Fuqia e femres

matriksi

Primus registratum
Re: Fuqia e femres

Ne vend qe te flisni per fuqine e femres , ju flisni per forcen e femres.
Sa per temen,fuqia e femres gjithmone ka qene dominuese mbi ate te mashkullit.Kohet e fundit fuqia e femres eshte ulur sepse i pelqen me shume forca.Tek kjo kane ndikuar eksperiencat historike te te tjereve dhe kane krijuar iluzionin tek femra qe jane te pafuqishme.Ne fakt femrat kane qene pa force jo te pafuqishme.Tani po i rritet forca e po i bie fuqia.Por prap ne kohe ky cikel do rikthehet sepse e vetmja gjendje e qendrueshme eshte fuqia.

ahridas

Primus registratum

Hemmmmm

Shoh qe sic e thashe per faktin se tema eshte dinamike per kohen ku jetojme dhe se mentaliteti shqiptar eshte ne kaos, vete tema nuk eshte trajtuar aty ku i dhimbte Autorit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/emot-doh.gif por secili ka folur e ka mbrojtur piken ku e ka prekur /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/mad.gif
Ndaaaj ju ktheva ne fillim aty ku ai e nisi dhe dua te them se kam pershtypjen se Tiransi e ka shume mire te qarte qe femra shqiptare tashme jo vetem eshte perfshire por edhe eshte veteudhehequr ne nje "revolucion" karrierist, dheee do apo sdo Tiransi me shoket e vet ky "revolucion" .. ska kthim.. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/whistle.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif

Mos me thoni qe nuk e di Tiransi kete se ja e ka thene vete:

Femrat e sotme jane bere me pragmatike se nenat e tyre, kane me shume ambicione dhe jane me te shkolluara se djemte. Keto femra nuk besojne me ne rolin, qe mashkulli duhet te ruaje si "ushqyes kryesor i familjes". Ato besojne vetem ne karriere dhe ne sukses. Nje gjenerate e re e femrave eshte ne rrugen per ne maje. Nje gjenerate e re e femrave qnje emancipim te rie sjell .

Deri ketu shoke /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/crazy.gifedhe shoqe nuk mund te gjykojme nese Tirans eshte pro apo kunder emancipimit te femres, kam pershtypjen se ajo qe i dhem atij eshte kjo tjetra:

Mendimi im eshte, qe ky emanzipim i ri ndikon shume ne percaktimin dhe kuptimin e nocionit "familje". Do te jete ne gjendje kjo femer te realizoje detyrat si ne shtepi dhe karriere. Te diskutojme rreth ketij fenomeni

Une po i pergjigjem tashme, edhe pse e kam thene ne nje menyre me indirekte diku me lart ne kete menyre:

Tirans pa me thuaj cilat jane detyrat e nje femre dhe te nje mashkulli ne nje familje?? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif

A mund ti ndash ti??

Une per vete sdo te mundja kurre ti ndaja se konceptoj dot qe une duhet te laj enet patjeter sepse jam femer, edhe burri sduhet te fshije asnjehere sepse eshte mashkull...
sa i perket te qenit nene apo baba jane gjera qe nuk mund te diskutohen, jane ceshtje mentaliteti, biologjike, edhe krahinore,, mbi te gjitha shpirterore,,,nuk mund te diskutohen

Po ta rishtroj ne nje tjeter kendveshtrim problemin.

Nese mundesh te ndash karriren si dicka personale qe ska te beje me gjinine, a mund te me thuash, cila eshte detyra me e veshtire ne nje familje: Te siguruarit leke, dhe me pas kemba mbi kembe ne shtepi,, apo te berit amvise+pune+nene+Baba(se ai eshte ne nje sherbim karririst)+femer(po e permend si nje qenie te shume te ndjeshme sepse personalisht jam kunder te qenit e dobet apo e brishte, ska si te jete kur ka duruar meshkujt shqiptare,,,)+etj etj qe ju vete i dini mire.

Kam pershtypjen se ky ekuacioni qe te kam shtruar mesiper ka ekzistuar prej shekujsh ne shqiperi dhe burrat shqiptare jane rehatuar mire nen ate status,, dhe kane frike te perballen jo me me gruan dhe emancipimin e saj, apo rolin ne familje, sepse nuk besoj se grate shqiptare nuk jane te emancipuara por historikisht jane stervitur mire ne te.
Ata qe kane filluar te ndjejne nen kembe tronditjet e nje evolucioni te ri qe po detyron te perfshije ne te jane meshkujt, te cilet historikisht nuk kane kontribuar ne familje,aq sa femrat. Mashkulli ka qene sic e thashe shtylla kryesore e te siguruarit leke e te autoritetit patriarkal dhe zoteruesi i forces,, ndersa femra shtylla e forte ne rol, ne cdo rol,, pervec karrires (flas per shumicen e grave ketu) rrjedhimisht burimi i parase, dhe forces te cilen ja ka lene mashkullit perjetesisht sepseeeeeeee di si ti zgjidh gjerat pa force

