Karakteristikat psikologjike te shqipetareve

mbretereshe

Primus registratum
Re: Karakteristikat psikologjike te shqipetareve

1.Individualiste
2.Kane nje krenari idiote por kur jane ne prani te te huajve e ulin kaq shume veten sa behen servile
3.Nuk e duan fare vendin e tyre
4.Te trashe si arabet per ceshtje shoqerore fatkeqsisht( sidomos ata te veriut)
5.Shume te zgjuar per shkenca, gjuhe te huaja
6.Adaptohen shume shpejt ne cdo vend, ne cdo situate
7.Kalojne ne ekstreme: nje pjese rrahin, torturojne prostitutat, jane mafioze te rrezikshem, ndersa nje pjese jane shuuuuuuuuumme te mire, bujare e te hepur ndaj te tjereve

genci#2

Primus registratum

tiparet kryesore te shqiptareve jane: krenaria, prezuncioni(me duket se nuk ka fjale tjeter ne shqip), sedra e semure. te treja vijne si pasoje e barazise sociale qe garantonte sistemi i meparshem. individualismi per shkak te origjines kryesisht malesore te shqiptareve(3/4). egersia ne momente te caktuara dhe pikepamja mbi figuren e gruas inferiore, si pasoje e trashegimise se kultures otomane pas 500 vjet pushtim. gjithashtu nje doze e mire nervozizmi e cmire vjen si passoje e veshtiresive te aismilimit te kultures perendimore te tregut te lire e pasigurive qe jep ai. sidoqofte keto karakteristike jane relative dhe po zhduken me shpejtesi, fale aftesive te shqipetareve per t' u pershtatur, si rrjedhoje e sistemit te meparshem ne te cilin duhej te optimizonim jeten me pak mjete ne dispozicion. e vetmja gje qe ngelet eshte individualizmi, te cilen mendoj qe do ta kemi per nje kohe te gjate. kjo per aresye se emigrimi na detyroi te bejme miqesira te detyruara, me persona qe ne shqiperi nuk do ta kishim bere, duke na shtyre te jemi te lodhur e te vetmuar, madje edhe ne disa kriza ekzistence. keto jane sidoqofte shume relative dhe jane opinioni im. dmth gjera qe na bejne te jemi pak ne disekuiliber shoqeror e botkuptimor. nje pjese e mire e ketyre gjerave jane karakteristika te shume te huajve te tjere, sidoqofte. siç thashe edhe ne postin e meparshem, varet nga shume aresye. si thoni?

eri03

Primus registratum

Per mendimin tim ne shqiptaret mbartin shume vyrtite negative. disa prej tyre jane
1-krenari e tepruar
2- e vlersojme veten shume me teper
3-ambicie
4-e deri diku shume pa kulture
5-mbartim akoma disa tipara negative te trasheguara ,nuk arrijme te kuptojme se jemi ne 2003-in po gjithmon ecim me paramendihe te mbetura shume mbrap6- nuk shprehim kurre ate qe mendojme per te tjeret.

ilva

Primus registratum

O Genci na vdiqe ti or burr, sa i komplikum qe qeke , Ajo fjala (prezuncioni) nuk ekziston ne shqip m.gj.th quhet mendjemadhesi. Nejse si perfundim edhe une jam pjeserisht dakort me ty.Ciao :wave:

