Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës
Mesazhe te Rugoves! Mesazhe e komente. <span style="font-weight: bold">Mesazh i Presidentit Rugova për Atin e Shenjtë, Papa Gjon Palin II për festën e Pashkëve</span>. Prishtinë, 10 prill - Presidenti Rugova ka përgëzuar edhe Atin e Shenjtë Papa Gjon Pali II me rastin e Pashkëve. &quot;Ju lutem pranoni urimet e mia të përzemërta dhe të popullit të Kosovës për festën e madhe të Pashkëve. Kosova - Dardania antike, në Ditën e Pashkëve, në ditën e ringjalljes së Krishtit, ndihet më shumë e ringjallur për të ngritur mirëkuptimin dhe besimin në Zotin. I dashuri Ati i Shenjtë Në ditën e madhe të Pashkëve, ju lutem të bëni lutje për njohjen formale të pavarësisë së vendit tim, Kosovës, që do të qetësonte këtë pjesë të Evropës e të botës&quot;, thuhet në përgëzimet e Prsidentit Rugova drejtuar Papa Gjon Pali II. <span style="font-weight: bold"> - fund - </span> <span style="font-weight: bold">Presidenti Rugova përgëzoi qytetarët e Kosovës për Pashkët</span> Prishtinë, 10 prill - Me rastin e Pashkëve, Presidenti i Kosovës, Dr. Ibrahim Rugova, ka përgëzuar qytetarët e Kosovës, Imzot Mark Sopin, ipeshkv i Ipeshkvisë së Kosovës, dhe Atin e Shenjtë Papa Gjon Palin II. Në mesazhin e Presidentit Rugova drejtuar qytetarëve të Kosovës me rastin e festës së Pashkve thuhet: &quot;Të gjithë qytetarëve të Kosovës u shpreh urimet e mia të përzemërta për Festën e Shenjtë të Pashkëve. Dita e Pashkëve është një ditë e madhe e ringjalljes së Krishtit, ditë e ringjalljes së jetës, të shpirtit të njeriut dhe të mirës midis njerëzve. Me këtë rast urime të përzemërta u shprehim ushtarëve dhe komandantëve të NATO-s/KFOR-it që po bëjnë mbrojtjen dhe sigurinë e vendit tonë. Po ashtu urime u shprehim edhe UNMIK-ut, OSBE-së dhe përfaqësive diplomatike në kryeqytetin tonë, në Prishtinë. Dhashtë Zoti që Pashkët e ardhshme t=i presim me njohjen formale të pavarësisë së Kosovës!&quot;, thuhet në mesazhin e Presidentit Rugova drejtuar qytetarëve të Kosovës. <span style="font-weight: bold"> - fund - </span> <span style="font-weight: bold">Cilet qytetar</span> i uron? Ne kosove s'ka vecse 3%!! Kurse ne festat ISLAME largohet nga Kosova - perderisa popullata shpreh pakenaqesi ndaj mos respektit qe ka ndaj fese ISLAME! Rruga kosovare thote: <span style="font-weight: bold"> Rugoven e kemi formal, prandaj nuk e marrim per t'keqe!</span> Por idiotizmi dhe servilizmi i tij cdo dite e me shume po behet me i neveritshem dhe cnjerezor!!!
(Fytyra);Britma e Kadarese Marre nga gazeta Shekulli(i njejti titull)shihni se cfare matrapazi,ky shkrimtar i dalldisur qe don te flas per histori e bej politike,qe ne shumicen e librave ky bastard i ka thurur lavde diktatorit Enver.Ky bastard qe therret per rikonkuision Spanjoll fetar ne SHqiperi,ky gjirokastrit qe pabesisht me gjuhen e tij po ngul thika frankofone mbi ppopullin shqiptar. <span style="font-style: italic">;fjalite ne te zeza tregojne qarte idete e tija antishqiptare,patjetert kur ky sharlatan eshte ne France flet me gjuhen e serbeve,e kur kthehet nga Franca flet per rikonkuizem fetar e antinacionlaist.A mund te quhet nacionalist nje njeri qe ndan nje popull ne dy kombe?