ZERI I LARTE KARAKTERISTIKE E TE FOLURIT

zog

Primus registratum
Re: ZERI I LARTE KARAKTERISTIKE E TE FOLURIT

une mendoj qe luan rol vjetersia si popull, bile dhe pasteria e races. gjermanet psh bertasin, kadareja dora vet shkruan per ket fakt, bile ai mendonte (me teper ironizon) se emrin GERMAN e moren nga shqipja JERM, flet si ne ethe, me britma.

ndersa THRAKET psh nje popull i vjeter me te cilin kemi pas lidhje gjaku, quheshin keshtu ngaqe THRISNIN me te madhe njeri-tjetrin nga maja e shpatit ne majen tjeter, ose nga kulla kulles tjeter.

por eshte evidente qe dhe popujt e vjeter, e sidomos te vegjel (pra gjermanet perjashtohen nga ky kontigjent) ekonomikisht jetojne ne nivel te ulet, kjo u krijon probleme sociale e psikollogjike, pra ajo qe tha abstrakti.

normalisht bertet ai qe si behet vone per te tjeret, nuk i llogarit ata. pranej kur nxehemi te gjithe bertasim. ka qe jane te nxehur gjithe kohes, si ne kovaçane.

alinos

Forumium maestatis

Tani ka dy kategori njerezish:

ata me ze te larte qe ju del natyrshem *(une psh /pf/images/graemlins/laugh.gif )
dhe ata qe normalisht nuk e kane te tille, por e ngrene ne situata te vecanta kur duan te kercenojne tjetrin.
Zogu thote se vjen kur nxehesh, por une do te pyesja: Pse nxehesh kur diskuton me tjetrin?
Sepse e shikon se argumenti jot (i sakte apo jo eshte diskutim me vete besoj!) nuk po aprovohet nga tjetri/te tjeret.
Ne kete rast ti perpiqesh te imponohesh duke ngritur zerin, per te treguar forcen fizike qe e ben te mundur nje gje te tille.
Pas ngritjes se zerit kalohet tek sharjet, grushtat, shkuljet e flokeve, kepuceve qe fluturojne e papritur gjendesh ne parlamentin shkep-ëtar!

*keta me ze te larte nga lindja shpesh paraqiten dhe kuptohen si arrogante nga te tjeret. Mirepo une s'kam thene ndonjehere qe s'jam /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif

Princesha

Primus registratum

Nomad, Moira na perdori fjalen malok, se te fjalori im nuk gjendet /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

qeni qe leh nuk te han, thote shprehja. ndersa une do te thoja: qeni (ai qe leh kuptohet) leh pikerisht ngaqe s'te han, ose s'do te te haje.

pra dhe njerezit, nxehen pikerisht ata qe s'kane ç'te te bejne, ose e ndjejne veten te pafuqishem perpara fatit.

si dhe gocat e shkurtera e ngrejne zerin ne menyre instiktive, sikur duan te te terheqin vemendjen me zor.

por dhe njerezit qe ngrejne zerin ne shpirt jane me te mire se ata qe se ngrejne zerin.

te gjithe mesdhetaret e ngrejne zerin, e flasin me xheste te nxehta.

preferoj me mire dike qe flet me ze te larte, nga dike qe flet ME QELLIM ulet per te mos ta degjuar gjindja.

ndersa do ti eliminoja (po ta kisha ne dore) njerezit qe i flasin tjetrit ne vesh, per te mos ti degjuar i treti qe eshte ngjitur tyre.

alinos

Forumium maestatis

nuk e di sa e vertete eshte kjo e njerezve te shkurter, pasi kam pas dy zysha te shkurtra dmth poshte mesatares dhe flasin me ze shume te ulet dhe une kam pasur veshtiresi t'i degjoj, aq sa ulesha gjithnje ne banke te pare. E kam me gjithe mend!

zog

Primus registratum

gocat e shkurtera e qe s'jane zysha, normalisht nje zyshe eshte e kenaqur me fatin e saj, si dhe ne nje fare mase e ndergjegjshme qe po te mos ishte e shkurter dhe ndoshta jo e bukur s'do te ishte zysh.

pra e ngrejne zerin vetem ato, te shkurterat, te cilat akoma e kane pishman qe zoti si beri me te gjata, dhe mendojne se ndoshta keshtu do te kishin fituar me shume.

