell nje qe vete me k.rva dhe thua bazuar ne Kur'an dhe frymen islame. E pastaj ankohesh...

Te lutem me trego ku kam genjyer, aq sa the, aq te thashe, nuk i shtova asgje. Vetem se ato pergjigjet e tua i shkonin si besim edhe atij burrit qe shkonte me prostituta dhe i sillte ne shtepi. Jo vetem kaq, por i shkonin me shume se sa thoshe ti per Islamin se keto perputheshin edhe "teorikisht", le pastaj "REALISHT" sic thua ti...qe nuk i hyra fare.

Te kishim te njejtat "tone" do kishim dale diku. Por derisa ti vazhdon me paragjykimet, genjeshtrat, pohimet pallogjikore te tuaja perreth islamit (qe eshte kjo tema), atehere nuk kemi ku vemi sepse do vertitemi ne rrethe te vogla, duke u kthyer ne vendin fillestar.

Kur nuk ka sinqeritet dhe seriozitet prej teje, atehere shyqyr qe nuk kemi "tone" te njejta se do ishe ofenduar me keq edhe do kishin filluar sharjet dhe grindjet.

Mos kerko per halen (e peshkut) ne syrin tim, kur ke nje tra ne syrin tend.

Me qe ti je "cool", une jam "hot".

Gjithe te mirat.

hawk

Primus registratum

Nuk po shaj dhe nuk po ofendoj.
Thjeshte po gjykoj nga shkrimi i autoit te mesiperm dhe opinioni i tije.
Ky eshte fundja mendimi im. Mendim qe buron nga njohja e krahines dhe nga fakti se vendi ndikon padyshim ne brumosjen e karakterit,temperamentit te njeriut dhe te formimint kulturore.
Nuk pergjithsoj por ketu ka anetare me te njejten prejardhje qe jo vetem mendojne por edhe shprehen ne te njejten menyre.
Eshte valle rastesi ?????
Sidoqofte perjashtime ka kudo.

Fakti qe dikush provokon kjo eshte normale dhe nuk eshte ne interesin tim shnderrimi i temes ne lufte personale por ne rastin e provokimit ose te ofendimit te idealeve rregullat thyhen.
Nuk jam ketu per ti mbushur mendjen njerezve apo per tu bere shembull tolerance me shpresen qe keta njerez te tolerojne fene time.Rrespekti eshte reciprok.

Ato nuk e njohin dhe as nuk duan ta njohin kete fe.Un nuk perfaqsoj Islamin,nuk jam pronari,por thjeshte identifikohem ne kete fe.Sikur te tregonin rrespekt apo tolerence nuk duhet te niseshin ga qendrimet personale por nga mesimet e kesaje feje.
Le te behen ato sibol tolerance qe dalin me flamurin e superioritetit,demokracise,lirise e pastaj te japin leksione te tilla.

Duke qendruar tek krahinat,zoteria ne fjale nuk pranon fene Islame si pjese e rrealitetit shqiptare dhe prandaj fluturon ne arabi duke perdorur gjeografine(krahinat).

i_own_u

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Sunit i kane dajat te shitat, por si nipa mendojne qe jane ne rrugen e drejte. Ndryshimi nr.1 eshte se sunit jane krejt me te dhunshem.

[/ QUOTE ]

ket spo e kuptoj... nese dikush ma shpjegon me hollsisht

dhe doja me dit Myslimanet Shqiptar çfar jan SHIT apo SUNIT

f.l.m

hawk

Primus registratum

Po mire,ti nga shtegtari deshte informacion !?!?

Muslimanet albanez jan sunit.

i_own_u

Primus registratum

se ai i ka dhon nje si tip shpjegimi asaj qe kerkova

nejse, un ju dija te gjith 1 fe po dhe ju paskeni probleme...

po ato bomba qe plasin neper Xhamijat ne Pakistan po ky problem esht ndermjet SHIT e SUNIT apo dhe atje ka Mysliman te ndryshem

dhe 1 pytje po Telebanet ne afganistan jan ndryshe apo çfar...?

hawk

Primus registratum

Ai ka dhene nje rrjesht shpjegim.
Me duket se ti nuk mund te mjaftoheh me dicka siperfqsore.
Shiat dhe sunnit jane nje fe mos ngatrro Protestanizmim me Katolicizmin apo Islamin me Bahaizmin.
Shiat jane nje sekt,i lindur si parti qe ka nje ideologji te veten te bazuar ne fjalen e Allahut.Ne ceshtjen e Akides e cila eshte baza e Islamit dhe e te qenurit musliman apo jo ato jane te ngjashem me sunnit pra jane musliman ne kuptimine plote te fjales ashtu sic jane sunnte.
Kjo eshte e diskutuar gjate tek tema qe te kam keshilluar dhe nuk me duket shume e arsyeshme te perserisim te njejtat gjera.

i_own_u

Primus registratum

i kam shum bezdi shkrimet e gjata...

me te thon te drejten s'kam nerva ti lexoj po ja me ty kuptohem bukur...

