A ndihesh si i huaj kur kthehesh ne shqiperi dhe perse?

irlandezi

Primus registratum
A ndihesh si i huaj kur kthehesh ne shqiperi dhe perse?

Deshiroja tju lezoja opinion e anetarve te forumit! nga njehere ndiesh i huaj ne te dyja shtetet,edhe atje ku jeton edhe ne shqiperi!Nuk e di perse ndodh keshto?Une mendoj se duhet te integrohesh ne jeten e perditeshme qe te ndihesh me mir! ne vetvete e di mir qe vjen ne atdhe por ka dicka qe te pengon te mos jesh i huaj!
Ju faleminderit
-------------------------------------------------
our greatest glory is not never failing but rising up every time we fail

rudi123

Primus registratum
Re: A ndihesh si i huaj kur kthehesh ne shqiperi dhe perse?

Tema eshte sh individuale per te thene nje pergjigje te sakte te pergjithshme.

Per veten time di te them qe pas kaq vitesh ne perendim dhe deshira per tu integruar ne jeten ketu ka pase dhe ka cmimin e vet dhe ky eshte largimi nga origjina ku une kam ardhur.Megjithe integrimin qe kam ketu ku mund te them me plot gojen qe sot kam me shume shoke te huaj se sa bashkeatdhetare, perseri njeriu nuk ndihet kurre i barabarte me te huajit ketu pasi zhvillimet sociale dhe njerzore midis meje dhe tyre jane kaq te medha saqe do ishte e pamundur te thoja nje dite qe jam gjerman.Nga ana tjeter ky largim theksohet menjehere kur njeriu bie ne kontakt me bashkeatdhetare ose kur shkon per vizite ne shqiperi.Kjo krijon nje pozicion te cuditcem qe veshtire se mund ta percaktosh veten se ku takon pasi ne te dy krahet nuk ndihesh plotesisht i integruar(Kuptuar)

Une kam kaq kohe qe jetoj jeten time me kete dileme dhe besoj se eshte vetem problem psikollogjik pasi do kishim deshiren te ishim te barabarte me te huajt.Por nga ana jetes mund te them qe kurre skam ndier diskriminimin dhe as ndonje pengese per te realizuar deshirat dhe qellimet e mia ne jeten time personale.Per kete e falenderoj kete vend qe me ka dhene mundesine dhe kushtet te zhvillohem ne ate drejtim qe doja pa pasur kurre probleme qe kam qene i huaj.
Shpreh respektin dhe mirenjohjen me te madhe per shtetin gjerman dhe shoket e shoqet qe kam ne gjermani!

anny

Primus registratum

Une nuk e di per te tjerte por une personalishte ndihem e huaj ne te dyja vendet,si ne Shqiperi edhe ketu. Ketu une jam me te vertete e huaj sado kohe qe te kaloj
Ndersa ne Shqiperi une ndihem e huaj edhe ne shtepine time.me duket sikur jam tashme nje e ftuar se edhe koha qe qendroj eshte goxha e vogel(ne krahasim me ate qe kaloja)
Cdo gje ndryshon me kalimin e kohes edhe rruga qe kaloja nuk eshte me e njejte,as shkolla
edhe njerzit kane ndryshur,gjithmone e me shpeshe njerez qe nuk i njoh ,edhe ata qe njoh ndryshojne

Me duket sikur nuk ju bie me ne mend per mua,qe tashme ne ate qytet jam dicka qe i perkas te kaluares,edhe pse une e mbaj mend ate ai duket sikur me ka harrur mua............................
/pf/images/graemlins/frown.gif :cry:
ndihem e huaj.........

Guest

A ndihesh i huaj kur kthehesh ne Shqiperi dhe perse??

Kjo eshte pyetja,qe drejtohet fillimisht,se ciles i pergjigjem, me nje Jo!! te madhe..

