Zeusi grek dhe kryqi

TheWanderer

Primus registratum
Re: Zeusi grek dhe kryqi

O Titi, shume njohuri ke or burr, por ke dhe nje difekt te vogel, i perzjen e i ben corbe dhe as vete nuk e di ku do te dalesh. E kur nuk di cfare te thuash, na pyet neve. Jo e lagu, jo nuk e lagu...kush po e rruan per flamurin grek...aq me teper qe ti na thua se jemi greke /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Ndoshta kemi te njejten gjuhe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif , zakone /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif histori /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif pabesi :) komb, dhe ndoshta kemi patur ne njejtin flamur /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif dhe nuk e dime. Kujt po i behet vone... Ke ndonje gje te na thuash per temen qe ke hapur, se e bere meze e bere...

D-J

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: TheWanderer</div><div class="ubbcode-body">...kush po e rruan per flamurin grek...</div></div>

nuk eshte thjesht grek

ne ate flamur identiteti shqiptar simbolizohet me shume se ne flamurin bizantin shqiptar

PetritKola

Primus registratum

TheWanderer,

Deri vone me pjesen me te madhe dhe te vertet greke kishim gjuhen, zakonet, racen... Sot eshte raca por edhe zakonet per nje pjese edhe gjuhen per nje pjese...

A jane Camerit grek ? Arvanitasit...?

Zeusi eshte cam, arvanitas, por kryqi jo.

antip

Primus registratum

Po keqkuptoni Dickun dhe Petritin. Hiqeni pak vellon e nacionalizmit ekstrem nga syte dhe lexoni me mire. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Personalisht nuk jam dakord me asgje qe eshte shkruar me siper /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

TheWanderer

Primus registratum

E humba dhe kesaj rradhe, une e dija Zeusin lab, por na doli cam /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif I bika qe Bibla qenka vjedhur nga camet tani /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Ti me siper me ca je dakord? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

antip

Primus registratum

Zeusi esht Tirons i vjetër mer djema... e ka pas shpin ke Oxhaku... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

PetritKola

Primus registratum

Po, Zeusi eshte edhe Lab edhe Cam...

Kryqi (shterimi) nuk eshte as Lab as edhe Cam...

Juve thoni se krishterimi eshte "Made in Greece"?

Ne se e verteta eshte nacionalizem, ashtu le te jet.

jimmy84

Primus registratum

O Petrit po merr fryme o burre para se te shkruash se nuk le teme pa bere corap. Si nuk e the njehere fjalen e fundit ne fund po gjithmone ne fillim. Eshte bere tema lesh arapi. Mire qe e nis pak mbrapsht po te pakten mos ja merr frymen temes.

Tani te sqarojme pak pjesen "nacionaliste" ne per ate muhabetin e greke=shqiptare.
Sipas disa studiuesve (mes tyre padyshim Rilindasi ARISTIDH KOLA dhe Gjeniu ROBERT D`ANGELY) hedhin tezen qe helenet dhe iliret jane pasardhes te drejperdrejte te Pellazgeve. Pra jane i njejti komb ne thelb. Sigurisht ka edhe studiues qe e kundershtojne fort kete teze. Une psh kam lexuar italiane apo gjermane qe vjellin vrer ndaj grekeve dhe i quajne "hajdute te kultures Pellazgo-Ilire" por qe mua s`me kane bindur.

Nashti per punen e atij kryqit kot vjell vrer e shkumezon Petriti . Por kam mendimin qe edhe DDD edhe ka te drejte edhe e ka gabim kur flet per "flamurin bizantin" te Shqiperise.
Te jemi te qarte per dicka. Simbolet shpesh e kane nderruar kuptimin dhe ate qe ata perfaqesojne. Petriti shan e peshtyn Kryqin e Krishtit Hebre por harron qe para se Kryqi te behej i Krishtere ishte Kryqi i Zeusit Pellazgjik (sic e quan Homeri Zeusin). POr edhe Shqiponja Dykrenore e Bizantit qindra vjet para se te ekzistonte Bizanti ishte Shqiponja e Zeusit (Shqiponja nuk ka dy koke ne fakt, por jane DY Shqiponja te mbivendosura. Njera me koke nga Lindja dhe tjetra me koke nga Perendimi.)
Por sic thashe simbolet e nderrojne kuptimin e tyre. Psh sot sa veta e dine qe Shqiponja jone eshte ajo e Bizantit dhe per me teper sa e dine qe po kjo eshte Shqiponja e Zeusit? Po nqs ne Shqiperi shqiponja ka mbetur "enigme" (ose njihet thjesht si emertuesja e emrit "shqiptar") ne Greqi te gjithe Kryqin e shohin si Kryqin e Krishtit. Dhe qe c`eshte me e keqja e "Krishtit" bizantin qe shkaterroi GJITHSHKA qe mundi nga kultura Helene dhe Pellazge.

