Guitar Tabs/Chords - SHQIPTARE

Utopia's Frontman

Primus registratum
Re: Guitar Tabs/Chords - SHQIPTARE

Durrsaku(nese embajta mend emrin):
Un nuke kam te kryer shkollen e muzikes(do kisha kerkuar nga dikush ta sqaroje me mire),mirepo nga ajo qe kam lexuar,di te them se ne "menyre shkollore",tingulli i notes SI paraqitet me H,ndersa tingulli per SI-bemolin shenohet me B.Shpesh neper guitar-tabs per SI shkruhet B,kurse per SI-bemolin Bb,qe besoj s'eshte shume me rendesi,une i perdor te dy format,eshte juaja te zgjedhni cilen do ta shkruani.

P.S.Kerkoj nga ndonje solo-kitarist i mire ta paraqes me tablatura(kur te gjeje kohe),solon e kenges "Jakup Ferri" nga DJEMTE E DETIT!

godfather

Primus registratum

H eshte sipas menyres lindore me duket, te pakten keshtu me ka rastisue njehere ne shqiperi kur me erdhen disa tela per kitaren nga rumania. gjithashtu edhe ne shume site ruse kam vene re se perdoret H, prandaj mendoj se duhet te jete lindore.

Durrsaku_King

Forumium praecox

sistemi DO RE MI FA SOL LA SI eshte shpikur nga nje italian rreth 1600-es edhe eshte perdorur sistemi i partitures qe te beje te mundur shkrimin e muzikes edhe eshte me i arriri pasi eshte perdurur edhe nga gjithe kompozitoret klasike... amerikanet qe duan te dalin gjithmone siper europianeve nxorren stilin A B C D E F G qe eshte perkatesisht LA SI DO RE MI FA SOL e nuk do te thote qe nota LA tingellon si A e nota do tingellon si C si U si O apo lesh... tani nese ruset e nxjerrin H noten SI i bjen qe te shpikim edhe ne ndonje sistem tjeter edhe vari trapin ec e merre vesh ti masanaj njoni i bi gozhdes tjetri patkoit...

Utopia's Frontman

Primus registratum

Hahaha,Durrsaku,ndoshta,e ke mire...Vetemse sa kam njohuri une sistemi ...C D E F G A H C1... eshte i pranuar nga te gjithe...Nejse t'i leme keto pune mos e nderrojme temen.Ketu kerkohen AKORDE dhe TABE te kengeve shqip!
Po e paraqes poshte,kengen "Jakup Ferri",te ciles do t'i mungoje,sidomos pjesa SOLO(te cilen paraprakisht kam kerkuar qe dikush ta nxjerr),po edhe diçka qe mund te harroj pa permend:

JAKUP FERRI-DJEMTË E DETIT

Intro:(distorsion)
d----9-9-9-7-9-10------9-9-9-10-9-7-----
h-h-h-a-h-c-------h-h-h--c-h-a-------

Verses&chorus:(distorsion)
H5(VII)
H5(VII)
H5(VII)
C5(VIII)

Outverse&Outchorus:(distorsion)
A5(V) A5(V) D5(X) C#5(IX) C#5(IX) A5(V) H5(VII)

Postchorus:
Play the INTRO part.

Perderisa Lead guitar luan SOLON,Rhythm guitar mban keto ‘riffe’:
Fillimisht njesoj si VERSES&CHORUS,pastaj OUTVERSE&OUTCHORUS,megjithate akordi i fundit nuk kthehet prape ne H5,por D5 dhe vazhdon:
D5 C#5^D5^C#5^D5 C#5^C5^C#^C5 C5^H5^C5^H5(nuk jam i sigurt nese behen keshtu kombinimet,po keto jane akordet).

Interlude:(post-solo)
H5 H5 H5-(Lead Guitar:ben skale ne Hm) /-dy here
E5 E5 E5-(Lead Guitar:ben skalë ne Em) /-dy here
Pastaj nje skalë ne Hm edhe vazhdon VERSE e fundit,pastaj me radhe…deri ne fund(ne H5).

