Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës
Kali i Trojes? <span style="font-style: italic">Lexova sot tek gazeta Koha Jone:</span> Sot me Greqine nenshkruhet marreveshja Bisht Pallen Pala shqiptare nenshkruan sot me ate greke marreveshjen per ristrukturimin e zones se Bisht Palles ne distriktin Detar te Durresit. Ajo do te firmoset nga zv/ministri grek i Mbrojtjes, Lazaros Lotidis dhe ministri shqiptar i Mbrojtjes, Pandeli Majko. Nje gje e tille, i paparin perpjekjeve qe po behen nga ana tjeter per nje marreveshje te mundshme edhe me Turqine per zonen e Pash Alimanit ne Vlore. Fakti i nenshkrimit te marreveshjes se permendur perben edhe qellimin kryesor te vizites se zv/ministrit te Mbrojtjes greke, Lazaros Lotidis ne vendin tone prej dy ditesh. . Por zv/ministri i Mbrojtjes se Greqise do te nenshkruaje nder te tjera me palen shqiptare edhe programin e bashkepunimit dypalesh ne fushen ushtarake per vitin 2003. Gjate takimeve qe Lotidis ka zhvuilluar dje me palen shqiptare ka theksuar mbeshtetjen e plote qe do t'i jape Shqiperise per integrimin jo vetem ne NATO, por edhe ne strukturat e BE-se. Ne 1 janar 2003, Greqia merr radhen e presidences se Bashkimit Evropian. per kete arsye, zyrtari grek ka premtuar dje mbeshtetjen e Greqine ndaj SHqiperise. E.Nasi
Kush Eshte anti-shqiptari Nikolas Gaxojanis(Nicholas Gage)???? Pse erdhi Geixh ne Tirane? Me tone te ngjashme me ato qe u perdoren per marreveshjen Nano-Berisha nje pjese e shtypit shqiptar foli per pajtim te Berishes me Nik Geixhin, apo Nikolas Gaxojanis, me ndermjetesimin e ambasadorit amerikan Xhefri. Kjo ishte e reja me pikante e atmosferes se shtypit shqiptar pas takimeve te figures me te shquar te diaspores greke ne Tirane me perfaqesues kryesore te politikes shqiptare. Kush eshte dhe cfare donte Geixh ne Tirane? Nderkaq ky njeri mendohet se nuk ka ndryshuar ashtu si protagonistet e politikes sone Nano-Berisha si pasoje e marreveshjes.Geixhi ka te njejtat pikepamje per Shqiperine si ato qe kemi hasur ne homepage-t e shoqatave te lobit grek ne Amerike,, qe flasin per minoritet grek, edhe ne Sicili si ne tere jugun e Italise. Ndoshta per te mos na e treguar kete karakteristike dalluese dhe per te mos prishur keshtu shijen e nje pritjeje protokollare te denje per nje burre shteti, Geixh nuk I eshte afruar shtypit shqiptar. Me perjashtim te takimit me Nanon, qe ka ftuar vete kamerat per te evituar apo reduktuar keqkuptimet e natyrshme ne nje rast te tille, Geixhi erdhi dhe iku si gjithmone, pra si hije. Pra protagonistet e politikes sone, me ndermjetesimin dhe shoqerimin e ambasadorit amerikan, dikur diplomat ne Turqi, u takuan me nje njeri hije qe nuk ka ndryshuar. Duke thene kete nuk kam ndermend te paragjykoj aktivitetin e Geixhit, si nacionalist grek, perfaqesues I krahut ekstremist te mendimit politik grek, rol qe e ka vendosur sistematikisht kunder interesave shqiptare. As per faktin qe idete e tij per Shqiperine, jane ato te gjysherve te vet, apo me larg se aq. Nuk kam ndermend ta paragjykoj as ne stilin e qeverisjes se Partise demokratike, dhe ish Presidentit Berisha, qe ka ndryshuar shume qendrime te vetat publike dhe nuk ben ndonje pershtypje se po takohet me Geixhin. Nuk kuptohet as se kush eshte merita e ambasadorit amerikan ne organizimin e nje takimi te tille, sic u pretendua nga shtypi afer Berishes. Ambasadoret amerikane kane organizuar edhe here te tjera takime te tilla, madje me keshilltare te Berishes dhe jane brenda misionit te tyre. Por ajo qe meriton vemendje nga kendveshtrimi yne, pra I Shqiperise, jane pyetjet: pse erdhi ai ne Shqiperi, dhe cila ishte cilesia e pritjes qe ju rezervua atij ne pikepamje te protokollit dhe temave te diskutuara? Nik Geixh, eshte sipas atyre qe e shoqeruan, nje gazetar dhe shkrimtar I njohur amerikan, dhe teorite se ai ka qene keshilltar I Klintonit dhe I Reganit, jane vetem mistifikime te percuara ne shtyp nga ata qe paten kompleks qe ta takonin. Ne nje artikull te tijin ne International Herald Tribune ,kunder nderhyrjes perendimore ne Kosove, Geixh flet se si I kishte propozuar para konfliktit zonjes Ollbrait, disa ide, qe paten me pas rast t'I diskutonin ne nje takim mes tyre, pra ai vete nuk flet per ndonje rol te pakten prane Klintonit..Ajo qe nderkaq eshte e padiskutueshme, eshte se Geixh, si nje nga figurat me te spikatura te lobit grek ne Amerike ka arritur te influencoje ne administraten amerikane, ne favor te interesave greke, pra edhe kunder atyre shqiptare. Por aktualisht ai nuk perfaqeson politiken zyrtare greke te Simitisit dhe Papandreut, madje ai eshte sipas shume burimeve, I lidhur me krahun konservator te saj. Per me shume besohet se ai eshte kthyer edhe ne perfaqesues te interesave te caktuara ekonomike dhe financiare greke. Sipas nje burimi te besueshem Geixh ka bere kontakte me autoritetet shqiptare per t'I nxitur ne favorizimin e bankave greke ne privatizimin e Bankes se Kursimit dhe ka aresye te besohet se edhe ne kontaktet e tanishme ai ka punuar ne kete drejtim. I vetmi element kunder ketij versioni, megjithese jo I tipit