Fotografi spontane

zog

Primus registratum
Re: Fotografi spontane

gr05.jpg

nje foto qe e pelqej shume. nga E Konstantine.

DriniS

Ecejak

Hmm, ku e kam pare une kete gocen? Ah mos eshte ajo qe po mesonte para provimeve? /pf/images/graemlins/smile.gif looks so cute

Do me pelqente shume fotografia e fundit nese do ishte e fokusuar vetem tek stoli dhe personi i shtrire ne te, duke lene shume pak vend per ambjentin mbrapa, aq sa do mjaftonte per te dhene idene ku ndodhej.

P.S. Meqe me paten shkruar per te hyre ne faqen drini.net, nderkohe qe s'ka gje brenda, po e nis duke publikuar cdo dite nga nje fotografi qe mund te kem bere gjate dites. Sigurisht qe ne shume foto nuk e kam harxhuar kohen per te konfiguruar gjerat si Aperture, Shutter apo Exposure sepse gjerat qe ne nje moment do doja te fotografoja, nuk qendrojne as 5 sekonda aty ku ishin ne syrin tim.

TEA

Forumium maestatis

pa llafe...sepse i kan then te gjitha komplimentet . :thumbsup: :cool:

sweet eda

Primus registratum

per Ol'drin...faktikisht bostoni eshte shume i bukur se c'del ne fotografi..kshu qe po te vish ti ketu ndoshta dhe do i realizosh, bukurite e tij ne nje album fotografik..

p.s. no offences antari 160..good job, te fala beji Park St..dhe Newbury St

lissus

Primus registratum

megjithmend shume te bukura fotot e tua Drini,
Edhe une ka 2 dite qe kam bler nje Aparat digjital, 2mega pixels, 2,5 digital zom, dhe 16 mb , sic e shihni nuk eshte kushedi se cfare , kostoja 200 euro Fujifilm dhe arrij te bej dhe filmime qe zgjasin deri ne 2 min , ja 3 foto qe kam ber me te.

DSCF00082.jpg

DSCF00184.jpg
DSCF00072.jpg

enton

Primus registratum

Tu prishte aparati lol. Pse mer per te nxjere foto lart e poshte te paguajne ty ncncnc....

Nqs do kisha mundesi te plotesoja nje deshire do ish: ti sillja nje here gjith shqiptaret ne Amerike, qe t'ja dinin vlerat SHQIPERISE.

Kuqalashja

Primus registratum

Drino, vazhdo vazhdo te vesh fotot e Tua se me mua ke shume llogarira per te lare. Dhe s'ka pako hic!!!! Neither do you deserve a smiley face!

(lol)

Kuqalashja

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Melodi:Mbase ti je askush, por eshte dikush qe ty te do Erjona!
]
lol. 'mbase ti je askush'...that's the perfect way to make someone feel loved. They teach that in school in Korca? /pf/images/graemlins/smile.gif

TDSH

Primus registratum

Eshte e kote te vazhdoj me komentet e mija mbi forografite e tua Drini, pasi fjalet me te mira jane thene. Per mua fotografite me te bukura mbeten ato me femijet Shqipetare (vecanerisht ajo me ate djalin qe shet misra, ka nje lloj bukurije qe te vret e te shkakton dhimbje), duke mos nenvleresuar fotografite e tjera qe ngjajne aq profesionale sa mund te presesh ti shohesh ne faqen e ndonje kartoline.

Shume bukur!

DriniS

Ecejak

Fillimisht postuar nga Erulja':
[qb] Drino, vazhdo vazhdo te vesh fotot e Tua se me mua ke shume llogarira per te lare. Dhe s'ka pako hic!!!! Neither do you deserve a smiley face!

(lol) [/qb]
Uaa moj mami top albania /pf/images/graemlins/tongue.gif
mos me thuaj qe ne pako do futesh vete (lol)
Une e di qe kutine akoma s'e ke gjetur por qe e ke ose ne shtepi ose ne mendje ate qe do dergosh. Tani ose do me thuash cfare ka brenda, ose do bej komplot dhe une duke bere nje pako gati si shkembim pa te thene cfare ka brenda /pf/images/graemlins/smile.gif (well, you see you deserve a smile... as they say "a smile is often inspired by another smile" so next time you'll smile to me because of my smile here and there I got my smile from you, lol, cfare gjirokastriti /pf/images/graemlins/tongue.gif )

P.S. Do shoh cilat foto mungojne e ta thom un.

