ABORTI!

alban bala

Primus registratum
Re: ABORTI!

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
jam shume dakort me ty
nuk eshte aspak e lefte te rritesh femije dhe sidomos ne nje moshe fare te re.

un per vete kam paguar nje here 200$ ishte i mi apo ndonje tjetri nuk isha shume i sigurt. kisha dyshime qe me kishte shkuar me tjeter. por gjithse si ajo e kuptoi tek periodat qe i munguan dhe me trgoi shpejt ee ishte shatatzane.une si tip qe i gjej zgjidhjet shpejt e shpejt i thashe abort.
ajo u tremb. kam frike tha.ok i thashe nese do mbaje un do ti bej adn kur te lindi po doli i imi skemi rruge tjeter te martohemi bashke nese e ke me tjeter ik pirdhu nuk ma ndjen fare.
ishte momenti me i veshtire i jetes se saj nuk dinte cfare te bente po binte ne depresion te vertet.kaluan tre dite dhe nuk fliste fare asgje. per te paren here me ka ardhur vertet keq dhe bera zgjidhje te shpejt. kam nje shok infermier i tregova hallin dhe i mora narkoz, pa dijenin e te dashures ja dhash me gjumesht. e zuri gjumi me vrap tek nje gjenekolog privat qe kisha biseduar me perpara ja hoqa. kur u ngrit po thoshte me dhemb barku dhe tre dite mbrapa i ka dhimbur barku. kur i thashe se kaq ishte e hoqe femijen , nuk me besonte mbas treditesh beri testin e shtatzanise doli negativ, ajo nuk dinte se cfare te bente aq e lumtur ishte sa u hut edhe ne pune per te me shlyer paret qe kisha paguar un.
mbas kesaj medova tre gjera
shpetova nje femije qe ndoshta sdo e njifte te atin dhe do rritej me shtatqind mije llafge e tortura.
shpetova te dashuren nga depresioni.
shpetova dhe veten nga hallet qe ne kete moshe .

[/ QUOTE ]

Thuj me pak fjale qe rujte nderin tat se sa te besh analizen e ADN-se kushton cik si shume,ke bere mire fare.Po ajo puna e narkozes ngjan si perrallat e Nils Holgersonit.. /pf/images/graemlins/rockband.gif

[/ QUOTE ]

do te doja ta komentoja pak kete rast

ne fakt me duket menyra (duke prezumuar se çdo qe eshte e vertete) dhe zgjidhja me barbare qe mund te gjindet. nje here perveçse aborti eshte nje nga anet qe mund te leje pasoja per femren pas kryerjes se saj. nese ke aq dyshime ne ate qe ke nuk e di se çte them sepse po te jete ashtu me mire te mos i rrish afer se sa te rrish te dyshosh. une te them kete ti me te vertete shpetove nga hallet dhe mbajte te dashuren por nga ana tjeter ke bere diçka ke refuzuar nje jete. te refuzosh nje jete eshte krimi dhe gjeja me e rende qe mund te behet. per mua ska rendesi nese eshte i lindur apo jo nese eshte akoma ne gjendjen e fetusit por ajo qe ka rendesi per mua eshte se eshte kjo shfaqje egoizimi dhe refuzimii nje jete.
po vertet qe nese ka shkaqe te tjera ku mbajtja e femijes rrezikon jeten e nenes. ne kete rast preferohet nena se sa femija. por si gjithmone do te vazhdohet me egoizmin e tepruar ato qe kane femijen e tyre pas disa muajsh. eshte pikerisht kjo kategori qe nuk e meriotjne te jete prinder e per me teper ky rasti ketu qe e them edhe nje here eshte rasti me absurd qe kam degjuar ndonjehere.

pershendetje te gjitheve nga shkodrani_1980 ja kalofshi mire

true confidental

Forumium maestatis

Nga ekstremi ne ekstrem, super i papergjegjshem ai me siper , shume i devotshem ky me poshte, ec e gjej nje mesatare ke ca tipa .......