kategorik eshte prania e ambasadorit amerikan ne te gjithe takimet publike me politikanet shqiptare. Eshte veshtire te besohet se ne keto takime publiket te pakten, ai ka folur per interesa ekonomike dhe financiare greke, ndersa do te ishte e udhes qe ne nje rast te tille te ishte I shoqeruar nga ambasadori grek. Se cfare ka biseduar ai me autoritetet shqiptare ka mister te plote. Zoti Nano u tregua me transparent me thirrjen e kamerave ne takimin e tij, pa koordinuar asgje me ministrin e jashtem, pra qe edhe ai te therriste ose jo kamerat, dhe duket se ky vendim I tiji eshte bere per te treguar se ai e takoi Geixhin ne prani te ambasadorit amerikan. Ndersa te tjeret, Berisha dhe Meta, as nuk dhane njoftim shtypi dhe as nuk thirren kamera, ndoshta se ata nuk dinin se c'do te benin mikpritesit e tjere te Geixhit dhe sepse ata donin te jepnin idene e nje takimi informal. Por perceptimi publik hedh dyshim mbi temat e biseduara ne keto takime, qe sic kuptohet nuk jane bere me ndonje axhende te plote ne dore te te gjitheve. Aq me shume dyshim te krijon ideja se edhe gazeta afer Berishes nuk dhane asnje informacion rreth takimit, ndersa informacioni I dhene nga zyra e zotit Nano, vertitej vetem ne njeren prej temave te mundshme te bisedimit, ajo e te drejtave te minoritetit grek. Kush eshte vlera e takimeve? Duke qene se Geixh nuk perfaqeson politiken zyrtare greke, as ate amerikane, atehere kush ishte vlera e takimeve me te? Ajo qe mund te kuptohet eshte se te gjithe kane pranuar ta bejne takimin, sepse ja ka kerkuar ambasadori amerikan, madje dikush don te jape idene se e ka bere kunder deshires. Per Meten mund te thuhet se ai ka vepruar me me finokeri se te gjithe: ai edhe e ka takuar, edhe nuk e ka takuar, pasi nuk ka njoftim zyrtar shtypi, megjithese edhe mund ta kishte bere nje te tille Por edhe nese e ka takuar, ai mund te justifikohet me vleren njohese te takimit. Edhe, homologu I tij, Papandreu u takua me lobin shqiptar ne Amerike, dy vjet me pare. Ndersa per Berishen mund te thuhet se ai e ka pranuar kete takim ne kuader te rikthimit te tij ne pushtet dhe te perpjekjeve per permiresim te imazhit te tij prane administrates amerikane ku lobi grek ka porcionin e vet te influences, megjithe rritjen e influences se lobit proturk me ardhjen e Bushit. Por duke bere kete, ai I ka dhene nje dore edhe Nanos, qe me nje dekor te tille pluralist postmarreveshje, do ta kishte me te lehte ta takonte Geixhin faqe mexhlisit. Megjithate Nano ka humbur paksa politikisht,-dhe ketu ndoshta eshte difekti I keshilltareve te tij- pasi ka dhene idene per publikun se I ka dhene llogari Geixhit per trajtimin e minoritetit grek ne Shqiperi. C' te drejte ka Geixh t'I kerkoje llogari Shqiperise per kete ceshtje? Pse Nano nuk I ka kerkuar pershembull Geixhit qe te ndermjetesoje per heqjen e ligjit te luftes? A mund te imagjinoni p.sh Geri Kokalarin te takohet ne Athine me Simitisin dhe t'I kerkoje llogari per pronat e shqiptareve? Pse kjo dobesi para ketij njeriu qe formalisht nuk perfaqeson asgje, pervec qe nga komuniteti shqiptaro-amerikan konsiderohet si armik I Shqiperise? Eshte shume e lehte per tu kuptuar se Geixh nuk ka ardhur per te diskutuar vetem per kete ceshtje ne Shqiperi. Ceshtjet e tjera duhet te na I sqarojne zyrtaret tane te larte te pozites dhe te opozites, pasi ne bilanc te fundit, publiku ka te drejte te dije se c'eshte biseduar me nje figure te tille te dyshimte. Ajo qe eshte e qarte pavaresisht temave te diskutuara me njeriun qe nuk ka ndryshuar, Nikolas Gaxojanis, eshte nje mungese e theksuar personaliteti e autoriteteve tona. Ato kane pranuar te bisedojne me nje njeri qe qe ka punuar sistematikisht kunder interesave shqiptare, qe formalisht nuk perfaqeson asgje, dhe nuk I kane thene popullit se c'kane biseduar. Pse ky mister?
Gezuar vitin e ri,o atdheu im ! Shqiperia ime e bekuar gezuar Trojet e shqiptareve gezuar E lashta ,e reja; e bukura ,e egra e madhja,e vogla e pasura ,e papasura e qeta .e zhurmshmja ................................ e gjithanshmja Shqiperia jone GEZUAR 2003 ! shqiptare!nje urim per Ate qe na ka dhene emrin
Skandal diplomatik ne Shqiperi.TVSH ti kerkoje falje Papes... Pas skecit ne Festivalin e fundvitit ku imitohej Presidenti i Shqiperise Moisiu dhe Papa Gjon Pali i II-te nga dy humoristet e Derr Brothers Group,Agron Llakaj &amp; Agim Bajko ne Shqiperi eshte skandal diplomatik.Kisha Katolike Shqiptare kerkon qe TVSH ti kerkoje falje Papes per shkak te neperkembjes se figures se tij.Une fatkeqsisht nuk e kam pare ate skec por besoj se nuk ka asgje te keqe qe gjithcka te jete ne kuadrin e humorit.Shof nje gje mjaft interesante : Ne Itali ku ndodhem une Papa eshte nje figure mjaft e vyer por qe shpesh here behet pre edhe e humorit edhe e imitive te ndryshme.Sinqrisht me sa mbaj mend nuk eshte cuar as shteti i Vatikanit apo Kisha Katolike Italiane te protestojne.Keto gjera ndodhin vetem ne Shqiperi ku existon akoma ajo ideja qe humori nuk eshte art por qe perdhos figurat e larta te kishes ne kete rast apo edhe te Shtetit Shqiptar ne raste te tjera.
Shqiperia ime!!! As kot mos u lodhni shqiperia eshte e imja ma bleu babi kur kisha ditelindjen dhe e kam vetem une keni inat vetem una [ 04 Nentor 2002, 15:38: Mesazhi u editua nga Ema ]
NJË PAPË SHQIPTAR NË VATIKAN! Papa me origjinë shqiptare Klementi XI dhe familja Albani NJË PAPË SHQIPTAR NË VATIKAN Edvin Cami/ALNA “…Kio Shypni, qi tash sa mot ka nei si e harrueme, mlue e vorfna prej niegullet, nen nji Pap Shqyptar po del n'drit, e mezi q' pret me fitue namin, e lumnin e moeme…” (Visk Zmajeviq, ipeshkvi i Tivarit, 1702) Shtypi shqiptar, në pasqyrimin e vizitës së fundit të presidentit Moisiu në Vatikan, bëri fjalë edhe për një vizitë të tij në varrin e papës me origjinë shqiptare, Klementit XI. Kjo mund të ketë bërë kureshtar ndonjë ndjekës të kujdesshëm të medias dhe të ketë nxitur dëshirën për të ditur diçka më tepër mbi këtë shqiptar që ka qëndruar në fronin papnor në Vatikan për më shumë se dy dekada. Në të vërtetë, Klementi XI nuk është as i pari e as i fundit shqiptar i njohur e i vlerësuar botërisht në të shkuarën e kombit tonë. E kaluara tashmë e varrosur romake-bizantine njeh emra shqiptarësh të mëdhenj si perandorët Justiniani, Diokleciani, Anastasi apo Kostandini, i njohur si njeriu që e futi përfundimisht Krishtërimin dikur monoteist në trajtën e tij të sotme sinkretiste dhe trinitariane. Nëse do të shtonim edhe brezat e tërë të shqiptarëve që qeverisën si sadrazamë e udhëheqës ushtarakë Perandorinë Osmane, të gjithë ata shqiptarë që i dhanë tonin jetës kulturore, politike, ekonomike e ushtarake të qyetetërimit të magjishëm osman, duke qenë më të shumtë në numër edhe se vetë turqit, themelues të këtij qytetërimi, lista nuk do të mbaronte kurrë. Megjithatë, të nxitur edhe nga aktualiteti i vizitës së presidentit Moisiu në Vatikan, do të ishte me interes të ndaleshim për të njohur personalitetin e papës Klementi XI, i njohur ndryshe si Gjon Françesk Albani. Dr. Engjëll Sedaj, në librin e tij &quot;Papa shqiptar Klementi XI-Albani &amp; Kuvendi i Arbenit”, na kujton se Gjon Françesk Albani njihet në historiografinë shqiptare, si dhe në fushat e tjera albanologjike, si “i gjakut shqiptar”, përkatësisht se është “me origjinë shqiptare”, se “kishte konvokuar Kuvendin e Arbënit (1703) dhe se kishte merita të tjera per çështjen shqiptare”. Po sipas dr. Sedajt, nuk dihet të jetë marrë dikush me studime të veçanta per jetën dhe veprimtarinë e tij. Ne Fjalorin Enciklopedik Shqiptar (1985) nuk eshte evidentuar as familja Albani, nga e cila, perveç Klementit XI, edhe disa anetarë të saj te tjerë kanë lënë gjurmë të thella në jetën kulturore e politike në Itali dhe më gjerë, keshtu që e gjithe literatura dhe burimet e tjera për jetën dhe veprimtarinë e tij janë kryesisht në Itali. “The Catholic Encyclopedia” (Vol. IV, 2002), duke u ndalur në jetën e Klementit XI, thotë se Gjon Françesk Albani (Giovanni Francesco Albani), i biri i Karlos dhe i Elenës (Moska), lindi në Urbino më 23 korrik 1649. Ai u zgjodh në fronin papnor më 23 nëntor 1700, dhe vdiq në Romë më 19 mars 1721. Familja e tij njihej si familje arbëreshe fisnike e qytetit të Urbinos. Në kohën e papës Urbani VIII, gjyshi i papës së ardhshëm kishte qenë për 13 vjet senator i Romës, ndërsa xhaxhai i tij, Annibale Albani, ishte studjues i njohur dhe guvernator i Bibliotekës së Vatikanit. Gjithashtu bëhet e ditur se familja Albani ishte themeluar nga dy vëllezër shqiptarë, Xhorxhio dhe Filipo di Mikele dei Laci, ish luftëtarë nën urdhrat e Skënderbeut, të cilët u vendosën në Urbino, ku Federiko dhe Guidobaldo di Montefeltro i emëruan njerëz të besuar për çështje diplomatike dhe luftarake. Morën mbiemrin Albanesi që jetëgjati Altobelo (1445-1564), i biri i Xhiorgios, e ndryshoi në Albani. Edhe familja e nënës së tij ishte ndër fisniket e qytetit dhe biografët bëjnë të ditur se daja i tij, Xhirolamo Moska, ndikoi në orientimin e tij në drejtim të studimeve teologjike dhe hierarkisë kishtare. Në moshën 11 vjeçare, Gjon Françesko u dërgua në Romë për të ndjekur &quot;shkollen publike&quot; ne Kolegjin Romak. Në vitin 1668 ai u diplomua në drejtesi dhe vazhdoi më tej studimet në filozofi dhe teologji. Pas suksesit në studime dhe pas emërimit si kanonik në vitin 1670, Albani hyri, zyrtarisht ne prelaturen romake në vitin 1677, duke pranuar nga papa Inoçenti XI emërimin per konsultator te Kongregacionit Konsistorial, që ishte, sipas dr. Sedajt, një institucion me rëndësi në komunikimin diplomatik me botën dhe në asistence me papen. Po nga Inoçenti XI ai do te pranoje me 3 nëntor 1687 të ashtuquajturën “Segretaria ai Brevi” (Sekretarine e Shkresave), kurse papa Inoçenti XII do ta emëronte shqiptarin kardinal, duke i hapur rrugën e një bashkëpunimi më të ngushtë me Papatin. Viti 1700, është viti i zgjedhjes së tij në krye të Papatit. Dr. Sedaj shkruan se “pas vdekjes se Inoçentit XII, më 27 shtator 1700, konklava e kardinalëve për zgjedhjen e papës së ri praktikisht nuk kishte kandidat më të përshtatshëm e më të përgatitur në çdo pikëpamje se kardinal Albanin.” Në këto kushte, në mbledhjen e 20 nëntorit 1700, kardinal Albani u zgjodh në krye të Kishës me shumicën absolute të votave. Sipas biografëve të tij, kjo fitore u percoll me shumë entuziazëm. “The Catholic Encyclopedia” bën të ditur se zgjedhja e tij u mirëprit edhe nga protestantët dhe qyteti i Nyrenbergut i dhuroi atij një medalje, ndërsa katolikët reformistë iu gëzuan zgjedhjes së tij edhe për shkak të bindjes që kishin në luftën që ai do të zhvillonte kundër nepotizmit, të manifestuar keqas nga paraardhësi i tij. Ai, madje, arriti, me aq sa ia lejonin rrethanat dhe koha, që të ngrihej mbi obskurantizmin e atëhershëm të absolutizmit kishtar, dhe fitoi simpatinë e artistëve duke ndaluar eksportimin e kryeveprave artistike, si dhe të shkencëtarëve, duke lejuar shtrirjen në dyshemenë e “Santa Maria degli Angioli” meridinani romak, të quajtur Klementina. Dr. Sedaj duke cituar autorin e njohur te biografive te papëve, Ludvik Frajherr fon Pastor (Ludwig Freiherr von Pastor, Geschichte des Papst seit dem Anfang des Mittelalters, Band 15, Freiburg, 1930 dhe në përkthimin italisht: Storia dei Papi nel periodo dell' assolutismo, vol XV, Roma, 1933, p. 10,) ve në dukje aftësitë e cilësitë kryesore te Klementit XI, të cilit ishin: &quot;sjelljet e perpikta dhe të shklqyeshme, dinjiteti i jashtëm, përvoja e gjatë në zbatimin jo vetem të së drejtës kanunore, por edhe të të gjitha disiplinave te tjera kishtare, njohja shumë e thelluar e situatës politike, sikur te kishte drejtimin në shumicën e nunciaturave, pastaj aftesia e formulimeve me shkrim dhe me gojë të qëndrimeve, puna e palodhshme, temperamenti jashtezakonisht i përzemrt dhe kujdesi i shtuar ndaj te varfërve dhe skamnorëve.