P.S.2 EDI-, ajo foto me djalin qe shiste misrat eshte e vetmja foto qe perpiqem te mos e shikoj as per nje moment te shkurter. Me ben depresiv. :mad: Me behet qejfi qe te kane pelqyer fotot.

Dua

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Misha Maisky:
O kalamoja, nuk dua ta dal cinik, por keto fotografi, artistike kane vetem emrin se jane me te vertete trash puro......me vjen keq..
Hey Misha, qe te mos dalesh tamam cinik, na thuaj si jane fotografite e verteta artsitike. Na trego arsyen pse keto foto nuk qenkan te tilla, te lutem.

Per mendimin tim foto jane te bukura, qartesia dhe kthjelltesia e bejne te veten, me pelqejne momentet e vecanta ne te cilat Drini eshte fokusuar, por edhe fotot kane ca rregulla te veta. Psh. hapesira qe Drini le ne shumicen e fotove, nuk eshte e nevojshme, mund te them qe eshte e tepert. Pastaj vijne ca rregulla tek planet qe Drini perdor. Hasa tek ca foto qe nuk mund te definoje qarte se cfare plani eshte, ameriken? detaj? apo groplan? Por, meqenese keto foto jane te rastit dhe behen shpejt sepse te iken momenti nuk ke shume kohe per rregulla, nejse.
Puna me driten mendoj qe eshte ne nivel.

Si perfundim foto ta kenaqin syrin. /pf/images/graemlins/smile.gif

...nga Dua

DriniS

Ecejak

Dua, eshte e vertete qe ne ca raste s'merret vesh, ndaj dhe e di qe duhet te kisha vene ndonje diciture per te shpjeguar cfare kam pare une aty. Shume nga fotografite jane te prera (cropped) per te hequr hapesirat e teperta dhe kam lene ato qe kam dashur vertet te tregoj. Mendoj se me mire pa diciture sepse nuk ben keq per shendetin qe njerezit ta shtrydhin pak me shume trurin /pf/images/graemlins/smile.gif

Fotot kane difekte, une per vete arrij ti shoh, nuk e di per te tjeret. Ama e shoh qe mesoj cdo here kur dal me aparatin ne dore.
Misha i ka gjykuar fotografite jo-artistike per shkak se asnje nga keto nuk ka kompozim brenda. Une nuk kam marre dike e i kam thene te beje keshtu apo te pozoje ashtu, ndaj fotot jane teresisht nga jeta reale qe per mua permban filozofine konkrete, dhe jo shprehi artificiale te bera apostafat per syrin e aparatit tend. Secili ka konceptin e vet per artin dhe them se e kuptoj konceptin qe ka Misha per te, bazuar ne fotot e huaja qe ka postuar ne nje teme ketu. Por une jam ne tjeter linje, koncept timin, ndaj te mos i vije cudi njeriu kur te them se pikturat e van ghogut nuk me duken aq me vlere /pf/images/graemlins/smile.gif

Nje fotografi mund te shkrepet pa dashje fluturimthi, dhe prape dikush te gjeje veten tek ajo pamje e shkrire ne imazh. Por kjo eshte teme tjeter qe s'besoj se do e diskutoj sot.

Blendi

Primus registratum

Edhe une e kam nje samsung 4.1 me 10X-A, 2X-D qe me ngjan se ka parametra te ngjashem me kete qe perdor Drini. Kam ca foto qe jane relativisht te arritura, por vuaj nga mungesa e kohes.

Per diskutimin. Ndoshta do ishte me interes nga ata qe jane me te arrire ne kete art te japin pak mesim. Ne menyre te thjeshte, duke spjeguar dicka mbi planet, perdorimin e aperture, ISO etj etj. mund ta bente drini po gjeti kohe. Duke perdorur nje fotografi te veten per ta kritikuar. Dhe pastaj nje tjeter ku keto hile te zanatit jane perdorur ne menyre te suksesssheme. Kritika e Mishes eshte teper relative, sepse thone se "Bukuria eshte ne syrin qe e sheh". Disa nga keto fotot e Drinit me kane terhequr me shume se fotografi konceptuale nga fotografe me fame. Pasi ne keto kam gjetur dicka qe ka lidhje me mua. Nuk mungon estetika, shprehja. Femijet i ke nxjerre bukur. Ajo kunadhja e vogel qe kishe nxjerre te shkallet duke pozuar me fustanin e kuq eshte tamam si ime moter kur ishte aq e vogel.
Me vone do te sjell ca te miat, "amerikone" /pf/images/graemlins/frown.gif . Drin, bohet gjo me e qit i here rrugen "M. Gjollesha" (kam shpin aty) midis 21 dhe ures lanes, ose rrugen Myslym Shyri se na ka marr malli qamet.