Shkurt eshte periudha kur meshkujt jane ne etapat filestare te nje revolucioni qe i detyron te behen me shume familjare nga ckane qene dhe kjo si duket i tremb, sepse mund te humbasin autoritetin dhe forcen apo fuqine e burrit,,,dhe per kete ja vene fajin revolucionit te femres ....
Mos kini frike behuni bashke e ndryshoni, mos tallni shokun se lan enet, apo fshin shtepine e nderron panolinen e bebit,, jini krenare se e beni kete per veten jo per gruan,, rujuni nga njeri tjetri se gruaja dihet qe do ju vleresoje me teper.... gjithmone nese ju intereson vleresimi dhe dashuria e saj, para opinionit te cilin ju meshkujt e vetekrijoni e vetezbatoni /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

abs

nuk e di...

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: ahridas</div><div class="ubbcode-body">Abstract

Zakonisht nuk i permbahem gramatikes ne te tilla raste kur shkruaj shpejt e shpejt /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/whistle.gif
Por pikat e presjet i perdor shume ne rastet kur njerezit duhet te mendohen per ato qe lexojne qe ti kuptojne shtruar e jo ti lexojne si papagall /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eek.gif
Mesa duket paska funksionuar kjo ide : /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif
</div></div>

Fakt eshte qe i vetmi person qe te replikoi isha une, e vehten nuk e mbaj per NJEREZIT, megjithate po e marr si komplimet /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Vej re nganjehere, entzuziazmi i math eshte si ai lumi qe fryhet e del nga shtrati i tij, padashje permbytet /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Vazhdoj te mendoj qe, nje shkrim i strukturuar kjarte dhe me nje permbajtje te shendoshe lexohet si dhe impunon motivueshem mendimin.

Ndersa ofendimi t' imponon mosdeshiren per ...

Siperfundim jeta eshte shkolle thojne disa /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

ahridas

Primus registratum

Abstract e dashur, nuk e kuptoj pse e ke kapur kaq shume negativisht /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif ...
Nuk tu drejtova me fjalen Njerez ty por mqs ajo qe kisha shkruar ishte publike i bie ta lexojne me shume se nje person.
Faktin qe me replikove ti dhe per me teper me bere verjtje e mora si vleresim ndaj dhe tu pergjigja. Personalisht me pelqen shume ti permbahem gramatikes dhe te shprehurit, (ndodh dhe qe nxitoj)
Ne ke qene e vetmja qe me ke lexuar apo e kane lexuar te tjere, ne ka patur nevoje per tu kundershtuar apo brenda vetes e kane pranuar te gjithe,, kjo eshte ceshtje tjeter,,,
Mgjth sinqerisht me vjen keq qe e ke marre per ofendim sepse as qe e mendova dicka te tille jo me ta shkruaja e ta publikoja ketu,( mendohem shume para se te ofendoj dike, por nuk njihemi..)
Gjithsesi jeta e tille eshte shkolle...kam bere shume vite te tilla dhe kam mesuar sa te mos "nxehem" para kohe.

Mire kalofsh mire, Personalisht per ty..

ALTIN

Primus registratum

Femrave u ka hije te kakarisin vetem ne kotec /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif Filmi "Kapedani"

ahridas

Primus registratum

Altino akoma ketu ti? apo po siguron jetesen e kalamajve.. ik laj pjatat gruas me mire /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/emot-jerkbag.gif

ALTIN

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: ahridas</div><div class="ubbcode-body">Altino akoma ketu ti? apo po siguron jetesen e kalamajve.. ik laj pjatat gruas me mire /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/emot-jerkbag.gif </div></div>

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif edhe nja 1 ore e 30 min ketu jam /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/emot-jerkbag.gif

Tiranas

Primus registratum

Cdo teme, qe hapet, po nuk u prish dhe po nuk u shkruajt dicka qe nuk ka lidhje fare me temen, eshte e pamundur.

Tiranas

Primus registratum

po re ne doren tone ta dish se e hengre sa krahu

Mundesh, te ma shpjegosh kete fjali.

u74

Primus registratum

E mor bir ke femra qe ti kpusin te dy gjunjet.., it's no joke !