Meqe ra fjala a ka hipokrizi me te madhe sesa kur nje shtet "laik" ka si simbol kombetar nje simbol fetar?

PetritKola

Primus registratum

Jimmmy84,

Jo te gjitha do ti beje une, sepse nuk mundem. Une sjelle leshin e arapit dhe dikush si puna juaj apo ndonje tjeter munde ta tjeri dhe dikush munde ta beje corrape ose fanell. Dimer vjen dhe mire ja kemi filluar si une dhe ty edhe te tjret.

Kur flase per kryqin ne flamurin grek them ate kuptim qe ai ka atje, krishterimin. Dhe perderisa eshte simbol me i vjeter se krishterimi duhet shkruar tek "A eshte bibla, vjedhje...?" A eshte marre rastesisht ky simbol per te mposhtur besimet e para krishterimit... apo jo?

Eriselda

Primus registratum

Kryqi ne fillimet e veta ka qene nje simbol pagan. Krishterimi dhe te gjitha besimet fetare qe gelojne sot, kane marre dhe rimarre te tilla simbole.
Kryqi ishte shpata qe vendosej mbi koken e cdo varri (ushtari te vdekur) ne beteje. Ajo simbolizonte martirizimin hyjnor. Sakrificen. Idealin. Sepse asokohe jeta dhe lufta ishin nje koncept i vetem. Pak a shume te njejtat vlera mori dhe kryqi jezuit.
Tani Petrit, me thuaj nje gje, kush ta ka mbushur mendjen ty (ose kush e pretendon) qe krishterimi eshte Made in Greece, se na bere me te vertete corap! Ku e ke lexuar kete teorine e flamurit? Apo ngrihesh nje dite ne mengjes dhe...

E di si po behet kjo puna jote? Hedh budallai nje gur ne lume, dhe mblidhen nje dore te mencurish te gjejne arsyen!

Eriselda

Primus registratum

Kete e kisha kuptuar dhe vete, po kush e pretendon te kunderten qe ke hapur polemike?

PetritKola

Primus registratum

Nuk e di se kush, por une propozova se me kuptim do te kishte nje simbol i vertet grek se sa kryqi ( ne kete rast, ne flamur perfaqson krishterimin) qe nuk eshte grek.

D-J

Forumium maestatis

pse mendon ti Petrit se kryqi grek ne falmunrin grek perfaqeson vetem krishterimin?

dhe as te duket ty infantile si argument fakti qe mqse krishterimi nuk eshte greece-made simbole krishtere sduhet te vihen ne flamur?

dhe te te them une ty pse kryqi grek jo vetem perfaqeson krishterimin po dhe zeusin me gjithe filozofine greke te antikitetit

jo vetem kaq Petrit, po injoranca nuk justifikohet. sepse zeusi, perendite, muzat luftrat e greqise s e lashte jane dhe tek ngjyrat apo shiritat e famurit grek.

kurse per sa i perket prejardhjes pellazgjike te grekeve eshte mire ti shikojm thjesht si hipoteza. bile pa shume kredibilitet. por me e keqa mos te shpelajme trurin me teori te tilla apo te krijojm bindje apo nacionalizma pa vlere.

D-J

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Lubardhi</div><div class="ubbcode-body">Zeusi esht Tirons i vjetër mer djema... e ka pas shpin ke Oxhaku... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif </div></div>

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

prandaj i diskriminojne camet ne shqipri. une thoja ngaqe kane bashkepunu me nazistet /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

OROSHI

Primus registratum

DDD,te verteten mbi greket antike apo shqiptaret e vjeter une e kam mesu nga Aristidh.K,dhe nuk kam asnje dyshim per asgja qe shkruan ai arvanitas i madh.
Ne vend qe tja fusim si kau peles,bajme mire ti ngrisim nji monument nderi ketij shqiptari.
Askush,mendoj une,nuk mund ti shtoje as edhe nje shkronje asaj qe ka shkru Aristidhi.PIKE