HUMER

Primus registratum

as nuk dua tja di se ju pelqeu apo jo menyra se si veprova.
un nuk jam as i pari e as i fundit qe vepron keshtu.
ju uroj mos ju zere ky hall se pastaj do filloni te flisni me vete. me te degjar flasin te gjithe &gt;
thnx

pinkparadise

Forumium maestatis

po jo o çun jo, mos fluturo kot....
spo te gjykoj, dihet qe seicili ka hallete tija, edhe robt pa i ra vet ne kurriz, nuk e din se ça eshte...tek kjo jemi mese dakort,
ishta fjala qe ti mund te kishe arritur te njejten gje (nje njejtin objektiv, te njejtin rezultat), me nje menyre me delikate....se te jet per ashtu ajo goca ty nuk te tha shkoqur NUK e heq DO e mbaj...ndoshta ajo do e kishte marre vete kete inicjative...
nejse...

alban bala

Primus registratum

as nuk dua tja di se ju pelqeu apo jo menyra se si veprova.
un nuk jam as i pari e as i fundit qe vepron keshtu.
ju uroj mos ju zere ky hall se pastaj do filloni te flisni me vete. me te degjar flasin te gjithe &gt;
thnx

[/ QUOTE ]

Une thjesht dhashe nje mendim per ate se çfare shkruajte. mua sbesoj se do me kapi nje hall i tille sepse ne fund te fundit Zoti me ka dhene arsyen qe ti ruhem disa gjerave dhe disa rreziqeve. une nga mosha jam me i madh se ti dhe te them se kur nuk me ka kapur nje hall i tille deri tani sbesoj se do me kap deri ne momentin qe une te martohem. fundja te gjithe duhet te jemi te kenaqur me ate çka vepron dhe une jam i kenaqur per vete.

alban bala

Primus registratum

Nga ekstremi ne ekstrem, super i papergjegjshem ai me siper , shume i devotshem ky me poshte, ec e gjej nje mesatare ke ca tipa .......

[/ QUOTE ]

epo le te jete impuls ajo/ai qe ben mesataren. une per vete kam deshire te qendroj ne "ekstrem"

alban bala

Primus registratum

Atehere po nisem nga kushtet reale te miat.Une jam studente,jetoj me prinderit ,dhe pavarsisht puneve part -time ata me heqin pothuajse te gjitha shpenzimet qe kam.Shkolla do dhe pak vite te mbaroj,ndaj me duhet shume vullnet ,kohe e perkushtim qe ta perfundoj keshtu sic e kam nisur.I dashuri im pak a shume me te njejtat kushte si une.Nese do ngelesha shtatezene,me cfare do ushqeja femijen tim? Me cfare do e rrisja,me rrogen e prinderve te mi ,qe mjafton sa per te jetuar normalisht?! Me se do i blija veshjet,nderresat,panolinat,te paguaja vaksinat,doktoret,analizat etj etj .Pse kaq e lehte eshte te rrisesh nje femije? Nese do vendosja ta lindja,do hiqja perfundimisht dore nga shkolla,nga jeta qe bej,sepse do i perkushtohesha komplet femijes tim,dhe sigurisht nje dite do e bej,por kur te kem mundesite te pakten financiare per te mbajtur femijen tim sic duhet,qe nje dite te jete krenar per mua e jo te me mallkoj qe e solla ne jete.
Persa i perket faktit derisa muaj do ishte e drejte te abortoja,sa me shpejt aq me mire per mendimin tim.Cdo dite qe kalon eshte nje dite me shume tmerr per nenen qe ngrihet ne mengjes me idene qe brenda vetes po rritet nje qenie njerezore,e kshu pa asnje dyshim deri ne fund te muajit te dyte duhet te jete limiti i diteve qe vendos per te abortuar.Nuk i kam informacionet e sakta,por mesa di po kalove muajin e trete kthehet ne rrezik dhe per nenen.

[/ QUOTE ]

ne fakt me duken justifikime me te pabaza pasi ne fund te fundit ato kushte mund te mos i kesh dhe pasi te mbarosh shkollen(shpresoj qe te mos jete keshtu)pra nuk dua ta uroj nje gje te tille ty ose ndokujt tjeter por them kete se per çdo gje ka justifikime dhe pretekste per nje gje qe si kemi me qejf dhe ti i ke rradhitur disa.

pra nese ke deshire qe ty ose dikujt tjeter tju mos kapin keto halle gjeni menyra qe te mos ju çojne ne kete rruge.

pershendetje nga shkodrani_1980

^^MIA^^

Forumium maestatis

Sigurisht,une spo them te mos jemi te kujdesshem,madje e them me germa te medha qe DUHET TE JEMI TE KUJDESSHEM.Por te siguroj qe ato arsyet e renditura me lart nuk jane aspak justifikime.Nje femije qe do me mallkonte tere jeten nuk e dua.Kjo eshte zgjedhja qe do beja po te me ndodhte.

