Italianët na fyejnë identitetin!

Italianët na fyejnë identitetin!

Pershendetje,

Kushdo qe ndodhet ne Shqiperi dhe kushdo qe ndjek me satelit ne Top Channel TV te Shqiperise, duhet ta kete ndjekur ndonje fragment nga telenovela italiane "E bukura e grave (Il bello delle donne)". TCH po transmeton episodin e pare, kurse Canale 5 ne Itali po transmeton aktualisht episodin e trete.

Ne pjeset e episodit te pare, kemi te bejme me jeten e nje shqiptareje, qe na u quajtka "Duska" (!!!!) dhe te nje italianeje qe i qan hallin.

Per me teper, lexoni artikullin e meposhtem, marre nga "Albania" dhe na thoni c'mendoni per kete shfaqje? Sipas jush, a eshte thjesht injorance nga ana e italianeve, apo dicka me e nderlikuar se kaq?

- - - - - - - - - - - - - - - -

ASNJË “ALBANEZE” NUK QUHET “DUSKA”

Nga Jerina Zaloshnja

Në vitin 1948, gjatë vizitës së parë të diktatorit Hoxha në ish-Bashkimin Sovjetik, pas bisedës së ngrohtë me Stalinin, ky i fundit i premtoi diktatorit tonë se ndihmat për popullin tonë do t’ia jipnin Federatës Jugosllave. E vërteta qe se Stalini nuk e dinte se ku binte me saktësi Shqipëria – në ish-Jugosllavi, një krahinë e saj, diku më anash apo diku më sipër? Që “baba Stalini”, babai i madh, të mos kishte haber për një vend kaq të vogël e kaq të largët si Shqipëria, nuk është për t’u çuditur.
Ndoshta nuk ka ndonjë lidhje, po pikërisht kjo histori m’u kujtua tek po shihja një film italian, limonatë, por gjithsesi “të çmuar” po të kemi parasysh varfërinë që ka pllakosur në televizionet shqiptare, pas ligjit kundër piraterisë. Është fjla për filmin serial “Il bello delle donne”, të cilin e transmeton “Top Channel” darkave dy herë në javë. Në këtë film na shfaqet një personazh interesant, por i çuditshëm – një vajzë që ia thonë Duska, Duska Maroviç, të cilën regjisorja e skenaristi na e përshkruajnë si një shqiptare të bukur nga Vlora. Kjo vlonjate, sipas filmit, ka shkaktuar një dramë të rëndë në familjen “e shëndoshë” italiane. Ajo ka nisur një histori dashurie ilegale me një italian të martuar dhe pret prej tij një fëmijë. Ndërsa dashnori italian gjen vdekjen aksidentale, e shoqja e tij, një zonjë italiane (e luajtur nga aktorja Stefania Sandrelli), me një shpirtmirësi të spikatur e “bonta’”, siç i thonë italianët, bëhet nënë e babë për Duskën tonë, të dashurën e të shoqit të vdekur dhe për fëmijën e saj. Mirëpo kjo shqiptarka, megjithatë, nuk lë kusur pa i punuar familjes italiane. Ata me bukë, kjo me gurë. Duska i rrëmben të shoqin italianes, italiania e fal dhe nis një marrëdhënie afeksioni me vajzën. Duska jonë pret një fëmijë nga dashnori i vdekur, e shoqja e tij i jep punë e strehë. Duska jonë arratiset nga familja e dashnorit dhe nis prostitucionin, por përsëri është zonja italiane ajo që i shpëton jetës asaj dhe fëmijës. Nuk dëshiroj të komentoj skenarin me ngjarje thuajse të pandodhshme, por për një të pavërtetë të madhe. Kjo e pavërtetë të madhe lidhet me personazhin Duska. Çdo shqiptar, natyrisht, mund të ndiejë keqardhje duke parë këtë film, thjesht për faktin se e përkeqpërmendura është një shqiptare.
Se kjo femër me emrin Duska mund të kish qëlluar edhe bullgare, edhe ruse, edhe moldave dhe fundja mund të kish qëlluar edhe tërësisht serbe. Gjithsesi, duam apo s’duam ne, realiteti i prostitucionit të shqiptareve në vendin fqinj është një e vërtetë e njohur. Në këtë kuptim, autorët italianë të filmit nuk e kanë patur të vështirë ta identifikojnë prostitutën me një “albaneze”. Dhe nuk kanë bërë ndonjë gabim. Gabimi qëndron se këta autorë kanë vendosur ta quajnë shqiptaren me një emër që vetëm shqiptar nuk është. Kanë vendosur ta quajnë si një serbe, “Duska”, me një mbiemër edhe më serb sesa emri, “Maroviç”. Asnjë shqiptare nuk mund të quhet Duska. Aq më pak mund të quhet Duska një vajzë nga Vlora. Pyetja është e thjeshtë dhe disi e trishtueshme: si ngjet që artistë italianë ngatërrojnë pa të keq disa të vërteta të thjeshta, që, siç thotë një shkrimtar i madh rus, të gjithë i dinë prej kohësh; se autorët e një filmi, qoftë ky edhe një film i lehtë si “Il bello…”, nuk janë njerëz të rëndomtë, por nga shtresa intelektuale e vendit fqinj. Si ngjet që të kenë kaq njohuri të pakta e të përcipta për një vend e për një popull me të cilin iu takoi të jenë fqinj? Sa për ne shqiptarët, ka ngjarë gjithnjë e kundërta. Për shkak të izolimit tonë, ne i kemi njohur fill e për pe, edhe më mirë sesa vetë italianët historitë, personazhet, politikën e vendit të tyre. Për shembull, shqiptarët, edhe ata më pa shkollë e dinë se po i thirrën një femre “Svetllanë”, apo “Sofikë”, apo “Sheqere”, apo “Qefsere” qoftë, kjo kurrsesi s’mund të jetë një italiane. Si ngjet që italianët të jenë kaq pak të informuar për ne, se ç’jemi e ç’përfaqësojnë realisht shqiptarët?
