Karakteristikat psikologjike te shqipetareve

Guest
Re: Karakteristikat psikologjike te shqipetareve

neve na mungon deshira per te qene te lire dhe per te mos pasur frike nga v4eshtiresite , shume shqiptare budallenj kane deshire te jene te varur pasi skane force brenda vetes ti shtypin politikanet qe tallen me jetet e tyre .....

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga +Baby-:
[qb] neve na mungon deshira per te qene te lire dhe per te mos pasur frike nga v4eshtiresite , shume shqiptare budallenj kane deshire te jene te varur pasi skane force brenda vetes ti shtypin politikanet qe tallen me jetet e tyre ..... [/qb]
______

nuk mendon ndoshta qe na mungon besimi ne nje veprim kolektiv, dmth nuk mendojme se mund te arrime te ndryshojme te tashmen me "revulicion te pergjithshem, dhe sidomos me revulicion individual".

mendoj nje shembull i mrekullueshem eshte bojktotimi publik i zgjedhjeve ne disa zona te Shqiperise /pf/images/graemlins/smile.gif

gezim lame

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
Fillimisht postuar nga PEEK_A_BOO:
[qb] neve na mungon INDIVIDUALIZMI [/qb]
perkundrazi , neve na mungon KOLEKTIVIZMI, te punojme ne grup. kjo na ben mos kemi arritje kolektive, arritje KOMBETARE por vetem INDIVIDUALE.

mendoj se individualizmi eshte karakteristika kryesore e qenies se quajtur Shqiptar.
Nuk dua ti kudershtoj keto dy mendime, por me duket se te dyja jane aq ekstreme dhe ne te njejten kohe jane edhe pjese e karakteristikave shqiptare....

Invidualizmi dhe kolektivizmin, si karakteristika i kemi te dyja, por jane pjeset e jetes ku shprehen qe i bejne te vecanta mbase...

Shqiptaret bejne shume per njeri tjetrin ne rast te lidhjeve familjare, fisnore, miqesore... dhe ne keto raste dallohemi ndofta me shume se te tjeret... ku familja dhe fisi e shumta shkon ne kufijte e kusherinjve te pare ......

Ndersa per sa i perket se jemi nje popull invidualist e shoh tamam ne ato fusha qe ka treguar Zog .....

psiko...

Primus registratum

mendoj se kemi mjaft karakteristika te mire ne shqiptaret por edhe te keqijat nuk mungojne.
femrat i karakterizon pike se pari BUKURIA pastaj morali, por karakteristik negative eshte ajo qe jan shume te varura nga gjinia e kundert. kurse meshkujt i karakterizon kokfortesia, mendjemadhesia gjithashtu dhe vetebesimi.

por ne kohen e sotme mendoj se shume nga karakteristikat me te mire i kemi humbur e kjo si pasoj e ndryshimeve qe po ndodhin.

maty

Primus registratum

Njeres qe nuk i eshte dhene mundesia te ecin si ne vendet e tjera te botes, dhe ne momentin kur kane kuptuar se mund te permiresohen kane shfaqur deshiren midis emigrimt p.sh,dhe kjo me ka bere te kem respekt te vecante per emigrantet e gjithe botes,sepse jane ata qe kane perballuar shume probleme duke filluar nga e para dhe ne baze te kesaj une them se ne jemi populli me optimist dhe inteligjent ne bote.
Me kete nuk mund te gjeneralizoj sepse sic e dini dhe ju fama jone jashte shtetit nuk eshte nga me te mirat, dhe kjo do te thote se jemi dhe te forte nuk kemi frike nga ajo qe na del perpara.
Me ka ndodhur shpesh te flas me dike te saponjohur dhe ne momentin kur i them se jam shqiptare (me shume krenari) me pergjigjen ...ti nuk dukesh... e mendojne se per mua eshte kompliment duke mos e kuptuar se eshte ofendim sepse une jam shqiptare dhe edhe une jam nje pjese e shqiperise dmth e atyre qe duken.
Me anen e kesaj me tregojne idene e tyre per popullin tim dhe sigurisht nuk mund te me vije mire, po vazhdoj dhe shpreh gjithmon ate qe ndiej ne menyre se si e mendoj persa iperket nazionalitetit qe me perfshin dhe mua.

Jam dakort me gangestern ne jemi NJesoj dhe te ndryshem njekohesisht! Dhe te veçante!

viSara

Primus registratum

Sshqiptaret jane te bukur, kur je i bukur pak rendesi kane te tjerat.

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Elsajed:
[qb] Sshqiptaret jane te bukur, kur je i bukur pak rendesi kane te tjerat. [/qb]

jam shume dakort me kete. :thumbsup:

mund te thuash dicka me shume mbi cfare perfshine ne "bukuri"

b.k.

