Vatikani- Muslimanet me shume ne numer se Katolike

boss

Primus registratum
Re: Vatikani- Muslimanet me shume ne numer se Katolike

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body">Nejse mua me vjen keq qe te harxhova kaq kohe dhe te premtoj qe nuk merrem me me kete debat se nuk dua te harxhoj kohen...tende.
</div></div>

Je i nderu.

Dil nje here nga Siria dhe do te kisha deshire te dilje dhe nga Iraku porse gjendja atje nuk premton qe te kishe pare arabizimin e kulturave. Akoma e sot e gjen kulturen e Ashureve qe e kan pasur zhvillimin e tyre para ardhjes se profetit Muhamed (savs). Sirianishtja eshte nje nga gjuhet e vjetra (ne mos gabohem me e vjeter se hebraishtja) akoma sot e kesaj dite flitet dhe kan kulturen e tyre ne Siri. mos valle u imponua atyre?

se fundi po te them. Islami ishte faktor zhvillimi dhe lulezoi, Kisha ishte faktor prapambetje dhe nuk u zhvillua bota perendimore vetem se kur filloi dule dale kunder parimeve kishtare.
Ke naj kundershtim.............!

boss

Primus registratum

Me fal se harrove me te thene qe Pakistanin dhe Indine i ka ndare Anglia. Gadishulli Indian ka gjuhet dhe kulturat e veta.
Rregulli boteror perendimor "Perça e sundo".

sara 2

Primus registratum

Mmm......
ky debat eshte i bukur.. ( po mos e teproni )
çkemi çuna?

Si individ singolar njeriu ka tendencen natyrore qe ta fusi veten instiktivisht ne nje grup te caktuar,qofte ky aktual qofte ky i hershem.

Jo rrall here ka ndodhur qe nje grup individesh te krenoheshin me paraardhesit e tyre,dhe paraardhes mund te qyajme pjesetar te nje familje te nje kombi apo te nje feje;po ju jap nje shembull per secilin: krenimi ne rastin e paraardhesve te nje familjeje mund te vij psh kur ke stergjysherit e famshem apo qe kane kontribuar ne historine e nje populli,si psh nipi i Skenderbeut tone i cili natyrisht krenohet me paraardhesin e tij te lavdishem.Kemi krenarine per paraardhesit e nje kombi te lavdishem pasardhesit e te cileve nuk jan me te tille, mund te kujtojme rastin tone me Iliret mua me pelqen te krenohem qe kam prejardhje Ilire. Kemi tani dhe krenimin nga ana fese qe dikush edhe pse nuk i lidh aspak gjaku i perbashket fisi apo vendlindja i lidh nje lidhje shume e forte siç eshte feja;kujtojme rastin me hebrenjte te cilet para se te formohej shteti i Izraelit edhe pse te haperdare neper bote me gjjuhe krejtesisht te ndryshme dhe me vendlindje e rrenje krejtesisht te ndryshme ato ndjeheshin te bashkuar nga feja.
Prandaj nuk eshte dhe aq e çuditshme qe nje musliman i cili ka nje jete me ideale te perbashketa me njerez qe kane jetuar qofte edhe 1000 vjet me perpara prap e ndien veten pjese e nje komuniteti me ideale te perbashketa dhe krenohet me disa individe te cilet kane qene aq te afte sa te aplikojne ne realitet keto ideale,dhe natyrisht duke dashur te marin shembul nga individ qe kane qene te afte te ndryshojne boten.

Askush nuk mund te ve ne dyshim kontributin e individeve musliman te cilet perendimi sot me apo pa te drejte i quan arab.Me te drejte sepse nj pjese e tyre kane qene nga gadishulli arab,pa te drejte sepse ajo qçka i udhehoqi keta individ nuk ka qene asgje qe kishte te bente me vendndodhjen apo traditat e tyre qofte edhe kulturen e tyre para Islame,prandaj suksesi i tyre nuk varej nga tjeter per veç vlerave qe solli Islami si fe Qe shtynte me force drejt dijes humanizmit dhe civilizimit gje te cilen keta individ te vendeve te ndryshme e moren dhe e bene tyren. Prandaj jo pak njerez ka sote bota ,te cilet ndajne te njejtat vleta duke ndare te njejten fè ,qe te krenohen me to dhe te perpiqen ti imitojne sado pak se pari ne devotshmeri me pas ne formimin e tyre profesjonal natyrisht duke qene realist se ne keto kohe nuk ndryshohet bota kollaj.

