Grekët

ODISEA

Primus registratum
Re: Grekët

Ne greqi emigrantet njesoj jane trajtuar gjithnje...
Jo shume kohe me pare, ne fund te viteve '80, ishin ruset qe "vuanin" kete "perbuzje"...
Jo vetem Greqia, por gjithe evropa ne pergjithesi e ka kete "semundje/virus"... /pf/images/graemlins/shrug.gif
Ajo qe eshte e rrezikshme per Shqiperine, nuk eshte imazhi qe duan te na "veshin" greket, por imazhi qe japim ne vete... dhe politika/politikanet shqiptare po luajne nje rrol te madh ne shemtimin e ketij imazhi...

P.S. nuk kisha per qellim te te ofendoja/sulmoja me shkrimin tim.
Duhej t'a kisha vene kete ( /pf/images/graemlins/laugh.gif ) pas fjalise se pare qe te drejtohej /pf/images/graemlins/wink.gif

OROSHI

Primus registratum

Ilia,nuk jam aspak dakord me ty,nuk e di se ku i more ti te dhenat mbi ruset.....
Megjithate le te shohim emigrantet e pas-"90.
Trajtimi qe u behet shqiptaqreve ne greqi eshte nga me kafsheroret ne histori,nga ana morale/fizike/ekonomike etj etj.
Mund te fillojme qe me ushtaret greke qe kapin shqiptaret ne kufi...a mos ai shqiptar i cili sapo kishte shkelur token greke(ne fakt token shqiptare)2 minuta,eshte pergjegjes per ndodhirat e 15 vjeteshit?

Nuk e di se ku i gjeni ju ca justifikime boshe per greket,dhe cka asht ma e keqja,duke fajesu maksimalisht vetveten dhe bashkekombasit!

Jazek ju qofte !!!!

ados

Primus registratum

jazek ju qofte..kisha kohe pa e degjuar kete shprehje
/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

ODISEA

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ilia,nuk jam aspak dakord me ty,nuk e di se ku i more ti te dhenat mbi ruset.....

[/ QUOTE ]

pak rendesi ka se sa dakort je ti, por te siguroj qe eshte e vertete dhe shko shfleto libra apo pyet po deshe...

Megjithate le te shohim emigrantet e pas-"90.

[/ QUOTE ]

emigrantet e pare shqiptare u priten dhe trajtuan si vellezer e ju hapen dyert e u priten krahehapur nga popullsia... te pelqen ty t'a degjosh/pranosh apo jo, eshte pune tjeter...
cfare ndryshoi kete trajtim vellazeror?
raste te izoluara injorance dhe barbarie, si perdhunim, rruajtja e mjekres se priftit, vjedhje dhe grabitje etj...
thashe raste te izoluara, sepse shumica e shqiptareve qe u larguan, kerkonin nje jete me te mire me ane te punes se ndershme...
E dime shume mire qe njeriu mbahet mend per 1 akt barbar dhe jo 100.000 ane te tjera te mira te karakterit dhe miresi te shpirtit dhe kjo "damke" iu vesh emrit shqiptar...
si do reagonim ne ne nje rast te tille???
e ke pyetur ndonjehere veten???

Trajtimi qe u behet shqiptaqreve ne greqi eshte nga me kafsheroret ne histori,nga ana morale/fizike/ekonomike etj etj.
Mund te fillojme qe me ushtaret greke qe kapin shqiptaret ne kufi...a mos ai shqiptar i cili sapo kishte shkelur token greke(ne fakt token shqiptare)2 minuta,eshte pergjegjes per ndodhirat e 15 vjeteshit?

[/ QUOTE ]

eshte mire te perdoresh hiperbolen per te vene me ne pah ate qe do te thuash, por do ishte me mire t'i thelloje pak mendimet...
kush e shtypi dhe e la ne injorance popullin shqiptar per pothuajse 50 vjet?
mos ishin gje greket???
kush i burgosi shqiptaret sepse thonin fjali si :"ke humb si vaji i ullirit"???
mos ishin gje greket???
kush vret e shfaros me fise te tera per vite te tera per shkak te nje fyerje apo vrasje qe eshte bere dhjetra vjet me pare ku i fyeri nuk e njeh fyesin???
dhe mos me thuaj qe eshte dukuri e mesjetes, sepse jam vete deshmitar i kesaj. Jo me larg se '94-'95 ne fshatin Boge kishte akoma ndodhi mesjetare...
nuk luftohet injoranca me injorance...

Nuk e di se ku i gjeni ju ca justifikime boshe per greket,dhe cka asht ma e keqja,duke fajesu maksimalisht vetveten dhe bashkekombasit!

Jazek ju qofte !!!!

