Re: fillozofet
Miredita filozofë,
O Gys, po i thoshe edhe ti do rubaira te lezetshme : "Une besoj se edhe kerkimi ne erresire ka vlere, sepse te pakten te stervit shikimin". Me fal se diçka se kuptova ; ç'a sheh n'terr ? Se kur e meson se terri asht mungese dritet dhe se format (per synin) dalin nga drita atehere si mundesh ti me e stervit shikimin ? Edhe i tjeter : "
Gys, s'po e baj me te keq por vetem po fillozofoj pak. S'du me te kritiku se vetem kto gjana gjeta pak si jashte filozofise. E Jack-ut deshta me i thane qe mos me i vu ne te njajtin kandar shkencen e filozofin se jane gjana te ndryshme. Kur thu qe ka gjana absolute ne fusha te percaktume pershtatja kete perfundim edhe filozofise. Po du me than qe mos e mat nji gja me mase te gabueme, pra mos e gjyko filozofine me ligje te shkences se del qe ne fillim e denume. Rroku po mujte ne fushe te sajen aty ku kjo asht absolute.
Me m'fal djema se s'kam kohe por ta po shkruj prap nji here tjeter
Miredita filozofë,
O Gys, po i thoshe edhe ti do rubaira te lezetshme : "Une besoj se edhe kerkimi ne erresire ka vlere, sepse te pakten te stervit shikimin". Me fal se diçka se kuptova ; ç'a sheh n'terr ? Se kur e meson se terri asht mungese dritet dhe se format (per synin) dalin nga drita atehere si mundesh ti me e stervit shikimin ? Edhe i tjeter : "
A asht hiç apo s'asht hiç. Se e the edhe vete se prej momentit qe thu hiçi s'asht bosh, dmth e percakton hiçin me mungesen e Qenies (exzistences) por perdor foljen me qene, pra existencen, prej ktij momentit ai asht "Hiç" the existon si i tille pra hiçi = asht.Mos kujto se hici eshte krejt bosh. Edhe hici ka shtrirjen e vete dhe aq me teper vleren e vet. Edhe hici eshte dicka, perderisa ekziston. Dhe nuk e di se sa mbetet hic, ne momentin kur ne e perceptojme ne ekzistence. (nejse kjo besoj vlen per nje teme tjeter)
A thu asht pune e filozofit kjo se ba me i hy ksaj pune s'e dallon shume prej diktatorit.Unë mendoj se duhet të zhvillohet më tepër një “epistemologji sociale”, ku të studiohet mirë ndikimi I shkencës në idetë e njrëzve në mënyrën se si ata sillen ndaj saj dhe si ndikohen prej saj në mënyrën e të menduarit dhe të jetuarit.
Gys, s'po e baj me te keq por vetem po fillozofoj pak. S'du me te kritiku se vetem kto gjana gjeta pak si jashte filozofise. E Jack-ut deshta me i thane qe mos me i vu ne te njajtin kandar shkencen e filozofin se jane gjana te ndryshme. Kur thu qe ka gjana absolute ne fusha te percaktume pershtatja kete perfundim edhe filozofise. Po du me than qe mos e mat nji gja me mase te gabueme, pra mos e gjyko filozofine me ligje te shkences se del qe ne fillim e denume. Rroku po mujte ne fushe te sajen aty ku kjo asht absolute.
Me m'fal djema se s'kam kohe por ta po shkruj prap nji here tjeter