Një koleg i njohur dhe që nuk ruan ndjenja të mira për sjelljen e vendit fqinj ndaj nesh beson se kjo ngatërresë është një ngatërresë me dashje, për t’i nxjerrë shqiptarët pa moral, pa emër, pa identitet. Një tjetër gazetar që ka vite që jeton në vendin tjetër fqinj, në Greqi, betohet se ka parë shqiptarë që sa vënë këmbën në këtë vend, fillojnë mësojnë nja dy fjalë bullgarisht, hungarisht a ç’të jetë, për t’u dukur, edhe “dreqi i s’amës”, siç thotë një shkodrane, por vetëm jo si “Alvanos”. Mund të ketë edhe aryse të tjera se përse italianët, fqinjët tanë, na njohin kaq pak dhe kaq shtrembër. Natyrisht, në asnjë rast nuk duhet harruar se jemi vetë ne, jeta jonë, vuajtja e nëpërkëmbja jonë e gjatë dhe e vazhdueshme që mbartim një pjesë të fajit, por jo të gjithë fajin. Ndonjëherë mendjemadhësia, dashamirësia e rreme dhe shuplaka me edukatë të vrasin më tepër sesa e vërteta më e vrazhdë.
Më ka qëlluar, për shembull, në Romë, që kafexhiu Antonio, tek i cili pija kafe çdo mëngjes, të më pyeste se ku bie kjo Albania. Ia kam shpjeguar me durim italianit të thjeshtë se jemi fqinj më të vjetër se kujtesa dhe italiani është habitur sa s’ka. Po ky është një italian i thjeshtë, që gjithë ditën bën kafe të mira dhe “corneto”. Dhe të tillë ka me miliona, që mund të mos e dinë se kush është fqinji i tyre nga lindja. Çështja është kur një autor italian shkruan të pavërteta elementare, që supozohet t’i dijë. Kështu edhe regjisori, edhe skenaristi i këtij filmi limonatë që shohim mbrëmjeve, përpara se të quante vajzën shqiptare “Duska Maroviç” a diçka të ngjashme, mund të bënte kërkime, të pyeste dhe të informohej. Për shembull, thjesht po të ishin treguar apk më të vëmendshëm do të kuptonin se mbiemri i Duskës, “Maroviç”, apo diçka e këtillë, është mbiemri i presidentit të sotëm të Serbisë & Malit të Zi. Një regjisor dhe një skenarist që krijon një personazh shqiptar, duhet ta dijë se gjuha shqipe dhe ajo sllave janë aq të ngjashme sa ç’janë gjuha italiane me atë kineze. Besoj se i keni dëgjuar polemikat, kur për një detaj të vetëm, filma të mëdhenj të autorëve botërisht të njohur janë vënë në pikëpyetje. Për shembull, pantallonat xhins, me të cilat i kishte veshur personazhet e tij një regjisor, për një film që i merrte ngjarjet nga koha e Romës së Lashtë, rrezikuan çmimin e këtij regjisori. Përse kjo arrogancë dhe shpërfillje kur vjen fjala për një detaj që identifikon një gjuhë, një identitet?
Por faji duhet kërkuar, siç thashë, edhe tek ne. Italia është një vend i rëndësishëm për ne, një vend i teknologjisë, i kulturës dhe i artit dhe një vend fqinj me të cilin shqiptarët janë të lidhur prej natyre. Ne bëjmë pak përpjekje për të prezantuar veten. Italia është një vend ku shtypi, televizionet shkruajnë dhe publikojnë shumë për Shqipërinë, më së shumti për keq. Italia është vendi ku mund të gjesh me shumicë mjaft emra të njohur të artit dhe të kulturës shqiptare, studiues, artistë, regjisorë, shkrimtarë, njerëz që e njohin kulturën dhe gjuhën italiane më mirë sesa italianët e Siçilisë, për shembull. E pra, dikë nga ky komunitet i shqiptarëve të njohur edhe në Itali, qeveria jonë mund të kishte thirrur në punë dhe t’i kishte ofruar, për shembull, detyrën e Atasheut të Kulturës dhe të Shtypit, në vend të dy anonimëve që ka emëruar atje, thjesht, për shkak të lidhjeve me klanet apo me njerëz të duhur në pushtet. Shteti shqiptar, thjesht, mund të kishte zgjedhur nga ai komunitet shqiptarësh në Romë, që është edhe qendër e kulturës, artit dhe e mediave italiane, dhe që vetë italianët i shohin me respekt.

