Vullneti për pushtet!

Odea

Primus registratum
Re: Vullneti për pushtet!

Une te them te drejten nuk kam lexuar ndonje gje per Nicen por ai paragrafi qe dha Visi me dha pak a shume nje ide. Logos, Nice me sa lexova nuk kishte per qellim shkaterrimin e njeriut por lirimin e tij nga doktrinat e shumta krishtere qe i mohonin jeten e vertete.
Jam e sigurte qe tani do mendosh qe jeta e vertete qe mendonte Nicja nuk eshte asgje me shume se sa nje kosh plot me vese. Kam kete bindje pasi duke vezhguar cfare po ndodh sot do mendosh qe po abuzojme me mendimet e Nices.

Njerezit e kane fajin per interpretimin e keq te fjaleve te Nices dhe jo Nicja. Nqs do ta kishe lexuar me vemendje, do e vije re qe Nicja thjesht donte qe njeriu te ishte i lire te vepronte sipas ndergjegjes se tij dhe te kishte mundesi ta shijonte kete jete qe na ka falur natyra pa cilesuar edhe kenaqesite me te vogla si mekate.
Shpresoj te me kuptosh se ku po dua te dal.

Tani, ti kthehem temes. Une perseri kundershtoj me ty Logos kur thua qe e gjykon vullnetin per pushtet si nje fenomen keqdashes dhe egoist, pasi ti ketu ke marre rastin me ekstrem, ate te pushtetit politikan ose maksimal.
Vullneti per pushtet sic e tha edhe Neo, na vjen nga vete natyra dhe eshte gje shume e mire pasi nqs sdo kishim vullnet per pushtet sdo mundeshim te mbijetonim fare pasi jeta eshte nje xhungel ku me i forti sundon. Ne si qenie na duhet kontroll mbi veten, rrjedhimisht jeten tone per vete faktin qe jemi ne ata qe jemi te pergjegjshem per gjithcka qe na ndodh.
Shendetesia jone fizike dhe ajo mendore jane jashte mase te influencuara nga shkalla e ndjenjes se kontrollit qe kemi mbi jeten tone.

Mendoj se meqe je duke studiuar psikologji duhet ta dish kete....Nqs jo, te keshilloj te shikosh tek Seksioni ku flet per Factors that Increase Stress.

Odea :book:

