cmendoni per bashkejetesen

Eriselda

Primus registratum
Re: cmendoni per bashkejetesen

Skerdi, pse me vrap? Mund te martohesh dhe avash avash.
Per paranteze: Tema eshte per bashkejetese te perjetshme, dhe jo provizore.

Cila eshte ajo gje qe te mban zgjidhur ne bashkejetese dhe te lidh ne martese? Detyrimi? Ne rastin tend detyrimi moral eshte me i lehte (per te gjithe meshkujt pergjithesisht), ndersa ai ligjor eshte i pakapercyeshem! Kush e tha? Sa per te qeshur me vjen.

Une mendoj se arsyeja qe i jep fund bashkejeteses, eshte e njejte me ate qe do t'i jepte marteses.
Une nuk i shoh njerezit si shalqinj qe i blen me prove.
Po edhe ne kete rast, eshte e njejta prove per ty llojet e njohjes.

eniad

Forumium maestatis

Paranteza jote bie poshte, pasi titulli i temes thote "C'mendoni per bashkejetesen"; te tjerat jane vec interpretime subjektive.
Me tej, nuk mund te flitet per gjera te perjetshme, se nuk jane ne natyren njerezore. Harrojme qe menyra e shprehjes i jep nje peshe te caktuar nje diskutimi ose edhe e ben te pavlere ate.

Ndryshimi mes bashkejeteses dhe marteses eshte psikologjik dhe ligjor. Ne aspektin psikologjik, edhe pse eshte nje hap i madh per t'u marre, serish, nuk te krijon ankthin e fjales "martese"; te jep idene se, nese nuk te pelqen dicka, mund t'i japesh fund me thjeshte. Nga ana ligjore nuk krijon detyrime per asnjeren prej paleve. Nga ana tjeter, martesa, "psikologjikisht" eshte me e veshtire per t'u pertypur si ide (vecanerisht nga meshkujt). Nga ana ligjore, po ashtu, eshte e nderlikuar per t'u ndare (nuk po hyj ne hollesi ketu).

Nuk do isha dakord as me shprehjen qe bashkejetesa eshte shpikur nga meshkujt. Po sikur une te hedh nje teze tjeter, qe kjo eshte nje zgjidhje e kerkuar edhe nga femrat, per te mos u ndjere si nje prone e percaktuar me nje cope letre? Gjerat jane te dyanshme, ne kete rast, te shumanshme.

Jam dakord edhe me idene e Skerdit me siper, qe bashkejetesa eshte nje kohe ku ti e njeh tjetrin/en dhe perkushtimin e tij/saj me shume sesa kur perjetohet nje dashuri "secili ne shtepine e vet".

Dolores

Primus registratum

jo dhe aq ndryshim psikologjik Satin..mendimi im ky..nqs ke marr parasysh te fusesh dike ne shtepi ...(mender dyert e banjos hapur edhe te gjitha qe vine pas saj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ) ...mendohet per dicka jetgjate si edhe martesa...shume shqiptare duke marr parasysh kushtet ekonomike te te rinjeve sot...preferojne te bashkejetojne edhe ti heqin vizen marteses qe ka shume shume harxhime...por perderisa jan bashke ato e quajne veten te lidhur perjet

SkErDi

Primus registratum

Eriselda, me vrap apo avash-avash.... ideja eshte njesoj: Martese. Ideja ime ishte qe njihesh me dike ... dhe here a vone martohesh patjeter. Jo! Kurre! Turp! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Bashkjetesa (kur te le mami dhe babi) eshte test sepse sic thote edhe Satin s'mund ta provosh se si jetohet me nje njeri kur njeri jeton ne Babru dhe tjetri ne Paris.
Pastaj nuk besoj se ajo firme e mban nje cift te lidhur. Nese behet fjale per nje nderprerje te nje lidhjeje ... nuk e ka askush problem te shkoje e te vere edhe nje firme tjeter diku ne nje letere me nje ngjyre tjeter /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Ate "bashkjetese e perjetshme" s'e kuptoj edhe aq mire ne fakt. Kjo eshte si te thuash : Pushkatim me vdekje. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif
Nese ti jeton ne nje shtepi me dike deri ne vdekje ... c'rendesi ka nese diku 3 stacione autobuzi larg, ne nje dollap metalik, nje zonje (qe ka me shume buzkuq e krem se sa para e inteligjence), mban nje regjister ku diku nga mesi eshte emri jot??