</span> Britma e Kadaresë Avvenire.online Nga shtëpia e thjeshtë në bulevardin “Saint Michel”, shkrimtari i madh shqiptar Ismail Kadare nuk demonstron asnjë lloj dobësie për atdheun e largët; përkundrazi, shprehet me shqetësim. Publikimi i veprave të Kadaresë ndjek diagramën e etheve ballkanike. Gjatë luftës së Kosovës në vitin 1999, Ismail Kadare publikon librin misterioz “Tre këngë zie për Kosovën”, leximi i të cilit nuk është dhe aq i thjeshtë. Edhe pse është një shkrimtar që nuk joshet nga historia e konsumuar taze, aq më pak nga kronika, ka njerëz që e kanë paditur si një nacionalist shqiptar. Le ta fillojmë me “Tre këngë zie për Kosovën”: Në “Ultësirën e Mëllenjave” (fusha e Kosovës), fantazma e sulltan Muratit, i cili gjeti vdekjen në betejën e vitit 1389 midis të krishterëve e otomanëve, shfaqet e flet në kohën e tashme për luftën. Anën e kujt merr? “Ndërsa shkruan letërsi, ligji më i mirë, të cilit duhet t’i bindesh, është vetë letërsia. Letërsia nuk ka për mision të rregullojë gjërat e kësaj bote. Fantazma e Muratit duhet të fliste bash në atë mënyrë, dhe mua as që më intereson fare “mesazhi”. Sidoqoftë, <span style="font-weight: bold"> meqënëse me këtë rast jam akuzuar si një nacionalist shqiptar, duhet t’ju them se në libër gjendet një mesazh i qëllimshëm, dhe ky mesazh është miqësia e popujve të Ballkanit.</span>(a flasin ose bejne thirrje ndonjehere serbet ose greket pewr miqesi me ne shqiptaret?) Së bashku jetojmë atje nën të njëjtin kob, që varet mbi kokat tona. <span style="font-weight: bold"> E kemi pësuar së toku këtë mënxyrë e duhet t’i ikim së bashku asaj.</span>(patjeter sipas kadarese duhet te pijme me nje gote) Sulltan Murati është një i huaj, dhe është pikërisht ai që thotë “ju jeni të mallkuar!”. E pranoj këtë lloj nëme, por duke bërë objeksionin: <span style="font-weight: bold">“jemi të mallkuar nëse nuk bëhemi miq”.</span>(ketu e thote bukur;keto thirrje vijne vetem nga frankofonet qe ndersehen nga Franca) Besoj që <span style="font-weight: bold">në faqet e këtij libri nuk gjendet urrejtje e një pale ndaj tjetrës. Unë jam përpjekur t’i pranoj që të gjithë, serbë, bullgarë, shqiptarë, turq, bizantinë</span> .(edhe njehere tjeter panballaknizmi i frymezuar nga greqia,serbia me ane te Frances,ku vetem serbet e greket duhet te Dominojne) Nuk ka në të nënkuptime, dhelpërira, mesazhe dykuptimëshe. <span style="font-weight: bold"> Nuk bëhem me palën shqiptare kundër serbëve, as me vllehët kundër bullgarëve; madje, edhe turqit janë trajtuar aty si protagonistë të një fati tragjik</span> ”.(a quhet ky qendrim nacionalist?) Le të vijmë në ditët tona. Ç’mendoni për rishpërthimin e konfliktit midis shqiptarëve e serbëve në Kosovë? <span style="font-weight: bold">“I dënoj ekstremistët kosovarë; i dënoj shqiptarët e Kosovës.</span>(Patjeter qe te hash buken e francezve e te te shiten librat duhet te mbash anen e serbeve e te quash ekstremiste tere popullin e kosoves,sikur serbet i therrasin gjithmone) I kam mbrojtur kur kishin arsye, por sulmet që kanë bërë dhe bëjnë kundër kishave serbe, kundër shtëpive serbe, ajo që bëjnë kundër ushtarëve të NATO-s, duhet të dënohen. Probleme ka sa të duash, por ajo që po ndodh nuk mund të justifikohet në asnjë mënyrë”. Dhe kështu, kemi Ballkanin gjithmonë në luftë e mes gjakut? “ <span style="font-weight: bold">Kur jam në Ballkan, i qortoj këta popuj; por kur jam jashtë, i marr në mbrojtje.