Mysliman pa diskutim jan ket e kam te qart po pse gjith kjo urrejtje e kam llafin se dje kur pyta po lexoja qe ne Bagdat nje grup SHIT te armatosur dhe te veshur si Polic ndalonin njerez ne rrug dhe ne baz te dokumentave ato qe ishin SUNIT i qellonin me arm dhe vetem dje ne Bagdat kan vrar mbi 50 kalimtar dhe femra me fmit qe kishin me vete ME ERDHI KEQ DHE U PREVA TOTALISHT MA BESO

dhe me lind pytja pse gjith kjo urrejtje

hawk

Primus registratum

Urrejtja ka burime nga me te ndryshmet duke filluar me inorancen ne aspektin fetare edhe pse ne aparence jane vende arabe nuk do te thote se jane bartesit e Islamit te paster.Kete e deshmon fakti prapambetjes,udheheqjes nga diktatore te cilat jane nga populli i tyre pra gjoja musliman te vendosur nga musliman....
Injoranca e perzier me ingredienta patologjik te pskologjise se individeve,me interesa materiale,bejne qe njeriu te shnderrohet ne kafshe e me keq.E bejne njeriun te mohoje parimet humane dhe fetare te cilat eshte i detyruar ti rrespektoje por ja qe...
Njeriu eshte i lire te zgjedhe per ndryshe Zoti do i bente te gjithe njelloj.Zgjedhja eshte personale.Ne kete rast keto persona benje nje zgjedhje te kundert me fene qe pretendojne te identifikohen.

hawk

Primus registratum

Ka dhe dicka tjeter,ne marrim informacion vetem nga nje kah,pra na jepet ne forme imponimi informacion,nuk e perzgjedhim.Nuk mund te gjykojme me objektivizem mbi ate cka ndodh ne Irak apo ne Afganistanine larget.

Rast i qarte dhe konkret eshte viti 1997 ku spekullohej me informacionin jo vetem nga mediat tona por ato perendimore si Euro News...
Po keshtu konflikti ne Kosove ku mediat tona jepnin disa veprime ushtarake te UCK qe do ti kishte zili edhe Sandokani.Ne i quanim luftetaret e lirise,serbet nga ana e tyre i quanin terroriste....
A mund te gjykohet pa degjuar avokatin dhe prokurorin ??!!

Kondrapedali

Kondrapedali

i kam shum bezdi shkrimet e gjata...

me te thon te drejten s'kam nerva ti lexoj po ja me ty kuptohem bukur...

Mysliman pa diskutim jan ket e kam te qart po pse gjith kjo urrejtje e kam llafin se dje kur pyta po lexoja qe ne Bagdat nje grup SHIT te armatosur dhe te veshur si Polic ndalonin njerez ne rrug dhe ne baz te dokumentave ato qe ishin SUNIT i qellonin me arm dhe vetem dje ne Bagdat kan vrar mbi 50 kalimtar dhe femra me fmit qe kishin me vete ME ERDHI KEQ DHE U PREVA TOTALISHT MA BESO

dhe me lind pytja pse gjith kjo urrejtje

[/ QUOTE ]

Simas teje pse Katolikët luftojn me protestantët në Irlandë? Të 2 palët beosjnë në Krisht (pra janë të 2 të krishterë Hawk).

hawk

Primus registratum

Ktu flitet per Islamin.
Nuk dua te jap sqarime rreth feve te tjera se pastaj behem tabele poligoni.Me duket se ajo qe kam shkruar me lart eshte universale.

i_own_u

Primus registratum

Simas teje pse Katolikët luftojn me protestantët në Irlandë? Të 2 palët beosjnë në Krisht

[/ QUOTE ]

sipas meje aty protestantet jan pro Britanis e katoliket jan per pavarsin totale te Irlanes Veriut...

pse ti si e din...?

hawk

Primus registratum

Politika, interesat materiale jane shakataret kryesore te konflikteve dhe urrejtjes te cila mund te duken ne aparence me ngjyra fetare.
Ose me mire shfrytzojne disa dallime dhe i amplifikojne ne stratosfere duke shkaktuar pasojat per te cilat jemi deshmitare.

i_own_u

Primus registratum

e vertet dhe ajo e politikes... ne Irak mesa di un per 500 vjet kan komanduar sunitet ku sot skan te drejt as per nje vend pune ne shtetin e Irakut

po ajo qe te pyta TELEBANET ne Afganistan çfar lloj Myslimonsh jan ?

hawk

Primus registratum

Musliman do te thote i nenshtruar i Allahut.
Keshtu qe ka vetem nje "lloj" muslimanesh,sepse ka vetem nje rruge dhe vetem nje Zot(sipas Islamit).
Talebanet jane sunnit.

i_own_u

Primus registratum

shum rremuj ne Somali uzanca tjera ne Afganistan tjera...

po mir Myslimanet sot kan nje figur ku bazohen siç esht Papa per Katoliket dhe Aleksandri per Ortodosket...?

hawk

Primus registratum

Aaaaa e ka zhduk Mustafa Kemal alias Ataturk.
Ka figura dijetaresh.
Ka mbi te gjitha bazat si Kurani dhe Hadithi.
Ne Islam figura si "babai i shenjte" nuk eskistojne.
Te gjithe jane te barabarte me te drejta te barabarta per te qene me afer ose me larg Krijuesit pa pasur nevoje te marrin "vize"(nga shenjterimi,iper-rrespekti...etj) dhe askush pervec Krijuesit nuk ka te drejte te "privatizoje" cilesi qe jane Hyjnore dhe jo njerezore.

i_own_u

Primus registratum

nejse po ajo qe ju mungon esht pikerisht kjo figur ashtu siç ka Irani pershembull ajatollah

po ai Shqiptari qe esht nje figur shum e njohur ne Iran kush esht ja din historin...?

ujku81

Primus registratum

Ne fakt nje nga gjerat qe me duket me e mire tek islami eshte se nuk kane nje udheheqes suprem sic kane te krishteret Papen ose Patriarkun.

pinkparadise

Forumium maestatis

edhe ajo do na mungonte te kishin nje lider /pf/images/graemlins/pickellonja.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

rohhhhhhhhhh shakaaaaaaa, mos nxini si .... ju te tjeret /pf/images/graemlins/laugh.gif