&quot; Nje biograf tjeter (G. Moroni) e përshkruan fizionominë dhe karakterin e tij në këtë mënyrë: &quot;Me trup të larte dhe me pamje te bukur. Ai ishte i pari ndër papat që pas Klementit VII shkonte pa mjekërr. Kishte shikim të gjatë, një pamje disi te zbehte, i kishte flokët dhe sytë e zezë, kishte zë tingëllues, ishte mendjemprehte; per te ishin te huaja zemërimi dhe urrejtja, ishte vrojtues i madh i gjërave të fshehta, zotëronte shume bukur gjuhen greke dhe latine dhe ishte erudit tepër i madh, kurse në jetën e krishterë lirisht mund të thuhet se ishte njeri i drejtë.&quot; Krahas veprimtarisë së tij në kuadrin ndërkombëtar, për ne shqiptarët janë me interes të njihen përpjekjet e tij në planin kombëtar shqiptar. Në planin kombetar, Albani caktoi Visk Zmajeviqin, arkipeshkvin e Tivarit (1701-1713), që te organizonte dhe te udheheqte Kuvendin e Arbënit (1703). Papa shqiptar ka hapur, gjithashtu, Katedrën e Gjuhës Shqipe ne Kuvendin e Shën Bartolomeut në Romë, ku ka dhene mesim Françesko Maria da Leçe, i njohur si autori i gramatikës së parë shqipe dhe njëri prej perkthyesve te materialeve te Kuvendit te Arbënit. Ai pati marrdhënie të ngushta me Gjergj Guxeten, arbëreshin më të njohur siçilian të kohës dhe themeluesin e Kolegjit Arberesh te Palermos. Studiuesi i çështjeve shqiptare, Xhovani Armilota, shkruan: “Klementi XI, u interesua shumë per rilindjen politike dhe fetare të atdheut të vet. I përket asaj periudhe mbajtja e “këshillit fetar të parë kombëtar shqiptar” (1703) i cili shënoi ndryshimet rrënjësore në linjën e veprimit të klerit për çështjet dogmatike, morale, kanunore dhe ipeshkvore.” Papa Klementi XI - Albani vdiq më 19 mars 1721 dhe u varros, siç kishte qenë dëshira e tij e fundit, nën korin e Shën Pjetrit dhe një pllakë e thjeshtë mermeri shënon varrin e tij. Është diçka e veçantë dhe për t’u vënë re që pothuajse njëkohësisht me familjen shqiptare të Albani-t, në Lindje, një tjetër dinasti e madhe shqiptare vezirësh të mëdhenj, qeveriste Perandorinë Osmane në shekujt XVII-XVIII: familja e Qyprilinjve. Para papës Klementi XI, tre papë të tjerë kishin qenë me origjinë shiptare: Eleuteri (175-189), Kaio (283-296) dhe Gjoni IV (640-642).
Raped, beaten, sold - a child's view of Albanian gangs' vice grip on Britain Me falni qe artikulli eshte ne anglisht por ma do mendja se shumica juaj dine te lexojne anglishten. Artikulli eshte i gazetes The Guardian botuar dje. Raped, beaten, sold - a child's view of Albanian gangs' vice grip on Britain Scotland Yard fearful at spread of violent crime across Europe into UK cities Nick Hopkins, crime correspondent Monday December 23, 2002 The Guardian Anna was 16 when she ran away from her pimp and was rescued from the streets by Scotland Yard's clubs and vice unit. To officers the treatment she received from Mustapha Kadiu was shocking, but it had a familiar ring; he threatened her at knifepoint and said he was going to kill her whenever she failed to earn between £400 and £500 a day (she charged £30 for straight sex). Rather than hitting her - as bruising would make her less attractive to potential clients - he punished her by raping her repeatedly. Kadiu, an Albanian, ordered Anna (not her real name) to offer her customers unprotected anal sex to earn the money he required, but she told detectives she felt sick at the thought. Abusive as this was, officers discovered it was only part of a desperately sad story. In protective custody where Anna finally felt safe, she started to reveal details of her past. This led officers out of London to Romania, where she was born and grew up. When she was 12 a relative sold her for £600 to criminals in the former Yugoslavia who forced her into vice. Her journey from there to north London illustrates the slave trade of children from east to west Europe for prostitution. It also underlines the menace of a small number of Albanian criminals who have established themselves here over the past 10 years. Bullying their way into the underworld, they have carved out a niche in the sex industry. Their signature is the willingness to use extreme violence, even by the standards of an exploitative and rough trade. Kadiu, who had only been in the UK for five years, brought Anna to London in July 2001, when she was 15. By that stage Anna had already been sold on twice. Weeks after leaving Romania she was taken to the capital of Macedonia, Skopje, where she was forced to work in a strip club and have sex with customers. A few months later another gang bought her for £2,300. She was taken to Albania and then by boat to Naples, where she was again forced to work as a prostitute. How Kadiu discovered her is not clear. But he decided he wanted her and had her kidnapped and taken to Rome, where he persuaded her that she should move with him to the UK to start a new life "off the game". Corruption He gave her a false passport and paid for a trip which took her via Brussels and Ostend to Harwich, Essex, and then by train to Victoria station in London. Kadiu travelled independently to ensure that if Anna was stopped he would not be caught with her. He took Anna to his house in Harlesden, where he lived with his cousin, Edmond Ethemi, and a 22-year-old woman who was Ethemi's girlfriend; she was also a prostitute. Kadiu's promise that Anna would not have to work in vice lasted for four weeks, and then he coerced her back into the business at saunas in Tottenham, Kings Cross, Camden, West Hampstead and Chalk Farm. "Kadiu would drop her off in the morning and pick her up in the evening, up to 12 hours later, " said Superintendent Chris Bradford, head of the clubs and vice squad, based at Charing Cross police station. "She worked seven days a week, and if she didn't bring in the money, he would give her hell. Kadiu could make as much money from pimping one girl as he could from drug dealing." Leaving Kadiu was by no means an easy option. "He'd told her that if she went to the police, we would hand her straight back to him," said Supt Bradford. "She had been in countries where the police are corrupt and she knew nothing of Britain. "She didn't have any documents or any money. And she knew that if Kadiu caught her, he would knock her around." Despite the risks, Anna plucked up the courage to leave and a source tipped off the squad that a girl was "in difficulty and needed help". Officers found her before Kadiu could and took her to a safehouse. "She was traumatised," said Supt Bradford. "From what she told us, she had been abused by one guy after another from the age of 12." As Anna gave statements to the police, Supt Bradford ordered surveillance on Kadiu and Ethemi which ended with their arrest on December 3 last year. When officers raided their house they found £30,000 wrapped in newspaper and hidden in a fireplace behind a dressing table and 24 grams of cocaine. During his trial at Southwark crown court Kadiu claimed Anna willingly went into prostitution and denied harming her. After hearing Anna's evidence the jury decided he was lying. He was convicted of raping her and indecently assaulting her, and of living off immoral earnings. He was sentenced in December to a total of 10 years in prison. Ethemi, 21, was jailed for six and a half years for living off immoral earnings and possessing cocaine. Anna is still in the UK and is rebuilding her life. "She is going to college and trying to put everything behind her," said Supt Bradford. But he has to assume there are other girls out there in her predicament, and that Albanian criminals may be controlling them. "Ten years ago, we'd hardly even heard of Albania," he said. Although most of the Albanians living in London are law abiding, small cadres that have come here in recent years are causing the Met almost as much concern as the established Turkish and Kurdish networks that control the heroin supply into the capital. The national criminal intelligence service (NCIS) warned three years ago of Albanian organised crime gangs drifting across western Europe, after evidence suggested they had established footholds in Germany, Switzerland, Greece and Italy. NCIS said the power of the groups could be gauged by the fact they had taken control of the criminal underworld in Milan after a two-year power struggle with local mafias. There is already some evidence to suggest that Albanian criminals have set up in Manchester, Glasgow, Edinburgh, Liverpool and Cardiff, and their presence has been reported in Lancaster and Telford. While the current threat is still relatively small, "the potential for growth remains high", according to NCIS. "Albanian gangs are particularly strong in Italy, especially in the areas of people smuggling and prostitution," said a spokesman. "We do not have that level of activity here yet. There is some intelligence to suggest they are getting a measure of control over the Soho vice trade, but it is difficult to tell how much at this stage." Police in the UK point to recent cases of kidnapping and extortion to highlight what they are dealing with. In November two Albanians were jailed for drugging and assaulting Arap Mytak, the owner of a car wash in Romford, Essex. Demanding a £50,000 ransom for his release, Adriatik Malaj, 18, and Shpetin Lisha, 19, tied him to a tree in Epping Forest and phoned his family so they could hear his cries for help. Another cause for concern is the difficulty in infiltrating Albanian gangs, which operate in small groups bound by a code of silence like the mafia's. A recent assessment of the threat posed by Albanian criminals found many had come to the country working as the "muscle" for Turkish groups, but that they might be ready to challenge their masters for control of the multi-million pound herointrade. Battleground The home secretary, David Blunkett, and the foreign secretary, Jack Straw, announced at the beginning of December an international effort to curb the spread of Balkan crime syndicates, and the Met is committed to meeting the threat head on. With cross-gang warfare simmering in some parts of London, the commissioner, Sir John Stevens, has ordered an increase in the number of armed vehicle patrols and an increase in the number of officers trained to use firearms. "We will not tolerate this kind of activity," he said. However, police sources admit that Albanian criminals are not easily intimidated, and that there is every chance that the UK will soon become their next battleground. "They are pretty tough people, used to hardship," said one source. "If you lived in Albania and crime was your way out to a better life, you might think you've got nothing to lose. That's the way some of them behave."
Ceceni-Rusi:Konflikti i perjetshem Do jete ndonjehere Cecenia e pavarur?Do shembet ndonjehere miti i Rusise se madhe? Qe nga 1991 ne Cecei ka patur 300.000 te vrare nga trupat ruse,nder to 30.000 femije. Se shpejti mbahet Kongresi Boteror i Ceceneve te debuar ne Copenhagen,kjo me gjithe presionet e Rusise per ta anulluar. Aktorja e madhe,Vanessa Redgrave eshte dhe themeluese e fushates per te drejtat e njeriut dhe paqen ne Ceceni. Sidoqofte,ata jane si shqiptaret,nuk i pyet njeri edhe sikur ti kalojne ne makine mishi nji nga nji...

Firuan Meshkujt <span style="font-weight: bold">Shqiperia, sa pak meshkuj</span> Shqiperia ne ditet e sotme paraqitet me nje popullsi ne renie. Do te duhej nje projekt i udhehequr nga INSTAT qe, pas me shume se nje dekade, te sillte shifra te sakta rreth numrit te popullsise se vendit tone, duke paraqitur madje dhe disa nga faktoret kryesore qe kane ndikuar ne uljen e numrit te personave qe jetojne brenda kufinjve territoriale. Megjithese popullsia shqiptare konsiderohet e re, emigracioni dhe niveli ne renie i lindjeve, perbejne shkaqet kryesore te uljes se numrit te banoreve ne Shqiperi gjate 12 viteve te fundit. Keto jane rezultatet e nxjerra pas regjistrimit te popullsise ne muajin prill te vitit 2001, kryer nga Instituti i Statistikave, nje projekt qe perfshiu te gjitha rrethet e Shqiperise. Ndersa nje tjeter dokument i rendesishem, sic eshte vjetari statistikor, i publikuar per here te pare perpara disa javesh, thekson se levizja e lire dhe e pakontrolluar e popullsise, ka ndikuar ne ndryshimin e raportit te popullsise qytetare me ate fshatare. Drejtoresha e pergjithshme e INSTAT-it, Milva Ekonomi, eshte shprehur ne media se ndersa regjistrimi i meparshem i popullsise tregoi se numri i banoreve ne vend ishte 3.182.417, rregjistrimi i fundit nxorri se ky numer ka rene ne 3.069.275. Sipas Ekonomit, emigracioni ka ndikuar edhe ne uljen e numrit te meshkujve, pasi sipas regjistrimit te fundit, ka rreth 400.000 meshkuj me pak se ne vitin 1989, kohe kur numri i meshkujve dhe i femrave ishte thuajse i barabarte. Statistikat tregojne se numri i femrave ka mbetur ne te njejtin nivel. Por ka patur rritje te numrit te familjeve. Familjet e perbera nga me shume se gjashte pjestare, ose sic quhen ndryshe familjet tradicionale, ndodhen me teper ne zonat rurale, vecanerisht ne zonat veriore te vendit. Ne periudhen dhjetevjecare mes dy regjistrimeve te fundit te popullsise (1979- 1989), ritmi mesatar vjetor i rritjes se popullsise ishte 1.9 perqind, ndersa gjate dhjetevjecarit te fundit, eshte vene re nje ulje ne rreth 1%. Raport/ Si ka ndryshuar popullsia ne Shqiperi dhe rajon Po shkojme drejt plakjes Ulja e numrit te lindjeve, lufterat, emigracioni... kane permbysur raportet ne 10 vjet. Lindja nuk eshte aq e re si me pare. Tani ajo po ndeshet me problemet e Perendimit Procesi i transformimit ka sjelle ndryshime demografike ne vendet ish komuniste, perfshire ato te Europes Juglindore. Ne shtetet e krijuara pas shperberjes se Jugosllavise, ndryshimi eshte ndikuar shume edhe nga pasojat e luftrave. Ndryshimet jane reflektuar ne renien e numrit te lindjeve dhe nivelin e ulet te jeteses. Popullsite gjithashtu jane ulur si pasoje e emigrimit. Sipas nje vezhgimi te Neue Zurcher Zeitung, ne fund te viteve '80, numri i lindjeve ne vendet komuniste te Europes Juglindore rezultonte dukshem me i larte se ai ne Europen Perendimore. Mesatarisht, nje grua lindte dy femije, madje ne vende si Shqiperia ky numer shkonte deri ne tre. Ndersa sot, me shume se dhjete vjet pas transformimit politik dhe ekonomik te rajonit, nivelet e lindjes kane rene, madje ne disa raste shume me poshte se ato ne Europen Perendimore. Kjo eshte me se shumti e dukshme ne Rumani dhe Bullgari, ku brenda nje dekade, numri i lindjeve per 1.000 banore u ul respektivisht nga 15.8 ne 10.3 perqind dhe nga 13 ne 8 perqind. Ne Bullgari, sot numri mesatar i femijeve per grua qendron ne 1.14, krahasuar me 1.47 ne Zvicer dhe 1.33 ne Gjermani. Ulja ne Rumani eshte gjithashtu drastike, duke marre parasysh se numri mesatar i femijeve per cdo grua ne fund te viteve '80 ishte 2.28. Fenomeni paraqitet jo shume problematik ne shtetet qe dolen pas shperberjes se Jugosllavise. Per me teper, ne gjysmen e dyte te viteve '90, Kroacia u perball me nje rritje te nivelit te lindjeve, duke dyfishuar nivelet e viteve '80. Fakti se lindjet ne Bosnje Herzegovine u ulen nga 17.1 ne 10.5 perqind per 1.000 banore, eshte padyshim pasoje e largimit nga vendi i shume te rinjve, te cilet nuk jane kthyer me atje edhe pas luftes. Shqiperia perjashtohet nga rregullat. Sikurse ka bere ne 50 vitet e shkuara, vendi shpalli numrin me te larte te lindjeve ne Europe ne fund te viteve '90 (perkrah Turqise), me 21.2 lindje per 1.000 banore; nje dekade me pare niveli ishte 25.4 perqind per nje mije, me nje mesatare prej 2.6 femije per grua. Madje edhe shqiptaret jashte Shqiperise synojne te kene nivele te larta te lindjeve. Per me shume, eshte merite e shqiptareve ne Kosove dhe Maqedoni, qe niveli ne keto vende nuk eshte ulur ne menyre drastike. Ne fillim te viteve '90, Europa Perendimore u perfshi nga frika se miliona emigrante te uritur nga Lindja dhe Juglinda e Europes, do te vershonin ne Perendim. Edhe pse ky alarm mbeti ne kuadrin e iluzioneve, ka pasur nje rritje thelbesore te emigracionit. Fakti qe Bullgaria sot ka nje popullsi nen 8 milion nga rreth 9 milione banore ne mesin e viteve '80, nuk lidhet vetem me uljen e nivelit