E si mund te ndihem e huaj,aty ku kam lindur,rritur dhe kam kaluar shume momente te bukuara,per te cilat ndjej Nostalgji??(femijeria,Shkolla,Shoqeria dhe natyrisht Familja dhe te afermit)
E si mund te ndihem e huaj,kur gjithcka qe flitet e kuptoj???
E si mund te ndihem e huaj,ne shtepine time??
Por ndodhka qe njeriu te ambjentohet shume mire edhe aty ku jeton.
Ambjentimi dhe pershtatja ne vendin,qe jeton eshte gjithashtu e rendesishme pasi ka te beje me gjendjen tende shpirterore..
Nese ndihesh i huaj dhe i vecuar nga jeta e vendit ku jeton ..ka dhe kjo te pasojat e veta..
Ambjentimi dhe pershtatja ne vendin qe jeton eshte nje lehtesim..
Nese mendojme te pershtatemi,/(nuk besoj te kemi parasysh paraqitjen e jashtme..duke u bere Bjond/e kur jeton ne Gjermani apo Brun/e kur jeton ne Itali.)kam parasysh disa pika qe jane me elementaret..
1.Se pari, Gjuha e vendit ne te cilin jetojme..
(Ka te huaj,qe jetojne diku me vite dhe nuk dine te flasin gjuhen e ketij vendi)..
2.Se dyti,te mundohemi te zbatojme ligjet si dhe te respektojme kulturen e vendit ne te cilin jetojme..
Nje shembull...
(Nese ne Tirane, mund te degjoj Muzike deri ne 12 te nates,kete gje nuk mund ta bej ketu ku jetoj.. /pf/images/graemlins/laugh.gif (Kesaj i them pershtatje..)
3.Gjithashtu, te njohesh mentalitetin e vendit ku jeton..
(Toleranca dihet qe eshte me e zhvilluar..dhe mundohem ti pershtatem..)
Si perfundim them duke i plotesuar pikat kyesore,nuk ndihem e huaj apo e diferencuar nga Shoqeria Gjermane...pooooor une vete,si UNE,
perseri ndihem vendase ne vendin tim!!!

rudi123

Primus registratum

Nuk ka nevoje per asnje shenje pesimiste tweety pasi jeta eshte e bukur dhe me dileme brenda vetes.Zhvillimi qe njeriu peson,ju ne kete rast eshte me pozitiv se sa fakti qe zhvillimi yt do kishte qendruar ne vendnumero dhe do te sillte lehtesi ne qendrimin tend ne shqiperi.

Keshtu qe sa me shume ecen para ne boten perendimore dhe integrohesh ketu automatikisht aq me sh largohesh prej bashkeatdhetareve te tu ne shqiperi qe ecin ne hapin e breshkes ne zhvillimin dhe formimin e tyre ne shqiperi.

Guest

...Kot,sec mu kujtua nje krahasim.. :rolleyes:

.......Do ta krahasoja Shqiperine,me Nenen e vertete,ndersa vendin ku jetome, me nje Njerke....!!

Komenti:
"Nena" e vertete,eshte pothuajse ne cdo rast,ajo qe te fal dashurine dhe perkedheline e saj..
"Njerka" (edhe pse se kam provuar)ne shumicen e rasteve,te adopton,por ka nje det ndryshimesh nga "Nena" e vertete!! /pf/images/graemlins/wink.gif

rudi123

Primus registratum

Fillimisht postuar nga *Fantazia*:
[qb] ...Kot,sec mu kujtua nje krahasim.. :rolleyes:

.......Do ta krahasoja Shqiperine,me Nenen e vertete,ndersa vendin ku jetome, me nje Njerke....!!

Komenti:
"Nena" e vertete,eshte pothuajse ne cdo rast,ajo qe te fal dashurine dhe perkedheline e saj..
"Njerka" (edhe pse se kam provuar)ne shumicen e rasteve,te adopton,por ka nje det ndryshimesh nga "Nena" e vertete!! /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Po pse nuk e ben ndryshe krahasimin moj fantazi: Ti thua qe Nena jote eshte nene e vertete dhe kaq e mire por ja qe eshte sh injorante,e varfer per te krijuar kushtet dhe per te mesuar ty te ecesh perpara ne jete.
Ndersa nena tjeter qe nuk eshte nena jote e vertete te ndihmon qe ti te zhvillohesh dhe te ecesh ne jete akoma me perpara.
Besoj se para nje nene te tille kurre sdo te shkonte mendja ta mendoje ate si njerken tende. :wave:

Guest

Bernd!
Ne te dy, dihet, qe jemi kundershtare ne mendime..por deri me sot, kujtoja vetem ne politike,tani dolem dhe ne temat shoqerore..

Vertete "Nena mund te jete e varfer"(Shqiperia ne kete rast)...por kurre injorante.. ;
"Njerken",(Gjermanine) e repsektoj dhe dua aq sa i ka kufijte,por nese do me pyesin "Ke dua me shume"..pergjigjia dihet:
Ate qe me solli ne jete,
e cila kurre, e huaj s´mund te jete!!