atman

Forumium maestatis

Flitet per Niçen apo per vullnetin per pushtet, sepse nuk jane te dyja domosdoshmerisht te lidhura.
Persa i perket vullnetit, apo voluntarizmit, si koncept filozofik mori forme te plote nga Shopenhauer, ky i fundit (thuhet) lexoi nje variant latin te Upanishad,(besimi dhe filozofia fetare e indise se vjeter)dhe u influencua aq shume sa beri spekullime filozofike qe e vune si nje nga perfaqesuesit e irracionalizmit.
Si thleb te gjithçkaje Shopenhauer quante "vullnetin e verber irracional", ose e thne ndryshe "vullnetin per jeten", ose e thne akoma me ndryshe ne "vullnetin e qenies per te jetuar me çdo kusht"
Si pikenisje te filozofise se tij merrte per baze "vullnetin".
Niçe ishte nje tjeter filozof qe e pasoi dhe e çoi me tej teorine e vullnetit. Por kjo nuk do te thote se ka te drejte ne ato qe thote.
Ne librin e tij "Vullneti per pushtet", botuar pas vdekjes nese nuk gabohem nuk besoj se gjenden vlera te jashtezakoneshme per te mos thene se ka antivlera te jashtezakoneshme. Niçe ishte Nihilist i kulluar dhe kush lexon me mend ne koke teorite e tij mund ta kuptoje.
Kur Niçe bente thirrje per:_"nje vleresim te ri te vlerave" kjo s'mund te kuptohet ndryshe veçse si mohim i gjithçkaje qe njeriu kishte krijuar deri ne ate kohe.
Persa i perket vullnetit per pushtet qe ai e quante si baze e burim te te gjitha proceseve qe kryhen e ndodhin ne shoqeri, mua me duaket se nuk ka bere gje tjeter veç ka spekulluar me teorite e Darvinit, duke e falsifikuar ligjin e luftes per egzistence per ta shndruar ne ligj universal.
Nje nga pikat e dobeta te ketij koncepti filozofik eshte mohimi i ligjeve te zhvillimit te natyres. Marrin per baze vullnetin e njeriut dhe harrojne qe ka ligje objektive qe nuk varen prej njeriut. Ngaterojne ligjet juridike me ato objektive. Te parat i ben njeriu, pra mund edhe ti zhduke, por te dytat njeriu vetem mund t'i njohe dhe t'i vere ne sherbim te vetes, s'mund t'i zhduke kurre, pretendim qe e ka teoria e voluntarizmit, perfshi edhe Niçen brenda.
Nese Niçe merrte si force levizese te shoqerise "vullnetin per pushtet", bota, thoshte, eshte arene e luftes se ashper e te perjeteshme per pushtet, natyrisht do te arrinte edhe ne konluzionin tjeter qe: egzistojne kulti i mbinjeriut nga njera ane dhe skllevrit, apo kopene, nga ana tjeter, qe duhet te mbeten te tilla perjetesisht. Po ne vijim ndante edhe filozofine, moralin, artin, ne dy grupe, moral te sklleverve dhe moral te zoterinjve.
Tani me vjen vetvetiu pyetja: cili prej nesh pelqen te quhet kope dhe i destinuar te perbuzet gjithe jeten? Askush! Pra siç e shikojme keto teori kane frymezuar vetem ideologet e nazizmit ne gjermani.

Admir

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
[qb] Per dobite e krishterimit nuk kam as dyshimin me te vogel qe jane antivlera. Por ti ben gabimin me elementar, per nje "njohes" te Nices, kur pretendon se i takon Nihilizmit, nderkohe qe ai e ka pohuar vete se nuk i takon nihilizmit. :book:

Nihilizmi, vella, mohon gjithcka i del perpara pa ngritur asgje. Por Niçe ngriti(nxorri) nga pluhuri sionisto-semit NJERIUN . E QUAJTI MBINJERI, po c'rendesi ka emri? :shrug:

Pastaj, si nuk e njihkam esencen e krishterimit? Ajo eshte paqja, meshira, perulja. Ne shqiptaret kemi futur ne media nje neologjizem(meqe ty te terheq edhe gjuha shqipe):

Gjithëbythëkthyerja! Kjo, pra, i afrohet shume esences kristiane. Pastaj, kujtohu nga vjen kristianizmi, nga hebrenjte... [/qb]
SI mund te jene dobite e Krishterimit antivlera? Ah nihilist i keq tiiii!!! Nicja e nihilizmi jane 'formuluan' anti-te, sepse vlerat ekzistuese ishin dhe jane gjalle akoma.

Tani, une te kam thene edhe me pare se nihilizmi ndahet ne dy grupe; aktiv dhe pasiv. Nihilizmi pasiv vetem i mohon vlerat, dhe terhiqet nga shoqeria, nga ambjenti, duke zhvilluar tendenca dembelizmi dhe mediokre. Ndersa, nihilizmi aktiv, perpiqet jo vetem ti mohoje, por edhe ti shkaterroje vlerat, ne nje menyre apo ne nje tjeter. Nicja nuk besonte ne rregull strukturor objektiv, por deklaronte qe jemi ne ato qe i japim kuptimin, masen, dhe cilesine cdo gjeje. Nihilizmi shkaterron cdo gje qe i del perpara, ashtu sikurse edhe Nice. Por cfare ndertoi Nice? Me sill ca shembuj te lutem se po habitem kur thua qe ndertoi. Hitlerin psh mund te na e permendesh, meqenese po tenton ti perkases asaj rryme qe paragjykon e denon hebrenjte. Per te mos dale nga tema, nuk po ndalem te te shpjegoj Krishterimin, por e shof se e keni keqkuptuar. Paqja, perulja, dhe meshira jane rrjedhojat e Krishterimit, jo qellimi. Ishin ato vlera qe i lane hapesire Nices dhe te tjereve te vepronin e te shkaterronin sipas qejfit e ne fund ktheheni dhe i denoni.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Jo une nuk i paragjykoj hebrenjte, une i gjykoj. Kemi 2000 vjet qe i gjykojme!