</span>(po cirret panballkanisti frankofon) Njoh të gjitha të metat e ballkanasve, njoh të gjithë të keqen që kanë prodhuar, të gjitha idiotësitë e çmenduritë e tyre. Çmenduria është karakteristikë e Ballkanit, por nuk jam dakord megjithatë me përçmimin sistematik, objekt i të cilit është shpesh ky gadishull. Ballkanasit janë të aftë për të bërë çdo kafshëri, por në të njëjtën kohë janë po aq të aftë të sillen si fisnikë të vërtetë. Nuk po bëj retorikë, ky është realiteti. Janë pjesë e Europës”. Mirë, mirë, por në Kosovë… “Në Kosovë, lufta ka përfunduar prej pesë vitesh. Këto kohë, komuniteti ndërkombëtar – ndërhyrjen e të cilit e kam miratuar dhe e miratoj – nuk ka marrë asnjëherë një qëndrim të qartë, nuk ka folur asnjëherë me një gjuhë të kuptueshme. Kjo pavendosmëri ka bërë që nga njëra anë të marrin zemër forcat ekstremiste, dhe nga ana tjetër të tërhiqen forcat e arsyeshme”. Ndër njerëzit e arsyeshëm bën pjesë vetëm Ibrahim Rugova, apo jo? <span style="font-weight: bold">“E çmoj Rugovën dhe politikën e tij. Por sot ai është i izoluar prej ekstremistëve”.</span>(dihet se ne cilen ane ha Abrahami) Një proces që duket i bllokuar… “Kosovarët nuk kanë të drejta; ose më saktë, jetojnë mes një tollovie të drejtash. Ja, shihni procesin e privatizimit (ndarjen e tokave, të trojeve, të shtëpive, të fabrikave), i cili është i bllokuar nga serbët. Kjo gjë e acaron gjendjen. Serbët nuk dëshirojnë që kosovarët të bëhen pronarë të të mirave të tyre”. Ç’mendoni mbi rastin konkret, që bëri të shpërthente Kosova nga Mitrovica në Prizren? “Nuk e di, nuk kam lajme të sigurta mbi historinë e fëmijëve të mbytur e të qenve që iu ndërsyen nga prapa. Më duket një ngjarje jo fort e ndriçuar. Sidoqoftë, çështja e ndriçimit të kësaj ngjarjeje është në kompetencën e forcave paqeruajtëse të NATO-s, të cilat janë atje. Edhe ploja e Prekazit në vitin 1999, e cila është në origjinë të zhvillimeve të mëtejshme, nuk është zbardhur kurrë. Ndërsa flas për bllokim, e kam fjalën edhe për bllokimin e informacionit e të ndëshkimit të fajtorëve”. Ç’mendoni për ndarjen e Kosovës? Veriu do t’i shkojë Serbisë, dhe pjesa tjetër… kujt? “Nuk është dinjitoze, nuk është njerëzore kjo që shqiptarët në Kosovë po bëjnë në dëm të pakicës serbe, të simboleve të saj e të monumenteve historiko-fetare. Ndarja e Kosovës më duket një hipotezë kobzezë, por nëse nuk mbetet asgjë tjetër për të bërë…” Të ndahet Kosova e t’i jepet jetë “Shqipërisë së Madhe”? “Shiko! Ideja e <span style="font-weight: bold"> “Shqipërisë së Madhe”, në fund të fundit, nuk është autoktone, por e një origjine fashiste.</span>(fare mire mund te fliste per Shqiperi etnike) Eshtë një hipotezë gjeopolitike e përqafuar nga fashizmi dhe e importuar gjatë pushtimit italian. Në çdo rast, mendoj se shumica dërrmuese e kosovarëve janë kundër bashkimit me Shqipërinë. <span style="font-weight: bold"> Midis dy popujve ka patur historikisht – ka edhe sot e kësaj dite – shumë pika konflikti”.</span>(ndarje e popullit ne dy kombe,edhe ne Itali po te shkosh do te gjesh probleme midis italianeve,por kurre nuk flasin per konflikte) Për ta mbyllur? “Situata është përkeqësuar. Në Serbi janë përsëri në pushtet nacionalistët; përveç kësaj, shërbimet sekrete të ish-Jugosllavisë janë gjithmonë të gatshëm e aktivë në provokimet e tyre. Në Ballkanin Perëndimor, shqiptarët e serbët janë dy popuj njësoj të rëndësishëm. Klisheja e përhapur është që shqiptarët janë një popull i vogël. Eshtë një gabim: Shqipëria, Kosova, një e treta e Maqedonisë janë të banuara nga shqiptarë <span style="font-weight: bold">.Duhet te gjendet nje ekuiliber.</span> Ky është çelësi i gjithçkaje.