atman

Forumium maestatis

Genci, duhen bere disa saktesime per te3 zbardhur pasaktesite e tua.
E para: fjala "presunzione" nuk do te thote mendjemadhesi. Kuptimi i pare i saj eshte SUPOZIM, HAMENDJE. Dhe vetem si nje kuptim i trete eshte mendjemadhesi. Ne italisht fjala direkt mendjemadhesi eshte SUPERBIO. ose BORIA, ALTERIGIA etj.
fJALA PRESUNZIONE i perket fjalorit juridik dhe besoj se duhet te kesh degjuar kur thuhet qofte edhe ne lajme apo filma, i supozuari per nje krim.
Kalojme tek krenaria dhe individualizmi qe ti i trajton si tipare negative dhe qe ia vesh sistemit te meparshem.
Krenaria tek ne shqiptaret rrjedh natyrshem i dashur mik dhe kjo ndodh sepse i ka rrenjet ne thellesine mijeravjeçare te historise e te egzistences sone.
Individualizmin ia vesh serish sistemit te meparshem dhe ky eshte nje gabim trashanik dhe kjo tregon qe ti nuk je ende as ne sistemin e meparshem, por as edhe ne sistemin e sotem.
Individualizmi ose ndryshe narçisizmi si pasoje e tij ose si kuptim i njera tjetres, jane tipare karakteristike te sistemit kapitalist, ose sistemit te sotem. Ka lindur ne kapitalizem. Ne greqine e lashte nje individualist do te quhej pa diskutim nje person psikotik, pra i semure nga trute. Ne feudalizem, ishte nje fenomen teper i rralle dhe perfshinte vetem eremitet.
Lindi ne kapitalizem dhe ky ishte nje hap drejt lirise individuale, apo te personit. Vlera pozitive e individualizmit eshte se te ben te zotin te arrish nje maje mali me kembet e tua. Pra te arrish SUKSESIN te cilen William James e quante perendia putane.
Por te mos harrojme se ky individualizem ka krijuar sot nje shoqeri nevrotike qe po u drejtohet psikiatrave me shume se kujtdo tjeter.
Pra individualizmi nuk vjen nga rendi i meparshem dhe eshte nje fenomen te cilin ne e ndeshim dhe do te ndeshemi akoma me shume ne te ardhmen.
Persa i perket emancipimit te femres,edhe vendet me te zhvilluara kapitaliste apo demokracite perendimore quaji si te duash vuajne nga ky fenomen i pabarazise se burrit me gruan. Pra nuk jemi te vetem. Ky nuk eshte ngushellim, por nje vetedije per nje difekt qe duhet kaperxyer. Natyrisht duhet kohe.
PER TY Eris qe e quan krenarine te tepruar. Cfare mund ta mbaje me kembe nje popull qe ndodhet nen presione te vazhdueshme, veç krenarise se tij, e cila ka sherbyer dhe sherben edhe si nje menyre mbrojtjeje e persosur. Mos deshiron qe te betohemi per nje çanak me fasule, apo te na bashkoje nje pice ne vend te flamurit siç i bashkon italianet?
Ambicia eshte nje tipar i mire sepse te ushqen per te ecur dhe arritur aty ku kane arritur ata qe jane shume me para teje.
Deri diku...ose deri diku me kulture dhe ky nuk eshte mohim i plote, ose shume pa kulture dhe ky eshte thuajse nje mohim i plote. Me te dy termat personalisht nuk jam dakort.
-Persa u perket te tjereve(nuk e di ke nenkupton) mee sinqertin duhet te jesh i sinqerte me dredharakun si duhet te jesh, i sinqerte?! Kjo do te thote te futesh ne loje me humbjen ne xhep.
Nuk jemi nen te tjeret, perkundrazi, mendimi im personal eshte se jemi superrace.

bebi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mbretereshe:
[qb] 1.Individualiste
2.Kane nje krenari idiote por kur jane ne prani te te huajve e ulin kaq shume veten sa behen servile
3.Nuk e duan fare vendin e tyre
4.Te trashe si arabet per ceshtje shoqerore fatkeqsisht( sidomos ata te veriut)
5.Shume te zgjuar per shkenca, gjuhe te huaja
6.Adaptohen shume shpejt ne cdo vend, ne cdo situate
7.Kalojne ne ekstreme: nje pjese rrahin, torturojne prostitutat, jane mafioze te rrezikshem, ndersa nje pjese jane shuuuuuuuuumme te mire, bujare e te hepur ndaj te tjereve [/qb]
aty ku flet per veriun ban cilsime zonje/ushe. mos fut ne thes shkodranet me maloket. masandej, nuk asht e kanshme te digjet i njomi neper t'thate.
shkodra asht djem kulture e qytetnimi. asht larg asaj fatkeqesie qe flet ti ma siper. flas gjithmone per shkodranet...