[/ QUOTE ]

gjeje fajin tek vetja dhe korrigjoje qe te ecesh perpara, ndryshe kjo gjendje do vazhdoje te jete keshtu per nje kohe te gjate...
diskutimi im ishte thjesht nje pasqyre realiste e kesaj gjendjeje...
Mos fjalen "jazek" e perdore per te treguar aleancen tende me Turqine kunder "grekeve"???
Mos duhet te te kujtoj se sa vjet vuajti shqiptari nen turqit???
apo e shkuar e harruar???
kemi greket tani... /pf/images/graemlins/thumbsup.gif
/pf/images/graemlins/rolleyes.gif

ados

Primus registratum

Shqiptaret u priten si vellezer ne Greqi thote mr .Ilia..???!!!
Nuk u besoj vesheve pasi kam qene ne greqi ne 1993, dhe i kam pare se c'hiqnin te mjeret..Megjithate nese ti e ndjere veten si vella me grekerit kjo me cudit pak..

Ados, kujdes gjuhen! Diskuto pa ofenduar antaret!

ODISEA

Primus registratum

Ti ke nevoje per mesime historie dhe nje pale syze per te lexuar ato qe kam thene une...
Emigrantet e pare shqiptare i perkasin viteve '89-'90, biles me perpara...
Persa i perket trurit, nuk te ndihmoj dot, sepse sic thote nje fjale e urte popullore:
Kur u ndane kaq te rane /pf/images/graemlins/winkwink.gif

P.S. Puno pak me lidhezat... /pf/images/graemlins/booki.gif

ados

Primus registratum

Nuk doja te ofendoja ndonjerin. Nejse, do respektoj rregullat Mr/Mrs. Regele

jimmy84

Primus registratum

Ne greqi emigrantet njesoj jane trajtuar gjithnje...
Jo shume kohe me pare, ne fund te viteve '80, ishin ruset qe "vuanin" kete "perbuzje"...
Jo vetem Greqia, por gjithe evropa ne pergjithesi e ka kete "semundje/virus"... /pf/images/graemlins/shrug.gif
Ajo qe eshte e rrezikshme per Shqiperine, nuk eshte imazhi qe duan te na "veshin" greket, por imazhi qe japim ne vete... dhe politika/politikanet shqiptare po luajne nje rrol te madh ne shemtimin e ketij imazhi...

P.S. nuk kisha per qellim te te ofendoja/sulmoja me shkrimin tim.
Duhej t'a kisha vene kete ( /pf/images/graemlins/laugh.gif ) pas fjalise se pare qe te drejtohej /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]
Edhe pa e vene ate ( /pf/images/graemlins/laugh.gif ) as u ofendova dhe as e quajta sulm. Ishte nje reagim normal per ate mesazh i cili tingellonte keq. Nejse, te me falesh nqs ta them kete po ke shkruar tamam nje mesazh "alla-grek". Pse e them kete? Jo per ndonje "inat" apo per fyerje po me beri pershtypje nje lloj "kundershtimi ledhatar". Dhe brenda kesaj lloj gjuhe e "lustruar" na ben krahasime me ruset, me vendet europiane, ato thonjezat delikate per fjalet "vuajtje", "perbuzje" etj.
Nuk e di si jane trajtuar ruset, por a jane trajtuar ashtu sepse ishin emigrante...apo sepse ishin RUSE? Ne Greqi nuk shihen shtrember vetem emigrantet por cdo lloj SHQIPTARI.
Gjeja tjeter qe me beri pershtypje ishte krahasimi me Europen. Sipas teje njesoj trajtohet nje shqiptar ne Gjermani, Suedi apo edhe France apo Angli me trajtimin "special" alla-grek?
Dhe meqe jemi tek kjo tema...m`u kujtua nje shprehje turke per greket "Kur i jep doren nje greku...numero gishtat".

ladouce2005

Primus registratum

jimmy84, po ti pse flet tere mllef dhe ve thonjeza ne "kundershtim ledhatar" dhe "alla grek"? Kjo perforcon me teper ate shprehjen e Mark Twain qe sapo te arrish te njohesh veten do marresh arratine. Pikerisht ne kete teme dhe ne shkrimin tend, njeh me teper sa i hidhur eshte mentaliteti shqiptar dhe sa mosmirenjohes.
Sa emigrante ka akoma ne Greqi ne kete moment qe flasim?
Ja lexo kete lidhjen ketu e me thuaj pak ku punojne, paguhen, strehoen e ushqehen keta qindra mijra njerez ne Greqi? Apo ne pronat e baballareve? info
Kam dhe nje pyetje te lutem: Emigrant je apo jeton ne Shqiperi?
Kurioziteti, thjesht per te te kuptuar me mire /pf/images/graemlins/winkwink.gif

ODISEA

Primus registratum

Ados, perpiqu sa te duash se s'ke per te arritur te ofendosh njeri...
ofendimi eshte "art" dhe kur perdor ose aludon banalitet, vetem "artist" nuk je... /pf/images/graemlins/wink.gif

Jimmy...