trafiku i organeve, klinika ne shqiperi dhe greqi Gazeta &amp;#8220;Ta Nea&amp;#8221; boton një raport konfidencial të Ambasadës Greke në Tiranë për trafikun e organeve të fëmijëve Trafiku i organeve, klinika në Shqipëri dhe Greqi &amp;#8220;Më &amp;#8216;98 u vranë fëmijë të jetimores së Tiranës. Organet janë çuar në Itali me valixhe diplomatike&amp;#8221; Shekulli TIRANË- Rishfaqen në &amp;#8220;skenë&amp;#8221; klinikat famëkeqe të organeve njerëzore, edhe pse autoritetet shqiptare e kanë mohuar njëzëri ekzistencën e tyre. Pas alarmit të përhapur nga Komisioneri i Jashtëm i BE, Kris Paten, është gazeta greke &amp;#8220;Ta Nea&amp;#8221;, ajo që ka botuar një raport konfidencial të Ambasadës Greke në Tiranë, ku konfirmohet ekzistenca e tre klinikave të transplantit të organeve, në Fier, në Durrës dhe në Selanik. Sipas këtij raporti, viktima të këtij trafiku të frikshëm janë fëmijët e jetimores së Tiranës, por edhe ata me të meta mendore. Rrjeti që merrej me trafikun e organeve të fëmijëve shqiptarë përbëhet nga mjekë grekë, italianë dhe shqiptarë, të cilët po hetohen nga organet gjyqësore të Selanikut. Sipas raportit të botuar në &amp;#8220;Ta Nea&amp;#8221;, hetimet kanë filluar pasi Ambasada Greke në Tiranë i ka dërguar një raport konfidencial qeverisë helene. Trafiku Sipas raportit të mësipërm, hetimet janë kryer nga policia shqiptare dhe italiane, të cilat i kanë kërkuar autoriteteve greke hetime për këtë çështje. Viktima të trafikut të organeve janë të miturit e jetimores së Tiranës dhe fëmijët me të meta mendore. Trafiku i organeve të fëmijëve ka filluar që në vitin 1994 dhe organizohej në tre klinika transplanti, në atë të Durrësit, të Fierit dhe në një qytet të Greqisë. Raporti që gjendet në duart e hetuesve grekë, sipas &amp;#8220;Ta Nea&amp;#8221;-s është përpiluar nga organet policore shqiptare dhe italiane. Ndërkaq, drejtësisë greke i kërkohet që të hetojë dhe dënojë personat e implikuar në këtë trafik çnjerëzor. Në raport përmendet emri i një mjeku grek, i njohur si &amp;#8220;doktor Frankenshtain&amp;#8221;, i cili në të shkuarën është dënuar për birësime të paligjshme nga jetimoret. &amp;#8220;Ta Nea&amp;#8221; e cila citon raportin thotë se ndërmjetësit &amp;#8220;peshkonin&amp;#8221; më së shumti fëmijë me të meta mendore të familjeve të varfra shqiptare. Këta fëmijë dërgoheshin ilegalisht në Greqi, nëpërmjet doganës së Kapshticës apo kufirit greko-maqedonas. Jetimët e Tiranës Siç cilësohet në raport, fëmijët e jetimores së Tiranës &amp;#8220;furnizonin&amp;#8221; më së shumti klinikat çnjerëzore. Kështu, në vitin 1998 u vranë shumë fëmijë për trafik organesh, ndërkohë që prindërit e tyre i kanë gjetur arkivolet bosh, kur i kanë hapur. Raporti citon edhe raste kur trupat e të miturve janë gjetur nëpër arkivole, por në to dalloheshin dukshëm shenjat e ndërhyrjeve kirurgjikale. Kreu i këtij rrjeti cilësohet një mjek italian, i cili kishte lidhje të ngushta me mjekët shqiptarë që përfshihen në këtë histori si dhe me ata grekë. Mjeku italian cilësohet si tepër i fuqishëm për lidhjet e tij me ish-diplomatë dhe ish-anëtarë të qeverisë shqiptare. Në raportin që Ambasada Greke në Tiranë i ka përcjellë qeverisë helene thuhet se kanë qënë pikërisht njerëzit me pushtet ata që transferonin organet nga Shqipëria në Itali, nëpërmjet valixheve diplomatike. Këta të fundit u shpëtonin kontrolleve doganore,edhe pse kishin me vete çantat me azot, brenda së cilave ndodheshin organet e fëmijëve shqiptarë. Hetimet Reagimet e autoriteteve shqiptare të drejtësisë për ekzistencën e klinikave të transplantit kontestohen nga raporti i përfaqësuesve të Ambasadës Greke në Tiranë, i cili i cituar nga gazeta greke thotë se hetimet për këtë rrjet çnjerëzor trafiku janë kryer në Shqipëri dhe në Itali. &amp;#8220;Raporti i Ambasadës Greke në Tiranë përfshin informacionet që mblodhën nga organet hetimore shqiptare dhe italiane, pa u vënë ende në lëvizje proceset gjyqësore kundër personave që emërtohen, ndërsa duhet të bëhen edhe hetimet e nevojshme në Greqi&amp;#8221;,-thuhet në gazetën &amp;#8220;Ta Nea&amp;#8221;. Ndërkaq, hetimet e tanishme janë përqendruar në një klinikë të Selanikut, ku implikohen si të përfshirë në trafikun e organeve të fëmijëve shqiptarë 8 mjekë grekë. 12/05/2004 KATEGORIA: Kronikë nga Tirana
05/01/2004-- urime kush hyri sonte ne evrope, na tregoni si u festua atje, po ne????? Urime atyne qe punuan fort...... na tregoni si u festua?
Papjekuria e bullgarëve Unë kam shumë kontakt edhe me bullgarë, dhe më vjen shumë keq të them që shumë nga ata janë persona thëllësisht të papjekura... P.sh, sa i përket Kosovës, ata i mbeshtesin thjesht serbët vetëm sepse janë ortodoksë dhe sllavë si ata, nuk ua intereson fare fakti që shqiptarët atje kane qenë 11 vjet pa të drejtat themelore dhe që skuadrat e vdekjes së Milosheviqit kanë masakruar mijëra shqiptarë...
Media dhe Ideologjia Duke lexuar BBC-ne ne rrjet, hasa ne informacionin e meposhtem: &quot;Images of US soldiers allegedly abusing Iraqi prisoners at a notorious jail near Baghdad have sparked shock and anger. Politicians in the US, Britain and the Middle East expressed disgust at the images, broadcast on US television, and called for those responsible to face justice. <span style="font-weight: bold"> CBS News said it delayed the broadcast for two weeks after a request from the Pentagon due to the tensions in Iraq. </span>&quot; http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3672901.stm Ne shqip: CBS News tha se transmetimi [i pamjeve ku ushtare amerikane abuzonin fizikisht te burgosurit irakene] u vonua per dy jave sipas kerkeses se Pentagonit per shkak te tensioneve ne Irak. Media e lire? Sa mund, duhet, dhe aktualisht sa nderhyn politika ne informacionin e medias? Cfare rendesie ka ardhja e informacionit ne kohe? A e quani manipulim kete dhe nese po si mund te evitohet? Mua me beri pershtypje si e thane pa gje te keq se e kishin vonuar transmetimin 2 jave. Sikur me goditi ne fytyre, sepse ishte e shprehur aq hapur, qe informacionet qe marrim kalojne njehere ne siten e politikes.
parashikime pesimiste!!!!!!!!!! ne dhe (BE) shqiperia e fundit ne rradhe sipas parashikimeve ajo do te hyje ne BE aterere kur te kete mbaruar i gjithe perocesi i zgjerimit sebashku me kroacine dhe maqedonine . ky ka qene parashikimi i shefit te komisjonit europjan ROMANO PRODI.parashikimet e europianeve jane pesimiste, sipas tyre kroacia do te pranohet ne 2009,maqedonia ne 2012 ,ndersa shqiperia serbia bosnja dhe kosova ne 2020.
Prostitutat e Paqeruajtesve ne Kosove http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=518919
komunistet festojne 1 majin ne tirane me t'hik menja ,ishin edhe disa vajza e djem te rinje :smash: paska qene fare e keqe shume ky komunizmi :smash:
Flasim nje gjuhe dhe smeremi kurre vesh shpjegime ju lutem- -se prape ne fund e di qe sdo meremi vesh. :smash: :rolleyes:
Perse shqiptaret ngelen "shpellare"? Para ca ditesh kam gjetur nje liber shume te kendshem qe ne thelb te tij trajton problemin e Lirise dhe duke lexuar ate liber kam arritur te dal ne nje variant te njeanshem por qe momentalisht mund te ndihmoje per me gjete edhe variante te tjera qe ndihmojne ne zbulimin e asaj se perse ngelem "Shpellare" ashtu sikur thote Martini ketu ose ardhuruesit e rregjimit te kaluar. <ul type="square"> Bota mesjetare dhe Rilindja eshte shkaterruar ne dy menyra. [/list] Racionalizmi modern(klani diktatorialo-komunist i shekullit te kaluar) e ka konsideruar Mesjeten(domethene popullin) nje periudhe thellesisht te erret. I ka shtuar Mungesen e madhe te Lirise, Shfrytezimin e Masave te Popullit nga nje Minorance e vogel, Ankthin qe e bente fshatarin e tokes fqinje nje te huaj te rrezikshem dhe te dyshimte ne syte e fshatarit per te mos folur per personin qe vinte nga nje vend tjeter dhe se fundi Supersticiozitetin dhe Injorancen. Per me shume nga ky liber do ju rekomandoja ta lexonit vete kete liber dhe do kuptonit fare mire periudhat e zhvillimit te njeriut, te nje grupi, te nje shoqerie, te nje klase, te individidualitet, egoizmit, shtreses se pasur etj., qellimi i rekomandimit ngelet te ajo se perse ngelem "shpellare" ose perse na quajne te pazhvilluar Vazhdojme per te mos dalur nga qellimi i vertete i ketij postimi. Zhvillimi i ri ekonomik dhe kulturor filloi ne Itali me intensitet me te madh dhe me reperkusione mbi filozofine, mbi artin dhe mbi cdo stil te jetes me shume se ne Evropen perendimore dhe qendrore. Ne Itali per here te pare, individi doli nga shoqeria feudale dhe i fshiu lidhjet qe kishin dhene siguri dhe ne te njejten kohe e kishin kufizuar. Italiani i Rilindjes ishte sic thote Burchardt:djali i madh i femijeve te Eurpoes moderne" individii pare. Fakti qe shoqeria mesjetare u shperbe ne Itali me pare se ne Evropen perendimore ose qendrore, varet nga nje varg faktoresh ekonomike