Re: Vetevrasja...nje fenomen qe po prek me shpejtesi shoqerine civile ne Shqiperi
Fillimisht postuar nga Vogelushe:
[qb] Epo shof qe ti jo vetem qe nuk di cfare shkruan (me siguri per shkak te kohes se kufizuar :wink: ) po nuk kupton as ato qe lexon :sleep:
Pyetja ime ishte:
1) Si ndikojne aksion-reaksionet dhe jo sa e vertete dhe sa e besueshme apo sa veta e besojne kete teori. Thene me thjesht, c'lidhje ka me temen?
2) Introversion dhe extroversion ishte problemi, jo cekuilibri mendor. [/qb]
(e shof aruni qe kam shume pune perpara sidomos kur shikoj keto postimet e tuja gjithe ironi)
nejse le te flasim pak per temen e vetvrasjes
sic e kam thene ne nje postim perpara shkaqet e vetvrasjes tek njerzit jane te shumta
dhe klasifikimet qe kam dhene jane
-individuale, ku ketu hyjne programet ose ta them shqip , jane punet dhe veprat qe trashegon individi nga jetet e kaluara, dhe ketu une vendos nje perqindje te madhe rreth 70/80% qe ndikon ose qe behet shkak per individin per te vrare veten
-familjare,ketu hyn ambjenti ku lind dhe rritet individi, edukata,formimi i tij si individ ka te beje shume edhe ndikimi qe i jep familja,pra prinderit ,dhe gjithshka tjeter qe lidhet dretperdrejt me familjen
-shoqeria,shoqeria njerzore ashtu si edhe familja ndikon shume tek individi, ketu tek shoqeria une vendos shkollen,lagjen,ushtrine,pra jeten sociale ku individi eshte i ingranuar
-qellimet qe i ka vendosur vetes individi per te realizuar ne jeten e tij , te gjithe njerzit kane deshira dhe aspirata ne jeten per te plotesuar,dhe realizuar , keto qellime individuale te hapura apo te fshehura sido qe te jene duhet te perputhen me ate qe quhet mendja kolektive sociale , kur individi i ka te harmonizuara keto qellime me kete mendje sociale EKTOPLAZMIKE(ektoplazma eshte pjesa e jashtme e mendjes) atehere eshte ne rregull me veten dhe shoqerine dhe ambjentin rreth e qark tij , ne rast te kundert ka pasoja te dhimbshme qe e cojne deri ne vetvrasje
-nje shkak tjeter e dashur vogelushe ,qe njerzit vrasin veten eshte edhe mungesa e praktikes spirituale ne jeten individuale dhe sociale te individit, me fjalen mungese praktike spirituale nuk kam parasysh mungesen e religjonit, por...mungesen totale te praktikes shpirterore, dhe te praktika shpirterore hyjne disa faktore esenciale qe po ti rradhis me poshte :
1-ushqimi i pershtatshem ose dieta e duhur, nje thenje e vjeter antike thote :NE JEMI CFARE HAME, NE JEMI CFARE MENDOJME, duket si nje faktor pa rendesi ne pamje te pare por ushqimi i duhur dhe me vlera ushqyese eshte vertet i cmuar sot ne nje bote ku njerzit hane pa ditur fare se cfare rendesie ka ne te vertete ushqimi
2-agjerimi i rregullt dhe me intervale duke u bazuar ne kalendarin lunar dhe jo ate solar, dihet boterisht se hena eshte trupi qiellor me i afert i tokes dhe si pasoje ka edhe nje ndikim te madh edhe te planeti toke gjithashtu ehe tek njerzit , baticat dhe zbaticat shkaktohen nga fazat e levizjes se henes, gjithashtu psikologet dhe studiuesit kane vene re se kur hena eshte e plote numri i krimeve eshte shume me i larte dhe ketu hyjne edhe vetvrasjet
3-meditimi,mungesa e praktikimit te meditimit eshte nje shkak tjeter qe njerzit vrasin veten , duke bere meditim rregullisht cdo dite njeriu pastron mendjen e tij dhe e mban te balancuar ne jeten e tij te peditshme, eshte e kote te theksohet ketu vlera e pacmuar e meditimit
4-zbatimi me kkorrektesi i kodeve morale dhe sociale, kodet morale dhe sociale jane te nje vlere te pallogaritshme per individin ,sepse jane pikerisht keto rregulla qe e bejne njeriun te kete nje fluks psiqik te drejtuar ne nje drejtim te vetem
5-sherbimi social pa interes, kur njeriu eshte jashte mase egoist , eshte mire qe te jete i lidhur me boten e vullnetariatit , sherbimi social te ben altrusit dhe kjo eshte nje ilac i pa cmuar per kohet e sotme
6-meditimi kolektiv ,eshte nje faktor tjeter shume i cmuar per kohet e sotme
7-...................kaq per sonte ,vazhdon neser