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga atman:
........Nuk jemi nen te tjeret, perkundrazi, mendimi im personal eshte se jemi superrace.
atman, nuk po citoj tere shkrimin tend edhe pse jam shume dakort /pf/images/graemlins/smile.gif sidomos me cilesimin e emancipimit femeror qe mbetet pabarazi efektivisht edhe ne sistemet me moderne dhe pjesa tjeter qe me beri te "duartrokas" eshte faktori me te cilin duhet te krenohemi /pf/images/graemlins/smile.gif

Koha eshte ajo qe i duhet ketij populli te shfrenuar nga historia /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

genci#2

Primus registratum

atman, nuk eshte domosdoshmeri qe te kem te shtrember une per te patur te drejte ti. individualizmin nuk ja vija pasoje sistemit te meparshem. hidhi nje sy perseri postit. keshtuqe gabimin trashanik s' e kam bere une. prezuncionin e perdorja ne vend te shprehjes "dyshim tek çdo gje e tek gjithkush", e s' me duket gabim(mendoj une) ne shqip nuk ka fjale perkatese. e nuk doja te thoja mendjemadh(s' di pse e thua ti ne vend tim). dmth nuk kam gabuar. krenarine nuk e cilesoj si negative. pse e thua kot, e shtremberon ato qe kam thene. kjo tregon qe ke shume deshire te diskutosh, dhe eshte nje gje e mire. tjeter gje eshte debati. prit te gaboj njehere /pf/images/graemlins/wink.gif me duket se e ke lexuar siç ke dashur ti, postin tim. sidoqofte, si impara sempre. diçka mesova edhe nga ty. e çmoj kulturen qe shpreh ti ne argumentimin tend. por pse e rendon me shprehje te renda? qe krenaria tek shqiptaret rrjedh natyrshem s' e ve ne dyshim, megjithese nuk i ka rrenjet ne thellesine e historise mijeravjeçare te popullit tone. ne pjesen e dyte te postit tend riafirmon ato qe them une. kjo do te thote qe e mendojme njelloj. s' kuptoj pse kundervihesh e me thua qe s' jam as ne "sistemin e meparshem e as ne te sotmin". nuk gjej aresyen. me duket se me ke sulmuar, sidoqofte. por, hajt mooo! per diçka do me sherbeje edhe kjo! sa per ate qe jemi super race... :eek: :eek: flet pak me tifozllek, me duket. per mua nuk egziston nje race me superiore se nje tjeter, e aq me teper ne jemi superiore. nje komb nuk perben nje race. keshtuqe nuk di se ku jane limitet gjeografike te races sone superiore qe thua ti. apo vetem ne 3 milionet? wow?! mbase gaboj, xhanem!? :rolleyes:

genci#2

Primus registratum

atman, tani e vura re qe qenka e jotja replika ne postin tim mbi gjuhen shqipe. kane lidhje? mmmmm... /pf/images/graemlins/wink.gif hajde tani, edhe ti!

Isabelle

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga genci#2:
[qb] atman, nuk eshte domosdoshmeri qe te kem te shtrember une per te patur te drejte ti...[/qb]
Me sakte se kaq nuk ke c'te thuash !!!!

Atman,sipas mendimit tim ne rrjedhen llogjike qe perdor te mungon nje doze e forte realiteti ("kembe ne toke" e quan i nderuari dhe i pagabuari popull /pf/images/graemlins/laugh.gif ) kam pershtypjen.

Dhe do doja te shtoja qe thjeshte duke observuar nga larg /pf/images/graemlins/wink.gif kemi nje tendence per te perkufizuar ne forma arbitrare mendime personale, duke kembengulur medoemos te imponojme ato cka na thote mendja neve dhe vetem neve /pf/images/graemlins/wink.gif ...

mostro

Putraku

/pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

atman

Forumium maestatis

Genci, nuk ishte sulm mendimi im i kunderte me ato qe shkruan ti dhe qe jane ose pa pika e presje dhe keshtu mendimi humbet, ose me kuptime te paqarta dhe serish mendimi humbet.
Nejse kjo nuk duhet konsideruar siç e merr ti.
Me duhet serish te te bej nje qartesim te vogel: RACAT kane lindur para kombeve dhe kombet kane lindur pas shteteve. Siç e shikon me kombet jemi shume afer ne histori, me racat jemi qindramijera vjet larg.
Eshte e vertete qe nuk eshte e thene te kem te drejte une ne rast se gabon ti, vetem se qe te vertetosh gabimin tim duhet te diskutosh duke parashtruar fakte ne te kundertme mendimet e mia, ose te vertetosh gabimet e mia.

