Re: Arti abstrakt!
Aman ca i bete temes. Une e hapa per te qene nje teme qe do trajtonte ne sy kritik kete tip arti dhe jo ta mbushnit ju me piktura shgarravina. :smash:
Ok, une e pranoj se ky eshte dhe duhet te jete nje pjese e artit; e menyres se te shprehurit, por jo kurresesi te jete arti mbizoterues. Pse eshte bere mbizoterues? Per faktin e thjeshte se eshte shume me e lehte, qe cdo kush, i cili ka pak ose aspak talent te hedhe disa boje ne nje siperfaqe e pastaj t'i thoje botes se cfare kupton me te; se ai eshte shprehur tashme; se ai/ajo ka bere "artin" e tij/saj.
Arti abstrakt lindi ne pergjithesi kur doli ne skeni aparati fotografik. Tashme kur kemi nje makine e cila kap castin dhe e burgos ne celuloid nuk eshte me dhe aq e nevojshme qe te behen piktura me dore, qe paraqesin realitetin. POR sidoqofte nuk ekziton asnje lloj makine, e cila mund te beje dicka te ngjashme me Monalisen e Da Vincit, apo shume e shume vepra te tjera arti te periudhave te mevonshme, apo dhe me te hershme.
Arsyeja e dyte eshte se ky lloj arti shprehet jo vetem ne pikture, por gati ne cdo fushe te artit; ne skulpture, kinema, teater etj. I keni parasysh vete ju disa shfaqje teatrale gjasme abstrakte e ku e di une ca emrash te tjere qe i vene, te cilat jane skandal. PO ashtu dhe filma. Ka disa prodhime te tilla shqiptare; qe per mua jane budallik total. Shprehje e mosaftesise te kineasteve shqiptare per te bere dicka te vertete, qe mund te quhet art.
Arsyeja tjeter pse mua nuk me pelqen dhe aq ky lloj arti, eshte fakti se ky eshte shume kufizues. Kete e kuptojne (ose bejne sikur e kuptojne) dhe mbi te gjitha e vlersojne vetem nje grup i vogel njerezish- dhe 95 % e qenieve njerezore (me siguri jane tek 99 %-shi po une po leshoj pak) nuk e shohin per asgje tjeter, vecse si shgarravine, apo si krijime pa pike kuptimi. Ku ka shkuar kultura per te gjithe?! Eshte bere shgarravine do te thoja une.