marrë pa ndryshime nga gazeta “ALBANIA”, Tiranë – e diel, 30 nëntor 2003

beshbossi

Primus registratum
Re: Italianët na fyejnë identitetin!

un ekam idene se duska eshte serbe,po s'u aka mbajte te kruhen me serbine!!!

bona

Primus registratum

edhe ketu ka historira kur shkuan aleatet atje dhe shpetuan italine dhe i nxirrte babai gocat ne rruge per hormonet e cunave americane.
edhe ketu dikur nje zezak ishte baraz me nje italian.
facti qe nje grek apo serb na percmojne vetem ne, apo dhe italianet mua me duket qe edhe atyre u ka ardhur rasti te percmojne dike sic i kane percmuar te tjeret ,thjesht qe te ndihen mire.

edhe ketu behet nami me prostituta nga e gjithe bota, edhe italiane ( biles jane te shtrenjta) ke studente ne NYU qe e pagujne shkollen me prostitucion.
differenca esthe qe shqiptaret atje i paguajne pak.
italianet jane debila ne kete rast. po shifeni sa rating do kete dhe do ta mbyllin.

gevis

Primus registratum

une jam i mendimit se ato italion e poshter duhet ta myllin goj, dhe te menohenmire kur te flasin per shqiptare.

1- Ne nuk i kemi pushtu ndonjehre ata, dhe nuk ja kemi perment ndonjhere.

2- Fjala mafie ka dal nga ata, dhe ja kan mesuar te gjith botes.

3- prostitutat tona kan 13 vjet qe punojn, kurse ato italianet kan nje jete.

por fain nuk na e kan mafiozet italian fain e ka qeveria mafioze ne tirane.

Iness

Primus registratum

/pf/images/graemlins/frown.gif Me pelqeu artikulli me lart, po me vjen me te vertete shume keq qe bejne me me cfare te duan. Emri i shqiptarit po merret neper kembe sa vjen e me shume. Qe pjesen me te madhe te fajit e kemi vete, kjo dihet por megjithate kjo lloj "reklame" po na con poshte e me poshte ne syte e veshet e njerezve qe nuk i njohin fare shqiptaret dhe shqiperine dhe gjithe informacionin qe kane per ne e kane marre nga televizioni e gazetat.