dhe politike. Midis tyre ishte pozicioni gjeografik i Italise dhe avantazhet tregtare qe buronin prej saj, ne nje periudhe kur Mesdheu ishte rruga e madhe trgtare e Evropes, lufta midis Papes dhe Perandorit qe i hapi rrugen nje numri te madh njesish politike te pavarura, aferia me lindjen qe qe lejoi futjen ne Itali te disa teknikave te rendesishme per zhvillimin e industrive te caktuara-si pershembull, ajo e mendafshit-shume me pare se ne pjeset e tjera te Evropes. Nga keto dhe kushte te tjera u shfaq ne Itali nje klase e fuqishme pasanikesh, anetaret e seciles ishin plot shpirt iniciative, vullneti per pushtet, ambicje. Shtresezimi klasor feudal do te behet me pak i rendesishem. Nga shekulli XII dhe me pas fisniket dhe borgjezet jetonin se bashku brenda mureve te qytetit. Mardheniet shoqerore do fillojne ti injorojne dallimet e kastave. Nga ana tjeter u trondit edhe shtresezimi tradicional i masave, ne vend te tij gjejme masa qytetare punetoresh te shfrytezuar dhe te shtypur politikisht. Tashme ne 1232 sic thekson Burckhardt, masat politike te Frederikut te II"synonin ne shkayterrimin e plote te sistemit feudal ne transformimin e popullit ne nje teresi indiferente te pambrojtur dhe ne nje shkalle te madhe te mbuluar me taksa" Rezultati i i ketij shkaterrimi progresiv te truktures sociale mesjetare ishte dalja e indiviudit ne kuptimin modern te fjales. Duke cituar edhe nje here Burckhardt "kjo perde(besimi, iluzionet dhe paragjykimet foshnjore) u zhduk se pari ne Itali: u be emundur te shikohet dhe te trajtohe shteti dhe ne pergjithesi te gjitha gjerat tokesore, nga nje pikepamje objektive, por ne te njejten kohe u zgjua fuqishem tek italiani ndjenja e subjektivitetit, njeriu u tranformua ne ne nje individ shoqeror dhe si i tille u afirmua. Ashtu si Greku u emancipua perballe Barbareve po keshtu ne kohet e tjera arabi u izolua nga fiset e Azise. Pra te dashur anetare te ketij forumi, duke pare me vemendje zhvillimet ne shtetet fqinje, arrijme te kuptojme disa gjera: Nje: Greqia dhe Italia ishin vende qe na shfrytezuan pikerisht se ishin te fuqishme dhe zhvillimi i tyre kishte trajta me te vertete terheqese, megjithate ne kohen e Ilireve(te themi shqiptaret) paraardhesve tane u arrit qe edhe shqipetaret te perfitojne dicka. Libri i historise se Shqiperise se sotshme, tregon shume mire zhvillimin, artin, kulturen, feudalizmin etj ne kohen e Mesjetes. Dy: Me ardhjen e ardhacakeve nga stepat e Siberise dhe vendosjen e tyre perfundimtare ne token Dalmate dhe disa pjese te tjera te Shqiperise, perfundimisht shqipetaret humben edhe ate pak zhvillim si pasoje e lufterave te ndryshme te ketyre Barbareve per te rrembyer tokat tona Tre: Zhvillimi i ketyre dy vendeve, nuk i jepte shans ne asnje menyre zhvillimit te shqipetareve ne trajtat qe merrte shoqeria italiane dhe ajo greke dhe duke mesuar nga historia qe shqiptaret kishin qene nen sundimin e romakeve pereth disa shekuj, te asimiluar nga greket dhe kultura e tyre ne jug te Shqiperise, nuk u arrit te krijohej nje alfabet shqip, nuk u arrit te te dilej nga situata e fiseve mesjetare. Kater: Me ardhjen e pushtuesve barbare osmane nga Azia, shqiptaret moren nje goditja tjeter te zhvillimit te tyre, te artit, te kultures dhe emancipimit gradual te tyre . Pese: Fitimi i pavaresise me 1912, lufta per te ruajtur tokat shqiptare, dy lufterat boterore, i humben shqiptareve shkelqimin e rilindjes se kombit shqiptar, te gjuhes shqipe dhe disa vecorive te tjera qe fqinjet dhe vendet e zhvilluara kishin kaluar. Gjashte: Rregjimi komunist sikur jam shprehur me lart ne fillim te shkrimit, goditi rendshem shqiptaret, duke u fshire nga truri tyre, historine e kaluar, te drejten e fjales, demokracine, unifikimin e shqipetareve, mundesine per tu zhvilluar, zhvillimet e ndryshme me kombet e tjera dhe ne vend te ketyre, shqiptareve u ka krijuar nje urrejtje bilogjike ndermjet shqiptareve. Edhe "Kanuni"(njerezit nuk ja kana idene se kush eshte kanuni)(dhe klanet ne pushtet si