Hebrenjte i moren pushtetin Romes dhe Helades me dredhi, kercenime(lexoni Dioklecianin, botim shqip) e psohtersi te tjera.

Edhe filologu Kola e thote se "ne tere historine e legjendat cifute(edhe ne Bibel) permendet VETEM NJE HISTORI LUFTARAKE. Kush eshte kjo: Golia dhe Davidi. Njeri ishte nje gjigand i fuqishem, tjetri ishte ne djale i imet dhe i vogel. Dakord! C'ndodh me heronjte tane? Cifutet mburren se si Davidi e mund divin Golia...duke i gjuajtur me gure(llastiqe) nga prapa nje ferre!

Ky eshte edhe "vullneti" per pushtet qe na meson histroia e hebrenjve, qe dalengadale u quajt Krishterim dhe iu shpernda botes si "lajm i mire".

Atehere, parimet e hebrenjve nepermjet Krishterimit: merre pushtetin si Davidi Golise!

TANI DO TE DALE AI I ZAKONSHMI DHE DO TE PERMENDE TRANSMETIMIN E TIJ TE KESAJ HISTORIE, PO, NE FUND TE FUNDIT, KETE BENE EDHE FETE E TJERA PAS KRISHTERIMIT - TRANSMETUAN!

TE PAKTEN UNE E KUPTOJ... :shrug:

Vis Elbasani

Forumium praecox

PASSHPINA HEBRAIKO-KRISTIANE NUK HYN TE VULLNETI PER PUSHTET! ...KURSE TE VULLNETI PER DREDHI, PO!

olti

Neo

E kam thene ne fillim qe te mos banalizohet koncepti mbi te cilin eshte ngritur tema, vetem tek pushteti atje lart, ai politik apo sundues. Ky koncept filozofik duhet shtrire ne cdo aspekt te jetes, sepse tere jeta eshte nje lufte per pozicon, pra vullnet per pushtet. Besoj se jam kuptuar. Visi, vlla mos bjer pre e racizmit. Asnje rrace, etni, apo kombesi nuk mund te kriminalizohet kolektivisht.

PO pate kohe hidhi nje sy ketej: ----->

komino

Valoris scriptorum

pushtetin une e kuptoj si
-aftesia per ti imponuar (detyruar) dikujt te beje dicka qe ndryshe nuk do ta bente

le te marrim anet pozitive
-aftesia per ti imponuar kriminelit te mos beje krime
-aftesia per te detyruar shume te pasurit te paguajne taxa qe ndihmojne me te varferit
-aftesia per te imponuar nje rruge te zhvillimit ekonomik te vlefshem (dikush imponoi kapitalizmin e dikush komunizmin)
-aftesia e prindit per te detyruar femijen te shkollohet etj

si krijohet pushteti ?????????

