Arsyeja - Zeri i Besimit apo Varri i Besimit

gurax

Pan ignoramus
Re: Arsyeja - Zeri i Besimit apo Varri i Besimit

Rastesisht gjeta kete material i cili vlen te vihet ne keto tema per nje tentative vlerash edukative.
Artikulli eshte lidhur me: "Argumenta te cilet ne mendojme qe NUK duhen perdorur nga Kreacionistet" ne nje faqe totalisht fetare dhe flet pikerisht per ato pretendime qe sillen nga militantet fetare si argumenta ne diskutime.
Duhet te mos harroni qe Kreacionizmi eshte zyrtarisht nje ide e deshtuar dhe ne artikull gjen prape absurditete pafund pavaresisht atyre qe perjashtohen (Planeti Toke eshte vetem 6000 vjet i vjeter, etj.) Nderkohe qe argumentat e kesaj rryme mendimi perdoren deri ne abuzim ("Of Panda and People" mire qe s'ngrihet ne piedestal) nga miltantet fetare te te gjitha ngjyrave, perfshi ketu dhe militantet e forumit tone. Ah kjo filozofia!

Shpresoj te mesojne dicka, sikur edhe qe te mos thone me gjera qesharake sepse ne menyre indirekte dhe fatkeqsisht pa pelqimin e tyre, jane nje hap me afer pranimit te te vertetes per ate qe eshte dhe jo per ate qe i pelqen secilit. /pf/images/graemlins/booki.gif

Gysi

Primus registratum

Nuk e lexova shkrimin qe ti solle guri per faktin e thjeshte se nuk kuptoj mire anglisht. Nqs ke durimin te na e shpjegosh ne vija te pergjithshme mund ta vazhdonim debatin.
Persa i perket moshes se tokes, ne rradhe te pare duhet te dish se teoria 6 mije vjecare vjen nga bibla dhe jo nga te gjitha fete. Dhe ne rradhe te dyte, perpara se te nisemi nga argumente te faqeve te ndryshme te internetit, duhet te dime qendrimin zyrtar qe ka kisha ne lidhje me kete, pasi kisha eshte burimi baze interpretues i bibles. Ne te kunderten do te behemi kot corap duke diskutuar ne ajer.

ndricim

Primus registratum

shkrimi ishte edukativ vetem per kristianet qe mundohen tu pergjigjen pyeyjeve dhe gabimeve te bibles. mua me pelqeu ky shkrim sepse shume kristiane japin pergjigje koti dhe duke i arsyetuar gabimet e bibles pa dhene ndonje argument te sakte.

psh, k'ta pohonin gabimin biblik qe toka eshte 6000 vjacare dhe nuk pranonin disa pergjigje te dhena nga kristianet qe mundohen te zgjasin moshen e tokes.

dmth, keta "kreacioniste" ishin kristianet

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Nje Spurgeon tha dikur :
<<Kush lexon Biblen x te gjetur gabime , heret a vone do shohi qe Bibla gjen gabime tek ai >>.

/pf/images/graemlins/smile.gif

ndricim

Primus registratum

artikulli qe solli Gurax mesiper ishte per tu terhequr verejtjen kristianeve per menyrat se si ata mundohen te mbrojne biblen.
pra bibla nuk mbrohet me fjale te urta /pf/images/graemlins/devil.gif

sado fjale te urta te thone njerezit sado shpjegime te japin, gabimi ngelet gabim /pf/images/graemlins/smash.gif

gurax

Pan ignoramus

Artikulli qe solli Gurax ne fakt nuk ishte per t'ju terhequr vemendjen kristjaneve Klean. Sepse Guraxi eshte blind kur vjen puna per preferenca bibla/kuran/liber-tjeter-me-emer dhe i fut te tera ne grupin "Feja" dhe per me teper, Guraxi perton t'i kerkoje, por e mban mend shume mire qe 90% e atyre "argumentave" atje jane permendur ketu ne AF neper tema te ndryshme. Kush ka marre pjese ne to e di se per cfare flitet. Ti nese ke kuriozitet, bej ca kerkime verdalle.

Sorry /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wave.gif

Gysi

Primus registratum

Ky eshte problem Guri. Ti fusesh fete ne nje thes deshmon pasaktesi ne trajtimin e problemeve te tyre. TI mund ti marresh te gjitha se bashku per ato ceshtje ku te gjitha jane dakort parimisht, por jo ne detaje ku fete ndryshojne. Kjo tregon thjeshte qe ti nuk e njeh terrenin per te cilin po flet, por thjesht nisesh nga ide fikse mbi fete.
Pikerisht prandaj edhe kundershton te gjitha fete me nje argument, thjesht te njejres prej feve, per te cilin edhe ate nuk e ke krejtesisht te qarte si eshte.

gurax

Pan ignoramus

Terrenin une e njoh Gysi, dhe vertet mire e the, ketu eshte problemi. Nderkohe qe fanatiket filozofojne sipas arsyes se tyre me njeri tjetrin per detaje, une jam shume dakort me kete gje, le te arsyetojne, tere diten e tere naten le te arsyetojne. Por ne momentin qe keto arsyetime qe ata perdorin me njeri tjetrin dalin jashte asaj sferes se aplikueshme, sferes fetare, une edhe nje here e them qe detajet jane vogelsira sepse arsyetimi fetar ne momentin qe tenton te ngreje zerin per "te vertetat absolute" apo "kjo eshte nje rrjedhoje shume e logjikshme e XYZ", ato detaje per te cilat ti flet, jane fundi i zinxhirit te problemeve sepse logjika e aplikuar eshte e llojit "Eshte keshtu sic them une sepse s'ka si te jete ndryshe!" Really! Sa te ditur qe jane me rafte nje pike, dine cdo gje!

"E megjithate, rrotullohet!" Ka shume rendesi ngjyra e atyre qe i moren jeten atij qe e tha kete shprehje? Apo ka me shume rendesi ngjyra e atyre qe jane gati te te marrin jeten nese "guxon" te besh shaka per profetin? Ore dua une te bej shaka, imi eshte faji, une do vuaj, une dua te vuaj.. POR jo prej teje, jo prej jush! Kush je ti, apo ju, qe vikeni drejtesi ne emer te asaj qe vete propagandoni se eshte omnipotente? Po e mbroke ti omnipotenteten? Hah! Palo arsyetim ("palo prift" ka qene ke filmi nje shprejhe)

Eh mer Gys, fshati digjet, k**vat e te tera ngjyrave krihen eshte kjo pune.

M

Mortal

Guest

- "So you were born seeing ghosts?"
- "I guess that gave a new meaning to the term imaginary friend"

Ka pjese gri ne jete. Per momentin shume ndjejne frike, dhe nuk i ve faj askujt. Frike nga e panjohura. Te vesh ne pyetje "your mental health" eshte me e veshtire se te pranosh besimin tek dicka qe si materie nuk egziston. Nuk eshte fare natyrale, jo. Por ky besim nuk ben askend lunatic. Nga ana tjeter, te gjithe shkencetaret e dine(nuk pohojne)por e dine qe ka gjera, ndodhin fenomene e dukuri ne bote qe kundershtojne llogjiken dhe mendimin kritik. Njeriu pranon dhe kupton jeten, evolucionin, gravitetin dhe periudha ke kane shekuj qe jane shfarosur. Por, njeriu periodikisht ve ne pyetje besimin. Ai ka jetuar dhe ka vdekur per te...dhe akoma nje pergjigje definite nuk ka gjetur.