/pf/images/graemlins/smile.gif

Erison700

Forumium maestatis

e vertete esht: njeriu duhet te pranoj ate qe esht, se si esht, nga vjen. po ta shajm apo mos ta duam ne Shqipnin e kush do na doj e do flasi mir per shqiptaret...
eshte e vertet qe nuk kemi ndonje shtet te mir per tu krenuar, por te pakten as mos ta hedhim posht. me gjermanin krenohen gjermanet por jo turqit dhe shqiptaret... kur boj muhabet me turqit thon: turqia osht parajs edhe pse un e di mir sesi osht se kam qen, por asnjeri nuk thot qe turqia osht injorante si kta rrycat qe flasin per Shqipnin...

anny

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bernd:
[qb] Nuk ka nevoje per asnje shenje pesimiste tweety pasi jeta eshte e bukur dhe me dileme brenda vetes.Zhvillimi qe njeriu peson,ju ne kete rast eshte me pozitiv se sa fakti qe zhvillimi yt do kishte qendruar ne vendnumero dhe do te sillte lehtesi ne qendrimin tend ne shqiperi.

Keshtu qe sa me shume ecen para ne boten perendimore dhe integrohesh ketu automatikisht aq me sh largohesh prej bashkeatdhetareve te tu ne shqiperi qe ecin ne hapin e breshkes ne zhvillimin dhe formimin e tyre ne shqiperi. [/qb]
Por une nuk besoj se jam pesimiste ne kete lloj aspekti. E verteta eshte kjo qe une nuk ndihem si me pare kur kthehem ne Shqiperi sepse e di qe jam e ikur prej andej,edhe se ka ndryshime ne shume aspekte
Nuk eshte e thene qe ta ndiesh veten te huaj se nuk kupton gjuhen,apo ku di une cfare,nuk e di per ju por une kur kthehem gjej gjithomne ndryshime e ne krahsaim me ata qe jane atje edhe ndryshimet i shikojne gradualishte dhe i perjetojne ato ,une jam larg edhe i shikoj pasi kane ndodhur,per kete arsye ndihem e huaj

Ndoshta une i perjetoj gjerat ne menyre tjeter se sa disa prej jush
Sa per hapin qe kane bashkatdhetaret e mi(qe jane edhe te tute) nuk besoj se eshte ai i breshkes.,sepse sic studjoj une studjojne edhe ata dhe nuk besoj se eshte ne vend numuro ,te ishte keshtu nuk do te kishte me studenta ne Shqiperi
Ne vertete nuk eshte se jemi nje vend tejet i zhvilluar (kemi pasur shume pengesa qe eshte ky fakte)por nuk besoj se mund ta doj njeri vendin tone me shume se ne ,apo te bej per ata dicka me shume dikush tjeter.

ps:per mua fjala e huaj qe perdore tek kjo teme eshte ne thonjeza

rudi123

Primus registratum

Fillimisht postuar nga *Fantazia*:
[qb] Bernd!
Ne te dy, dihet, qe jemi kundershtare ne mendime..por deri me sot, kujtoja vetem ne politike,tani dolem dhe ne temat shoqerore..

Vertete "Nena mund te jete e varfer"(Shqiperia ne kete rast)...por kurre injorante.. ;
"Njerken",(Gjermanine) e repsektoj dhe dua aq sa i ka kufijte,por nese do me pyesin "Ke dua me shume"..pergjigjia dihet:
Ate qe me solli ne jete,
e cila kurre, e huaj s´mund te jete!!

/pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Une nuk fola kurre ne aspektin zevendesues!!une jo pa qellim te thashe qe nena e re duke u nisur nga krahasimi yt dhe pse me duket pa vend pasi nena e re nuk kerkon te zevendesoje te vjetren pra nuk kemi te bejme ketu me ceshtje nenash dhe njerkash por me faktin e zhvillimit dhe formimit personal i cili ne kushte te ndryshme eshte i ndryshem tek i njejti person.

Une nuk ula nenen shqiperi po te thashe qe vendi huaj(Varet se per cfare jeton ne dhe te huaj) te afron shume me teper kushte dhe mundesi per arsye te zhvillimit te tyre qe eshte sh me i larte se i nenes shqiperi se perndryshe sdo kishim ikur,
ne formimin tend nga ana profesionale dhe shoqerore dhe kjo eshte e padiskutueshme.

Une nenkuptoj me te huaj faktin e thjeshte qe kur shkoje ne shqiperi nuk mund te beje nje bisede normale me njerzit pikerisht se zhvillimi dhe formimi i tyre qe eshte produkt i vendit ku ata jetojne ndryshon shume nga ky qe kam marre une me kalimin e kohes duke jetuar ne perendim dhe kjo dashje pa dashje con ne distancim te mardhenieve shoqerore dhe familjare.

