e po kur jeton mes dynjase duhet cfare te besh :shrug:Sa moderna na jan ba dynjaja...
Po eshte normale te kesh frike ... ka shume detyrime+komplikime e gjera te tjera si keto... per te mos llogaritur detyrimet+komplikimet nqs do divorcohesh pas ca kohesh.Fillimisht postuar nga xhoni:
[qb] Ne shumicen e rasteve bashkejetojne(per scelta) ata qe kane frike nga martesa.... [/qb]
ne fakt... une do isha e mendimit qe martesa te behej pas te pakten 20 vjetesh.... seriozisht..Fillimisht postuar nga xhoni:
[qb] Skin...mbase jemi keqkuptuar.Eshte normale qe duhet te bashkejetosh ne fillim(1 vit apo 2 ose 3)dhe pastaj te martohesh ketu e kisha fjalen....Thjesht nuk me duket e arsyeshme bashkjetesa e gjithmonshme....Ne qofte se pas nje periudhe kohe mendon se njeriu qe ke prane eshte i denje per te kaluar jeten,atehere eshte e kote te bashkejetosh.Ky eshte thjesht mendimi im. [/qb]
[/qb]Fillimisht postuar nga skin:ne fakt... une do isha e mendimit qe martesa te behej pas te pakten 20 vjetesh.... seriozisht..
si celebrim i atyre viteve qe do kalonim bashke. Per mua ajo do ishte dashuria e vertete.. te kaloje 20 vjet me nje person pa qene i detyruar nga shkresat e firmat..... mgjthse pervec meje.. veshtire se do gjeja dike tjeter te gatshem per kete /pf/images/graemlins/wink.gif
[qb]
ZOG... se pari: bashkejetesa ndermjet popujve nuk eshte aspak njelloj me bashkejetesen ndermjet nje mashkulli dhe nje femre.Fillimisht postuar nga zog:
[qb] ...bashkejetesa eshte nje menyre "lidhje" bashkekohore, pra dy vete qendrojne nen nje çati pa qene nevoja te lidhen ne relacion me intim. ne bashkejetese nuk dashurojme, INTERESI mbetet force e vetme qe e lidh çiftin.
bashkejetesa çuditerisht duke mos pasur dashuri, eshte lidhje besnike, me besnike se martesa. ajo prishet vetvetiu ne menyre paqesore, pra pa lufte e urrejtje te mepastajme si martesa.
pra perfundimisht bashkejetesa NUK ESHTE LIDHJE, por gjasme e tille. shqiptaret nga vete natyra e tyre e zjarrte e kane bashkejetesen te pamundur, ndryshe do te kishim kohe qe do ta kishim apliku.
bashkejetesa eshte dhe fenomen shoqeror, ajo shfaqet tek jeta e popujve, psh kosovaret nuk arrijne te bashkejetojne dot me serbet. .. [/qb]
po mundohesh te mbrosh me mish e me dhembe ,ate qe ka mese shekuj qe ka dekompozuar e shfaqet cale cale,eshte 1 fenomen i nevojshem po qe nuk i pershtatet kushteve te sotme te jeteses dhe eshte transformuar,duke mos te te njohur nuk mund te them se nisesh nga eksperienca personale,nqs e bene ne qafe pac veten.Mgjth mendimi im personal eshte se te le pershtypjen se ti jeton diku para ca shekujve ku njerezve as qe nuk i lejoheshin divorcet dhe forma te tjera antimartesore,a nuk jane keto shenja se dicka te familja nuk shkon.Ndoshta e duhur do te ishte pyetja ke vlereson me shume ti, shoqeri , familje apo individin,,,po pak rendesi ka per muaFillimisht postuar nga Darien:
[qb]jo, nuk ka dhënë, dhe nuk mund të japë [/qb]Fillimisht postuar nga perdita durango:
... a nuk ka dhene prova te mjaftueshme e ashtuquajtura shoqeri se martesa eshte nje "institucion" i ngurte, se familja (me 1 ose me shume persona) eshte vetem 1 dobesi e karakterit te njeriut frikacak nga vetmia
haha e forte kjo; e doja dhe me donte e u ndame.Fillimisht postuar nga die-teufelin:
[qb] Me ate qe bashkjetova, e doja, me donte e pame qe nuk mund te jetonim me bashke u ndame dhe cdonjeri shkoi ne punen e vet.[/qb]
---------------------Fillimisht postuar nga zog:
...njerezit qe i duam me te vertet, mbetemi rob te tyre, i duam per jet, vetem rrethana tragjike mund te na ndajne, e jeta per ne s'eshte me njesoj,...
E ka shtjellu perfekt kete.Fillimisht postuar nga zog:
me duket se JU ESHT DUK sikur duheshit.
njerezit qe i duam me te vertet, mbetemi rob te tyre, i duam per jet, vetem rrethana tragjike mund te na ndajne, e jeta per ne s'eshte me njesoj, nuk ka sesi.
ndersa kur NA DUKET SIKUR duam, por ne fakt nuk jemi ne gjendje te sakrifikojme per dashurine asgje, ateher bashkejetesa eshte me e thjesht, ti e shpjegove drejt.
per djemt e vajzat e sotme me karaktere te lehta e spontane dhe ku karriera personale eshte me e rendesishme se çdo gje tjeter, bashkejetesa eshte ZGJIDHJE. thjesht ngaqe nuk komplikon ndarjen.
ket desha me thone atje lart. [/QB]
Më vjen keq që gjithë mendimet e tua përqendrohen tek martesa e detyruar nga "shoqëria".Fillimisht postuar nga perdita durango:
... se familja eshte vetem 1 dobesi e karakterit te njeriut frikacak nga vetmia ...
... Mgjth mendimi im personal eshte se te le pershtypjen se ti jeton diku para ca shekujve ku njerezve as qe nuk i lejoheshin divorcet dhe forma te tjera antimartesore,a nuk jane keto shenja se dicka te familja nuk shkon. Ndoshta e duhur do te ishte pyetja ke vlereson me shume ti, shoqeri , familje apo individin,,,po pak rendesi ka per mua
...
Shpresoj qe maxhoriteti mos te martohet nga frika se kujt i ngel kopili ne dere!!!Se sidoqe te jete o njonit o tjetrit,
samanta,Fillimisht postuar nga samanta:
Pjesa me madhe e keqkuptojne bashkejetesen. A mund te me pergjigjet ndonjeri ku qendron vlera e nje martese qe behet pas 5 muajsh fejese? Dhe kjo me sa kam marre vesh behet shpesh atje(i referohem kryesisht emigrantave)![]()