dhe bota spekullon rendshem me shqiptaret) ka ardhur deri me ditet e sotshme si nje indikator qe tregon se shpirti i Mesjetes eshte akoma prezent nder shqiptare. Mentaliteti, traditat e panevojshme, zakonet dhe shume nga keto vecori, gjenden ne jeten e shqiptareve si pasoje e zhvillimit te dobet te tyre. Sot Shqiperia dhe kombi shqiptar, rreket per me shpetue nga ekspansionet e ndryshme qe do krijojne kushte dekonstruktiviteti, percarje etj etj dhe zhvillimi i shqiptareve do ngelet ne vend ashtu sikur ka ngelur ne kohet e mesjetes. Ky eshte nje variant qe paraqita dhe nuk e di ne qoftese Alinos, Atman, Jula, Gene apo ndonje tjeter mund te jape ndonje mendim. Pershendetje te gjitheve
Kujdes nga mashtruesit ! Te qytetarët ka mbërritur një zarf ku thuhej se jeni fitues të llotarisë “El Gordo de la Primitiva” <span style="font-weight: bold">Spanjollët mashtrojnë shqiptarët</span> Ambasada në Madrid: Eshtë “lojë” e rrjeteve mafioze I nderuar qytetar shqiptar, ju keni fituar 180000 euro nga llotaria <span style="font-weight: bold">”El Gordo de la Primitiva”</span>! Kjo është një përgjigje e lumtur që nga fukara, një ditë të bukur, mund të të shndërrojë në milioner. Por sikur të ishte kështu. ”Shumë prej familjeve shqiptare janë mashtruar nga shuma marramendëse që iu ofron kjo llotari spanjolle, më se e panjohur për to”. Kështu ka pohuar ambasadorja shqiptare, Anila Bitri, në një relacion dërguar Ministrisë së Jashtme të Shqipërisë. Sipas saj, ”llotari” të tilla organizohen nga falsifikues, pjesëtarë të rrjeteve mafioze ndërkombëtare, të cilët kanë për qëllim t’u shkëpusin sa më shumë para ”fituesve” të dehur nga çmimet që u premtojnë. Ndërkohë, shumë nga qytetarët kanë ardhur në redaksinë e gazetës ”Panorama”, dhe kanë shprehur çudinë që iu kishte ndodhur prej disa ditësh. Ata shpjegojnë se kur kishte mbërritur letra, nëpërmjet postës me adresë të saktë, kishin mbetur të shtangur që papritur dhe pa menduar ishin bërë milionerë. Ata po aq sa janë gëzuar edhe janë trembur, pasi përsëri nuk e kanë bërë dot lidhjen se si kjo llotari nga Spanja kishte mundur t’i identifikonte ata në mënyrë kaq të saktë. Ekzistenca e këtyre letrave në të cilat thuhej se ”jeni bërë milioner, kundrejt një pagese”,ka vënë në lëvizje punonjës të ndryshëm të Ministrisë sonë të Punëve të Jashtme. Edhe ata, të habitur kanë kërkuar menjëherë kontakt me ambasadën shqiptare në Spanjë, për t’u siguruar, nëse ekziston ose jo kjo llotari, që çoroditi dhjetëra qytetarë. Përgjigjja e ambasadores Që të fitosh në një llotari, pikësëpari, duhet të luash. Kështu, shkruhet në relacionin e ambasadores Bitri. Gazeta ”Panorama” ka arritur të sigurojë të gjithë relacionin që ka mbërritur në Ministrinë e Punëve të Jashtme në lidhje me këtë çështje. ”Qytetarë të ndryshëm shqiptarë nga Shqipëria dhe vendet e tjera ku ka emigracion shqiptar janë vënë në kontakt me ambasadën që unë përfaqësoj, duke kërkuar ndihmë për të marrë çmimet”, shkruhet në fillim të relacionit. Lidhur me këtë ambasadorja Bitri ka kontaktuar me koordinatorin kombëtar të Lojërave të Fatit pranë Ministrisë së Brendshme të Spanjës, i cili i ka komunikuar se shteti spanjoll nuk organizon lojëra fati në internet. Sipaj tij, organizimi dhe kontrolli i të gjitha llotarive që luhen në Spanjë bëhet vetëm nga shteti, pra nga ky lloj aktiviteti janë të përjashtuar me ligj individët ose shoqëritë e ndryshme. Përveç kësaj, edhe fakti që asnjëri nga fituesit nuk ka luajtur në këtë llotari, të bën të dyshosh se si është e mundur të fitosh pa luajtur. Pas shqetësimit të ngritur nga shumë qytetarë gazeta ”Panorama”, bëri disa verifikime dhe konstatoi se e gjithë kjo ishte një mashtrim. Ndërkohë, adresa e kësaj llotarie shfaqet akoma në internet. Faqe 15 - Aktualitet, nga Laureta Rryçi 30 Prill 2004 Gazeta Panorama
Nje artikull i kendshem mbi turizmin ne Shqioeri http://www.nytimes.com/2004/05/02/travel/02albania.html eshte e nevojshme te jesh i regjistruar tek nytimes.com per te lexuar kete artikull.