Primus registratum

ja dhe disa foto mbi shqiptaret e vertete /pf/images/graemlins/smile.gif

_1222629_ethnic_albanians_150afp.jpg

albgirl.jpg

kostuburr35.jpg

images

astronaut

Primus registratum

Shqiptaret kane vetem probleme zhvillimi(nenkuptohet shkollimi, emancipimi, progresi, thyerja e mentalitetit mesjetar), dhe kulturimi.
Te gjitha te tjerat jane atavizma qe rilindin vazhdimisht.
Ata qe mendojne se dine gjithshka, ata nuk dine asgje.
Ata qe nuk dine asgje mundohen te mesojne dicka.

ENISS

Primus registratum

Per tu ndalur tek karakteristikat psikologjike te shqiptarit nuk eshte dhe aq e thjeshte. Dhe kjo per disa arsye. Kane qene 50 vite te komunizmit per te shnderruar dhe imponuar ke shqiptari disa vlera te cilat nuk jane zhvilluar natyrshem. Dhe u deshen keto vite tranzicioni pas 90-tes ku vlerat e shoqerise shqiptare dhe profilit te shqiptarit jane kthyer ne antivlera. Pra kemi te bejme me nje crregullim te identitetit, mentalitetit, kultures, psikologjise se shqiptarit. Per me teper, kontakti me boten e jashtme pas shume kohesh te mbyllur brenda kufijve te shqiperise, beri te mundur huazimin e shume karakteristikave qe s'kane qene tipike per shqiptarin. Shume vleresime qe kane bere disa prej jush me siper, vetem pas 90-tes mund te themi se jane pjese vertet e tij si raciste, kokeforte, te zgjuar,individualiste, te ashper, mendjemedhenj... Nderkohe, gjate historise ai perhere eshte mbajtur per krenar, bujar, mikprites, sypatrembur,nacionalist... :confused:

Si perfundim...
Dikush me siper kish shkruar: Shqiptaret jane te cuditshem. ''Paci fat te gjeni perkufizim per "shqiptarin" ''
Une mendoj se temperamenti i njeriut duhet te krijohet e zhvillohet natyrshem. Edhe shqiptarit i eshte imponuar nje kulture e menyre jetese e atille ne periudha te caktuara te historise, qe do ta kete perhere shume te lehte te reflektoj vlera dhe cilesi te cilat nuk do jene kurre tipike e te qendrueshme per te.
:shrug:

hatchet harry

Primus registratum

te zgjuar,individualiste,raciste,kokeforte,te ashper,mendjemedhenj.i like to think of myself in these terms.do te shtoja edhe nacionalist,por kozmopolit,inovator dhe njekohesisht tradicionalist.

b.k.

Primus registratum

do te doja shume te shikoja rolin e jetes se emigrantit ne "racizmin e theksuar te shqiptareve".

Nga diskutimet e af del qe shumica e shqitareve ngado qe jane kane nje racizm ne thelb (dmth pa asnje lloj fakti, thjesht paragjykime).

Atehere cfare i duhet nje mentaliteti kaq te mbyllur qe te ndrsyhoje prespetien e analizes se racizmit dhe paragjykimeve?

Triumfi

Primus registratum

Disa karakteristika te popullit tone;

Cilesi origjinale;
- serioz
- te sinqerte
- krenar
- te vendosur
- te pavarur
- te ashper
- te ngutshem
- optimist

Cilesi false;
- dhelpnjak
- rrenacak
- mashtrues
- pertac
- pesimist

kto m'u kujtuan ..

Triumfi

Primus registratum

- te ashper (mendoj ne nder e moral)
- mendjemedhenje(kur ndiemi nevojtar)

Aspak nuk pajtohem,me disa parafolesa se ne shqiptaret jemi SERVIL,por mund te themi me mire; " DINAK " , e jo servil!

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PiNk-MaGGiT:
[qb] BOLL ME GJENERALIZIME!!! [/qb]
Cfare nenkupton me mbipergjithesime?

Duhet hequr dore nga mibergjithesimi i cilesive apo karakteristikave, apo duhet hequr dore nga analazia dhe studimi i tyre?

champaign girl

Primus registratum

ne kuptimin qe eshte e pamundur te karakterizosh nje komb sepse nje komb perbehet nga shume njerez edhe shume njerez do te thote shume karaktere.

b.k.

Primus registratum

Ke te drejkte ne ate qe thua.

Ajo qe une mendoj se po diskutohet ketu eshte nese specifikat e jetes sociale dhe psikologjike, familjare, shoqerore percaktojne menyren se si shqiptaret ne pergjithesi sillen, mendojne, apo ndihen.

Duke perjashtuar tittullin bombastike per fat te mire apo te keq (them te keq pasi ka mangesi si metode) keto diskutime jane ne thelb te studimeve kerkime ne psikologjine sociale dhe sociologji, panvaresisht se pranohen mangesite e paevitushme.

champaign girl

Primus registratum

njerez te ndryshem afektohet (ekziston kjo fjal?) nga evenimente te njejta ne menyra te ndryshme...keshtu mendoj une te pakten. megjithate une personalisht kam probleme me gjeneralizime te cdo lloji kshu qe mos ma varni /pf/images/graemlins/tongue.gif

b.k.

Primus registratum

edhe une i kam tmerr gjeneralizimet, por me pelqejne diskutimet /pf/images/graemlins/smile.gif