fjorent

Primus registratum

Lexova artikullin shume te bukur te gazetes Albania dhe me thene te drejten fillimisht desha edhe une te shprehja mendimin tim per te treguar se shume gazetare italiane jane thellesisht pak te informuar mbi Shqiperine dhe shume gazetare te tjere jane kaq pak te informuar sa kur vidhet ndonje vile ne Itali i besojne te ashtuquajturve deshmitare qe thone qe hajdutet ishin shqiptare apo sllave nga gjuha pa e ditur se 2 gjuhet jane larg njera tjetres si dita me naten.
Dhe pikerisht me kete ndjenje deshiroja te shkruaj por sapo lexova pergjigjet e bashkatdhetareve te mi qe ne vend te pergjigjen me fakte e me kulture fillojne e ofendojne jo me prostituta jo pa prostituta se fajin ne shqiptaret e kemi vete.
NE SHQIPTARET JEMI E KEQJA E VETVETES.
Ne as nje diskutim nuk arrijme ta bejme ne menyre civile. Aq e vertete eshte kjo thenie saqe edhe ne Shqiperi triumfon i forti i radhes.
Perpara se te qahemi nga italinet do te ishte mire t'i hidhnim nje sy vetes.

dd84

Primus registratum

me pelqeu artikulli qe trajtonte kete ceshtje edhe me lini te them qe italianet nuk eshte se jane injorante por eshte nje lloj racizmi kundrejt neve shqiptareve.
eshte e thjeshte te kuptohet qe na etiketojne ne te njejten menyre,mjafton te jesh shqiptar ketu madje edhe student gje te cilen jam per te te thene dhjetra e dhjetra gjera te pahijshme...
psh nje dite ne nje sekretari studentesh nepunesi i zyres me pyeti se nga isha..
une iu pergjigja shqiptar me krenari..ai pa piken e turpit filloi te ngryse vetullat edhe te me thote :sa shume ju shqiptaret,me c'fare vini me gomone...(nje injorance edhe nje racizem total)..
shqiptarit nuk i lejohet kjo tallje me dinjitetin e tij edhe isha gati ta coja ne te s'emes por mbajta nervat..jo zoteri -iu pergjigja-une mkam ardhur me traget,ja ku jane dokumentat e mi edhe te lutem mos therrisni policine se me kthejne andej nga erdha..
keshtu trajtojne edhe studentet e tjere edhe ne nje qytet qe per me teper eshte kryeqyteti i italise,roma..
kjo eshte absurde..kudo na kane neper goje.kudo sulmohemi,ne provime,nga studentet italiane..
edhe para kesaj duhet te ulim krye,ketu jemi vetem mysafire,s'mund te peshtyjme ne pjaten ku hame apo jo...do te vije edhe momenti jone jam i sigurt...
forca shqiperia....

Albinos

Primus registratum

Postuar nga Angeldeviled

un ekam idene se duska eshte serbe,po s'u aka mbajte te kruhen me serbine!!!

Italianeve u vjen inat se kur themeluam partine komuniste, ne thirrem Dushan Mugoshen dhe Miladin Popovicin se kur ne u ngjitnim emrat qyteteve tona te ngjashem me ata sllave si pershembull Cernovoda, qyteti Stalin etj, emra ekipesh si Partizani, Lokomotiva, Dinamo, Minatori etj, italianeve u vinte inat.
Sot Berluskoni eshte mafiozi me i madh i Italise dhe ka ne dore gjithshka, keshtu qe edhe epoka e Berluskoneve do marre fund nje dite.
Jemi shume mire me sllavet dhe traditen tone sllavo-shqiptare do ta ruajme qofte edhe me gjak.
Jo me kot i ngritem tre gishtat ne Vlore ne vitin 1997 si simbol te miqesise se perjetshme sllavo-shqiptare.
700 vjet na mbajten te pushtuar romaket.
Tani cfare duan?
Italianet jane njerezit me te qelbur te botes.
Vetem Evropa u ben zbor atyre.

melankolikjaE

Primus registratum

Me beri shume pershtypje reflektimi yt demi i kuq,si ka mundesi qe nje shqiptar te flase nje gje te tille ne lidhje me sllavet,te gjithe e dime nga historia qe sllavet kane pasur qellime te keqija ndaj nesh me falni qe dola ngatema,persa i perket shkrimit mendimi im eshte qe Italianet i percmojne shqiptaret dhe nuk mjafton qe i torturojne ne pune te zeza dhe qe Shqiptaret vdesin poshte ndertesave italiane po tani i cenojne kaq hapur ne identitet.Kjo eshte me te vertete e padurueshme.

RecurrentDream

Forumium praecox

Po me habitni vertete.