sa me shpejt keto te shkurtera ta shohin shkurtesine si nje epersi dhe jo disfavor aq me mire behet per to. aq me shpjejt ato e ulin zerin duke shtuar indiferencen.

alinos

Forumium maestatis

teori interesante, por jo e pershtatshme per realitetin qe me rrethon.
Une per vete kam pas gjithnje "buri treni" pra ze te larte ne krahasim me te tjeret, por kur kam jetuar ne britanine e madhe m'u ulen gradualisht tonalitetet dhe jo nga turpi apo ku e di une cfare, pasi jetoja me kineze dhe amerikane zelarte, shume me teper se mesdhetaret, por ngaqe stresohesha shume pak!
Ne Shqiperi e shoh si nje forme sulmi ndaj meje kur dikush ngre zerin, sidomos pasi me ka dale shkuma ta sqaroj (biseda nje me nje ose grup i vogel) :shrug: ose kur jam munduar te marr te drejten e fjales, qe tipa dominante nuk ma kane lejuar.
Duke qene se rrethi im me perjashtime te vogla eshte i gjate, mendoj se ngritja e zerit eshte nje konkurence mes tipash dominante te te njejtes sere (arsimimi, moshe etj /pf/images/graemlins/wink.gif )...

personazh

Valoris scriptorum

zogo, sa pak goca kam njoft une qe flisnin me ze te larte....1 m'duket vetem. sikur s'e kan zanot gocat shqiptare ne pergjithsi...perveçse kur nxefen.

ne burrnia çoç e kemi do-maxhor normalitetin. e kjo puna shkurtllikut m'kujtoi policin roje ke dera per ke hyrja ne traget....i shkurter, 18 kile e me ze te trashe qe gerthiste "hec mos mi lej valixhet aty". t'vite me i thon "gerthiti i her valxhes pale tremet e iken vete, se me fuqi s'ja del dot vallahi".

zog

Primus registratum

po ja ktu u ben disa qe bertasin, po te jete se shumica e tyre jane te shkurter, teoria ime eshte e drejte.

kinezet bertasin, ata jane te shkurter.
mesdhetaret bertasin, ata jane te shkurter.
femrat bertasin, ato jane te shkurtera. dmth ato qe bertasin /pf/images/graemlins/laugh.gif

te medhejt veç pjerdhin. me mire me bertit jo? /pf/images/graemlins/laugh.gif

alinos

Forumium maestatis

:lol:

M'u kujtu Fiorello /pf/images/graemlins/laugh.gif

Duto taksirat meqe je turni i trete /pf/images/graemlins/wink.gif :kiss:

ladouce2005

Primus registratum

zog, une jam 1.74 dhe e kam volumin te larte /pf/images/graemlins/laugh.gif
me vjen keq, por bie teoria jote ne kete rast :devil:

Ema

Goddes

...m'u me esht ul volumi me moshen... :angel:

BISOU

Primus registratum

ne familja ndahemi ne dy kategori:

femrat petite
meshkujt mesatare/te gjate

te gjithe jemi te urte /pf/images/graemlins/laugh.gif nuk bertasim
kur na ngrihen nervat themi nje fjali me ze te larte shihemi ne sy dhe ulim zerin e flasim normalisht te indinjuar :mad:
dhe kaq... pra gjatesia del pa efekt /pf/images/graemlins/laugh.gif ....

ladouce2005

Primus registratum

familja Bisou flet me ze te embel, por qesh sikur do te te rrafi /pf/images/graemlins/laugh.gif :devil: fort fare :goofy:

BISOU

Primus registratum

La douce, i shijon e qeshura familes apo jo /pf/images/graemlins/laugh.gif
te shton jeten thone /pf/images/graemlins/laugh.gif
do ja mesojme dhe pasardhesve :lol:

ladouce2005

Primus registratum

pastaj ndoshta sa me fort te qeshesh aq me shume te zgjatet jeta /pf/images/graemlins/laugh.gif :cool: :kiss:

BISOU

Primus registratum

Edhe zerin e ulet dhe embelsine qe si mungon dhe pastaj le te matet e te thote ndonje person ndonjegje /pf/images/graemlins/laugh.gif