Ajo rruge me kishte perpire te teren , as vete se ndjeja ckishte ndodhur ate dite. Dukej se pas nje lum te gjate endrrash dhe mendimesh te zhdukura ne cast , nje prej tyre kishte stakuar tek mua! Kisha ngecur ne nje bote , se di se ku , ne nje bote pa emer , ne nje bote pa melodi! Ecja e tmerruar , e frikesuar , nuk e dija ku isha...Renda me vrap dhe vrap derisa sa s'kisha fuqi dhe ndjeja kembet tek me dhimbnin , doja te ndalja por jo kisha frike kisha ngecur ne nje bote te frikshme me duhej te largohesha sa me pare. Por s'kisha fuqi , dhembja ishte bere njesh me mua. MOS- Psheretiva nen lote! C'eshte kjo bote kaq therese ku kam ngecur?Ku eshte melodia ime?Simfonia e kendshme e jetes , buzeqeshjet tingelluese! Mos! Dhe vazhdova ashtu e kerrysur , ashtu e gjunjezuar me floket e shpupurisura , dhe me lotet qe kishin vijezuar gjurmet e jetes se tyre mbi faqet e mia te mbuluara nga pluhuri i baltes... Dukej gjithcka e pakuptimte.
Teksa ecja ne ate rrugice buze saj me shfaqeshin perpara dyqane , librari bosh... Dukej si nje nga ato rrugicat qe pershkroja shume here ne mendje , ajo enderr gjithmone me merrte fshehurazi nje buzeqeshje dhe me pas me hidhte buze nje enderrimi tjeter akoma me te bukur , pooo perse nuk ndodh perseri e njejta gje?! Perse moj enderr mashtruese?
Ajo rrugice ishte ndryshe , e zbrazet , e pajete , e ftohte...e vdekur! Ajo ndjesi me kaploi dhe mua ne vend , lotet i mbaja. Ndihesha kaq e dobet...
Vazhdova te ec me shprese , te granjeja stacionin per ne boten tjeter. Befas ndalovarane nje librarie qe me beri pervete mendova , Ah tani do isha ngrohte duke lexuar nje liber te rradhes! Me mungonin , doja te hulumtoja neper rrjeshtat e tyre , por dukesha sikur isha shnderruar une ne pjese te nje libri plot fantazi. Syte me ndeshen tek xhamat kur pashe veten time perballe , si mos me keq!
E tmerrshme , e tmerrshme , e tmerrshme.
Qendrova pak sekonda ashtu , pastaj buzet moren formen e nje buzeqeshje , Popo buzeqesha ne ate kornize te pllakosur nga pluhuri dhe balta. Isha e gatshme te thoja fjale tallese kundrejt vetes time se sa poshte kishte rene , por filloj ngadale te me pelqente ajo pamje e shemtuar...por qe merrte nje forme tjeter , kur ne cast une buzeqeshja...
TREMBEM.
Degjoj hapa , degjoj zhurma...
Po keto cfare jane? O zot , cfare sfide e rradhes mund te jete kjo , pervecse nje sfide me njerez qe mund te jetonin ne ate bote ku kisha ngecur , ne ate bote qe s'do te doja ta perfytyroja , as mendimin me te larget ta dergoja ne ate destinacion te shpifur te pakuptimte...O ZOT! Ngela , ne ato caste mijera mendime mu versulen pa mbarim , po sikur te jete nje perballje perbindeshash? Sikur te me gelltisnin dhe une te pperfundoja ne stomakun e tyre , mes kalbesirave... Mjaft bertita nen heshtje , te bertisja me ze i druhesha cdo zhurme qe ndihej aty ne cast. O zot , o zot ne c'tmerr kam rene!
Befas , shikoj hapa njerezish , popo kjo bote e ngecur qenka gjalle. E GJALLE.
MOS , MOS , MOS. Sikur te mos ekzistonte kjo fjale , s'do ekzistonte as situata asgje...
Nuk ishte koha te mendoja , por te arratisesha sa me shpejt.
Pamja perreth ishte e frikshme , ata ishin njerez por vetem si njerez nuk ngjanin....
Ishin te kerrysur , trupa ne shpirtra te ngurta.
E tmerrshme!!
Renda pas tyre , duket se kaperceja cdo limit te formave te tyre trupore ata ishin te lehte , peshtilleshin , zhgerryheshin nen nje mantel perthithte drejt nje grope mjeruese , dhe vdisni duke leshuar nje ze , popo nje ze dritherues. O ZOT!
Ftohtesi , shpirtra te zhdukura...Ne pamjet e tyra shikoja tek rreshkiste pamja vajtuese , kerrysja varferuese , ndjej nje neveri per fundin e qenies njerezore!
Po , po nder lote , u zhyta ne ate mjerim , u zhyta thelle dhe ja ku jam
nuk ishte endrra ime , ishte realiteti im........
Shpertheva ne LOT.