Nqs do e lexoje mesazhin tim pa "syzet e nacionalizmit te semure" do e kuptoje se ku rrihte ai mesazh...
Mesazhi im s'kishte te bente fare me trajtimin grek ndaj shqiptarit, por trajtimi i shqiptarit nga shqiptari...
Kur ne nuk e trajtojme njeri-tjetrin me respekt dhe kur degjojme shqip kthejme koken majtas dhe pershperisim "sht, mos fol shqip", cfare presim nga te tjeret, qofshin greke, serb, italiane, franceze, gjermane angleze apo ku e di une se cfare???

Dhe meqe jemi tek kjo tema...m`u kujtua nje shprehje turke per greket "Kur i jep doren nje greku...numero gishtat".

[/ QUOTE ]

Po ndonje shprehje greke apo shqiptare per turqit ke??? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif
Te siguroj qe ka me qindra, nje per cdo vit barbarie e sundimi...
Te them une nje shprehje greke per greket " ujkun fale, grekun vrite"..., por puna eshte se sa e ndihmon shqiptarin tere ky mllef???
Te siguroj qe jam nacionalist kur vjen puna per te mbrojtur emrin shqiptar dhe kete e kam bere shume here, ne shume vende te botes, perfshi Greqine, por s'kam ndermend te sjell shembuj ketu, sepse nuk hyra per kete ketu...
Me bene pershtypje postimet tere mllef (1 fjali te gjata /pf/images/graemlins/rolleyes.gif)...
Greket e kane krijuar nje imazh ne bote...
Eshte rradha jone te krijojme tonin dhe urrejtja dhe mllefi nuk ndertojne asgje, perkundrazi, shkaterrojne...
Urrejtja nuk e mban gjalle njeriun, e vret pak nga pak...
Kalofshi mire
/pf/images/graemlins/wave.gif

pppppaa

Primus registratum

Gjykuar me ftohtesi dhe larg emocioneve nacionaliste une mendoj se ne fund te fundit problemi nuk ka qene vetem Greqia... Per ne shqiptaret Greqia ka qene NJE NDER problemet...
T'ju tregoj nje histori te shkurter te jetuar...
Dikur kam pas punuar ne nje kompani multi-nacionale, e cila e kishte futur Ballkanin ne nje divizion te vetem. Ne takimin e pervitshem te buxhetit, takoheshin mes tyre perfaqesues nga te gjitha vendet e ballkanit.. dhe nje here gjate nje darke filloi nje diskutim mes perfaqesuesit bullgar dhe atij maqedonas rreth etnicitetit dhe pasardhesve te trakasve... Kjo nxiti qe dhe te tjeret te perfshiheshin ne dialogun me sfond nacionalist. Greku me maqedonasin, une me grekun, me pas me maqedonasin, turku me grekun etj.etj. (natyrisht tonet ishin ne minimum.. /pf/images/graemlins/laugh.gif )... Perfaqesuesi serb filloi te diskutonte me ate bullgar rreth minoritetit serb ne bullgari, duke dhene e marre me argumenta, por meqe nuk pati shume impenjim emocional vendosi ta nderpriste diku me nje kortezi formale duke thene "eee you and me have an open account"... Une qe e shikoj ne sy serbin dhe me nje qeshje po aq formale i them "All we here have an open account with each other"...
Ballkani ka qene dhe do te jete mbushur me llogari te hapura mes popujsh... Eshte i tille. Shume popuj ne shume pak vend.... si mund te ishte ndryshe..?? E vetmja gje qe bejme eshte thjesht te mbajturit shenim ne rregjistrin e kohes, histori merish te vjetra e te reja ...
Ne nuk urrejme vetem greket, po aq urrejme dhe serbet, pak me kamuflueshem dhe maqedonasit..
dhe greket nuk na urrejne vetem ne.. me shume urrejne turqit dhe pak me kamuflueshem bullgaret, ndersa me maqedonasit e kane te shpallur jo-dashurine deri ne nivele politike...
Eshte Ballkani i tille... Ne thelb ne urrehemi sepse ne jemi te ngjashem... Jemi te gjithe njelloj...

VoGeLuShI

Primus registratum

s'po jua jep ne zor me duket

vet duan vet i marin, edhe familjes time ju ofrua nenshtetesia greke por nuk e pranuam (jo per gje po me duket se u hoq e drejta e dy shtetesise) /pf/images/graemlins/grin.gif

VoGeLuShI

Primus registratum

un e shof po mos kij merak le te mari populli idot nenshtetesi greke dhe pastaj per te jetuar ne shqiperi te presi te mare lejeqendrimi (volos-in e greqise) te hyjne ne shqiperi me vize, te tatohen mbi pronat qe kane ne shqiperi 2-fish etj etj