Sikur te ishim ne nga ata popujt qe jane aq fanatike per emrat dhe kulturen kombetare, dhe t'i kishim patur emrat vetem me prejardhje shqiptare ndoshta do t'i jepja te drejte "revoltimit" tuaj per kete fyerje te identitetit.

Po ju me duket se keni harruar se sa femijeve po ju vene emrat Xhesika, Rei, Tedi, Anxhelo e te tjera si keto.

Gje qe me ben te mendoj se nqs autoret e serialit (qe nder te tjera sigurisht qe nuk ja vlen vemendjen tone) do t'ja kishin vene emrin "albanezes" Diana (duke qene emer italian) do ishit fyer po kaq?

Aq me pak, per prodhimin e nje seriali te tille sa per te mbushur programacionin e mediasetit, do te kisha pritur une nga autoret te benin nje kerkim aq te thelle per personazhin e shqiptares sa t'i vendosnin emrin Bora ose Lindita.

Ne fund ju keshilloj kursejeni kohen tuaj me 2 menyra:

<ul type="square">
[*]Mos ndiqni fare seriale te tilla;
[/list]

<ul type="square">
[*]Mos e harxhoni kohen me replika ndaj ketij mesazhi.
[/list]

Leopardii

Primus registratum

e vetmja rruge per keto gjera eshte qe ti injorojme italianet edhe te gjithe ata qe merren me keto gjera aq banale sa edhe injorante.
secili nga ne te bej detyren e tij per te cilen ka shkuar ne emigrazion edhe mos te ulet fare te hapi muhabete te tilla. parrulla e shqiptarve jasht neper bote per mendimin tim duhet te jete :
INDIFERENTIZEM ( vetem keshtu plasin ata qe i krijojne keto gjera)

jona20

big bum bam...

Ne shkrimet e mesiperme eshte vene faji shqiptareve, me kuptim qe jane njerez qe nuk tregojne dhe nuk ua bejne te njohur identitetin e historine e tyre italianeve.
Une dua te shikoj nje aspekt tjeter.
Sapo erdha ne Itali jo vetem qe nuk mohova identitetin tim, por jam munduar gjithmone te tregoj per historine tone, per gjuhen, per traditat e zakonet...duke perfshire ketu anet negative e pozitive te shqiptareve e te Shqiperise.
Jam munduar te bej dicka, por kam arritur ne nje konkluzion qe jane italianet qe nuk u "rrifet" te mbajne mend apo te mesojne dicka me shume per Shqiperine, nuk dua te pergjithsoj por te pakte kane qene ata te cilet jane interesuar per ato qe une tregoja. Ndoshta kjo eshte pershtypja ime...

iriqi

Primus registratum

Ne shqiptaret, jemi pakez naive. Per vite me rradhe kemi kujtuar se italianet i kemi miq, se ata kane simpati per ne, siç kemi ne per ata. Se na duan, se ata jane me te mire se greket dhe serbet, etj. etj. Por realiteti eshte paksa me ndryshe. Italianet kane per shqiptaret po ate opinion qe ka i pasuri per lypesin. Ata na shohin me perçmim, dhe deri diku me urrejtje. Ne fakt ata jane te lumtur qe ekzistojme edhe ne, sepse tani kane me shume mundesi qe namin qe ata kane pase fituar prej dhjetra vjetesh ne bote si mafioze dhe vend putanash te na e bejne bejne tani dalje neve, te na e ngarkojne neve. Filmi per Dushken qe ju permendet une nuk e kam pare, por kam pare disa te tjere, qe trajtojne po ashtu te njejten teme. Se pari dua te permend disa seri te serialit te mirenjohur Oktapodhi. Por pas vdekjes se komisarit Katani. Seriali i parafundit i Oktapodhit bente fjale per rrenjosjen e mafias ne Italine e Jugut. Kryekapo i mafiozeve te asaj kohe, flitet per fillimet e shekullit te kaluar, e kishin pagezuar jo rastesisht Don Albaneze. Me ate serial italianet perpiqeshin t'i mbushnin mendjen e vetes dhe te tjereve se mafia e tyre e kishte origjinen nga Shqiperia apo arbereshet. Ne nje film tjetr shfaqur nga Rai, para gjashte muajsh, flitej per misionin e italian te KFOR-it ne Kosove. Nje vajze shqiptare dashuronte atje nje serb. Por gjithçka prishej dhe shemtohej nga nje ish - luftetar i UCK-se qe ishte i shpifur, bandit, i degjeneruar dhe kishte shume vese te tjera. I vetmi person pozitiv ishte nje nacionalist serb, komandat i nje trupe qe i kundervihej KFOR-it. Por çuditerisht ky serb ishte i ndershem, largpames dhe shume i qyteteruar! Se fundi po ju permend nje film francez ku luante edhe Tano Karridi i Oktapodhit ose Remo Xhirone ne rolin e nje trajneri te nje klubi te njohur futbolli ne Paris. Ishte koha e fillimit te bombardimeve te NATO-s kunder Serbise.
Si ky serb, ashtu edhe mergata serbe ne Paris tregohej si shume e ngritur, kompakte, perendimore, qe nuk kuptonin se si vendet perendimore po sulmonin aleatin e tyre Serbine. Edhe te ky film e vetmja personazhe shqiptare ishte nje prostitute histerike qe shkonte me trajnerin serb te futbollit.
Te gjithe keto shembuj deshmojne per nje klime antishqiptare qe sundon ne mbare Europen, per te cilin jemi fajtore edhe ne vete, por edhe fqinjet tane dhe aleatet e tyre. Mund te themi se nuk kemi asnje aleat ne Europe, por po ashtu as ne boten myslimane e me larg. Jemi te vegjel, te varfer dhe te neperkembur. Por duhet te mbetemi krenare se kemi edhe vlera pozitive. Nuk duhet tu lepijme ****** shume as italianeve dhe as te tjereve, por te mbajme, te dnihmojme dhe te duam me shume njeri -tjetrin.