Ushtarëve shqiptarë në mision lufte, nuk u paguhet asnjë lloj sigurimi shoqëror Ushtareve shqiptare ne mision lufte nuk u paguhet asnjë lloj sigurimi shoqëror Qeveria nuk paguan sigurimet e paqeruajtësve Qeveria shqiptare dhe ministria e Mbrojtjes, nuk kanë siguruar asnjë prej komandosve shqiptarë të dërguar me misjone paqeruajtëse nëpër vende të ndryshme të botës. Përgjegjësia për këtë fakt bie direkt mbi krerët e qeverisë socialiste, të cilët pretendojnë që të anëtarësohen në NATO, në një kohë që ushtarët e tyre janë akoma të pasiguruar e për më tepër në rast të pësimit të ndonjë incidenti gjatë misjoneve të ndryshme atyre u duhet a kalojnë jetën në mjerim. Ndërkohë që vendet e rajonit dhe ato që janë të anëtarësuara në NATO, shpenzojnë pjesën më të madhe të buxhetit të tyre për ushtrinë, si dhe i paguajnë ushtarët e tyre me mbi 1 mijë euro në ditë nëpër misjonet paqeruajtëse jashtë vendit, qeveria socialiste nuk ka denjuar që as ti sigurojë trupat e tyre. Ndërkohë që ky skandal ekziston dhe është vferifikuar si i tillë, asnjë nga kompanitë shqiptare të siguracioneve, deri më tani nuk ka marrë përsipër që të sigurojë asnjë nga komanosit shqiptarë me misjone paqeruajtëse jashtë vendit. Preteksi i këtyre kompanive për të mospaguar një shumë të tillë, vjen pasi risku i ushtarëve në këto misjone është tepër i lartë, në një kohë që dhe fatura financiare është e madhe. Burime të brendëshme në ministrinë e Mbrojtjes, kanë bërë të ditur në mënyrë konfidenciale se, "asnjë nga komandosit e dërguar me misjone paqeruajtëse nëpër botë, nuk ka sigurim për jetën e tij, por e vetmja mundësi për mos ta lënë atë pa asnjë lloj përkrahje në rast incidenti, është statusi i ushtarakut nga mund të përfitojnë". Ndonse këto forca janë të shumta në numër për një ushtri si ajo e Shqipërisë dhe marin pjesë nëpër operacione të vështira paqeruajtëse, nëpër vende me rezikshmëri të lartë, ai në Irak apo Afganistan, ku aktualisht situata është jo e qetë, qeveria shqiptare nuk ka parashikuar aktualisht asnjë lloj mundësie të sigurimit të tyre. Ndërkohë që të gjitha forcat e tjrera ushtarake apo paqeruajtëse të vendeve të huaja, që janë me misjone ushtarake jashtë vendit të tyre, përfitojnë papërjashtim sigurim financiar për jetën e tyre, shifra të cilat kapin qindra miliona dollarë. Por për forcat tona ushtarake të cilat nuk e kanë gëzuar ako këtë të drejtë të ligjshme, nuk janë shterur të gjitha shpresat, për deri sa qeveria soicialiste ka mundësi që, në rast se firmat tona të sigurimeve nuk e marrin përsipër një gjë të tillë, atëherë ajo mund të kërkojë dhe ndihmë nga shoqëri të huaja. Në rast të kundërt qeveria mund dhe duhet që ta shlyejë vet këtë detyrim, për jetë e komandosve tanë, duke patur parasysh që nga misjonet e para në Irak dhe Afganistan, kanë kaluar muaj të tërë. Deri tani vetëm në misjonin paqeruajtës në Irak, në krah të koalicionit "Antiteror", kanë kryer këtë misjon 3 kontigjente më komandos nga Shqipëria, ku vetëm ai i fundit u nis nga vendi vetë tre ditë më parë. Ndërkohë Shqipëria ka misjone paqeruajtëse ku ka dërguar ushtarët e saj, në tre vende të botës që janë Iraku, Afganistani dhe Bosnjë-Hercegovina. E. Koci
Draga dhe historia e saj Draga eshte nje vend ne mali i zi, ishte e banuar me shqiptar deri pas ndarjes se shqiperis e tashti besoi se shqiptaret e ati rajoni jane larguar dhe te tjeret asimiluar. Ne cofte se dini dicka per historin e ati rajoni si dhe per emrimin e ti ju lutem me tregoni. Ju faleminderit