te lindjeve. Vala e pare masive e migracionit nisi ne vitin e fundit te regjimit komunist dhe ne fakt ishte nisur nga ai vete; ky ishte eksodi i komuniteteve turke te vendit, qe vazhdoi gjate viteve '90, kryesisht per arsye ekonomike. Shume shpejt edhe bullgaret nisen te iknin. Dicka e ngjashme ndodhi edhe ne Rumani, por ne nje nivel me te ulet: popullsia e saj, qe ishte te pakten 23 milione ne 1990, ka rene ne 22.4 milione, pjeserisht si pasoje e largimit te gjermaneve etnike nga Transilvania. Shume vende qe u shkeputen nga Jugosllavia, me perjashtim te Sllovenise, kane hasur nje eksod edhe me te madh. Refugjatet e luftes ishin te paret, por shume shpejt u ndoqen nga emigrantet ekonomike, te detyruar te largohen nga vendet e tyre si pasoje e krizave ekonomike te ndikuara nga luftrat. Ne fund te vitit 2001, ishin rreth 1.1 milione njerez nga ish Jugosllavia qe jetonin vetem ne Gjermani. Ndikimi i emigracionit ne ndryshimet demografike eshte mjaft i dukshem ne Shqiperi. Mendohet se gjysem milioni njerez u larguan nga vendi ndermjet viteve 1990- 1998, nje numer i konsiderueshem ky per nje shtet me nje popullsi vetem pak me shume se tre milione banore. Tre te katertat e emigranteve shqiptare jane burra dhe pothuajse gjysma e popullsise mashkullore te grupmoshave 25 deri ne 35 vjec jeton jashte kufijve te vendit, te pakten deri tani. Destinacionet kryesore per keta emigrante qe kerkojne pune, mbeten Greqia dhe Italia, dy vende keto qe kane qene destinacione te favorshme per emigrantet shqiptare, qe ne fund te periudhes se mesjetes. Ne Greqi, nje vend qe deri tani se fundi shenonte vete nje nivel te larte emigracioni, balanca tashme ka kaluar ne favor te imigrimit. Duke iu referuar te dhenave, nga rreth nje milion emigrante qe punojne dhe jetojne tashme ne Greqi, shumica e tyre jane nga Europa Juglindore, ku shqiptaret perbejne pjesen me te madhe. Ata pershtaten si punetore me pagese te ulet dhe qe kryesisht punojne ne bujqesi dhe ndertim. Pervec ketij emigracioni masiv, vendet e Ballkanit perballen edhe me nje &quot;rrjedhje te trurit&quot;, largimit te personave specialiste te teknikes, mes te cileve shume te rinj, te edukuar mire, qe largohen nga vendi i tyre dhe shkojne ne Europen Perendimore dhe SHBA. Vendet e Europes Juglindore jane duke u perballur gjithashtu edhe me levizje demografike brenda territoreve te tyre. Luftrat ne ish Jugosllavi sollen zhvendosjen e miliona njerezve, duke shkaktuar mbipopullimin e zonave jashte konfliktit, ndersa ne vende te tjera po vihet re mbipopullimi i qendrave urbane. Kjo eshte vecanerisht e vertete ne Shqiperi. Gjate epokes se komunizmit, rregullat qe pengonin levizjen dhe shpernguljen e njerezve brenda vendit, parandaluan rritjen e numrit te popullsise se qyteteve. Shqiperia komuniste kishte nje perhapje popullsie, duke ruajtur numrin me te larte te banoreve ne fshatra. Ndersa kur keto rregulla u bene te pavlefshme, popullsia filloi zhvendosjen nga fshatrat dhe zonat veriore, duke u perqendruar kryesisht ne brendesi te Tiranes dhe qytetit port te Durresit. Ne Rumani gjithashtu, ka pasur nje fluks te madh drejt qyteteve ne fillimet e viteve '90. Por qe nga 1997, tendenca ka qene ne drejtim te kundert. Veshtiresite ekonomike detyruan shume njerez te shkonin andej nga kishin ardhur. Tokat bujqesore, te shpronesuara nga rregjimi komunist, iu rikthyen pronareve te meparshem. Shume nga ata qe shkuan ne zonat urbane si punetore ne vitet '70, te ndikuar prej politikave strikte industrializuese te Causheskut, tani jane te papune dhe po kthehen neper fshatra, duke u perpjekur te mbijetojne si bujq. Eshte e veshtire te parashikosh nese keto ndryshime demografike do te zgjasin per shume kohe. Por rritja se fundi e moshes mesatare te nenave te reja, mund te jete nje tregues se deshira per te pasur femije eshte &quot;spostuar&quot; ne kete pjese te Europes. Nje tjeter tregues eshte edhe renia e lehte e numrit te martesave te reja. Ndersa mbetet e dyshimte nese emigracioni, me se shumti i te rinjve dhe te mire arsimuarve, mund te ndalet. Nderkohe qe renia natyrale e popullsise ne Europen Perendimore eshte kompensuar pjeserisht nga imigracioni, kjo nuk eshte e njejte ne Europen Juglindore. Ne shumicen e vendeve te rajonit, mosha mesatare e popullsise eshte tashme mes 35 dhe 40 vjec; Greqia dhe Bullgaria, me nje mesatare moshe 39.1, pothuajse i jane afruar Gjermanise dhe Zvicres, perkatesisht me 40.1 dhe 40.2. Vetem Rumania, me nje mesatare moshe 34.6 dhe Shqiperia me 26.5, kane strukturen me te re te popullsise. Pergatiti ARDI PULAJ
DYRRAH (DURRESI),qyteti ku studionin romaket Nga nje shkrim i nxjerre nga kronikat e asaj kohe(periudhes ilire) ka dale nje fakt interesant: Nje student romak qe studionte ne Iliri ne dyrrah(durres) i shkruan te atit: "baba me dergo para,se ketu i thone,dyrrah,e jo Rome!" A mund te jete ky nje fakt ku mund te diskutohet per vlerat tona(shqiptare)ne kulture dhe standartin e jeteses ?