Blendi

Primus registratum

Drin flm. ka ndryshuar me shume nga c'ma pret mendja. Eshte shokuese!!!

tani, kjo ishte fotoja e dites tek drini.net
Nuk me duket montazh, megjithate, cilin efekt perdor per te sjelle kaq afer universitetitn. Me sa kuptoj duhet te jete shkrepur tek bulevardi "Zogu I", diku prane qendres. Atehere, si mund ta sjellesh aq prane Univ. kur dihet qe e ndan gjithe ajo rruge nga Skenderbeu?

bulevardi-shetitje.jpg

DriniS

Ecejak

21dhjetori.jpg

Ok, marrim kete fotografi qe e kam bere dje. Fotografite me te veshtira jane ato gjate nates. Kjo per faktin se ka shume pak drite ne natyre, dhe syrit te aparatit i duhet nje kohe me e gjate ekspozimi per te thithur drite te mjaftueshme qe ta beje fotografine te dukshme.

Syri i aparatit ka dy funksione kryesore. E para eshte shutter dhe e dyta aperture. E para ka te beje me kohen qe syri i aparatit qendron i hapur per te thithur driten qe regjistrohet ne film ose ne memorie. Kurse e dyta ka te beje me madhesine e syrit gjate kohes se shkrepjes. Sa me i madh diametri i syrit, aq me shume drite futet ne te. Ashtu sic ndodh dhe me beben e syrit te njeriut kur eshte erresire, bebja behet me e madhe ne menyre qe te thithe sa me shume drite (qe ne erresire mungon) per te pare se cfare e rrethon.

Shutter identifikohet me te qinta sekondash ose me sekonda kurse Aperture me "f" qe varion nga 2.0 deri ne 8.0

14a.jpg
15b.jpg

Vini re se numri f dhe diametri i syrit jane ne proporcion te zhdrejte. Pra per te bere dallimin, syri i pare eshte f/2.0 kurse i dyti f/8.0 dmth sa me i vogel numri f aq me i madh diametri i syrit.

Diametri i madh i syrit (pra f/2.0) e ben nje subjekt te shfaqet i shndrritshem duke i bere objektet qe duken ne distance te zbehta dhe te paqarta. E kunderta eshte me diametrin e vogel, thithet me pak drite, por cdo objekt duket qarte qofte ai afer apo larg.

Meposhte jane dy fotografi qe kam bere mbi tavoline, objekti i fotografimit eshte kabulli usb mbi portofol, dhe si mates sherben kutia e printerit ne distance.

msmft1.jpg

ky imazh ka specifikimet f/8.0 me 1sec shutter (pra diametri eshte i vogel ne maksimum, dhe foto paraqitet e erret pasi ka thithur pak drite)

msmft2.jpg

ky imazh ka specifikimet f3.2 me shutter 1/2.5
Po te vini re dallimin, figura e printerit ne karton tek ky imazh duket i paqarte ne krahasim me foton e pare. Zakonisht kjo teknike e aperture perdoret ne rastet kur fotografi fokuson nje objekt dhe kerkon qe te beje te qarte vetem ate qe ka fokusuar duke i bere te paqarta cdo gje qe eshte ne distance por qe ne kuadrat eshte brenda fushes se objektit.

Fotografia naten tek 21 dhjetori eshte bere me aperture f/8.0 dhe me nje ekspozim prej 8 sekondash, pra me eshte dashur ta mbeshtes aparatin mbi pasqyren e makines ne menyre qe te mos levizte, dhe ta mbaja te shkrepur per 8 sekonda. Duke perdorur f/8.0 kam dashur te bej te qarte jo thjesht dritat qe ishin afer, por edhe ato qe ndodheshin larg, duke krijuar keshtu tamam idene e perspektives dhe thellesise.