Pershendetje nga LiPS

HUMER

Primus registratum

vertet un kam vepruar "barbarisht" ose "gresiv" apo ku ta di un. vertet eshte ajo qe lips thot qe nuk do nje femije qe ta mallkoje gjith jeten por edhe nga ana tjeter nuk dua un ta shikoj femijen tim pa deshirat e tij te moshes apo edhe kohes qe mund te dodhet.per deri sa femija nuk ka arritur te duket ne monitorin e kompiuterit u mendoj se nuk eshte krim sepse ti nuk vrave nje jete por disa qeliza.

alban bala

Primus registratum

e di si eshte nje pune. une nuk i kam vu qellim vehtes te bind te tjeret dhe t'i bej te tjeret te mendojne si une. se po te jete puna e disa qelizave ajo duhet te abortoje nje apo dy dite pasi te kete ngelur shtatzene gje qe eshte e pamundur per mendimin. skam degjuar aborte te tilla. une mesa di zemra e fetusit(ne kete rast eshte me mire te themi embrion) fillon te rrahe qe ne javen e trete te tij. problemi nuk eshte vret disa qeliza apo vret disa inde qelizash. i gjithe problemi qendron tek akti. une nuk dua me HUMMER_TRACk si njeri por dua te merrem me veprimin ne fjale. ketu kemi te bejme me nje veprim qe ato qe e kryejne me apo deshire normalisht qe nuk e gjykojne si nje gje te evitueshme. por nga ana tjeter ndoshta shumica e atyre qe abortojne mendojne se nuk kane bere qe kane abortuar por ishte rrugezgjidhja e vetme. ajo qe kemgenguli une eshte se ka shume menyra qe te mos shkohet deri ne ate pike. tani nuk dua te bej hartim dhe as te tregoj se cilat jane keto menyra.
fundja nuk gjykohet nje çift kur e pranojne vete kryerjen e abortit(maksimumi mund te kene denim shoqeror dhe nga ana e Zotit se nga ana ligjore ska denime). por ajo qe me beri pershtypje (se fundja nuk eshte aborti i pare apo i fundit) iste menyra se si u krye duke futur ne narkoze e te tjera. nejse kot ee zgjas dhe une me kete teme prandaj mendoj ti le ketu mendimet e mia) pershendetje nga shkodrani_1980

alban bala

Primus registratum

vertet un kam vepruar "barbarisht" ose "gresiv" apo ku ta di un. vertet eshte ajo qe lips thot qe nuk do nje femije qe ta mallkoje gjith jeten por edhe nga ana tjeter nuk dua un ta shikoj femijen tim pa deshirat e tij te moshes apo edhe kohes qe mund te dodhet.per deri sa femija nuk ka arritur te duket ne monitorin e kompiuterit u mendoj se nuk eshte krim sepse ti nuk vrave nje jete por disa qeliza.

[/ QUOTE ]

po e analizoj dhe kete. te marrim nje shemubll(uroj te mos vije jeta keshtu por inshallah behet fushe me lule dhe te jetoni ne saraje) po sikur te kesh bere 2,3,4 e ku ta di une sa dhe te vjen jeta e rende te vjen nje varferi e skajshme. çfare do besh ti? me thuaj nje here se jam kurioz? do i nxjerresh automatikun dhe do i vrasesh te gjithe se keshtu erdh jeta. pasi sa te mallkoje ai dhe ti te mos kesh plotesuar deshirat e moshes se tij ai do te mallkoje dhe sa te mallkoje rrasja automatik. une per vehte sidoqe te me vije jeta sdo me shkoje mendja asnjehere per abort. po do pajtohesha me abortin vetem e vetem nese vazhdimi i shtatzanise do demtonte nenen e tij. e sa te shkoje puna deri ne pasoja te renda per vdekjen(nese lejohet vazhdimi i shtatzanise)ose te vdese fare atehere normalisht qe do te preferoja abortin. vertet si jane kushtet kur je 20 vjeç nuk jane kur behesh 30 vjeç. por ashtu siç perpiqesh te rritesh nje femije kur behesh 30 vjeç duhet te perpiqesh ta rritesh dhe kur je 20 vjeç. kaq eshte e gjitha do thoja.