henri

Primus registratum

ç'merreni me italianet . keto jane njerzit me injorante te botes.me te trash se keto nuk ka. vijme ne nga shqiperia e dalim me mire se keto ne mesime per lende qe ne si kemi bere ndonjehere ne shqiperi.ketu jane te gjithe servila. :book:

marina s.

Forumium maestatis

pikes i ke rene henri.servila,injorante,te trashe,dhe diçka tjeter:ta ngulin thiken prapa shpine se s'kane kurajo te te dalin perpara.
keta e pranonùjne vete qe jane nje nga popujt me injorante ne bote,me te medhenj e te vegjel,me te shkolluar e te pashkolluar.gjeja me qesharake eshte se nuk i ben pershtypje.
po na zuri rrota bishtin neve...

atman

Forumium maestatis

Me vjen keq qe kini hapur nje teme te kesaj natyre dhe nuk do t'i leshoj rrufete mbi Vis Elbasanin i cili per profesionin dhe pjekurine qe ka duhej te ishte menduar mire, as edhe per Blendin i cili i gazetar i ardhshem beri te njejtin gabim.
Por gazetares Jerina Zaloshnja nuk ia fal diçka te tille dhe nese do te varej prej meje jo vetem qe nuk do ta kisha publikuar nje paçavure si ai artikull por edhe vete ate do ta kisha pushuar nga puna.
Si arrini dhe shqetesoheni pse emri i nje prostituteje eshte Dushka (shpirt) dhe nuk eshte Zana, apo Vjollca, apo Teuta, Valbona e tj? Ky eshte problemi ketu, pse kjo prostitute nuk ka emer shqiptar? Me duket se demi nuk eshte kapur nga briret por nga bishti dhe kjo eshte jo vetem qesharake por edhe skandaloze. Shkruhet nje artikull i tere pse nje prostitute ka emer serb? Jini ne vete qe ndiqni kete linje arsyetimi?
- JO! ESHTE SHQETESUES FAKTI QE ITALIANET SA HERE QE XHIROJNE NJE FILM KU KA PROTAGONISTE OSE EDHE NE ROLE SEKONDARE PROSTITUTA, ATO JANE SHQIPTARE! Ky problem duhet te na shqetesoje dhe jo emri. Perse duhet te na shqetesoje emri, pse mos valle prostitutat kemi ne ambasadoret qe perfaqesojne vendin tone ne bote. Por nese ne ngreme zerin e protestes per emrin dhe jo per faktin tjeter qe prostituta ka shume e shume me teper nigeriane, ukrainase, moldave etj, atehere legjitimojme nje fakt te tille; qe ne perfaqesohemi nga prostitutat. Dhe te mendosh qe ketu pati tipa qe thane e ç'nuk thane kunder figures se nene Terezes, ndersa tani na del te revoltohemi per diçka qe eshte turp te revoltohesh.
Per mua nuk ia vlen qe ky lloj kryartikulli te prezantoje AF - ne. Jam i mendimit qe duhet hequr edhe pse pervoja tregon qe nga moderatoret apo administratoret reagohet pak.
Italianet na FYEJNE IDENTITETIN pse nuk e pagezuan me emer shqiptar prostituten. KJO ESHTE PER TE VENE DUART NE KOKE! (jam kurioz te di sa prej vajzave ketu ne forum (dhe ju kerkoj ndjese, por nuk e kam per keq) pra sa prej vajzave identifikohen me prostitutat. Ky artikull eshte nje fyerje per identitetin tone dhe jo nje serial filmi limonate.