Sqarim:per ata qe nuk e dijne akordi ne “5” luhet zakonisht kur perdoret distorsion,qe nenkupton se kapen vetem tre telat e fundit te akordit perkates.Ndersa me numra romakë shenohet fusha ku duhet te kapen,duke ditur qe i njejti akord kapet ne shume fusha.Ja po i shenoj ne TAB akordet e perdorura,qe te jem me i qarte:
H5(VII) C5(VIII) C#5(IX)
g----------------------------------------------
D----9-----------------10--------------11------
A----9-----------------10--------------11------
E----7------------------8---------------9------

D5(X) A5(V) E5(VII)
g-------------------------------9--------
D----12-------------7-----------9--------
A----12-------------7-----------7--------
E----10-------------5--------------------

P.S.Per H dhe B,tanime e kam shpjeguar,pra H eshte Si,varesisht cilin sistem doni e perdorni…

Utopia's Frontman

Primus registratum

Nje permiresim:Nuk kane dale mire pjeset ku ka te vizatuar tablatura,vetem i "shtyni me andej" ne baze te renditjes!!!
Kerkoj falje se nuk e parashikova si do te dilte mesazhi.

Utopia's Frontman

Primus registratum

Nje tjeter kenge nga ASGJË SIKUR DIELLI,titullohet "Kur e di se nuk di".Do te shenoj vetem akordet kyçe dhe u mbetet juve ta 'realizoni' duke e degjuar.Me e rendesishmja te kitaristet eshte " te kesh vesh",prandaj ju le te zgjidhni vete se si do t'i luani akordet,apo edhe skalat e shkurtera(se edhe ketu ka dy kitara):
Hm | Em | F#m | G# |

Do te jap njerin nga verzionet ku mund t'i luani akordet:
Hm(224432),Em(022000),F#m(244222),G#(466544)

Sqarim(per ata qe s'e dijne,kuptohet):shenja "#" ka kuptimin DIEZIS,qe dtth ngritje e notes(perkatesisht akordit)per nje gjysemtoni.Perderisa "b" qe eshte e kunderta,pra BEMOLI,nenkupton uljen e notes(akordit)per gjysemtoni.

Poshte keni tekstin e kenges:

KUR E DI SE NUK DI-ASGJE SIKUR DIELLI

Nënë mendova ndryshe
Edhe pse nuk jam mbret
Nuk mund t'kuptoj këtë
Nuk mund të ndërroj gjë

Si nuk vëren, këtu duhet rend pa fjalë,
Nëse devijon mund t'bëhet vonë, krejt këto

Thonë se është në rregull,
Kur e di se nuk di

Në fat mendoj
Kur të shoh përsëri
Sikur të kemi...
Sikur të jemi...

Thonë se është në rregull,
Kur e di se nuk di

Harrojmë se kjo botë
Ç'farëdo që është
Ajo ka rregulla të veta
Mban rregulla të veta

P.S.Do ju kisha lut qe te shkruani ne kete teme.Ky do te jete postimi im i fundit poqese nuk shkruan dikush tjeter.

aldomania

Primus registratum

:rockband:
hay o cuna .ca bohet kendej i her.une jam i ri ketu ne albforum, dhe shof qe mire po kalohet dhe kam dhe une nje kenge per ta shkruajtur.eshte kenga 'e di qe do vish' e elita 5 (megjithese e kane vjedhur nga iron maiden ...per ata qe jane te interesuar se cila kenge eshte po ju them eshte ' alexander the great' e iron maiden)ketu pra po ju shkruaj tabs e kenges .nuk e di te gjithe por keni fillimin e kenges (ate qe kane kopjuar elita 5).une kam kitare akustike dhe nuk e kam bere ndonjehere me kitare elektrike por mua me duket mire.ja pra ku e keni shpresoj t'iu pelqeje...po patet verejtje ...i mirepres
e-------------------------------------------
B------7-8-10-8-7---------7-8-10-8-7-----10b
G-9~-9------------7----9~-------------7-9---
D-------------------------------------------
A-------------------------------------------
E-------------------------------------------

e-------------------------
B----7-8-10-8-7-----------
G---9------------7-9/12/9~
D-------------------------
A-------------------------
E-------------------------

e--------------------------------------------
B------7-8-10-8-7---------7-8-10-8-7-----10b-
G-9~-9------------7----9~-------------7-9----
D--------------------------------------------
A--------------------------------------------
E--------------------------------------------

e---------------------------
B---7-8-10-8-7--------------
G--9------------7-9~--------
D---------------------------
A---------------------------
E---------------------------

Utopia's Frontman

Primus registratum

Aldomania:
Besoj qe e keni gabim...Kengen "E DIJ SE DO TE VISH"(perderisa flasim "per vjedhje"),Elita 5 e ka marre nga BON JOVI(nga kenga "Runnaway").
Ndersa,per juve mendoj se flisni per kengen "Al Kapone"...
P.S.Nese jeni i interesuar,ua bej nje renditje te kengeve te Elites 5(njehere tjeter kuptohet)dhe nga i ka marre.