Tiranas

Primus registratum

Kam menduar dhe shpresuar, qe me shume vajza do te shkruajne per kete teme, nje pjese derrmuese e tyre nuk ka shkruajtur, ose ka mbajtur mendjen e saj. Pjesa me e madhe e vajzave ketu eshte besoj ne karriere. Nje mendim i tyre do te ishte i nevojshem per kete teme. Nejse, secili eshte i lire.
Mendoj qe kohet kane ndryshuar dhe qe te gjesh nje vajze te mire ne Shqiperi, po behet gjithmone e me e veshtire. Ju duket sikur kane arritur majen, qe kane nje pune te mire dhe po bejne karriere dhe kaq. Tere jeten do shkrihen per ate pune dhe nje dite do te zgjohen dhe do te thone te mpira, po familja, por do te jete teper vone. Djemte shqiptare po emigrojne cdo dite dhe besoj, qe ne Shqiperi kane mbetur me shume vajza dhe ato po fillojne cdo dite "te cmenden" nga pak. Thirrini mendjes vajza te mbara dhe nese jeni aq te zgjuara per te bere karriere, behuni po aq te zgjuara te na mbani ne, te mbani familjen. Dhe une e di, qe familja perbehet prej dy personash, pra bashkeshort dhe bashkshorte. Pra bashke, sic u shpreh dhe Amelie.

Timi

Valoris scriptorum

Tiranas nuk po kuptoj cfar don te thuash me ate vajza ne karriere? Kohet kane ndryshuar e do ndryshojne si gjithmon se do ishte kulmi po te ndodhte e kunderta. Femrat tani nuk konsiderohen me GJERA si dikur. Cdo femer ka dinjitetin e vet e keshtu duhet te jet. Ti kerkon nje skllave o nje bashkshorte? Ti thua ti thirrin mendjes vajzat por un te keshilloj therriti edhe ti se keshtu do te gjejne grua me shkes /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Tiranas

Primus registratum

Me vajza ne karriere nenkuptoj vajzat qe ndodhen ketu, qe mendoj nje pjese e mire e tyre eshte ne karriere dhe duke menduar qe nje mendim i tyre mbi kete teme do te ndriconte sadopak kete fenomen.
Per grua me shkese, mos e vrit mendjen, se me rrine ketu ku jam gati, i kam nja 15 vajza ne pune, ketu ku jam, njera me e mire se tjetra dhe ne karriere, por jane te huaja dhe duke menduar qe nje vajze shqiptare do te ishte me mire, por dhe tonat jane bere mendjemadhe dhe plus kesaj nuk dine cfare duan dhe cfare duan te bejne.

abs

nuk e di...

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Tiranas</div><div class="ubbcode-body">...dhe nese jeni aq te zgjuara per te bere karriere, behuni po aq te zgjuara te na mbani ne, te mbani familjen. </div></div>

se si me duket ky rresht sikur je tuj i thirr vetvehtes /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif

thojne, boten nuk mund ta ndryshojme dot por vec vehten. m'dukesh sikur je n'rrug t'drejt...weiter so!

Tiranas

Primus registratum

Abs, ich versuche mich zu verbessern. Es ist nicht leicht, aber es ist machtbar. Es gibt immer, was zu verbessern.
A eshte e mundur te di, se cfare kerkon vajza shqiptare ne karriere nga nje djale.

Isabelle

Valoris scriptorum

Abs, duhet prezantuar ky djali me Zogun : si thua /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ?

abs

nuk e di...

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif Issi mega ide /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/emot-doh.gif

hmmm ti je aktive ne karrier mi goc, s'na the hiq se si e do burrin /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

ps: Zogu adhuron femnat karrieriste mi, a thu jam e keq informume? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif

Isabelle

Valoris scriptorum

Jo Zogu adhuron idene beni si them une, mos beni si bej une :D.

Zogun une deri tani e kam degjaur te flase me admirim vetem mbi ate vajzen shkrimtare/fotografe qe jeton ne Paris (nuk me vjen emri i saj tani). Zogu, femrat ne karriere ka deshire ti shohe ne kornize mbi bufene e guzhines me gota dhe me TV ne mes si dollap :D.

Une jam shume dakort te domestikohem /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif nese Tironci na garanton ne pergjithesi qe burri qe do dale te vrase kafshen :D, dhe te na garantoje darken do te dije dhe te na zbavise pjesen tjeter te dites.

Kam pershtypjen qe ajo qe shume nuk kapin eshte sa me shume gruaja te gjindet e zene me pune, aq me pak do ti cimbise nervat burrit kur ky i fundit kthehet ne shpi ne darke... se fundja fundit do zihet lala m'pune :D. Me nji llaf nje sherr dhe nje angari me pak per burrin ne shpi... edhe tutti felici e contenti.

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

personazh

Valoris scriptorum

jo me jo! po me e myt ne kalamoj nuk bohet e? tashi me i gjet ne pun pale! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif