Arti abstrakt!

pippo

Primus registratum
Re: Arti abstrakt!

Fillimisht postuar nga 'Neo':

Arti abstrakt lindi ne pergjithesi kur doli ne skeni aparati fotografik. Tashme kur kemi nje makine e cila kap castin dhe e burgos ne celuloid nuk eshte me dhe aq e nevojshme qe te behen piktura me dore, qe paraqesin realitetin. POR sidoqofte nuk ekziton asnje lloj makine, e cila mund te beje dicka te ngjashme me Monalisen e Da Vincit, apo shume e shume vepra te tjera arti te periudhave te mevonshme, apo dhe me te hershme.
Sakt po harrove arsyen kryesore, abstraktizmi lindi sepse artistet filluan te mohojne natyren, perpara natyra shifej si shprehja me mahnitese per çdo lloj arti dhe thjesht kopjoheshe me vone u kuptua qe ishte diçka qe i perkiste te kaluares dhe artistet frymesoheshin e frymesohen ne menyra te tjera

Archi

Forumium praecox

Ne Art abstrakt permblidhen veprat e artit, te cilat nuk ndjekin ndonje qellim mimetik, por ne vend te saj krijojne nje gjuhe pamjesh, e cila strukturen e vepres se artit e nxjerr ne pah si nje realitet solitar.
Ne termin "art abstrakt" permblidhen disa rryma te ndryshme avantgardiste te shekullit te 20. si p.sh:
1. Kubizmi me perfaqesues kryesore Georges Braque, Pablo Picasso dhe Paul Klee
2. Suprematizmi, themeluesi i te ciles ishte Kasimir Malewitsch
3. De Stijl me perfaqesues kryesore Piet Mondrian dhe Theo van Doesburg
4. Dada me Marcel Duchamp
5. Surrealizmi me perfaqesuesit e saj kryesore Giorgio De Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró, Max Ernst etj.
6. Ekspresionizmi abstrakt me Jackson Pollock dhe Willem de Kooning

Ashtu sic e shkruante edhe Neo, nje rol te rendesishem ne zhvillimin e artit abstrakt ka luajtur fotografia.
Pergatitesit e terrenit per artin abstrakt ishin Wassily Kandinsky dhe Kasimir Malewitsch.
Edhe dicka tjeter; termi "abstrakt" lidhet me vepra arti, te cilat paraqesin natyren, por qe kete natyreparaqitjeje e cperfytyrojne me ane te gjeometrizimit, reduksionit dhe te tilla te ngjashme.
Persa i perket Gaudí, doja te thoja qe eshte budallallek ta renditesh ate mes artisteve abstrakte pasi veprat e tij nuk i perkasin artit abstrakt, por ai ndjek nje arkitekture organike.
Ne arkitekture, nje shembull i mire i artit abstrakt eshte arkitekti austriak Fridensreich Hundertwasser

Rambla

Primus registratum

lexo me mire archi, asnji nuk e kishte renditur gaudì tek abstraktizmi /pf/images/graemlins/wink.gif

ndoshta duke folur per gaudì kemi dal pak jashte teme por ne asnje menyre nuk kemi shkruajtur qe gaudì hyn tek abstraktizmi!

po ju citoj nje shprehje te kassimir edschmidt, nje piktor tek grupi "die brucke" (piktor qe i perkisnin ekspresionizmit, por une mendoj qe ekspresionizmi dhe abstraktizmi jane shume te ngjashme, dhe ne fakt te dyja rrymat i kolokojme tek nje periudh, dhe me vone ekspresionizmi approda in astrattismo, siç kishte fol parafolsi, dmth per espresionismo astratto): "die welt ist da. es wahre sinnloss, sie zu wiederholen. Aufgabe der Kunnst ist sie neue zu schaffen..." (bota eshte ketu. do ishte e kote ta riperserisje. detyra e artit eshte ta krijoj te re..". si thu neo, mire e perktheva :rolleyes: ?

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga rambla:
[qb](bota eshte ketu. do ishte e kote ta riperserisje. detyra e artit eshte ta krijoj te re..". [/qb]
per nje moment le ta zeme qe kjo eshte e vertete, dhe ne duhet te veprojme keshtu. kalojne disa mijera vjet, dhe arti behet i gjithi Abstrakt, totalisht, tabllo si keto lart, pa kuptim dhe shpjegim. me ne fund DIKUSH si koti fare, mendon, ore shoke po natyra bre po me duket me e bukur se keto paçavuret tona, ore DUHET KOPJUAR NATYRA more te uruar, biles ky duhet te jete qellimi kryesor i artit, si thoni a mund t'ja kaloje biri (njeriu) babes (zotit) ne art. dmth te beje me mire se natyra.

a s'te duket Rambla se mbas mijera vjetesh (zupozojme) ne arrijme ne te njejten pike referencimi (por nga krahu kundert) te asaj shprehjes tende te zgjedhur. pra e kote riperteritja e gjerave abstrakte (tashme) duhet pare bota me sy te ri, ate natyral te saj. e fillojme vite fait e bejme natyra te qeta, peizazhe, portrete, etj, etj. e pastaj vjen koha perseri per ndryshim, e perseri edhe nje here tjeter, e keshtu me rradhe pafundesisht. a thua e gjejme te verteten ne ket mes.

si rrjedhim ajo shprehja eshte KOTI fare, prandaj ate piktorin (piktor eshte?) qe e ka thene se njeh njeri.

pikaso duke analizuar artin abstrakt pat thene: ushtarit kur i mungon heshta s'eshte me ushtar. a ke vene re se pktura abstrakte ka nevoje per TITULL, diçiture, ndryshe ajo se kryn efektin, nuk ta abstragon trunin hiç, e nga kjo nuk te pelqen hiç.

po tjeter, a ke vene re se arti abstrakt nuk e zhduku dot Ticianin, Rafaelin, Gioton, Da Vinçin, mikelanxhelon, Velaskes, Goja, Rembrant. bile jo ta zhdukte por as t'ja kaloje s'mundi.

une mendoj se detyra e artit (abstrakti gjithashtu) eshte e thjeshte: TE BEJE BUKUR. dhe vetem kaq.

Rambla

Primus registratum

arti dhe letersia ashtu kane qene perhere, njehere nje rryme, njehere nje tjeter. njeriu merzitet , ndryshon (vlerat, mendimet-> edhe pse jo ne menyre totale... per ca u donte, po ç'ti besh!), ja p.sh. ne fund te '700 kishe illuminizmin, kurse ne fillimet , mesin e '800 doli romanticizmi, pastaj perseri natyralizmi, positivizmi e gjithashtu me vone, dekadentizmi, abstraktizmi e te gjithe izmat e '900 (por po ta kapesh thelle thelle jane po te njejtat rryma qe alternohen).

une citova ate shprehjen e atij piktori, per te treguar ty dhe te tjerve ketu qe interesohen per artin, dhe per kete veçanerisht, çfare kuptonin abstraktistet e vertete (jo keto te fundit, qe une sinqerisht si konsideroj shume), ato te paret qe krijuan kete rryme, me termin abstrakt, çfare perfaqesonte per to abstraktizmi . tani ai ishte piktori, kurse ti je thjesht ai qe sheh pikturen /pf/images/graemlins/wink.gif (edhe une gjithashtu).

abs

nuk e di...

...,nuk e marr vesht pse u dashka te krijohet nje rryme arti qe te zhduki nje tjeter, me vertete se marr vesht...ose te mendosh qe patjeter t ja kaloj asaj tjetres e tjere e tjere...

"Ka vend per te gjithe(a)"... mor jaaaayuuu...

-----------------------
dekooning.jpg

Rambla

Primus registratum

eshte nje periudh kur coesistono abstract, por zgjat pak, e para eshte ne crisi kurse tjetra appena fiorisce, pastaj e para iken fare dhe ja len vendin tjetres. :shrug: nuk eshte qe zhduket abstract, thjesht siç kisha thene une ndryshojne gjerat, ka shume faktor qe ndikojne, social, ekonomik, kulturor etj. ne nje periudh mbizoteron nje determinata rryme, ne nje tjeter periudh kemi lulezimin e nje rryme tjeter /pf/images/graemlins/smile.gif , kjo eshte!!

pastaj eshte dhe ajo qe tha zog, operat e gjenive vlejne perhere, ne çdo kohe, si p.sh. da vinci, michelangelo, ose ne letersi dostoevski, balzak etj etj sa shume jane, dmth ka kryevepra qe nuk kane kohe!!!

abs

nuk e di...

...,rambla,e di ti se dhe balzaku me pelqen mua, dy te perbashketa :wink: si dhe muzika klasike :wub:

/pf/images/graemlins/smile.gif
:angel:

---------------------------

chamberj.jpg

zog

Primus registratum

ndersa mua me pelqen ÇDO GJE E BUKUR, pra e zgjedhur me kujdes. sepse nuk mund te jete çdo gje e bukur, per rrjedhoje nuk mund te ket vend per te gjith. njeriu eshte seleksionus nga e keqja, s'mund te jete ndryshe, s'ka memorje te memorizoje gjithçka. nevoja pra e shtyn te seleksionoje te perzgjedhe me kujdes e imtesi. po ta pysesh Abstraktin a ka vend ne barkun tend per domate te kalbme, qyqja thote ajo pse me ça jam jam une çistern salce mor kopuk! vetem ne Art ajo eshte tolerante dhe e hapur ndaj çdo shije, pra pranon gjithçka. une them nga pazotesia te zgjedhe, nga pazotesia te pelqeje diçka ME THELB. asaj i mungon instruksioni i mbare :eek:

Kordelja

Valoris scriptorum

O zogth, thuhet perzgjedhes jo seleksionues /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mos na habis /pf/images/graemlins/laugh.gif edhe leje absin se t'i dhashe puplat ne dore /pf/images/graemlins/laugh.gif

abs

nuk e di...

o kopuk, shqip flasim e vesht nuk merrna :eek:
ta shohish ne kendveshtrimin tend Seleksionues eshte ashtu sic thu ti, ndersa ne kendveshtrimin tim, them se s mund te japish nje mendim pa e vezhgu me vemendje nje pikture.
ne kte rast nje piktura abstracte.
ne veshtrim te pare duket (sic thote nje pjese e mire e shikuesve/lezuesve si zhgarravine), po ti hedhin dhe nje sy me tej,shohin me shume se nje ide, e kam provu ne jeten reale, me njerez qe kishin po kto mendime si disa ktu.
keshtuqe qellimi im nuk eshte te vecoj artin Abstract por kush deshiron te flasi mbi te, te flasi te pakten mbi nje opinion personal, pasi te kete nxjerr nje konkluzion te vetin...

psh: te pershnes me ate pikturen e fundit qe kam vendos me lart... /pf/images/graemlins/laugh.gif

rambla :wave:

PS: Korde ky ka hall me m ngacmu trunin krijus e di un :devil:

-----------------------

abs

nuk e di...

nuk mund te kete vend per te gjithe...

ah mor zog zevzek /pf/images/graemlins/laugh.gif
...,e kisha fjalen: ka vend per te gjith(a) shijet e artit dhe...ti (ne) pastaj kemi mundesi perzgjedhje /pf/images/graemlins/wink.gif
nuk jam dakort me mendimin e zevendesimit...pra ky llo arti hedh poshte nje tjeter, mbijeton ajo qe fiton...etj. ky lloj i te menduarit s me pelqen ne bazen e tij...keshtuqe e perseris shprehjen " ka vend per te gjith(a)...
dakort zog?

:devil:

-----------------------

sehnsucht.jpg

Sieh die süße Weide wehen,
rauh ist die Vorfrühlingsluft,
ich will helle Tage sehen,
atmen blauen Veilchenduft.

Ach, wie eng ists mir ums Herze,
muss hinaus in die Natur,
schade, wir sind erst im Märze,
und da regnets immer nur.

skin

Primus registratum

Per mua, arti ka qene gjithnje pasqyrim i kohes ne te cilen eshte krijuar. Arti qe i perket romanticizmit, impresionizmit... etj ka patur gjithnje lidhje me ate se cbehej rreth e rrotull ne jeten politike, ekonomike, sociale, etj.

E njejta gje vazhdon te ndodhe edhe sot me ate qe quhet art abstrakt. Une nuk e konsideroj kete lloj arti si mungese krijimtarie. Te krijosh do te thote te prodhosh dicka te re qe nuk ka ekzistuar me pare. Dhe kjo aktualisht po ndodh, me pikturen abstrakte, muziken kontemporante... etj..

per me teper, perderisa arti abstrakt perfshihet ne leksione, shpjegohet, kritikohet, studiohet, do te thote qe mund te quhet me plot goje ART.

Nese na pelqen apo jo ky lloj arti kjo eshte ceshtje preference individuale qe per mendimin tim nuk ja vlen shume te diskutohet.

pippo

Primus registratum

kjo eshte nje morfeme e vizatuar nga une, me rastin e nje kursi ne lidhje mbi qytetin

xhexhi.jpg

pippo

Primus registratum

Autumn Rhythm (Number 30), 1950

Jackson Pollock (American, 1912–1956)

ma57.92.L.jpg

abs

nuk e di...

Gezuar...

6_580.jpg

------------------------

Shqisat e mija, `pikturojne` ndijimet dhe objektet ne trurin tim …nese un do kisha mundesi ato ti ripikturoja ashtu sic une ato i shoh… ato do ishin per ju piktura abstracte…dhe interpretimi i fjales vizatohet nga shqisat tona shpesh here abstract...abs...

moonlight

Primus registratum

Fillimisht postuar nga abstract:
[qb]
shif niher se mos po t thote gja kjo? :idea:

10098722.jpg

[/qb]
Ketu lart jam una, nuk ka diskutim (me ka kapur pa mendje). /pf/images/graemlins/smile.gif

Personalisht arti abstrakt ne pergjithesi me terheq se tepermi. E vleresoj gjithnje realizmin pasi te tregon ashiqari talentin e piktorit. Une pershembull nuk mund ta dublikoj dot ate qe shoh jashte me lehtesi (per nga mangesia ime e talentit).
Nga ana tjeter, duke qene adhuruese e se bukures e jo krijuese e saj, zgjedh cka me ben per vete duke marre parasysh: 1. te me pelqeje per nje kohe relativisht te gjate 2. te me ngacmoje nga brenda e ngacmimi te mos jete kurre i njejte . Kjo lloj zgjedhjeje i pershtatet natyres time ( jam e pavendosur dhe pas cdo vendimi behem si haxhi pishmani ). Keshtuqe ne nje fare menyre, arti abstrakt me permbush! /pf/images/graemlins/smile.gif

abs

nuk e di...

Ketu lart jam una, nuk ka diskutim (me ka kapur pa mendje).

kjart...!, se hana ne gjuhen tone nene, eshte femer,...per fat te mire.
ktu tregon kjarte se misterioziteti i `erresires`ndircohet nga kjo gjini :devil:

te pershendes me kte:

aherne-sean-beside-the-seaside-ii-2504600.jpg

ktu ku jetoj une, per fat timin, po thuajse ne cdo vend gjen piktura abstracte...

aberg-lasse-another-false-miro-2630580.jpg

ackermann-max-entschwebende-klaenge-3500327.jpg

aitchison-still-life-detail-2805390.jpg

allofs-theo-l-eau-de-vie-7900037.jpg

akerman-r-chiaroscuro-2502000.jpg

------------------------

nese vezhgon nje pikture te tille, dhe i thu vehtes:
mesaduket?
ndoshta?
mendoj?
mos do te thote?...
nga kerkimi do gjesh...!
...,gjithcka eshte ne ndryshim...shif trupin tend qe kur ishe beb dhe...