FREUD

ana karenina

Primus registratum
FREUD

Kam kohe qe pres qe dikush te hape nje teme mbi Freud'in dhe teorine e tij, por nuk po ndjehet njeri :shrug: Eshte teori origjinale dhe shume interesante, ka hedhur themelet e Psikologjise, bejme mire ti kushtojme nje teme nderi /pf/images/graemlins/smile.gif Vende vende kam lexuar referenca, perkthime, ose perkufizime te psikoanalizes, por keto jane shume pak. Eshte mire te shkruajme mbi cfare dime, qe keshtu te mund te diskutojme mbi pse eshte lene pas dore teoria frojdiane.

Kush ishte Freud'i? :rolleyes:

Rambla

Primus registratum
Re: FREUD

freud? ai qe tregoi qe nevrosi shkaktohet nga ndrydhja, shtypja e instikteve. qe ekziston coscienza por edhe subconsio , dhe qe njerzit kane mundesi ta kuptojne deri ne nje fare limiti kete te fundit dhe ta analizojne. ai qe analizoi lapsuset, qe interpretoi endrrat, dhe si keto mund te tregojne mendimet intime te njerzve.

kaq per sot, se eshte ora 1.14 e nates :sleep: , dhe nuk jam tamam ne forme per te shkruajtur me gjate mbi freud. vazhdoj ditet e vijueshme. :book:

p.s. nice teme /pf/images/graemlins/smile.gif

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga rambla:
[qb] p.s. me e rendesishmja: freud=babai i psikoanalizes. [/qb]
Apo Freud=babai i psikologjise? :rolleyes:

PS: A ka ndonje shkence qe ka nene dhe jo baba? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Guest

Fillimisht postuar nga Anna O.:
[qb] Kam kohe qe pres qe dikush te hape nje teme mbi Freud'in dhe teorine e tij, por nuk po ndjehet njeri :shrug: Eshte teori origjinale dhe shume interesante, ka hedhur themelet e Psikologjise, bejme mire ti kushtojme nje teme nderi /pf/images/graemlins/smile.gif Vende vende kam lexuar referenca, perkthime, ose perkufizime te psikoanalizes, por keto jane shume pak. Eshte mire te shkruajme mbi cfare dime, qe keshtu te mund te diskutojme mbi pse eshte lene pas dore teoria frojdiane.

Kush ishte Freud'i? :rolleyes: [/qb]
Zigmund Frojd eshte ai qe ka shpikur psikoanalizen , duke folur me dike per te zbuluar se cfare i ka ndodhur ne femijeri per te zbuluar shkaqet qe e krijojne personalitetin e tyre pasi ajo ka nje rendesi te madhe ne formimin e tyre me vone , jan gjera te vogla si psh te parit e nenes duke ber dashuri me te jatin qe i jep atij idene si te sillet ne te ardhmen jane ato pra qe zgjojne instiktet dhe shuem gjera qe si shpjegon dot mund ti zberthesh duke bere analiza te tilla teper te detajuara , esh pak e komplikuar per kete duhet te lezosh librat rreth tij ...

Rambla

Primus registratum

[qb]

PS: A ka ndonje shkence qe ka nene dhe jo baba? /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
anna mos me zhgenje tani /pf/images/graemlins/wink.gif

p.s. perderisa ishte mashkull ashtu thuhet

b.k.

Primus registratum

me duket interesante hapja e kesaj teme ndonese mendoj se eshte tmerresisht e gjere...

po filloj me nje nga pyetjet me te rendesishme qe po prekin edukimin e sotshme ne psikologji.

Programet e shkollave te psikologjise Britanike nuk permbajne asnje ore mesimi qe lidhet me punen e Freudid pasi konsiderohet jo shkencore.