E njejta gje ndodh dhe ne perendim kur une me shoqerine time sado qe te kuptohem ne menyre te shkelqyer kam akoma deficite per te pasur ate ekulence ne komunikim qe une te ndjehem si gjerman dhe pse mund te them me plot gojen qe ndihem me i kuptuar sot ne biseda me gjermanet se sa shqiptaret.Tani se kuptoj kete parashtrimin tend duke ndare boten ne te nenes dhe njerkes kur ato gjera fare nuk ekzistojne.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Pse do shkoja ne Shqiperi po te ndihesha i huaj?
Te ndihesh i huaj ne nje vend do te thote te mos kuptohesh me te tjeret ose akoma me keq te jetosh mes nje grupi njerzish ku nuk eshte shume e perfillshme prania jote.Nuk eshte rasti im.
Persa i perket atyre qe jane integruar ose asimiluar ne perendim sic eshte rasti BERND ta dini qe nuk eksiston integrimi.Dikush qe integrohet ka mohuar veten,culturen dhe traditat e veta.Ne shqiptaret s'kemi nevoje per integrim, ne jemi te ardhurit e pare ne Evrope.
Nuk dua te ngaterroni integrimin me zbatimin e ligjeve ne nje shtet te huaj ku kemi ardhe per arsyet tona ekonomike ose politike.
Po te ishin asimiluar italianet ne vitet 70 ne France ose Gjermani s'do kishte sot fare Itali.Integrimi ndoshta eshte i dobishem per afrikanet ose njerzit qe vijne nga hici.
On ne peux pas plaire à tout le monde.
(E pamundur ti pelqesh te gjitheve.)

irlandezi

Primus registratum

o yllo une zdua te theme se shkoj si i huaj as a pse duhet te shkoj po te ndihem si i huaj e kashi fjalen qe ne fillim ndihesh si i huaj sepse ke kohe qe nuk ke qen,ose me sakte ke shume kohe qe jeton jashte shtetit dhe nuk je klimatizuar akome!e jo se jam i huaj are une shqipetar kam lindur jam edhe do vdes!por momentet e para ose dita e pare ndihesh i till,ashtu rrine njerzit me ty,ste te kane pare prej kohesh!kuptoe pak!
dakort jam me ty per ate qe thua per integrimet,une prap po ta shkuaj nuk e kam fjalen te integrimi,por kur vjen diten e pare kur takon nje shok eshte e vecant ore jo si kur je aty gjat gjith kohos e kuptove!ska te bej fare me integrimin jashte shtetit,behet fjal per sjelljen!edhe kur ikne per nje jave ne plaze e kur kthehesh ndihen sikur ka ndryshuar ndonje gje jo kur nuk ke qen 3-4 ose me shume muaj!ok?

Guest

Kur ishte nje mike ne Shqiperi para se te nisej na tha se do rrinte nje muaj ose dy se e kishte marrur malli shume ...! ndersa u kthye pas dy javesh tha se pas javes se pare nuk i rrihej me , nuk duronte dot njerezit , ambjentin gjithcka e acaronte , si ja bejne ata qe jetojne atje tha nuk e di ..kur sheh dicka me temire e kupton se kur je atje gjithmone s'te ben pershtypje fare ....

b.k.

Primus registratum

Cdo gje ndryshon, dhe ti me kohen. Eshte njolloj si te biesh ne nje gjume te thelle dhe kur cohesh shikon se kane kaluar 5-6 and 10 years.

Ti personalisht ndryshon, shqiperia ndryshon, dhe duhet te adaptohesh.

Nganjehere deshperimisht deshiroj ti bashkoj te dyja (ndoshta te treja) por nuk arrin dot.