per te patur pushtet nuk duhet me doemos te kesh nje pozicion institucional te percaktuar por pergjithesisht kush ka pozicionin ka edhe pushtetin e anasjelltas

pushteti krijohet duke aktivizuar nje sere veprimesh politike psh: me jep te jap, une i thyej rregullat per te te bere nje nder ty etj
pra pergjithesisht krijohet duke bere ndere e duke krijar borxhe morale
poshteti ka disa faza te percaktuara te jetes se tij
lindja(ne mendjen e dikujt)-rritja (veprimet politike) - maturimi (pozicionet insitucionale) dhe faza e fundit eshte renia ( kur ata qe te mbeshtesnin kuptojne paaftesine tende per te zgjidhur problemet)
cikli i pushtetit si ai i produktit mund te kete edhe rinovime

dua te theksoj se pushteti i dikujt eshte i nevojshem qe nje shoqeri te jete e organizuar e te ndjeke nje rruge te qarte e te perbashket

mengjesi

Primus registratum

Them se vullneti per pushtet eshte thjeshtesisht i bukur dhe teresisht njerezor. Gjysma ime e quan indikator te realizimit te njeriut si individ. Gjysma tjeter pastaj, ajo dembelja, e sheh si katastrofik.

mengjesi

Primus registratum

Me ben pershtypje si tema qenka lene ne hije nga ata qe normalisht do te merreshin me te. Racizem virtual?

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] E kam thene ne fillim qe te mos banalizohet koncepti mbi te cilin eshte ngritur tema, vetem tek pushteti atje lart, ai politik apo sundues. Ky koncept filozofik duhet shtrire ne cdo aspekt te jetes, sepse tere jeta eshte nje lufte per pozicon, pra vullnet per pushtet. Besoj se jam kuptuar. Visi, vlla mos bjer pre e racizmit. Asnje rrace, etni, apo kombesi nuk mund te kriminalizohet kolektivisht.

PO pate kohe hidhi nje sy ketej: -----> [/qb]
Nese mengjesi(me siper) rastesisht aludon per mua, po i pergjigjem se kam pasur mundesine, durimin dhe kenaqesine ta trajtoj kete ceshtje edhe ne tema te tjera mbi njeriun dhe mundesite e tij.

Neo, e kuptoj verejtjen tende. Por nese 1.une kundershtoj si demprurese fene e krishtere (dhe te gjitha ato qe linden me baze ate) per vullnetin per pushtet qe karakterizon njerezimin dhe 2. feja e krishtere nepermjet Bibles dhe dhjatave jep historikun, qellimet dhe pretendimet e popullsise hebraike, ATEHERE kam te drejte te shprehem mbi gjykimin tim ne lidhje me popullsine hebraike.

A ka me turp, poshtersi, vullnet per dredhi e mashtrim se sa te pretendosh se Izraeli qenka toke e shenjte dhe se izraelianet qenkan populli i zgjedhur nga Zoti?

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ne kete kuptim, sa me hyn ne pune mua nese biseda ime quhet e karakterit racial, kur une po i shkoqis gjerat thjesht e shkurt?

Nese nje filozof u fliste njerezve per mundesite qe njeriu fsheh brenda vetes, c'do t'i hynte atij ne pune se dikush mund ta quante "llafazan"?

Emertimet, si t'i keni me qejf! Gjykimet, permbajuni historise!

Eléonoré

Valoris scriptorum

Obobo, trankuilizatoret kane bere punen e tyre. Une jam i sigurt qe Logos nuk e ka lexuar fare "Vullnetin" e Nices, ndonese ai mund te pretendoje te kunderten.

Vullneti per pushtet eshte vlere e njeriut, ai per nenshtrim, e kafshes. Kurse sendet s'kane vullnet.

Sipas se ciles ti je njeri apo jo? Perndryshe do te ishe kafshe dhe si e tille e nenshtruar apo jo? Pa nxirre njehere koken dhe me thuaj ne qofte se si NJERI ti ke pushtet apo je nenshtruar si kafshe diku nga dikush tjeter.

Sa per sendet, lejome te them se ato edhe pse te pavullnetshme kane vullnet me te madhe per PUSHTET se sa njeriu dhe kafsha. Cfare do te beje ti ne qofte se toka do te hapej dhe nje send te binte mbi koken tende te vullnetshme?! Rien. Nothing. Nada. Nul. Asgje.