Cfare mendimi keni mbi kete, ose me mire cfare argumetash do te sillnit per te futur Frojdin ne nje edukime 3-4 vjecar, ku tendenca eshte te diskutohet vetem ajo cka ka baze shkecore te konsoliduar?

njolle e zeze

Primus registratum

[qb]
PS: A ka ndonje shkence qe ka nene dhe jo baba? /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
kjo shpjegohet ngaqe per nje kohe te gjate , flas ketu e qindra vjet me pare, femrat nuk lejoheshin te jepnin kontributin e tyre ne shkence dhe si perfundim te gjith publikimet shkencore identifikoheshin vetem me mbiemrin e personit pasi ishte e qarte qe ishte mashkull. tani qe femrat kan te drejten akoma persekutohen nga kjo mbeturine pasi dhe tani meritat dhe botimet bazohen vetem ne mbiemer dhe ksht nuk mund te dallosh nese filani eshte f apo m se mbiemri nuk ben diferencim gjenie.
meqe jemi tek psikologjia , APA-American Psychological Association ka propozuar qe ne publikimet e ardhshme te jepet si emri dhe mbiemri dhe femrat te njihen per kontributin e tyre .

psh duke referuar Freudin me mbiemer rralle here nenkuptohet qe dhe e bija ka advancuar shume nga idete e te atit. kshq per sqarim fusni nje S.Freud per te bere ndryshimin nga A.Freud

ana karenina

Primus registratum

Programet e shkollave te psikologjise Britanike nuk permbajne asnje ore mesimi qe lidhet me punen e Freudid pasi konsiderohet jo shkencore.

:mad:

Po mire, keta britaniket nga i kane marre konceptet baze te Psikologjise nqs puna e Freud'it nuk qenka shkencore? Nga e kane mesuar rendesine e femijerise, ambientit (kryesisht familjar) dhe seksualitetit? Po personalitetin si e perkufizojne nqs nuk pranojne egon ose nen-ndergjegjen? Nga e kane mesuar keta 'shkencetaret e sotem' qe shqetesimet psikologjike nuk jane shqetesime nervore ose fiziologjike po 'psikologjike'? Dhe ke quajne shkence keta? Apo modelin A-B-C dhe token economy qe barazojne njeriun me majmunet e laboratorit? :mad:

b.k.

Primus registratum

hmmm

une gjithmon mbroj tezen e rendesise se freudit sigurisht. /pf/images/graemlins/laugh.gif

tani per ti shtuar me shume bisedes... /pf/images/graemlins/wink.gif

ku qendron evidenca ne teorine e Freudit mbi teorine e seksualitetit. Dmth ne cilat aspekte te psikologjise perdoret ajo teori ashtu sic eshte...

Per zhvillimin social ata kane Piagene, dhe ate e kane perfshire ne shkollat e psikologjise. (une skam kaluar ne ate sistem, dhe nuk kam shume fakte ke teroi perdorin, po jam 100%sigurt Freudin se prekin hic).

Diavolessa

Valoris scriptorum

[qb]

Me e kap nga nena /pf/images/graemlins/laugh.gif kemi:

Freud Ana (Vjene 1895- Londer 1982) Psikoanaliste britanike me origjine austriake. E bija e Freud Sigmund per te cilin flitet ne kete teme /pf/images/graemlins/wink.gif
Eshte marre me teper me piskoanalizen e femijerise. Ne Vjen ka punuar su mesuese se bashku me te jatin. Me pas ka emiguar ne Londer (1938).
Ka shkruar shume artikuj dhe libra. Ne 1945 ka hapur Revisten Psychoanalytic Study of the Child".

Mendimi i saj ishte qe kriteret e patollogjise mendore te nje te rrituri nuk mund te jene baze vlere per studimin e patollogjise femirore, e cila manifestohet mbi te gjitha ne nje arrest zhvillimi.

Freud Sigmund (Freiberg, Moravia, sot Prìbor Rrepublika Ceka 1856- Londer 1939) babai o themeluesi i piskoanalizes.

Shkrimi i pare i Freud i publikuat ne 1891 eshte dedikuar studimit te nje shqetesimi neurologjik, i sjellur nga nje vrarje ne koke e cila shkakton humbje memorje ku nuk arrihet as te mbahen mend emrat as te kujtosh gjerat me elementare.

pS: Shkruj neser me shume se u be vone !

Marimba

Primus registratum

Frojdi pati mendime teper revolucionare, dhe ne saje te tyre ndryshoi shume gjera ne pjesen perendimore te botes. Pritet qe keto ndryshime te vazhdohen ne te gjitha kulturat boterore.

Teoria e tij ishte fyerja e trete qe i behej egoizmit (me sakte narcissizmit) njerezor.

Fyerja e pare ishte nga Koperniku, qe qendra e sistemit tone nuk eshte Toka, por Dielli.

Fyerja e dyte u be nga Darvini, sipas te cilit kemi ardhur nga ameba dhe jo nga duart e zotit (jemi si kafshet e tjera dmth).

Fyerja e trete u be nga Frojdi. Ai tha se nuk kontrollojme gjithmone ndjenjat dhe veprimet tona nuk jane pasoje e arsyetimit logjik, por e nje force te brendshme te panjohur qe na komandon, MOSNDERGJEGJA (Unconscious). Nje mendim i tille atehere ishte i papranueshem, ne klimen filozofike te materializmit.

ketitopi

Primus registratum

me frojdin ka sh gjera interesante.ai pjesen me te madhe te gjerave e lidh me pandergjegjen.qe ne gjerat me thjeshta pra kur ne zgjedhim nje gje mes te tjerave,ai thote qe vepron pandergjegja.(deri diku jam dakort po jo gjithmone,per mendimin tim).

ka pas nje rast interesant ai me nje paciente.ajo kishte probleme psiqike te forta dhe frojdi kishte per qellim te shpjegonte shkaqet duke dashur te hynte gjithmone ne pandergjegje.qe sh e veshtire me kete grua qe nuk tregopnte pothuajse asgje dhe qe sh e kufizuar,po pas 6 muaj analize vuri re veprime interesante te tipit:kur ajo fliste dhe rrutullonte nje tufe flokesh me dore,ishte shenje qe ajo genjente dhe pastaj arriti tía nxirrte te verteten duke marre te kunderten e genjashtrave te saj.perfundimisht u zbulura qe gruaja kishte vrare dike dhe kishte pesuar traume.

ai mbron idene e "edipit" qe njeriu qe kur lind ka instikte sexuale qe duken qe ne lidhjen nene femije.faktin qe fmeija kerkon te pije qumesht nga sisa e se emes ai e merr si instikt sexual dhe jo biologjik(?! do rinovu i cik kjo ideja se s´ma mush sh mendjen).

ai edhe ne punet e perditshme ka vene re qe gjithcka nis nga pandergjegja.psh nje grua i ve sh rendesi berjes se nje keku se ne pandergjegje ky proces ehste per te LINDJA e dickaje te re,dicka qe e krijon ajo.per me sh nqs e blen te gatshem,esjte gjithashtu ndjesia e fajti qe "e arriti" ate qe pa mund fare.

kshu pra ca gjera per frojdin.

Guest

Megjithate ne kemi kontrol ne trurin tone ne nej fare menyre

loaded

Primus registratum

Freudi ishte nder promovuesit e kokaines si ilaç i permasave per pacientet.Na e kane treguar si kuriozitet ne leksion.Ne nje nder letrat qe ai i shkruante te dashures se tij,shfrynte epshin seksual duke thene qe kokaina ishte nje nga istrumentat me te mire per te kuruar mendjen.Natyrisht,letren e shkruante nen efektin e saj...

Une kam lexuar historine e psikoanalizes.Freudi,mjek i ri,ndiqte hap pas neper konferenca,studime dhe kongrese nje prof.doc te vjeter nga i cili thuhet te kete marre shume shtysa per gjetjet e tij te mepasme.Pas vdekjes se profesorit Freudi ju dedikua plotesisht analizes psiqike te njeriut dhe beri botimet e para,ne mos e ngaterroj,ne vitin 1906.