tola77

Primus registratum

jam kthyer shume ralle ne shqiperi,ne 10 vjet 3 here,heren e pare dhe te dyte nuk jam ndjere shume ndoshta sepse takova shoqet e mia por kur u ktheva heren e fundit para 3 vjetesh jam ndjere keq,nuk futesha dot ne asnje bisede me asnjeri sepse bisedat qe benin ishin kot fare ose thashetheme,nuk njihja me asnje dhe per me teper te gjithe me shikonin me nje sy kurjoz sikur isha UFO,shikoja televizor dhe shumicen e fjaleve nuk e kuptoja edhe se flitej shqip por nuk kishin me ate bukuri shprehjeje si atehere kur une isha aty plus qe kishin shume fjale te huaja,italisht anglisht,greqisht,muzika ish e gjitha e kopjuar ndryshe ish vetem teksti(duke jetuar ne greqi me stononte sepse muzika ish greke dhe une e njihja)prezentatoret apo reklamat ishin bajate sepse perkthimet behen fjale per fjale dhe nuk ju jepnin nje bukuri letrare,gjithcka nuk kish bukurine shqipetare.Vendin e pashe shume te varfer,kish vila vertet luksoze pre dhe baranga ne te cilat jetonin me te vertete njeres,per te mos folur per varferine e tregut ose me mire per menyren e shitjes dhe te te folures qe behej ne te,veshja ish nga me modernet ne ate me demode dhe te vjeteruara,te gjitha keto me bene te ndihesha e huaj dhe te me vinte shpesh ne dyshim se a ish ky vendi ne te cilin isha ritur dhe adhuroja,vendi ne te cilin isha ndjere aq e lumtur dhe me kish mesuar aq shume gjera,apo ish vetem nje fantazi ne mendjen time se isha ritur ne nje vend ndryshe nga ai qe shihja. /pf/images/graemlins/frown.gif

Anana

Primus registratum

Komplet e huaj ne Shqiperi. Shkoj nga nji jave vit per vit sa per respektin e familjes edhe me ble ndonji rrangulline me cmim te lire.

Jashte Shqiperise, ndihem e huaj vetem kur bej ndonji aplikim pune.

Irlandezo, neper shtetet nga shkojme ka lloj lloj njerezish. Rri me ata qe te pershtaten dhe pak nga pak ambjentohesh. Takoji njerzit me mendje te hapur, se te tere jane te ndryshem e kane tekat e tyre. Mos i merr personalisht.

true confidental

Forumium maestatis

E huaj ?? asnjehere...kam aq shume te njohur e miq atje saqe ditet ne dispozicion sme dalin per tu takuar me te gjithe ...
Por aq me teper e huaj nuk ndihem as ketu, madje them se shtepia ime eshte me teper ketu.

Jane bere dy hallka qe lidhen si nje e tere, jeta ime kuptohet qe eshte ketu ku jetoj, por eshte nje instikt i vetedijshem , qe here pas here me kthen ne vendin tim dhe e di qe kjo ska per te ndryshuar sot e kurre, nuk eshte ndjenje malli, por me teper si fare deshire e brendshme per te mos u shkeputur asnjehere nga origjina ...

Guest

edhe megjithese nuk kam shkuar asnjehere ne Shqiperiqe prej dites qe u largova! e frikshme kjo ideja! nuk me lidha asnjegje me te sinqerisht
nuk e di perse do te duhej te shkoja!
Deshiren e kam pasur te madhe por ato ngelen vec endrat e dukura te miat.

rudi123

Primus registratum

Fillimisht postuar nga tola:
[qb] jam kthyer shume ralle ne shqiperi,ne 10 vjet 3 here,heren e pare dhe te dyte nuk jam ndjere shume ndoshta sepse takova shoqet e mia por kur u ktheva heren e fundit para 3 vjetesh jam ndjere keq,nuk futesha dot ne asnje bisede me asnjeri sepse bisedat qe benin ishin kot fare ose thashetheme,nuk njihja me asnje dhe per me teper te gjithe me shikonin me nje sy kurjoz sikur isha UFO,shikoja televizor dhe shumicen e fjaleve nuk e kuptoja edhe se flitej shqip por nuk kishin me ate bukuri shprehjeje si atehere kur une isha aty plus qe kishin shume fjale te huaja,italisht anglisht,greqisht,muzika ish e gjitha e kopjuar ndryshe ish vetem teksti(duke jetuar ne greqi me stononte sepse muzika ish greke dhe une e njihja)prezentatoret apo reklamat ishin bajate sepse perkthimet behen fjale per fjale dhe nuk ju jepnin nje bukuri letrare,gjithcka nuk kish bukurine shqipetare.Vendin e pashe shume te varfer,kish vila vertet luksoze pre dhe baranga ne te cilat jetonin me te vertete njeres,per te mos folur per varferine e tregut ose me mire per menyren e shitjes dhe te te folures qe behej ne te,veshja ish nga me modernet ne ate me demode dhe te vjeteruara,te gjitha keto me bene te ndihesha e huaj dhe te me vinte shpesh ne dyshim se a ish ky vendi ne te cilin isha ritur dhe adhuroja,vendi ne te cilin isha ndjere aq e lumtur dhe me kish mesuar aq shume gjera,apo ish vetem nje fantazi ne mendjen time se isha ritur ne nje vend ndryshe nga ai qe shihja. /pf/images/graemlins/frown.gif [/qb]
:thumbsup: