97-a e Shqipërisë 1 Euro
E tregojnë si anekdotë dramën ekonomike që serbët përjetuan në gjysmën e parë të viteve ‘90-të. Shkon serbi të pijë kafenë e mëngjesit dhe pa i ardhur ende filxhani, paguan thesin me dinarë. Çuditet miku përkrah dhe e pyet, pse kështu, dhe ai i thotë serioz: “Sa ta mbarojmë ne kafenë, do të duhet edhe një thes tjetër…”.</p>
Kjo është e shkuara e hidhur e zhvlerësimit të monedhës vendase, hiperinflacionit dhe rënies së ekonomisë së një vendi, por që ishte nën sanksione ekonomike nga OKB-ja, për shkak se regjimi i Millosheviçit kishte zhytur në gjak ish-Jugosllavinë.</p>
Por, pas një dekade e gjysmë, kjo mund të jetë shumë shpejt e tashmja e hidhur e shqiptarëve.</p>
Brenda dy ditëve, euroja fitoi disa pikë kundrejt lekut dhe vetëm dje, disa orë nga mesdita, kursi i këmbimit u trondit sërish, me një rritje tjetër prej disa pikësh, për t’u fiksuar në mbrëmje mbi 140 lekë, një tavan historik, që sot kushedi ku do arrijë.
Ashtu si me serbët, edhe me shqiptarët e keqja vjen “nga lart”, nga qeveritë. Janë qeveri që masakrojnë ekonomikisht qytetarët e tyre.</p>
Në luftë apo në paqe. Por shqiptarët, ndryshe nga serbët që e përzunë një regjim që abuzonte me jetët e tyre, brenda dy dekadave janë viktima të së njëjtës qeverisjeje, madje të të njëjtit njeri në krye të punëve të vendit.</p>
‘97-ta kështu nisi. Ca fjalë, pak humbje besimi në fillim, pastaj ca tronditje, radhë te sportelet, për të vijuar me dyndjet, mitingjet “duam paratë tona!”, rënien e shtetit që kishte bërë menaxherin e piramidave dhe sehirxhiun, zbythjen e ministrit Bode që kish thënë në tetor ‘96 një gjysmë fjale për paralajmërimin e FMN-së për mbylljen e skemave piramidale, pastaj daljen donkishoteske të Presidentit Berisha se ato para ishin më të pastrat në botë dhe pas tyre rrokullisja drejt humnerës social-ekonomike: 1.2 miliardë dollarë të gëlltitur nëpër piramida, miliarda të tjera të shkatërruara pas kaosit, mbi 4 000 jetë njerëzish të humbura tragjikisht…</p>
Pas 13 vitesh kemi në krye të njëjtët diletantë, dhe me gjasa, të njëjtën situatë dramatike. Jemi sërish me hijen e piramidave. FMN-ja sërish është përzënë nga vendi, besimi i publikut te politika dhe bankat është tronditur.</p>
Veçse sot, qeveria nuk ka nevojë të ngrejë apo të mbrojë fondacione dhe kompani piramidale, sepse është vetë piramida më e madhe në vend.</p>
Tatëpjeta e madhe që po jep shenjat e para me euron, nuk erdhi as dje, as para një muaji. Të paktën ajo ishte paralajmëruar që prej fundit të vitit të shkuar, kur shpërtheu kriza ekonomike botërore.</p>
Kur qeveritë e përgjegjshme nga më e madhja te më e vogla, anembanë botës, morën masa antikrizë, mobilizuan fondet për të ndihmuar sektorët më të rrezikuar, planifikuan fondet rezervë për çdo të papritur.</p>
Problemi është se qeveria shqiptare, ishte ndër të vetmet në botë që nuk e njohu dhe ende nuk e ka njohur krizën ekonomike.</p>
Ajo e mohonte idiotësisht atë, edhe pse kriza ishte shtruar këmbëkryq në ekonominë e vendit, me rënie të eksporteve dhe rritje të importeve, me mbyllje të ndërmarrjeve dhe hedhjen e punëtorëve në rrugë, me uljen e dërgesave të emigrantëve, nënçmim të lekut, uljes së kreditimit të ekonomisë dhe bizneseve nga bankat dhe shtrenjtim të çmimeve në treg për konsumatorët.</p>
Këta të fundit janë ata që kanë paguar dhe do të paguajnë shumë shtrenjtë për krizën që nuk njohu dhe nuk parandaloi qeveria.</p>
Janë mbi 150 mijë kredimarrës në euro, të cilët po e paguajnë shumë shtrenjtë sot dobësimin e lekut dhe forcimin spekulativ të euros. Për të paguar kreditë e tyre për biznesin apo konsumin u duhet të paguajnë shumë më tepër se ç’kanë mundësitë.</p>
Janë edhe qindra mijëra depozitues të tjerë, që mbajnë kursimet e tyre në monedhën e vendit, në bankat e nivelit të dytë.</p>
Vite të tëra kursimesh, mund të mos vlejnë asgjë nesër. Ato kursime zhvlerësohen, ashtu si dhe monedha me të cilën janë depozituar, siç do të zhvlerësohen edhe rrogat nga rritja e inflacionit.</p>
Ndonëse ishte paralajmëruar nga misioni në ikje i FMN-së dhe ekspertët e financave, qeveria bëri të kundërtën: mori kredi të shtrenjta me interes tregtar në valutë dhe gjatë stinës elektorale për zgjedhjet parlamentare të 28 qershorit 2009, shkriu buxhetin e shtetit për të vjedhur një mandat të dytë qeverisës, duke bërë fushatën më të shtrenjtë në historinë e vendit dhe duke mos lënë fonde në buxhet.</p>
Kurse ky që flet më poshtë është Sali Berisha, që me papërgjegjshmërinë e ‘97-ës, vijon t’u hedhë hi syve të shqiptarëve, vijon të mos e njohë krizën që po na rrjep:</p>
“Ekonomia shqiptare, – thotë gjeniu – mbetet nga të paktat ekonomi që shënon edhe këtë vit një rritje prej rreth 10 për qind të të ardhurave; shënon një rritje ekonomike që luhatet midis 4-6 për qind sipas trimestrave. Investimet e huaja në Shqipëri, sipas të dhënave të fundit të Bankës së Shqipërisë, 6-mujorin e parë u rritën me 59 për qind, krahasuar me një vit më parë.</p>
Asnjë nga investitorët e mëdhenj nuk u tërhoq nga projektet e tij për të investuar në Shqipëri. Qeveria ka ndjekur politikën e investimeve të mëdha dhe intensive, duke trashëguar një infrastrukturë të papranueshme.</p>
Ne investojmë 10 për qind të prodhimit të brendshëm në infrastrukturën rrugore, ujësjellës, kanalizime dhe vepra të tjera publike”. (Fjala në Konferencën e 8-të Ndërkombëtare të Bankës së Shqipërisë më 17 shtator 2009). Po aty ku hodhi idenë që Shqipëria të bëhet gati t’i bashkohet eurozonës, që dje guvernatori vetëm lajthitje nuk e cilësoi.</p>
Kryeministri do të vijë të flasë sërish për takimet në OKB, për drekat, darkat, fotografitë. Vetëm për krizën, euron e shtrenjtë dhe lekun e tatëpjetës nuk do të flasë.</p>
Do të urdhërojë prerjen e parave të tjera në lek dhe do t’ua hedhë përpara shqiptarëve të rrjepur me rritje rrogash dhe pensionesh, me kartëmonedhë të zhvlerësuar. Fiks si në verën 1997, kur vlera e dollarit kundrejt lekut u rrit 50 për qind, sepse ky ishte produkti i qeverisjes që ai ngriti në qeverisjen e parë.(Shekulli)</p>
Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22933. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22933