Preferoj teper nje shprehje:

"Mbrekullite nuk ndodhin ne kundershtim me natyre, por ne kundershtim me ate qe ne dime per natyre"

C'fare ka rendesi, te pakten per mua, eshte qendrimi i vertete ndaj vehtes time. Karakterin i dikujt eshte gjithenje nen-testim-qofte nga shoqeria, qofte dhe nga vetvetja. Nese besoj apo jo eshte thjesht ceshtje zgjedhjeje- kjo sepse e pashe une te arsyeshme si te tille. Egziston nje correlation midis te dyjave.
Te them te drejten eshte here e pare qe degjoj qe "arsyeja eshte dhurate e shejtanit"- Kjo gje po me irritoka, teper madje. Celesi i besimit eshte te mos e lejosh te te drejtoje jeten. Per aq kohe sa, le te guxoj te them: "arsyeja e ka nen kontroll besimin", mendoj se eshte mese i shendetshem, ne te kunderten njeriu humbet origjinalitetin e tija dhe behet thjesht nje kopje-karboni e nje libri fetar.
Njerez "te pa arsyeshem" nuk ka. (Kete spo e sqaroj, se eshte teme tjeter). Ateistet, thjesht i karakterizoj ne dy grupe te medha:

1- Njerez te sigurt ne vetvete, teper, te cilet nuk kane nevoje per nje force te mbinatyrshme ne menyre qe te shpjegojne te pashpjegueshmet ne bote.

2- Njerez krejtesisht te sigurt ne vetvete, te cilet nuk e pranojne idene e nje qenie te mbinatyrshme, me te fuqishem se njeriu.

Ne vetvete keto dy pohime duken si te ngjashme. Por nuk jane. Ndoshta kthehem per ti shpjeguar.

Nejse, edhe kjo pune eshte ceshtje besimi. Kujt nuk i pelqejne mendimet e mia /pf/images/graemlins/laugh.gif le te mos i besoje

Meqe ra llafi: Gezuar Bajramin.

P.S.
Citimeve nuk ju pergjigjem /pf/images/graemlins/laugh.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
artikulli qe solli Gurax mesiper ishte per tu terhequr verejtjen kristianeve per menyrat se si ata mundohen te mbrojne biblen.
pra bibla nuk mbrohet me fjale te urta /pf/images/graemlins/devil.gif

sado fjale te urta te thone njerezit sado shpjegime te japin, gabimi ngelet gabim /pf/images/graemlins/smash.gif

[/ QUOTE ]

* nre vetllen sx ...
Si guxon nje cop mishi sipuna jote te flasi x diçka qe s'njeh? Ke koshenc ti?
Dikush qe lexon dhe kupton njihet ne çdo lloj forme...
pse duhet te flasesh ti? E vertet qe ekziston lirija e fjales,por ti je nje keqperdorues i saj,ndaj HESHT aty ku nuk don te dish.
&lt;&lt; Fjala jote,ben elokuent njeriun qe s'di te flasi&gt;&gt;,thonte Agostini. Ta ndiqje,do t'te bente vetem mire.

kunder kristianve

[/ QUOTE ]
Asgje e mire , dhe ktu flas x ty , perdor synorin "kunder";
ndertohet,nuk shkatrrohet - fjal/vepra,çdo gje.
Jo sepse je i keq,thjesht te mungon e mira tek vetja jote.

Esht e kot te t'pysja ku e/i gjen gabimin/et tek Bibla
sepse ti&amp;une e dim mire qe s'ja ke haberin.

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Terrenin une e njoh Gysi, dhe vertet mire e the, ketu eshte problemi.

[/ QUOTE ]

Ku qendron problemi? -se kuptova une.
Frika e vetvetes? Apo frika e t'tjerve ?
Ke frik te flasesh me t'tjeret apo t'flasesh me veten tende?
Ke frik te t'konsiderojn nje besimtar,siç esht n'mod tashi?
besimtar=virusi me i tmerrshem i ambjentit shoqeror.

Flet me fjal jo t'tuajat , dhe ky esht varri jot.

gurax

Pan ignoramus

Problemi (jo imi) qendronte ne faktin qe arsyetimi per mua nuk eshte terren i panjohur... Kam shkruar edhe postime te tjera me perpara dhe nuk ka shume gjera qe do te thosha dhe qe s'i kam thene me pare. Element frike nuk me duket se ka ne ndonjerin prej tyre per sa i perket komunikimit apo etiketimit, si ai qe ke vene ti me lart per besimtaret. Kurse kshu ne pergjithesi, kam friket e mia dhe une patjeter, si cdo njeri.

