Arsyeja - Zeri i Besimit apo Varri i Besimit

ujku81

Primus registratum
Re: Arsyeja - Zeri i Besimit apo Varri i Besimit

Supozojme se Zoti ekziston dhe krijoi universin, pse duhet ta adhurojme ne ate?? Nga frika se mund te na beje keq?? Apo nga shpresa qe mund te na ndihmoje?? Le te ekzistoje Zoti, pavaresisht nese njerezit e besojne apo jo.
Te dyja keto jane shprehje te materializmit. Ku hyn shpirti ketu??

A do te ekzistonte feja nese nuk do te ekzistonte frika nga e keqja (qe mund ti atribuohet Zotit), ose shpresa per tu ndihmuar nga fati?

Sic e sheh Albanski po kalojme tek arsyeja e fese, se me shkencen e shof qe nuk puqemi.

Shpresoj te me japesh nje pergjigje direkte per pyetjet dhe jo te kapesh me ndonje gje tjeter.

gurax

Pan ignoramus

Cfare gjerash reale kerkon ti Albanski kur tema quhet "Arsyeja - Zeri i besimit apo Varri i Besimimit"? Cfare gjerash reale kerkon ti kur me thua qe Adami ka qene ndryshe nga ne? Cfare gjerash reale kerkon ti kur une te kerkoj shume thjesht te me thuash se si ishte struktura e Adamit meqe ti vete me the qe s'ka qene si e jona? Cfare gjerash reale kerkon ti kur eshte i mirenjohur fakti sipas vete shkrimeve fetare qe njeriu nuk ka ndryshuar qe ne momentin qe e krijoi Zoti e deri me sot dhe ti bie vete ndesh me fjalet e tua?
Sic tha the Ujku81 me lart, feja jete e mot, ne cdo kohe, ne cdo periudhe, ne cfaredo forme, si "prova" te vertetesise se mesimeve te veta ka sjelle mungesen e nje shpjegimi rigoroz te dukurive te ndryshme qe na rrethojne.
Ndonje dite kur te kesh kohe dhe deshire, liroje mendjen nga ngurtesia ku e ke futur dhe hidhi nje sy historise se njerezimit ne mijevjecare. (jo historise se fese ne mijevjecare). Mund te nxjerresh edhe vete ndonje perfundim pozitiv lidhur me kuptimin e vertete te fjales "Arsyetim". Me pas eja ne kete teme perseri, sepse eshte teme per arsyen ne rradhe te pare, e pastaj per fene.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ujku,

1. Numri i besimtareve ne zemer, dihet vetem nga Zoti, jo nga une e ti. Edhe sikur te ishte shume i vogel, kjo s'ka rendesi as per mua as per ty.

2. Une jam vec njeri, dhe jo Zoti qe te provoje dhe te beje ato qe thua ti. Kjo ceshtje shpjegohet ne Kur'an kur keto pyetje qe ke bere ti jane bere nga njerez para teje, ke edhe pergjigjen e Zotit:

Kur'an, Surah El-Isra (17)

89. Ne sqruam njerëzve në këtë Kur’an shëmbuj (argumente) të çdo lloji, e shumica e njerëzve nuk deshi tjetër, vetëm mohimin.
90. Ata thanë: “Nuk të besojmë ty derisa që të na nxjerrësh prej tokës burime.
91. Ose, (nuk të besojmë deri që) të kesh kopshte me hurma e me rrush, e të bësh të rrjedhin vazhdimisht lumenj në mesin e tyre.
92. Ose, (nuk të besojmë derisa) të bjerë mbi qiell copa - copa, ashtu si po mendon ti (se do të na dënojë Zoti), apo të na sjellësh All-llahun dhe engjëjt pranë nesh.
93. Ose të kesh një shtëpi prej ari, apo të ngjirtesh lart në qiell, po ne nuk të besojmë për ngjitjen tënde derisa të na sjellësh një libër që ta lexojmë?!” Thuaj “Subhanallah - i Madhërishëm është Zoti im, a mos jam unë tjetër vetëm se njeri, pejgamber?”
94. Po njerëzit nuk i pengojnë tjetër që të besojnë, kur u erdhi atyre shpallja, vetëm se thoshin: “A thua All-llahu dërgoi njerin pejgamberë!”
95. Thuaj: “Sikur të kishte në tokë engjëj që ecin qetë (si njerëzit), Ne do t’u çonim atyre nga qielli engjëj pejgamberë!”
96. Thuaj: “All-llahu më mjafton për dëshmitar mes meje dhe mes jush, Ai hpllësisht injeh dhe i sheh robtë e vet”.

Shkenca shpjegon si punojne, po se pse punojne ashtu dhe kush e ka vendosur dhe krijuar te punoje ashtu nuk shpjegon shenca as pak. Nuk shpjegon shkenca se pse shpejtesia e drites eshte afersisht, por vetem sa thote eshte kaq 3 * 10^8 m/s. Pse mos te jete dy fish i asaj? Pra nuk shpjegon se pse e kush e vendosi, por vetem formulon ca zbulohet eskperimentalisht dhe jo pse eshte ashtu dhe kush e vendos te jete ashtu.

Feja shpjegon Krijimin e Universit, dhe Shkenca shpjegon se Universi ka Fillim dhe nuk ka qene qe ka ekzistuar gjithmone. Pra shkenca mbeshtet fene...dhe jo se shkenca shpjegon dhe bie ndesh me fene, me duket se po ngaterron shkencen me ateizmin ose materializmin qe bie ndesh me faktet shkencore. Materializmi dhe ateistat shpresonin se universi gjithmone ka ekzistuar, shenca e ka hedhur poshte kete me fakte dhe eksperimente.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ujku,

Duhet ta ashurosh sepse ka Krijuar edhe Urdheruar. Nqs nuk bindesh Urdheruesit, Ai ka fuqi te ndeshkoje per te keqen tende, dhe kjo eshte drejtesia e tij. Nqs beson, edhe te keqen ta shnderron ne te mire dhe te ndihmon ne te mira. Pra besimtari eshte midis frikes dhe shpreses, jo ne esktremet e te dyja, por midis te dyjave.

Zoti nuk i pakesohet ose i ben dem, mosbesimi yt apo imi, apo nuk i shton asgje dhe ben te mire besimi im dhe imi, keto jane vetem per ne. Ai nuk ka nevoje per keto.

Po ben pyetje supoziocionale, nqs nuk do jete kjo nuk do jete ajo. Nqs nuk di kishte Zot, nuk do ishim as ne...atehere...pse te lodhemi do ekzistonte feja, ose besimi ne Zot nqs mos te ekzistonte frika, ose shpresa. Ti flet sikur je ne Parajse dhe nuk paske frike nga asgje dhe gjithe deshirat te qenkan plotesuar dhe s'paske shprese per asgje. Ne jemi ne kete bote, pse te lodhemi per supozione si ca do ndodhte po te mos ishte dielli, hena, toka... Ca do ndodhte sikur ne mos te ishim? Keto jane pyetje rhetorike, sepse sikur ne mos te ishim, nuk do kishte nevoje per keto pyetje. Pra do ishte spekulim i kote te merresh me supozime, jo ashtu po keshtu qe kundershtojne realitetin e njohur. Le te zgjidhim njehere kete qe njohim me siguri, para se t'i futemi asaj qe eshte imagjinate dhe te te zgjedhim problemet e imagjinates.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Gurax,

Une kur them qe ti ben supozime dhe kerkon ate qe mendon ti qe thote feja, ti nuk beson...dhe me quan mua i paditur. Ti kujton se e di me mire Islamin se mua, do me shpjegosh ti mua ca thote Islami per njerezimin dhe Adamin, apo e kunderta?

Strukturen e Adamit, mund ta gjesh ne hadithet, theniet e Profetit.

Sahih Bukhari,Libri 74, Hadithi 246

Me pak fjale ne kete hadith flitet per Adamin te jete afersisht 30 metra i gjate kur Allahu e krijoi. Dhe eshte e qarte qe qe prej atehere gjatesia e njerezimit eshte zvogeluar.

Tani nqs struktura e jashtme ndryshon, eshte shume e lehte te imagjonosh se gjenetika ndryshon. Struktura e jashtme eshte vecse finotipja e gjenotipes. Dmth ajo struktura e jashtme eshte vecse perkthim i struktures gjenetike. Dhe nqs finotipja eshte ndryshe, se hajde me gjej nje njeri ne kohet e sotme 5 m lere 30 m, atehere duhet te kesh gjenotipe te ndryshme nga keto te sotmet te kesh finotipen - strukturen e jashtme te Adamit.

Ti me thua njerezit sipas fese nuk ndryshojne. Hadithi me larte flet ndryshe.

Me duket se ngurtesimet e ides jane nga ana jote, derisa kujton se e di fene me mire se ata qe jane vete besimtare...dhe flet pa e studiuar mire kete ceshtje.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Tonce,

Pse nuk shkon jeton ne Mars ti, atehere se s'te pelqenka toka? Te kishte vene Zoti ne Mars, nuk do beje keto pyetje qe ben dhe supozime.

Zoti ka ekzistuar para ekzistimit te Universit ti thua eshte shfaqur 5000 vjet pas qyteterimeve?

Edhe sikur te ishte kthyer, ti nuk do e besoje. Pra do e quaje genjeshtar...pra ti vetem sa nxjerr justifikime, e jo se po te ishte kthyer njeri, do pranoje Zotin. Te them qe eshte kthyer, do e pranosh...apo do vazhdosh me justifikime t e tjera si e di ti, nuk besoj sa te vete vete edhe keshtu me rrahde....nje pas nje justifikimet e tjera.

Oh sipas teje, te pasurit duhet te jene kopracat me te medhenje qe te kene vlerat morale me te medhaja. Une them kanceri eshte se kur nje shikon njerez duke vujatur se s'kane ca hajne e mbushin barkun, dhe ne vend te ndihmosh i quan te "poshteruar" dhe i thua "Zoti, te ndihmofte"!

Trajtimi me respekt eshte edhe per paganet se Zoti na udhezon qe edhe idhujt e tyre mos t'i shajme...dhe kjo nuk do thote se ne e pranojme politheizmin, por te afrosh njerin te udha e Zotit, nuk behet me dhune, por me marredhenie dhe respekt, dhe arsyetim.

Ajo fjalia, e fundit eshte dicka qe ti deshiron, dhe nuk ka arsyetim vecse mendimit dhe deshires tende personale qe kerkon te krijoje monumente...si arkitekt i shancit.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Zoti im ka Shume Emra,

Meshiruesi, Meshireploti, Gjithedijshmi, Gjithe-Degjuesi, Gjithe-Shikuesi, Furnizuesi, Ruajtesi, Paqesuesi, Zoteruesi.

Ndoshta emri Allah eshte ajo qe mund te jene e njohur nga ty.

Besimi im Fetar eshte nenshtrimi, bindja ndaj Krijuesit se Universit, ndryshe ajo qe mund ta njohesh ti me fjalen Islam.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Tonce,

Po tregon moralin tend, ndonese duhet te kishim vajtur te tema tjeter me morale...

Nuk eshte puna jote, se ca bejne femrat e familjes time, te pyeti njeri per femrat e familjes tende?

Virgjer apo jo, martuar apo jo, nuk eshte ceshtje qe te perket ty, keto ceshtjet t'i cojme te morali ti diskutojme... se keto nuk hyjne ne arsyetime, ndonese ka arsyetime edhe per keto gjera.

Ndoshta ti ke mbushur magazinat me leke qe s'paske dhene qindarksha varfanjakeve? Pse ben supozime te tilla pa arsye?

Kur jam semure, une shkoj te doktori se keshtu na meson Zoti...ndoshta imagjinata jote duhet te dali nga kafazi i talljes, dhe te zbresi ne boten e dijes se nje feje.

Une vete te doktori dhe i lutem Zotit. Ashtu si bujku mbjell faren dhe i lutet Zotit te mbije. Nuk eshte feja ime qe beson, se fara, apo bimet dhe ilacet bien nga qielli. Emancipohu ca ne dije. Virgjereshat e kam shpjeguar njehere, kerko ne kete forum, imagjinatat perveteske po ti le ty.

Feja eshte qe ben njeriun me te moralshem. Profeti Muhamed ka thene edhe sikur te dish me siguri qe neser eshte dita e gjykimit, mbille faren dhe Zoti do te bekoje. Imagjinatat e tua se i lutemi dhe nuk pranojme ilacet, apo tjera edhe tjera mbaji ne bagazhin tend absurd.

Ndoshta numrat qe perdor ti djalosh jane nga keta muslimanet qe ti po na shan. Algjeber djalosh ndoshta eshte lekurziu. Ke kaluar Algjebren ti ne shkolle, vjen nga Arabishta Al-Xhabr...dhe ka qene Musliman.

Ne martohemi dhe hame ushqime me Krishteret.... sepse Krishteret e sinqerte dhe jo arrogante jane me afer besimtareve muslimane...

Une jetoj ne Toke. Nqs pyet per ku ne toke, c'rendesi ka per ty?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Tonce,

Nuk dua ta vazhdoj diskutimin me nje person harbut, qe i duket vetja gangster se po na thote nja dy "fjale" qe edhe nje kalama ne klase te pare mund t'i thote. Nuk eshte se ta friken njeri djalosh, pra cik me kujdes gjuhen tende, as ta kam per borxh te degjoj ofendimet e tua. Prandaj nuk po te kthej me pergjije pyetjeve tua, jo sepse me trembe me arsyetimin tend, por te evituar na nje debat fyes edhe ofendues sic e ke nisur ti.

Heres tjeter cik me pak arrogance, dhe ik qetesohu ca para se te postosh. Duke shpresuar ne mirekuptim, nqs te kam ofenduar, te me falesh, por nuk po e vazhdoj diskutimin me ty.

gurax

Pan ignoramus

[ QUOTE ]

Flitet per Adamin te jete afersisht 30 metra i gjate kur Allahu e krijoi. Dhe eshte e qarte qe qe prej atehere gjatesia e njerezimit eshte zvogeluar.

[/ QUOTE ]
Duke u perpjekur perhere te arsyetojme dhe duke mos marre parasysh faktin qe gjatesia mesatare e njerezve ne kohen e grekeve te lashte ka qene rreth 85% e asaj qe eshte sot /pf/images/graemlins/wink.gif (intuita me thote qe do dale ndonje funksion me pike minimumi tashme te lene prapa per gjatesine pas ca postimesh te tjera ketu), deri tani neper diskutime eshte mundur te vecohen dy opsione (pa perjashtuar te tjera qe mund te shtohen ne kete liste nga lexuesit e nderuar):

a. Njeriu me kalimin e kohes nga gjendja e kafshes evoloi dhe permiresohet sa me shume kohe qe kalon.
b. Njeriu me kalimin e kohes nga i perkryer de-evoloi dhe degradon perhere e me shume sa me shume kohe qe kalon.

Une per vete e di per ke do votoj. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

vota jote Gurax nuk shpjegon asgje ne lidhje me pyejen e shtruar: A eshte arsyeja zeri apo varri i besimit.

gurax

Pan ignoramus

Besimi ne vetvete nuk le shume hapesire per arsyetim Gysi, jo per ate lloj arsyetimi qe synon te coje ne nje perfundim te prere ne fund. Qe ne momentin qe flitet per nje jete te pertejme, per fuqi te mbinatyrshme (verej fjalen mbinatyrore) ne menyre efektive perjashtojme arsyetimin sepse ne kete rast vete ky lloj arsyetimi bazohet qe ne themel mbi elemente te paster besimi. Dhe arsyetimi behet shume elastik kur nje nga boshtet baze te tij eshte nderhyrja hyjnore. Per te njejten ngjarje, me te njejtat kushte, ne arsyetojme per te gjetur nje rregullsi dhe pritshmeri te matshme te perfundimit. Me "divine intervention" diku gjate rruges, perfundimi varet shume pak, per te mos thene aspak, nga rrjedha "logjike" e arsyetimit dhe ajo qe ne shohim si ne fillim ashtu edhe ne fund eshte shkelqimi dhe madheshtia e paprekur e Hyut.
/pf/images/graemlins/smile.gif

H

harap

Guest

Guro magjite tuaja jane shume larg besimit.Besimi pa logjike ska pike kuptimi /pf/images/graemlins/smile.gif

gurax

Pan ignoramus

Kjo eshte relative Harap. Une nuk e di kush te ka dhene flamurin "ne" dhe kujt i ve vulen "ata".
Ketu po flitet per arsyen ne besim? Perpara se te hidhesh ne nje dege tjeter per te mos rene nga kjo ku je dhe te hapesh nje front shume te njohur si rruge shpetimi, /pf/images/graemlins/wink.gif mbaro nje here kete rruge qe eshte nisur, thuaj dhe ti ndonje gje per temen, apo nese ka dicka qe s'je dakort ne ate qe une kam shkruar me lart, e jo per ndonje gje qe ti mendon se une mendoj qe eshte me e mire.
Per sa i perket logjikes ne cfare besohet, ka nje ndryshim rrenjesor midis ne te dyve. Ti pretendon qe ke disa pergjigje ultimate dhe absolute. Une jo, nuk mund te genjej veten qe di aq shume sepse s'di asgje. Ti flet per Universin nderkohe qe kam dyshime se mund te imagjinosh/parafytyrosh sikur edhe vetem madhesine e galaktikes sone, 30000 vjet-drite diameter. Galaktika me e afert eshte nja 42000 vjet drite larg, dhe sa per sport, jane duke u perplasur me njera tjetren. Dhe kjo, qe eshte sa nje fraksion i galaktikes sone, e shkreta perbehet nga mesatarisht 1 bilion yje! Edhe une bashke me ty qe vret mendjen per Universin, akoma jemi ne planetin tone totalisht te paperfillshem "in the big picture". Jemi jo shume ndryshe nga nje femije ende ne barkun e nenes. Ende s'kemi dale jashte nga ku jemi ngjizur Harap, ende s'dime ca ka pertej pragut te deres!
Une nuk mund te genjej veten qe di aq shume sac rreh ti gjoksin qe i di gjerat, sepse une s'di asgje. Por ti thua se ke gjetur cfare ka 100m larg nderkohe qe po ashtu si une veshtrimi te shkon deri 2m larg. Ky eshte thelbi i asaj qe them ne cdo moment, ne cdo postim. Eja te arrijme nje here ke 98m e pastaj bujrum te gjejme ca ka ke 100.

Gysi

Primus registratum

Gurax, universin sigurisht qe e shohim ne menyre te limituar dhe nuk eshte se ka ndonje ndryshim mes besimtarit ne ekzistencen e Zotit dhe besimtarit ne mosekzistencen e zotit ne kete gje.

Tani, per sa i perket arsyes, fakti qe teistet shprehen per besimin e tyre ne ekzistencen e Zotit, si dhe pasuesit e feve ne ekistencen e nje realiteti tjeter jashte dhe pertej atij qe njohim, nuk dtth aspak se ne kete rast, teistet kane mugese arsyeje apo racionaliteti. Perkundrazei arsyeja me e larte, dhe me e zhvilluar eshte ajo qe njeh kufinjte e saj dhe ndalet aty. Ne rastin konkret, une di te bej dallimin ndermjet hapesirave ku mund te operohet nepermjet arsytimit, racios, logjikes dhe atyre hapesirave ne te cilat kjo racio nuk mund te funksionoje dot.
Te pranosh se ka nje Zot i cili ka krijuar gjithesine, nuk dtth se ti ke menjanuar arsyen ne kete mes. Perkundrazi, eshte zeri i arsyes qe te shtyn te arrish ne kete perfundim. Eshte nje perfundim krejt racional, pasi eshte menyra me e mire per te shpjeguar ekzistencen e gjithesise. Eshte menyra se si funksionon bota, e cila te con ne nje perfundim te tille. Teisti arsyeton, duke pare fenomenet ne natyre, duke pare qe gjithcka eshte e orientuar nga nje ligjesi sistematike, e harmonizuar dhe e orientuar ne funksion te jetes, arrin te kuptoje qe kjo ligjesi eshte e instaluar nga nje "dore" e logjikshme, dhe nxjerr perfundimin se duhet te ekzistoje nje qenie, tjeter, nje fuqi tjeter e cila ka sjelle kete ligjesi, e cila e ben universin te funksionoje ne menyre mrekullisht te pershtatshme per tu zhvilluar jeta. Po keshtu, i bie qe pikerisht kjo qenie, kjo fuqi, kjo "dore", te kete sjelle edhe vete ekzistencen e universit, se bashku me ligjet si dhe me mundesite per te funksionuar. Sigurisht arsyeja eshte ajo qe kerkon domosdoshmerisht ekzistencen e nje qenie te mbinatyrshme per te shpjeguar natyren. Nuk eshte toka vete qe mesoi se ka nevoje per nje gravitet per te bere te mundur zhvillimin e jetes mbi te. Pra ekzistencva e ligjesise vjen nga jashte ne menyre te domosdoshme, per aq kohe sa kjo ligjesi eshte logjike dhe per aq kohe se vete natyra nuk eshte nje qenie e logjikshme.

Kaq.
Per sa i perket gjerave transendente, ato nuk mund te behen objekt i trajtesave dhe i analizave racionale. Ato hyjne tek ai lloj informacioni i cili rrjedh si nje nevoje per te ditur se cfare ka pertej asaj qe shohim, duke mesuar se cfare na pret pertej saj. Por nuk ka asnje lloj frenimi te arsyes fakti qe merr nje informacion te tille.

Pra une nuk kam asnje lloj zhvleftesimi te arsyes ne ato gjera per te cilat njeriu funksionon vetem me arsye. PO keshtu edhe persa i perket ngjarjeve qe i ndodhin njeriut, besimi tek Zoti dhe tek fuqia apo nderhyrja e tij nuk ndikojne ne zbehjen e te arsyetuarit. Perkundrazi, ky besim shrben per ti pare gjerat nen driten e kesaj arsyeje. Sepse, per nje fetar, arsyeja eshte arma qe Krijuesi ia ka dhene per te vepruar. E gjithe pjesa tjeter, qe i perket transhendences, eshte objekt qe del jashte perceptimit njerezot. Une veproj me ate qe kam ne dore. Dhe ne dore kam arsyen.
Perkundrazi, jane elementet supersticioze ata te cilet nderfuten si virus ne mendjen e njeriut per te dobesuar arsyen.

gurax

Pan ignoramus

[ QUOTE ]

Te pranosh se ka nje Zot i cili ka krijuar gjithesine, nuk dtth se ti ke menjanuar arsyen ne kete mes. Perkundrazi, eshte zeri i arsyes qe te shtyn te arrish ne kete perfundim. Eshte nje perfundim krejt racional, pasi eshte menyra me e mire per te shpjeguar ekzistencen e gjithesise.

[/ QUOTE ]

Eshte ky moment ne te cilin une ndalem! Eshte ky moment per te cilin une jam mjaftushem i arsyeshem per te kuptuar qe ajo se si do me pelqente mua te ishte shpjegimi i Gjithesise, nuk ka te beje fare me ate sesi ne te vertete eshte e shpjeguar. Po sikur te vezhgojme pak me teper sesa te hamendesojme? Nese nuk i dime mekanizmat dhe lindjen e tyre, edhe nje here, nuk eshte ekuivalente me "pra ka nje element magjik supernatyror ne kete mes." Do te kishe miresine te mos abuzosh me injorancen njerezore ne kete menyre? Nga e gjen kete siguri te jashtezakonshme kur thua "sepse s'mund te jete ndryshe" ? Nese beson keshtu, tjeter ceshtje!
Te shpjegosh gjithesine duke ditur qe cdo pyetje i pergjigjes me "Sepse keshtu deshi Zoti" eshte shume konveniente, si per argumenta(??) ne nje diskutim ashtu dhe per rehatine mentale kur fle i qete qe te tera pergjigjet i ke tashme.
Une s'marr persiper te shpjegoj Gjithesine. As ti, po te me degjosh mua mos e bej nje gje te tille. /pf/images/graemlins/smile.gif
Jo vetem une e them, por eshte "common knowledge" qe Feja dhe besimi nuk ka nevoje per shume arsyetime brenda tyre. "Accept me without questioning" eshte nje nga boshtet qendrore te besimit, praktikisht te cdo besimi. Me pas, tentativat per t'i aplikuar arsyen si nje element konstruktiv apo destruktiv per mua eshte vetem filozofira.

Gysi

Primus registratum

Gurax une nuk pretendoj te shpjegoj gjithesine. Problemi eshte se ti i jep shpjegimeve te mija ngjyra determinante. Njeriut domosdoshmerisht i duhet te kete nje besim, mbi gjithesine. Pikerisht prandaj eshte filozofia. Sepse njeriu ka tentuar gjithmone te kerkoje pertej asaj qe sheh. Ne shohim qe bota eshte e orientuar dhe e rregulluar nga nje sistem mjaft te hollesishem dhe te komplikuar ligjesh dhe parimesh. Pikerisht, nje besimtar duke u habitur me madheshtine e kesaj ligjesie, arrin ne perfundimin se domosdoshmerisht duhet te kete nje arsye qe e ka thurur kete ligjesi mjaft te arsyeshme. Nje ateist mund te arrije ne perfundimin se kjo ka rrjedhur krejt rastesisht, ne saje te "levizjeve" te vete universit, Pra domosdoshmerisht duhet te kesh nje pergjigje, nese kerkon te ngresh nje sistem dijesh. Nje agnostik, vertete qe eshte me komod ne kete mes, por nuk na thote asgje dhe ne kete menyre do te mbronim vetem filozofine e hezitimit.
Ideja qe une dua te shpreh eshte qe, ne mes dy te pareve, nuk kemi te bejme me nje pale qe arsyeton dhe nje pale qe beson. Perkundrazi te dyja palet arsyetojne dhe besojne sipas menyres se tyre.

Une nuk po e shpjegoj gjithesine duke iu pergjigjur cdo pyetje me pergjigjen standarde "keshtu deshi Zoti". Problemi qendron tek lloji i pergjigjes qe ti kerkon. Ne qofte se deshiron te shpjegosh dicka ne forme shkencore, nqs deshiron te zbulosh ligjet qe cuan ne lindjen e gjithesise, atehere do te duhet ti kthehesh teorive shkencore. Por fakti se "keshtu ka dashur Zoti", per mua ekziston edhe kur e di se cilat jane ligjet qe e sjellin nje fenomen, edhe kur nuk e di kete. Pra Zoti ka dashur qe gjerat te jene keshtu ne cdo rrethane. Kur ne kerkojme shkaqet konkrete, atehere i referohemi shkences dhe nxjerrim se cilat jane ligjet qe Zoti ka vendosur per ta sjelle ne ekzistence kete fenomen.

Ky eshte nje prej problemeve te ateizmit me fene qe vjen qe nga mesjeta. Shume ateiste mendojne se besimtaret e "erdorin" Zotin si menyre per te shpjeguar fenomenet e pashpjegueshme. Ne qofte se nuk e dime se si eshte krijuar toka, atehere themi se e ka krijuar Zoti. Dhe ne momentin kur shkenca zbulon se toka ka ardhur si shperthim i gazrave nga dielli dhe eshte formuar duke arritur piken e kthimit ne satelit si dhe ftohjen e saj, atehere ateisti bertet: "He e shikoni? Nuk ka ardhur nga ZOti".
Nderkohe qe teistet nuk kane besuar se nuk ka nje shpjegim fizik. Por teistet si me pare ashtu edhe tani, vazhdojne te besojne se toka ka ardhur nga Zoti, pavaresisht rruges dhe shkaqeve fizike qe ajo ka ndjekur per te ardhur deri ketu. Pra shpjegimi ne rastin e pare dhe te dyte i perket rrafsheve te ndrysheme. Pikerisht kjo shpjegon edhe faktin se perse, ne menyre krejtesisht te gabuar krijohet sot iluzioni i perplasjes midis fese dhe shkences.

Ajo qe ti thua lidhur me "common knowledge", eshte vetm nje legjende e kthyer ne besim urban. Kete e thone pergjithesisht njerezit qe nuk kane te bejne shume me fene. Ta shohesh nga larg, nga jashte, vertete mund te te duket keshtu, por ti hysh n ga brenda nuk eshte fare keshut. Pastaj varet edhe nga feja qe ti ke para sysh kur thua "feja". jo te gjitha fete jane njelloj dhe kane te njejtat mjete funksionimi.
Por mbi te gjitha une po flas ne rradhe te pare per njeriun qe beson dhe qe nuk beson, pasi po te hyjme tek fete muhabeti komplikohet edhe me teper.