Eriselda

Primus registratum

Satin, paranteza ishte sa per te sqaruar se ciles lloj bashkejetese po i pergjigjesha ne postim. Autori e di se perse e ka fjalen. Edhe perpjekja jote per te dhene ndryshimet mes bashkejeteses dhe marteses eshte shume subjektive, nderkohe qe nuk je pergjigjur me argumente. Duket sikur ke hapur ndonje liber te Ylli Pangos tek faqja: Bashkejetesa si fenomen psiko-social.
Ti nuk na ke thene se cfare mednon ti per te. Ti. Popull.
Femer. Secili prej nesh ka shume vete te tjere brenda. Them se do ishte me interesant rrefimi/mendimi yt si satin, sesa fjali te gatshme dhe te pergjithshme.

eniad

Forumium maestatis

Mund te heqin dore nga ceremonia festive, por celebrimin ne bashki e bejne. Nuk e di nese automatikisht e quajne veten te lidhur perjete kur bashkejetojne. Megjithate, ketu bashkejetesa nuk ka te njejten natyre si jashte, s'e di sa qarte shprehem. Pra, i vetmi ndryshim eshte moskryerja e ceremonive festive per nje arsye apo per nje tjeter.

E drejte qe edhe ne bashkejetese do jesh me nje njeri qe vendos ta futesh ne jeten tende, por mendohet si me ndryshe sesa martesa, me i lehte per t'u shkeputur.

Eriselda

Primus registratum

Skerdi, te rakordojme pak termat? Cfare eshte bashkejetesa per ty? (dmth, si nis, kur fillon, dhe kur mbaron).
Per mua eshte nje mardhenie e ngjashme me martesen me afat te pakufizuar, por pa detyrime ligjore.
Sepse shkrimi eshte pak konfuz. Nese thua se nuk e ka problem njeri ate firme, pse nuk nxiton ta hedhesh? ose me sakte i bie qe te jesh dakort me mua.

SkErDi

Primus registratum

Eriselda, them se satin e tha mendimin e vet. E thashe edhe tek postimi im precedent.
Te pakten thuaj : mu duk mua apo ti satin ....the kete apo the ate?
O satin, na zer be pls qe ashtu mendon vertet /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Dhe ju lutem mos filloni me ceshtje personale. Hajde flasim per bashkjetesen, si e mendojme ate etj etj dhe mos diskutojme e gjykojme si e mendon tjetri.

eniad

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Eriselda</div><div class="ubbcode-body">Satin, paranteza ishte sa per te sqaruar se ciles lloj bashkejetese po i pergjigjesha ne postim. Autori e di se perse e ka fjalen. Edhe perpjekja jote per te dhene ndryshimet mes bashkejeteses dhe marteses eshte shume subjektive, nderkohe qe nuk je pergjigjur me argumente. Duket sikur ke hapur ndonje liber te Ylli Pangos tek faqja: Bashkejetesa si fenomen psiko-social.
Ti nuk na ke thene se cfare mednon ti per te. Ti. Popull.
Femer. Secili prej nesh ka shume vete te tjere brenda. Them se do ishte me interesant rrefimi/mendimi yt si satin, sesa fjali te gatshme dhe te pergjithshme. </div></div>

Eriselda, me duket se i njihke mire librat e Pangos, por, me beso, s'me ka rene rasti t'i lexoj asnje (s'jane fusha ime). Natyrisht qe shpjegimi im eshte subjektiv, duke qene se e jap une, jo te tjeret. Nese te miat te duken fraza te gatshme e te pergjithshme, ky eshte problemi yt, jo i imi.
Pra, ai mendimi im me siper ishte prej meje si popull, si femer(si e shoh une ndryshimin), apo ku e di une se cfare.

Dolores

Primus registratum

Nji shokut tim ju duk e lehte shkeputja vec kur u kthye nji dite ne shtepi edhe ish-bashkejetuesja ja kish marr edhe gjysmen e plackave te shtepise qe e kishin ndar vet me konsensus...po gabimi i tij qe qe nuk ndryshoi bravat /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

eniad

Forumium maestatis

Per cin t'zej be Skerd qe ashtu e mendoj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif .

Po s'mund te merremi me idete ne, do merremi me faktin se ku e si jane gjetur frazat, apo nese jane shume te medha per kapacitetin e atij qe i shkruan. Nejse, cdokush me mendimin e vet, s'pres te behemi nje mendje jo.

Eriselda

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: SkErDi</div><div class="ubbcode-body">
Te pakten thuaj : mu duk mua apo ti satin ....the kete apo the ate?</div></div>

Nuk para them llafe teper.

SkErDi

Primus registratum

Eridelda. Atehere ... edhe nje here:
Une them se bashkjetesa nuk duhet te mohohet keshtu. Insistoj te them se kur dikush bashkjeton une e pranoj sepse toleroj mendimin qe : ata te dy po provojne edhe pse nuk eshte se i thone njeri tjetrit: hajde ta provojme por thjesht : hajde jeto me mua. Pra them se kjo nuk eshte ndonje gje e keqe.
Ti thua qe nuk ka nevoje per bashkjetese? nese eshte keshtu une te them se leri ta provojne cfare eshte te jetosh me dike ... pastaj te vendosin. Ka edhe martesa pa bashkejetese. Divorci eshte njesoj ne te dyja rastet besoj. S'e ka njeri problem firmen e kisha ne sensin e divorcit. Kjo nuk dmth qe perdeirsa nuk eshte problem ...shko e vure.
Tani pls me thuaj mendimin tend ..dhe vazhdojme. Mos u merr me mua personalisht per ato qe shkruaj une. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Eriselda

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Satin_Yearn</div><div class="ubbcode-body">Per cin t'zej be Skerd qe ashtu e mendoj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif .

Po s'mund te merremi me idete ne, do merremi me faktin se ku e si jane gjetur frazat, apo nese jane shume te medha per kapacitetin e atij qe i shkruan. Nejse, cdokush me mendimin e vet, s'pres te behemi nje mendje jo.
</div></div>

Ti e paske fiksim te flasesh ne shumes. Tipar i theksuar modestie ky.

eniad

Forumium maestatis

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif Dolke me ngordhe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif . Cdo gje ka rreziqet e veta, ceshtje besimi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif .

Eriselda

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Dolores</div><div class="ubbcode-body">Nji shokut tim ju duk e lehte shkeputja vec kur u kthye nji dite ne shtepi edhe ish-bashkejetuesja ja kish marr edhe gjysmen e plackave te shtepise qe e kishin ndar vet me konsensus...po gabimi i tij qe qe nuk ndryshoi bravat /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif </div></div>

Dolores, me vjen keq per shokun tend, po mua me behet qejfi per ate femren.

SkErDi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Eriselda</div><div class="ubbcode-body">

Nuk para them llafe teper.
</div></div>

...e kam fjalen : besoj se nese ke nje mendim per nje person (aq me keq kur po pretendon te thuash se si e mendon dikush dicka) do ishte me bukur sikur njeriu ne pergjithesi ta niste keshtu :
Per mendimin tim s'e ke drejt !!!
sesa : e ke gabim !

Eriselda

Primus registratum

Epo qe te te jap te drejte plotesisht duhet qe edhe postimet e tua me keshilla per mua te nisnin: per mendimin tim ti eriselda....
Qe mos bejme lojra fjalesh:
Une kam frike se bashkejetesa con uje vetem tek burimi i meshkujve. Dmth, moralisht del e demtuar vetem femra. Nderkohe qe mashkullit nuk i hyn gjemb ne kembe. Gjithmone flasim per Shqiperine.

SkErDi

Primus registratum

Eriselda !
A ka mundesi te na thuash mendimin tend ????
njera flet ne shumes ...dhe tregon modesti...
per tjetrin te vjen keq ...
per ate tjetren qe mori tere ato gjera te vjen mire ...
edhe qe je materialiste .. e morem vesh
po per ate te shkreten bashkejetese a do na thuash ndonje gje apo te iki tek tema : Pse njeriu nuk paraqitet sic eshte?

SkErDi

Primus registratum

Ashtuuuuu , me ne fund.

Pse meshkujt fitojne? cfare humbet femra?
Them se eshte shuar kjo ide ne Shqiperi. eshte e verete qe ka qene dikur keshtu ... por tani sikur nuk eshte me ... apo e kam gabim ??? (cfare modestieeeee:) )