aldomania

Primus registratum

:thumbsup: :rockband:
o Jimm-o ke te drejte daku qe thua se eshte Al-kapone ,por kjo vjen ngaqe nuk i degjoj shpesh elitat se nuk me pelqejne shume .E dija qe ishte nje kenge e tyre po nuk e dija se kush ishte ...(me mendjen time kujtova se ishte ''e di qe do vish'') .Rrofsh per verejtjen plako ... se si i thojn punes ...po nuk gabove nuk ecen perpara

Marini666

Primus registratum

O Jim e ke gabim se elitat e fillojne si RUNAWAY pastaj vazhdojne si ALEXANDER THE GREAT

my dying bride

Primus registratum

ka nje fare ngjashmerie si runaway si tingull kurse si alexander the great eshte njesoj vetem se ndryshon koha... weee rroft alexander gjoka...

LA+ --------------------------- RE+
MOS PUTHESH DOREN E SAJ KUR ZGJATET
SI- --------------------------- MI+
SE BUZET E TUA DO VYSHKEN DO KALBEN....

my dying bride

Primus registratum

JAM AQ TAPE SAQE MUND TJU SHKRUAj nje pafundesi kengesh sot...

LA(-) ---------------
NE JETEN TIME
FA+ -------------
KA QENE NJE CAST
SOL+ -------------LA(-)
KUR UN PER TY PATA NEVOJE....

MI(-)----
E DI SE DO TE VISH...
DO+ -----
E DI SE SMUND TE RRISH
RE+ -----
E DI SE GABON
MI(-)----
SE ASHTU VEPRON...

kohet e nderrimit te akordeve rregullojini vete po qe se sperputhen mire se me qene aq della sa mos ti rreguloni ca tju boj un trut e mija sja jap dot

my dying bride

Primus registratum

RE(-) -----
NE KTE NATE DUA TE KENDOJ
SIb+ ----
NE KTE NATE DUA TE VALLZOJ
DO+ ------
TE DEGJOJ NJE TINGULL E TE HEDH NJE HAP....

LA+ ------
NESE SONTE NDIHESH VETEM
FA#(-) ---
E KE FRIKE TE SHOHESH ENDRRA
RE+ ------
SHUAJ DRITEN NDIZE ZEMREN
MI+ ------
DO ME GJESH MUA BRENDA...
RE+ -------------------LA+
DHE LINDI KENGA E DASHURISE...
RE+ -----------------------LA+
QE KURRE PER TY SDO KETE MBARIM
LA+ ------MI+------------------LA+
KJO KENGE PERJETE.....MBETET KUJTIM

aldomania

Primus registratum

HAY O CUNA NQS I DI NDONJERI AKORDET E INK OSE HUMUS (KENGET E TOP FEST) DHE ATE TJETREN E INK (nuk e di si e ka titullin po e di qe vazhdon ...kam frike te te them te dua ...etj)NQS I DI NDONJERI SHKRUAJINI :rockband:

Durrsaku_King

Forumium praecox

Ja ta pysim ate kengetarin e ink.. edhe ta them... mos doni edhe akordet e mr. elvis.... khhkhkhhhhk

DO+ --------- RE-
.........o vdekje...
SOL+ ----------LA-
kerkon te me genjesh
DO+ -----------RE-
ne parajsen tende
FA+ ---------- MI+
do te me rrembesh...

Utopia's Frontman

Primus registratum

Marini Rock:
Po t'i pyesish antaret e Elites 5 per favoritet e tyre muzikorë,do te kesh pergjigjen:Bon Jovi dhe Whitesnake...(pastaj Deep Purple,Led Zeppelin)Dua te them se jane te orientuar ne Hard Rock dhe besoj(mos them se jam i sigurt)ata as qe e degjojne Iron Maiden,prandaj mendoj qe nuk kane te kopjuar gje nga ATA(po edhe s'do te ishte skandaloze,perderisa Metallica kopjon nga Iron Maiden,eshte privilegj te "vjedhesh" prej tyre).Kenga qe permendet motivin e ka te marrur nga "Runnaway",ndersa ndryshimet(qe jane normale,dhe veçanti e Virusit)mund te them se jane te bera nga nje inspirim origjinal.Pjesa qe kendohet(verse+lyrics) te Elita 5 ne te shumten e rasteve eshte origjinale ose e pershtatur ne menyre origjinale...
Sidoqe te jete,kam respekt per Eliten 5,edhe pse ka shume kenge te kopjuara(kryesisht motivet e tyre,nje intro apo te ngjajshme,perderisa pjeset tjera jane te arranzhuara shume mire,madje po ta degjosh origjinalin edhe Eliten,te duket shume me mire kjo qe ka bere Elita,element ky qe s'e kane "vjedhesit" tjerë).