Nido di vespe-Filmi mbi mafien shqiptare kush e ka pare kete filmin per ata qe se kane pare eshte nje film frances ku flet per mafien shqipare
Humori aq i nevojshem i A.LL dhe Bajkos sjell nganjehere edhe shqetesime Gjithshka brenda pak diteve krijoi shqetesim a thua valle kishin vene ne loje Krishtin. Kesaj rradhe nuk ishte ajo pjese e popullsise katolike qe u hodh ne sulm per nderin e saj historik-fetar. Por disa gazetare,disa politikane,dhe disa te tjere qe u ka pelqyer te luajne me Papen, kesaj rradhe ne Shqiperi, i kishin marre parasysh pasojat dhe ne fund te fundit nje provokacia e tille nxjerr ne pah tendosjen fetare te popullit si dhe te atyre qe veshin rrobat e posacme prifterore, gjithashtu ajo tregoi dhe konkurencen e ndarjes se tortes me emrin pagezues &quot;nano&quot; Ne fakt ky lloj humori tregon qe shqiptaret jane njerez ateiste dhe qe per ta nuk perben problem Papa apo kisha katolike. Gjithashtu ky lloj humori krijon dhe precedente te tipit &quot;skandal&quot; sepse jemi disa dite para krishtlindjeve dhe duke pare qe besimi dhe feja kane munguar per gjysem shekulli ajo merr formen e nje goditje do te thoja, ndaj besimit katolik ne Itali si kryeqendra e besimit katolik boteror. Per te u theksuar eshte se ne gjithe evropen e bashkuar besimi eshte akoma i fresket dhe se ne keto vende edhe sepse mund te jete bere shaka me Papen e Romes, dihet qe keto vende jane vende me kulture te lashte dhe horizont tejet te madh. Ai ishte gabim i panevojshem jo sepse ajo pjese e popullsise katolike digjet per besimin e saj por sepse neve tashme na kane pagezuar here si vend terrorist, edhe ceshte me kryesorja si &quot;te pafe&quot;. Shqiperia perballet tashme me nje realitet corodites dhe aspak dashamires ne lidhje me shume aspekte globale. Ajo duhej te ruhej ne fakt nga keto lloj &quot;provokacionesh&quot; qe per aktoret e humorit jane normale. Kalojme shume situata te veshtira ne keto kohe moderne dhe nje shaka e tille ndihmon qarqe te caktuar antishqiptare ne lidhje me problemet nacionalo-etnike shqiptare. Krishtlindjet nuk i festojne vetem italianet por e gjithe bota kristiane ndaj nje shaka e tille nga nje shtet qe nuk ka edhe buke ne sofrat e tyre dhe qe mbahet me ndihma, do te ishte nje ofendim i pergjithshem per vendet e zhvilluara boterore kristiane. Si perfundim do te deshiroja te theksoja se jetojme ne Evrope dhe ne shume drejtime te ndryshme jemi te detyruar te i imponohemi realitetit te tanishem evropian dhe atij boteror. Detyra e Llakos dhe Bajkos eshte te kenaqin dhe gezojne shqiptaret kudo ku te jene si ne Shqiperi ashtu edhe ne Diaspore por duhet te tregohen te kujdesshem, ne menyre qe te mos kenaqin ata qe per hir te disa problemeve jetesore dhe primare shqiptare, mezi presin raste te tilla per te na etikuar dhe vene voten kunder integrimit te Shqiperise me boten e zhvilluar. Meqe me ra rasti te analizoj kete humor &quot;skandal&quot; qe eshte etikuar sefundmi, deshiroja te vija theksin edhe mbi dicka tjeter qe na mundon dhe qe eshte politika e jashtme shqiptare. Jo pak here jemi perzier ne ceshtje &quot;te panevojshme&quot;globale ku Shqiperia nuk luan ndonje rol te madhe dhe te rendesishem. Kemi pasur shume ministra te jashtem qe kane deklaruar gjera skandaloze qe po ti krahasoj me imitimin e Papes, jane te paperfillshme. Mos harroni rastin e fundit te zotit Nano, qe me zellin e tij te tepruar deklaroi se jemi bashke me Ameriken ne cdo lufte qe ajo ben. Nuk do shume mend kjo lloj psikopatie shqiptare qe te kuptojme se sa te civilizuar dhe te kulturuar jemi, kur kemi parasysh qe evropa e bashkuar ka konflikte te medha me SH.B.A-te. Duhet pasur kujdes me gjera qe djegin, jo dy aktore dhe disa politikane, por qe keto gjera marrin ne qafe nje popull te tere ashtu sikur e kane marre historikisht. Rasti i &quot;Papes se Romes&quot; uroj ti behet mesim politikes shqiptare dhe sidomos asaj te jashtme, kur e provoi tashme se cfare do te thote te tallesh dhe te provokosh gjera te panevojshme. &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/smile.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;
Sa na influencon media? A na influencon media me shume se mendojme? A arrijne reklamistat dhe botuesit te na e ndryshojne opinionin ne ceshtje te ndryshme? Ne nje ishull te Azise ka 5 vjet qe ka dale televizori dhe ne ate kohe nje perqindje e larte e vajzave jane bere anoreksike,duke pare imazhet ne TV.
Qipro dhe problemet etnike te saj Ishulli Qipriot fitoi de-koloniazimin e tij me 1960,ne baze te nje kushtetute qe i jepte te drejte te dy etnive qe jetonin ne te;Greke dhe asaj Turke. Qeveria Britanike e pranoi qeverine Qipriote ne 1964. Por menjehere mbas ketij pranimi,si te shumte ne popullsi,komuniteti grek filloi diskriminimin e tij karshi komunitetit turk. Si preteks ata perdoren emrin e minoritetit, per turqit dhe mos-punimin e kushtetutes jo-mire nga dy komunitete . Situata u keqesua ne 28 dhjetor 1963 kur ne Nikosia afro 300 Turq-Qipriot,burra,gra e femi ishin therur brenda 5 diteve. Nje kolonel Marshall Britanik i forcave ajrore;Michael Graydon e pershkruante kete rast si makaber kasaphane'je qe deri ne 1960 kurre nuk kishte ndodhur. Por masakrat vazhduan me tej gjate viteve 1967-1974. Kjo ishte nje avancim per eleminim sistematik te nje komuniteti.Ky ishte nje pastrim etnik i cili ne mediat per here te pare u perdor ne ate kohe per Qipron. Ne 1974 ushtaret Qiproit-grek me ndihmen e ushtrise Greke moren pushtetin Qipriot. Mbas ketij veprimi trupat Turke zbarkuan ne Veri. Qeveria Gjermane justifikoi zbarkimin e trupave Turke ne kete ishull pasi gjate masakrave ne Paphos dhe Famagusta ushtaret e UN vec veshtronin por nuk vepronin. RRenjet e ketij spastrimi etnik jane ne moton Helleniste anti-Turke,politike vlimi ne kishen ortodokse-greke;gje qe edhe sot e kesaj dite Turqit -qipriot besojne se ajo nuk ka ndryshuar. Sot greket-qiriot akoma mbajne embargo kundra turqve-qipriot,kundra nenit VII te kombeve te bashkuara. Gjithe cka ndodhi,ndodhi nen hunden e ushtareve te UN dhe atyre Britanik.Kur Turqit-Qipriot u luteshin atyre per ndihme,ata vec kqyrnin(sikur ne Bosnje)dhe kthenin fytyren.U duhej forcave Turke te nderhynin dhe ndalonin spastrimin etnik. Deri me sot forcat e UN kane deshmuar se ata jane te pa-vlefshem dhe se politika kolonizuese e Britanise ka sjellur kudo--Afrike,Evrope,Azi vetem konflikte. Sot politka e EU karshi Qipros po ashtu eshte e njejte si ajo e Britanise.Ndarje qe do te vazhdoje sikur Palestina-Israel.
shprehje satirike nga gazetat dhe revistat... sapo lexova nje shprehje te lezecme tek revista klan..... <span style="font-weight: bold">qe ta quash baba duhet te te q**** nenen....</span> &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/laugh.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; si e komentoni ju kete... ps::cdokush qe lexon ndonje gje interesante te na ndricoje edhe ne...lol