HUMER

Primus registratum

o plako as nuk dua qe ti mbush mendjen njerezve qe un veprova mire ao keq e sidomos kur e kuptoj qe jan me me ndime te vjetra "fshatareske" qe kan hall se cfare do thote shoqeria. mua nuk ma ndjen se cfare thua ti
tymi im te shkoj drejt pa ju te tjeret hengshi veten me dhemb

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Jo mor cun, jo, nuk e ka hallin njeri se cfare thote shoqeria, te pakten personalisht. Menyra jote (e vertete a e rreme) per te vepruar me nje qenie njerezore sic te ka volitur ty eshte per te vene duart ne koke.
Une mendoj se aborti duhet te jete nje zgjedhje. Jam kunder qe te jete rrugedalja e pare, por nuk jam kunder, nese pas peshimit te te gjitha rrethanave e faktoreve, del si zgjedhja me e duhur.

Ajo qe ke bere ti, nese do kishim ligje te forta, do te ishte e denueshme. Nuk te takon ty te vendosesh per vullnetin e nje personi. Nese ishte ceshtje parash, mund t'ia jepje asaj vajzes ne dore dhe te shkonit te dy kur ajo te abortonte.
Ajo qe ke pershkruar ti eshte fshatareske dhe absurde.
</font>

alban bala

Primus registratum

o plako as nuk dua qe ti mbush mendjen njerezve qe un veprova mire ao keq e sidomos kur e kuptoj qe jan me me ndime te vjetra "fshatareske" qe kan hall se cfare do thote shoqeria. mua nuk ma ndjen se cfare thua ti
tymi im te shkoj drejt pa ju te tjeret hengshi veten me dhemb

[/ QUOTE ]

menyra se si diskuton ti tregon se sa kulture ke per te replikuar. nuk ke se çfare te thuash dhe thua mendime te vjetra fshtareske e ku ta di une. kjo puna e fshatareskes e di une ku don te dalesh ti me kete se e kam aq aftesi ti kuptoj gjerat çfare mendon ti edhe pa e shprehur haptazi. kerkon te thuash se po replikon me mua nje injorant. e te them kete se shkollen qe kam une sma do mendja se mund ta kesh(shpresoj te jete e kunderta) une e thashe qarte se nuk dua te merrem me ty si person por dua te merrem vetem me veprimin. e ne lidhje me veprimin une e dhashe mendimin tim çfare kisha per te dhene. pra mendimet e reja qytetareske kisha mundesine ti mesoja nepermjet teje dhe dikujt tjeter. he nejse kot e zgjas une. kerkoj te merrem me disa qe edhe po ti hedhesh shkemb mbi krye mbajne serish te njejtin qendrim. e do ishte me mire per ty sikur te jepje argumente se sa te flisje keshtu. e kur flet keshtu do te thote se nuk kishe gje per te argumentuar. pershendetje.

p.s. do kerkoja qe do ishte me e hijshme per ty te flisje pak me ndryshe.

alban bala

Primus registratum

<font color="brown"> Jo mor cun, jo, nuk e ka hallin njeri se cfare thote shoqeria, te pakten personalisht. Menyra jote (e vertete a e rreme) per te vepruar me nje qenie njerezore sic te ka volitur ty eshte per te vene duart ne koke.
Une mendoj se aborti duhet te jete nje zgjedhje. Jam kunder qe te jete rrugedalja e pare, por nuk jam kunder, nese pas peshimit te te gjitha rrethanave e faktoreve, del si zgjedhja me e duhur.

Ajo qe ke bere ti, nese do kishim ligje te forta, do te ishte e denueshme. Nuk te takon ty te vendosesh per vullnetin e nje personi. Nese ishte ceshtje parash, mund t'ia jepje asaj vajzes ne dore dhe te shkonit te dy kur ajo te abortonte.
Ajo qe ke pershkruar ti eshte fshatareske dhe absurde.
</font>

[/ QUOTE ]

jam dakort me ate se çfare thote POTSON. me duket se ajo me ka kuptuar se ku kam dashur te dal. te veprosh me te tjeret siç eshte pershkruar me kujton te drejten romake mua dhe te drejten helene kur kam qene ne universitet sepse kryetaret e familjeve(pra ne familjet patriarkale) kishin bile dhe te drejten e jetes per anetaret e familjes. kaq eshte e gjitha.

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Shoqeria ne te cilen jetojme gjithnje ka qene e dyjezuar per ceshtjen ne fjale. Konservatoret, kisha apo komunistet gjithnje u pozicionua kunder abortit nderkohe qe shtete te ndryshme gjeten forma te ndersjellta ne legjistlacionin e tyre per ta lejuar brenda disa limiteve kete akt.

Si perfundim ju si mendoni te nderuar miq, aborti duhet te lejohet apo jo?

[/ QUOTE ]

Shoqeria ku jetojm quhet mashkull-kraci /pf/images/graemlins/shrug.gif...legjizlatura behet nga njerez te pa-afte "shpirterisht" per te perballuar nje tem delikate : esht nje tem ku sensibiliteti esht kryesisht femror.
Trupi im nuk esht ne duar te shtetit ,aty ku nuk me tutelon si "person" por vetem si nje objekt politik/fetar.... /pf/images/graemlins/frown.gif(HuH!!!
Zgjidhja esht e femres...dhe kjo duhet tuteluar :FEMRA in primis dhe pastaj zgjidhja e saj.

Iron_heat

Primus registratum

Nuk ekziston asnje fakt shkencor qe thote se fetusi eshte femije...nuk ka asnje ligj gje i mbron te drejtat e fetuseve, por ka ligje qe i mbrojne te drejtat e femijeve, e perderisa fetusi nuk eshte femije, atehere asnje ligj nuk e mbron ate(fetusin) nga "shkatrrimit".
N'anen tjeter, fetusi eshte femije i ardhshem. Nese ndalojme evolimin e nje fetusi, ne praktikisht e mbysim Femine!
Ka raste te shtatzanise se padeshirushme, ku opsion perfundimtar mbetet aborti, qofte apo mos qofte rruge moralisht "e drejte".
Nuk mund askush ta beje nje nene me zor me mbajt nje femi, e ne raste kur femija eshte i padeshiruar, ka fakte shkencore qe tregojne se femija do te linde, apo do te rritet me te meta(psiqike kryesisht, si rastet e tipave depresive, qe mendohet se eshte pasoje e gjendjes depresive te nenes gjate shtatzanise), "preferohet" aborti.
Personalisht, nuk e konsideroj abortin si gjest tragjik, edhe pajtohem mbi te gjitha qe eshte gjest "johuman".

Guest

o atomi ke quan femije ti mo robo?????po si mor pallange fetusi nuk eshte femije?????ju jeni akoma me pallanga se robt e mesjetes

ela_01

Primus registratum

Personalisht jam me mendimin qe nuk kemi asnjë te drejtë qe te marim një jetë. Jeten na e ka dhuruar zoti edhe vetëm ai do të na e mari përsëri, askush tjetër.

Por gjithashtu duhen menduar edhe fakte te tjera.

Ne ca raste mendoj se aborti është i domosdoshem. Rastet kur femija qe do vijë ne jetë do jetë me te meta mendore etj, mbetet zgjidhja me e mirë aborti sepse asnjëherë sdo e shijoje jetën. Është absurde te sjellësh ne jetë një fatkeq, është pothuajse një dënim për prindërit edhe te vete femijes.

Gjithashtu kur femija vjen nga një akt i tmerrshem si perdhunimi. Jam me përshtypjen se është e vetmja zgjedhje pasi ajo nene nuk do të arrije kurrë ta doje atë fëmijë me gjithë shpirt, sa herë qe do ta shikonte do të kujtonte atë veprim te mallkuar të atij krimineli.

Një faktor tjetër është edhe mentaliteti i njerëzve, jemi shumë naiv me kuptimin qe nëse një fëmijë ka lindur jashtë martese, ai/ajo do të abuzohet nga ky fakt, shoqëria do ta shikonte me një sy tjetër edhe do të keqtrajtohej shumë.