atman

Forumium maestatis

Isabele, apo loje e lumturie, pse nuk analizon dhe te kundershton ato qe them une, per te vertetuar te kunderten? Beje dhe mos i ler jo me kembet ne toke, por hidhi edhe ne ere mendimet e mia. Mua nuk me shqeteson aspak kjo gje, sepse mesoj nga gabimet.
Ndersa ty po te them diçka, pershtypja nuk verteton gje, eshte hamendje. Pra mos u nis kurre te besh nje perkufizim nga baza e pershtypjeve. Qendron kurdohere larg se vertetes.
I vetmi mendim ku une rezervoj te drejten time personale, eshte i theksuar ne fund.

Le_Routard

Forumium maestatis

Une mendoj se jemi popull enigmatik, nuk e dim as vete tamam perse jemi kaq te vecant, unikal, por ajo qe na ka bere te ekzistojm ka qene egrsia, krenaria dhe kokefortsia e tepruar. Ndonjeher te metat luajn nje rol pozitiv.

Kordelja

Valoris scriptorum

Per te share dhe ankuar ne shqiptaret PADYSHIM jemi te vetmit ne lloj.

...dhe gjithnji harrojme qe identifikimi i nje problemi nuk mjafton asnjehere, duhet edhe ndonje ide per zgjidhje.

Natyrisht nuk rreshtim kurre se shari trjetetrin edhe pse ai/ajo parashtron nje argument qe fundja e bazon ne bagazhon dhe bindjet e veta.

Kur do vije ajo kohe qe ne te krijojme nje ETIKETE?!

Me thosh para ca kohesh nje shoqja ime qe mbaroi studimet ne Moske (pervec faktit qe edhe vete ngjasonte pas kaq vitesh studimi atje me nje kukull delikate prej porcelani, jo per nga pamja se sa per nga menyra e saj e sjelljes me shume finese) qe ish mahnitur nga manierat ruse.Eshte e veshtire t'i kuptohs se c'kane ne mendje per ty, me thoshte, pasi jane kaq te sjellshem tere kohes dhe kurre vulgare dhe ofendues.

lir

Primus registratum

hehe, ah or njerez e bete kosin dhalle...

paci fat te gjeni perkufizim per "shqiptarin" :smash: :smash:
jemi si gjithe te tjeret ne bote....vetem se disa gjera po i jetojme me vone ose me heret se kombet e tjera...ne fakt ne fakt nje gje e kemi,spara gdhendemi mire, kemi sa cepa dhe ca ane te mprehta... /pf/images/graemlins/laugh.gif

gezim lame

Primus registratum

Mesa lexova nga karakteristikat e shqiptareve, qe shume jane munduar per t'i vene ne pah, asnje prej tyre s'perben ndonje vecanti qe e kemi vetem ne dhe "bota e qyteteruar" nuk i "zoteron", madje edhe me doza me te medha.

Do me pelqente sikur ky debat ketu te ndertohej ne nje forme me konsruktive e tipit, cilat jane ato veti qe na mungojne, e qe duhet te kultivojme jo vetem si shoqeri, po edhe secili nga ne si individ.

Per vete mendoj se ajo qe na mungon eshte pikerisht rikthimi dhe gjykimi i qete i veprimeve qe kryejme, mospranimi i faktit se edhe ne bejme gabime se ne fund te fundit jemi qenie njerezore, shkurt muhabeti mos analiza e vetvetes ne kondita neutrale.

Kete kam pare shpesh here tek vetja dhe te shumica e shqiptareve, jam munduar dhe mundohem ta luftoj me sa kam mundesi "and i'm still working on it" /pf/images/graemlins/tongue.gif
Ne kete pike kan ndikuar shume 2 shefa qe kam patur ne pune, njeri ne tirane, e qe kane qene njerez te vertete jashtezakoshem.