Jane pikerisht ato te "pavullnetshmet" nga te cilat ti duhet te kesh me teper frike. Forca te natyres. Perpiqu tani me vullnetin tend t'i parandalosh. Apo mos do qe te kesh pushtet mbi keto forca per t'i perdorur per te marre pushtet?!

EL_Beta

Eléonoré

Valoris scriptorum
Vullneti për pushtet!

"Bota eshte jete dhe jeta eshte vullnet per pushtet" - thoshte Niçja.
Kur themi 'vullnet per pushtet' nuk duhet ta banalizojme vetem ne pushtetin politik shteteror-qeveritar, por ne tere veprimatarine jetesore te njeriut. Cdo njeri ka vullnet per pushtet, madje dhe ai qe eshte skllav ka vullnet per te pasur pushtet mbi dicka. Eshte vullneti per pushtet qe shtyn boten perpara, eshte ky vullnet qe shtyn individin te kaperceje veteveten dhe me pas te tjeret. Si mendoni?!

Une mendoj se ne duhet te dallojme midis nje njeriu i cili kerkon te kete pushtet per te ndryshuar status quo-ne e nje bote e cila komandohet nga njerez te cilet po e cojne ate drejte vetvrasjes dhe nje njeriu i cili kerkon te marre pushtet per arsye se ai nuk e ka kete pushtet.

Ne rastin e pare une dua te vecoj ish Presidentin Amerikan Barak Obama. I vetmi udheheqes boteror qe meriton respektin dhe nderet me te medhaja.

Deshira per pushtet vjen nga nevoja e brendshme per te patur ate qe nuk ke.

Ne jemi ne kerkim te atyre gjerave qe nuk kemi dhe jo te atyre qe kemi.

Psh nje mashkull pushtetar eshte nje njeri i cili ne ambjente familjare kerkon te "komandohet" nga partnerja. Ai eshte gjithnje ne rol komandues qe e ve ate ne nje pozite "malli" per autoritet nga nje qenie me fragile se vetvetja.

Qeni im eshte rritur ne menyre te tille qe te me "komandoje". Une i'a jap me zemer kete deshire.

Po keshtu edhe femijet e nje prindi liberal rriten ne menyre te tille qe ata te kene nje lloj komande te sendeve te tyre personale dhe ata ndihen te kenaqur kur ne j'u lutemi te n'a i ofrojne per nje moment.

Nje njeri i pasur jep ate qe ka me teper. Jo ate qe i mungon. Ne qofte se une i jap pushtet dikujt kjo do te thote se e kam me shumice. Dhe jo e kunderta.

Prapa nje njeriu qe ka pushtet ne bote eshte DIKUSH qe kerkon t'i marre kete pushtet. Dhe ata dihet kush jane.

EL_Delta

Eléonoré

Valoris scriptorum

Neo, ne kete prizem, edhe Zoti yt "i ka lene gjerat sipas midese" se kujtdo. Madje, ti sic duket nuk e ke vene re se cdo gje ka te pakten dy kendveshtrime, dy interpretime. Por, c'ndodh ne shprehine tende te pare? Ti e quan Nicen "bastard". Ketij te pakten i njihen nena dhe baba. Por atij Jezu Krishtit nuk i dihet mire baba, se thuhet se Maria ishjte e virgjer dhe u ngjiz... nga fryma e shenjte!

Pra, cdo njeri qe thote dicka, a mund te jete bastard, vetem sepse dicka qe ai ka thene mund te transmetohet ne te pakten dy menyra? Qenkemi te gjithe bastarde, pra?

Fjalet e fundit te Jezu Krishtit ne kryq ishin : Eli, Eli Sabaktani. O zoti im perse me ke braktisur?

Le te shohim sa te ka begenisur dhe denjuar te njohe ekzistencen tende Zoti yt!

Goje ndyre!

EL_Shin