Boshti,ku mendoj,bazohet origjinaliteti frojdjan si filozof e psikolog (me shume se mjek)eshte ndarja e psikos se njeriut ne tre nen-njesi:Uni,ego-ja dhe Super-egoja.Nese do lexoni nje pasqyre te pergjithshme te arritjeve te tij ato perdoren thuajse gjithmone si referenca.

atman

Forumium maestatis

Triny, eshte nje pyetje e thjeshte, por qe kerkon nje pergjigje te nderlikuar e ndoshta shume te veshtire, per te vetmen arsye sepse kur flitet per Frojd, eshte shume veshtire te ndash me kufi ku fillon shkenca dhe ku sharlatanizmi.
Pra detyrimisht mund te rreshqasesh ne subjektivizem ne vleresim qe mund te jete nje mbi vleresim ose nje nenvleresim.
Rasti i Berta Pappenheim ka qene nje fallsifikim nga ana e Frojdit. Edhe vete Gustav Jung e ka quajtur te tille...nje mashtrim...
Ndersa Mikel Jakobsen e ka titulluar librin e tij: E PARA GENJESHTER E PSIKOANALIZES.
Une kam shprehur mendimin tim modest diku ketu ne AF kur kam shkruajtur ne nje rast per mitologjine dhe jam i bindur qe Frojd ka gabuar ne ate rast kur flet per kompleks te Edipit. Te pakten ne ate rast nuk vertetohet.
Pra, keto hije qe bien mbi punimet e Zigmund Frojd ka raste qe mbulojne gjithe punen e tij. Natyrisht varet edhe nga kendveshtrimi i çdonjerit. Ne kete rast kemi te bejme me nje figure shumepaleshe. Por veshtiresine me te madhe e paraqet fakti qe kemi te bejme me psiqiken, te cilen ende nuk dime nese ka kufij apo jo. Eshte diçka e cila jep vetem frut, por pa fara, e kjo e veshtireson te percaktosh pemen nga vjen ky frut e si vjen. Fenomenet qe ndodhin brenda psiqikes kane vetem manifestim.
Edhe pse dihet qe lindin brenda subkoshiences, fatkeqesisht eshte nje lume ku nuk arrime te notojme dot, ndjejme zhurmen qe shkakton rrembimi i tij, por ate nuk e shikojme dot. Dhe kjo ndodhi pikerisht ate çast kur njeriu kafshoi mollen e ndaluar.
Eshte nje e mire apo e keqe?
Lexova nje mendim qe i vesh Frojdit meriten e zbulimit te subkoshiences. Eshte e njohur nga filozofet qe ne lashtesi.

Rambla

Primus registratum

ajo qe ke lexuar ti atman me siper thote qe "ekziston subconscio, dhe qe njerzit kane mundesi edhe ta analizojne, te analizojne vetveten (kurse do shohim me vone qe Jung nuk e mbron kete teze), dmth vertet qe filozofet mund ta dinin (nuk ishte permendur termine "zbulim") per subcoscio por asnji perpara freud.it nuk e kishte marre aq shume ne konsideracion. besoj se tani u shpjegova me qarte /pf/images/graemlins/wink.gif

p.s. nuk e di nese ai rasti i berta.... ka qene mashtrim apo jo, por nuk duhet marre shume parasysh ajo qe thonte gustav jung duke qene qe me vone ai mbronte teza te kunderta nga ajo e freud.

p.ss. edhe une tek nje liber per freud, nga s. zweig (me duket) kam lexuar qe ai bente uso di sostanze stupefacienti, drogera dmth.

loaded

Primus registratum

Mendoj se merita e Freudit ishte arritja ne rezulatatet e subkoshiences,me studime te bazuara mbi fiziologjine e njeriut,ne ndryshim nga filozofet e lashte.

Vleresimet per definicionet qe ai kurorezoi duhen pare duke patur parasysh,se para te gjithave,Freudi ishte mjek.
Realiteti i sotem imponon besim vetem ne gjerat e prekshme.Kokaina(kete e kam me te frsket /pf/images/graemlins/laugh.gif ),te cilen ai e perdorte si ilaç per pacientet,me vone u mesua per efektet qe kish dhe u be substance e ndaluar.Ka shume te ngjare qe teorite filozofike te tij,te ishin vetem nje produkt inercie i vetekenaqesise qe Freudit i kishte indur ne subkoshiencen e tij qe e njihte aq mire... /pf/images/graemlins/laugh.gif