Ekspozitë Kolektive 4 ways to
</p>
Event Kolateral i Bienales së Tiranës</p>
Stefano Romano – Francesco Pedrini – Andrea Nacciarriti – Claudia Losi</p>
Inagurimi:</p>
23 shtator 2009, ora 18.00</p>
Referon Sara Mazzocchi editore libri aparte</p>
Zenit Gallery</p>
Blv. B. Curri, P. Agimi, 151 Tiranë</p>
23.09 03.10.2009</p>
</p>
</p>
Ky projekt lindi nga një udhëtim. 4 artistë italianë Stefano Romano, Francesco Pedrini, Andrea Nacciarriti, Claudia Losi, nisen nga shtëpia e tyre, në Itali. Udhëtimi është një rrugëtim që nis pa filluar ende, si për nga zgjedhja e rrugës që është për tu kryer, si dhe çfarë duhet marrë me vetë, është sikur nëpërmjet një projeksioni je duke udhëtuar që para se të nisesh, sikur pritshmëritë mbushin kohën deri në nisjen reale, fizike. Në këtë moment vepra është në një formë pre-ekzistëntë, një intuitë që udhëtimi ndoshta do ta modifikojë ashtu si, në fakt, eksperienca është kusht i nevojshëm për realizimin e një vepre arti.</p>
</p>
Artistët duhet të mbërrijnë në Tiranë (Shqipëri). Udhëtimi do të jetë vetmitar, asnjëri nga të katërt nuk do të jetë në dijeni të të tjerëve, secili prej tyre do të ketë mundësinë e zgjedhjes së udhës, të mjeteve, dhe kohës së këtij udhëtimi të cilit do ti dihet vetëm data e mbërritjes në Tiranë. Ka pak eksperienca si ajo e udhëtimit, të përshkosh një territor, duke u nisur nga një pikë një realitet për të mbërritur në një tjetër pikë një tjetër realitet pasi është parë një moment pezull, një moment kur jemi më perceptues, të brishtë, melankolikë, propozues, entusiastë. Të shumta dhe të ndryshme janë gjendjet shpirtërore gjatë një udhëtimi, i çfarëdo natyre qoftë ai.</p>
</p>
Tirana pika e mbërritjes, ku 4 artistët do të takohen për të diskutuar mbi këtë eksperiencë, por mbi të gjitha për të realizuar një vepër dhe një ekspozitë. Ekspozita do të zhvillohet ne Galerinë Zenit në Tiranë e do të jetë një nga eventet satelit të TICAB Tirana International Contemporary Art Biennial.</p>
</p>
4 artistë x 4 vepra, të gjitha të lindura nga një eksperiencë e zakonshme por e ndryshme, që ka fshirë intuitën e nisjes duke e transformuar atë ne një ide konkrete, të jetuar. 4 vepra që duhet të jenë sinteza më e madhe e këtij udhëtimi, sepse asgjë nuk është më e plotë se përvoja e jetuar kështu që vepra nuk ka si të jetë tjetër veçse thelbi, përmbledhja më e madhe, metafora e saj, larg nga tregimet dhe dokumentimet. Një reflektim mbi nevojën e eksperiencës dhe sintezës së saj në të njëjtën vepër, mbi nevojën për të marrë përgjegjësinë e veprës së plotë dhe të ekspozitës.</p>
</p>
P.S. Përveç këtij kuadri të përgjithshëm mbi ekspozitën e katër autorëve më sipër në ditën e hapjes së ekspozitës, koncepti i saj do të plotësohet edhe me tekstin që do të shoqërojë eksperiencat respektive të udhëtimit të secilit artist që në këtë moment ndodhen në udhëtimin e posaçëm për të mbërritur në Zenit në ditën e hapjes së ekspozitës për të paraqitur secili abstragimin artistik të këtij udhëtimi, që është edhe qëllimi dhe e veçanta e kësaj ekspozite.</p>
Ky artikull eshte marre nga: http://zenit.blog.al/?p=89. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://zenit.blog.al/?p=89