E nese varri im do te vije si rezultat i fjaleve jo te miat, rradha ime derisa te vdes del shume, shume e gjate.

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Une s'kuptoj psh pse disa njerez kan kurajon e se shkruajturi kur ato vertet nuk shkruajn .
Nje tem si kjo ka nevoj x njerez,jo kopmjutrra - kshu m'dukesh dhe ti,thjesht nje mjet burokratik i fshehur ne fjal pompoze t'merzitshme.

Arsyeja - Zeri i besimit apo Varri i besimit.
Zeri esht drit,
varri esht errsire;
errsira esht mungesa e drites.

p.S sa fraz tragjik-komike ajo e fundit... lol.

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Kto frazat kshu me "efekt" , vertet jan t'merzitshme x syrin.

Edhe ky mendimi jot,abstrakt o! Nisesh qe ti ke te drejt,duke mohu diçka tjeter:faktikisht ben te njejten loj dhe ti.
Flit duke pohuar diçka t'taten. Se kshu..yyyy,sa e leht!!!

Pastaj,njeriu duhet te niset nga "diçka" - por esht vetem nje piknisje,kjo po.

Admir

Forumium maestatis

Shkenca pa fene eshte e cale, feja pa shkencen eshte e verber.--Albert Ajnshtajn.

Sirena

Primus registratum

Alberti ishte burre i zgjuar, donte ta kishte mire me te dyja palet /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Cfare do te thote "Shkenca pa fene eshte e cale" ?

Admir

Forumium maestatis

A thua Alberti ta kete pasur gabim? Vertet nuk arrin ta kuptosh apo ben vete? Thellohu goce!

juxhoxhjaj

Primus registratum

feja dhe dituria jane si dy anet e nje peshore kur ngrihet njera ulet tjetra,padyshim qe nuk ka lidhje arsyeja me besimin ne nje fe

jimmy84

Primus registratum

Sipas kuptimit te fjales del edhe shpjegimi i pyetjes.
Besim dmth te bindesh pa prova te sigurta/ Pra besimi eshte hamendje.
Psh keni degjuar njeri te thote "Une besoj qe dielli ekziston?" Do ishte gjeja me qesharake. Te gjithe e dime qe provat e ekzistences se diellit jane te palekundshme.
Perkundrazi ne themi "Une besoj tek Zoti" ose qe te jemi me te sakte "Une deshmoj qe Allahu eshte Zoti i vetem dhe Muhamedi eshte i derguari i tij". (Te thuash psh qe une deshmoj qe Toka eshte e rrumbullaket mendoj se i imagjinoni reagimet). Por ku e dime ne qe ka vetem nje Zot? E ka thene Zoti???? Po ku e dime ne qe ky eshte i vetem kur ka shtateqind fe dhe shtateqind sekte per cdo fe? Dhe me e bukura te gjithe keta bazohen vetem tek NJE burim (qe eshte libri i shenjte i secilit dhe qe per me teper secili e interpreton sipas qejfit). Prandaj ARSYEJA eshte VARRI i besimit. Por jo domosdoshmerisht i fese.
Psh per mendimin tim thenia e famshme "Shkenca nga do qe te veje ne fund do vije tek feja" e shpjegoj fare thjeshte me faktin qe "Shkrimet e Shenjta" jane thjesht Permbledhje e Urtesise dhe Pervojes Njerezore (te atij kombi qe e ka shkruar ato shkrime te shenjta) por te thena me aludime dhe simbolike, dhe qe fatkeqesisht nuk na kane arritur krejtesisht te pastra sepse here pas here jane ndryshuar retushuar apo shtuar sipas qellimeve te atyre qe kane patur pushtetin dhe sidomos sipas interesave te klerit. Megjithate kjo nuk do te thote qe ato nuk mund te shfrytezohen per mire (megjithese kjo e fundit nuk ka ndoshur shume shpesh).