Jeta: realitet apo enderr?

AnatemA

Primus registratum
Re: Jeta! Realitet apo nje enderr?

Cfar eshte jeta???
Ja e verteta "absolute" e saj:
Jeta eshte nje kof e madhe e mbushur me m** dhe me 2 gishta mjaltë permbi. Po e hëngre mjaltën te teren së pari, tere jeten do te hash veq m**.

Keshillë:

qe te mos ndodh ky disbalancim ekzist0n vetem nje menyrë : te hash vetem nje lug te vogel me mjalte, pastaj disa grushta pa u ndalur me m**

Ju deshiroj balancim te kendshem (lol)
ju pershendes!

Diavolessa

Valoris scriptorum

Sa amel e paske pershkru jeten /pf/images/graemlins/laugh.gif

Me nejt ne romanticizem:

Jeta eshte nje liber i hapur ku cdo dite shkruajme nje flete.

Me nejt ke jeta e perditshme:

Jeta eshte lufte e fiton vetem kush eshte me i forte!

zog

Primus registratum

jeta eshte LLOGARI olimbiiiiii. /pf/images/graemlins/laugh.gif

ps; etimollogjisht fjala JETE vjen nga fjala DHJETE. kalendari romak e ndante vitin ne dhjete muaj. pra edhe keshtu del thjesht llogari.
ndersa poetisht pastaj, drugu mesele, ketu fjala i merr te gjitha ngjyrat, mjafton te shohesh postimet e shokeve e shoqeve t'mesiperm per ta vertetuar.

8u

Primus registratum

Per disa që gjenden gjithmon në gjum jeta ashtë andër.
Jeta ashtë realitet sipas mendimit tim një gjë që mundohesh në jetë me (Discovery)me e perpunu me mrit qellimin e bahet pas disa koherash realitet
Do te thot se jeta ashtë Realitet e jo Ander.
Sipas provois time Jetsore ?
Pershendetje.

machori

Primus registratum

Jeta! Realitet apo nje enderr? »

jeta mund te jete nje ender i krijuesit qe ende eshte duke enderuar ,,,dhe ne jemi pjese e endres se tij

eda mali

Primus registratum

Por mbase nuk eshte e mundur per ne te gjith te biem dakort me te njejten pergjigje...........
ne fund te fundit cdo njeri ka experienca te ndryshme nga jeta.....te hidhura dhe te embla!
/pf/images/graemlins/smile.gif

MLK

Primus registratum

Po normal, si mund te bijen rrobt dakort per diçka qe asnjeri nga ata qe debatojne nuk e di çfare eshte :rolleyes:

alinos

Forumium maestatis

:lol:

dhe ca vdesin ene nuk e mesojne kurre :goofy:

TAO-TAO

Primus registratum

Jeta eshte enderr per ata qe nuk dine si ta jetojne.

Jetoje jeten sikur te ishte dita jote e fundit dhe mendo se do te jetosh gjithmone, keshille nga nje shoqja ime!

epiphany

Primus registratum

dikur me pelqente dhe mua shprehja : jetoje cdo dite si te jete e fundit, por po ta benim vertete nje gje te tille jemi te sigurte qe ne nje pike te caktuar jeta do ishte po aq e bukur?

Vdeksh

Primus registratum

Ka raste qe kur shofim nje ender na duket sikur eshte e vertete(ender e mire apo e keqe qofte)edhe jeta per mua keshtu eshte:Realitet e cila jetohet permes nje endre..

Le_Routard

Forumium maestatis

Do ishte kollaj po te ishte nje ender e bukur, se ndryshe mezi do prisnim sa te "zgjoheshim". /pf/images/graemlins/laugh.gif

Al-Punk

Still here

Duke u nisur nga fakti qe gjithcka perceptohet dhe perjetohet duke nisur nga psiqika, fillon dhe lind dyshimi nese,/ dhe gjithe ato ndjesite qe ne kemi ... jane apo nuk jane thjesht nje produkt i psiqikes apo jo.

Nese shpimi i gjilperes ne krah do me zgjonte nga Enderra, a do te thote se zgjimi nga gjilpera me sjell ne realitet? Po nese perjetoj nje enderr ne te cilen po enderroj sikur dicka me shpon me gjilpere dhe me kthen ne jeten-enderr 1? A do ishte ajo enderr nje realitet i imi?

Lojrat qe na ben psiqika, mund te jene te atilla qe ne te lejme hapesira qe dallimi i Jetes dhe Enderres eshte shume i veshtire. E megjithate nje argument mund te kthehet nga Mendja/Llogjika.

Qe une ekzistoj, dyshimi dhe mendimi (dekart) do te thote qe une ne thelb ekzistoj!

Si ta bej dallimin mes Jetes dhe Endrres?
Pervec anes fizike qe mund te shtiret dhe nga psiqika nepermjet endrres, Endrrat jane te kushtezuara nga uni im dhe une mund te ndryshoj rrjedhen e tyre. Qofte me koshience apo pa koshience, une mund te percaktoj vazhdimesine e nje enderre, kalimin ne kohe dhe humbjen e shume ligjeve te tjera qe nuk mund te shmangem ne gjendjen time 1, Jeta reale.
Dallimi i vetem eshte qe ne Realitet (gjendja ime 1) ka ligje te tjera te Natyres qe nuk mund te thyhen. Ne Enderr Apo procese te tjera psiqike keto ligje mund te thyhen. Llogjika mund te beje nje kontroll dhe te percaktoje se kush eshte Jeta dhe kush eshte Endrra (megjithese i gjite ky proces mund te jete shume i veshtire dhe shpeshhere shfaqet ne semundje te ndryshme psiqike).

Kontrolli i pavarur nga njeriu i ligjeve natyrore mund te percaktoje nje tjeter pikepyetje, qe ne dhe ligjet natyrore qe na rrethojne jetojme ne nje strukture fizike apo metafizike... Kjo nuk mund te sqarohet ne percartje llogjike, cdo hipoteze do ishte e papergjigjshme nga argumentat llogjik. I vetmi shpjegim mund te jepet ne praktika fetare!

Le_Routard

Forumium maestatis

Po pse mer lal do me u cpu me gjylpon? Provo ma mire me t'pickume se te dhem ma pak. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Nashti une do thoja qe po ta shikonim problemin ne menyre te thjesht ateher ai nuk eshte problem fare. Perderisa pyetja konsideron dy gjendje te ndryshme qe njeriu perjeton, realitetin dhe endren, ateher kjo tregon se perceptimi i njeriut arrin ti dalloj me se miri keto dy gjendje.

Vetem nese kerkojme te gjejm arsyetimin e ekzistences, individid, ne varsi te gjithesis (Zotit, llogjikes se gjithesis), vetem ateher mund te shtrojm pyetjen nese ekzistenca eshte reale ne vecanti apo tersi.

MLK

Primus registratum

Deri me sot une per vete nuk njoh njeri te dije se perse eshte ne kete bote, keshtu qe spekullimet jane nga me te ndryshmet per kete teme!

@d@

Primus registratum

per te vuajtur ka lind i shkreti njeri, se thoshte gjyshja ime (rahmet past).. ja dha Zoti gurit e plasi, ndersa njeriu u shkret i duron te gjitha .

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Person1

Primus registratum

Perderisa vuan, i bie vetem jete /pf/images/graemlins/shrug.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Perderisa vuan, i bie vetem jete /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

?