xhoni

Primus registratum

Ne rradhe te pare pershendes vis qe ka ngritur kete problem..dhe ju them se kemi shume te drejte te gjithe te revoltohemi,jo vetem per kete problem por edhe per shume gjera dhe skandale te tjera qe ndodhin ne disfavorin tone....kam 7 vjet qe punoj ketu dhe i njoh mire italianet...per mendimin tim fajin sna e ka populli italian populli i rruges i kafeneve por "intelektualet dhe politikanet italiane dhe shqipetare"....i ve faj edhe shqipetareve "famoze" qe ndodhen ketu..ca ben KLEDI ,ANBETA ,ERJON BOGDANI etj etj...e harruan vendlindjen apo e kane mendjen te leket dhe te baluket...te fidanzatat apo te dashnoret...i shtrengoj doren IGLI TARES qe ishte i vetmi qe e perseriste disa here ne emisionin controcampo vjet shprehjen:JAM KRENAR QE JAM SHQIPETAR... ketu ngelen duke u hap diskoteka romune dhe braziliane,ndersa sa per ne nuk gjen as edhe nje bar te vogel...e dime qe keta sna duan por duhet te mundohemi edhe ne te bejme dicka...ne rradhe te pare te duam njeri tjetrin............i lutem te pakten shqipetareve qe ndodhen ketu te mos e harrojne shprehjen qe une e perdor gjithomone kur bie fjala per probleme te tilla...SONO FIERO DI ESSERE ALBANASE...

atman

Forumium maestatis

Ne vitin 1996 po shikoja lajmet ne telelombardia. Dhe ishte nje kronike per prostitucionin dhe konkretisht per ate shqiptar. U fol ne nje menyre kaq pergjithesuese sa dilte hapur qe gjithe femrat shqiptare nuk jane veç prostituta. Ishe edicioni i ores tetembedhjete dhe kam marre ne telefon redaksine duke kerkuar redaktorin pergjegjes. Kam folur direkt me te dhe i kam thene shprehimisht qe eshte turp per ju qe duke u nisur nga nje plage sociale, te cilen e kini te njohur, te pergjithesoni gjithe femrat shqiptare. Eshte njesoj, i thashe, - sikur ju te quheni te gjithe mafioze. Me kerkoi ndjese dhe me premtoi qe ne edicionin tjeter te lajmeve nuk do te jepej. Dhe nuk u dha. Ky eshte fyerje e identitetit kombetar, jo pse prostituta nuk ka emer shqiptar.

atman

Forumium maestatis

More Xhoni, nuk e kupton qe identiteti tone nuk perfaqesohet nga prostitutat? Dhe artikulli e MBRON IDENTITETIN tone pikerisht pse prostituta nuk ka EMER SHQIPTAR!!!

atman

Forumium maestatis

Lara, ka qene nje kohe kur numri i prostitutave shqiptare ishte i madh, e ndoshta eshte edhe pse statistika e fundit thoshte qe ka rene ndjeshem.
Problemi nuk qendron tek numri i tyre as pse emri i saj eshte serb,problemi qendron tek fakti qe çdo film qe behet, prostitutat jane shqiptare. E kuptoni pasojen. Identifikohen femrat tona si te tilla. Po e ndrrojme emrin, e quajme Besa -2 sepse ne nje film e kishte emrin Besa nje prostitute, kjo do te na beje te ndjehemi te qete? Artikulli nuk ngre problemin pse sa here trajtohen tema me prostituta jane shqiptare? Artikulli ngre problemin ( i thençin) pse nuk ja kini vene emrin shqiptar por serb, sepse keshtu na fyeni!!! E kuptoni ndryshimin?