Ne nje perjudhe ku muslimanet ishin autodidakt innovator shpikes gjeni e revolucjonar dhe ne kerkim te vrrullshem te diturise eshte e ditur (edhe pse para 1000 vjetesh) evropianet akoma nuk njihnin sapunin me lare duart akoma laheshin nje here ne vit nuk kishin as bano dhe varroseshin ne varre masive (kjo ka ndodhur gjeri vone;kujtoni rastin e Moxartit i cili u varros ne varrezat e qytetit te Vjenes qe aso kohe ishte varreze masive e pa mbuluar me dhè dhe qe te mos qelbeshin trupat i hidhnin per siper klor).

Eshte e ditur qe inkuizicjoni ka filluar pas mesjetes kjo sepse atehere filloi kisha te kishte problemin e dijes qe po perhapej ne evrope dhe pushteti i saj qe kishte mbi nje grusht injorantesh po i hikte nga dora sepse filluan qe keto injorante te zbulonin qe ne jug te evropes kishte nje civilizim maramendes nga keto njerez qe e dashuronin dijen te shtyre nga nje liber qe ato e quanin Te Shenjte.

Nuk mund ta mohoj njeri qe dijet e Greqise se Lashte ishin thesari i njerezimit ,djepi i kultures Evropiane,por sot keto evropian e mohojne fare lehte qe ato te cilet e shpetuan burimin e kultures se tyre ishin muslimanet "e pa fe" siç i quanete vete perendimi duke i perkthyer veprat e lashta te Aristotelit e shoke.

Sot e kesoj dite Evropa e ka fort te veshtire ta gelltis faktin se rimekembja e saj nga zhuli i llumit qe e pat perfshire pas lavdise se Romes se lashte dhe paraardhesit te saj pra Graqise se lashte vinte pikerisht nga universitetet e "te pa feve".Zor se e gelltisin italianet qe heroi i tyre Dante Alighieri ishte nje averroist i deklaruar,por faktet e pa mohueshme qe gjenden ne "Komedine Hynore" i lene pa fjale edhe studiuesit me te flakte antiislam, Ne komedine e tij ai ngren gjer ne graden e limbit ata musliman qe e kane frymezuar ne krijimtarine e tij Averroè (ibn Sina) Avicena madje dhe Salahuddinin.

Eshte e ditme qe perendimi po shkelqen,kjo ben muuu dhe askush nuk eshte budalla qe te pohoj te kunderten ,se ky zhvillim eshte pa dyshim ne te mire te te gjithe njerezimit,eshte per te qene krenare per kete madje.Por me lejoni te them diçka : Ka qene Islami ai i cili i ka frymezuar muslimanet ne kerkimin e diturise,kane qene muslimanet te cilet kane frymezuar ringjalljen e perendimit kane qene perendimoret ato qe shkaterruan kulturen e ngritur nga muslimanet kane qene perseri perendimoret ato qe i dhane goditjen e fundit zhvillimit te muslimaneve duke i pushtuar rrazjuar (bastisur) shkaterruar e lene ne injorance per shekuj me rradhe,dhe po te shohim realitetin jane po perendimoret ato qe nuk po lejojne qe muslimanet te ngrene kryet serisht (shih rastin e irakut iranit pakistanit somalise etj etj) thjeshte per te praktikuar fene e tyre e cila me besoni ka per t'i shpie ne zhvillim te pa pare.

Eshte e kote te ziheni kush eshte me shume apo me pak inteligjent ,kohet ndryshojne ,asgje nuk eshte per gjithmone,pra askush te mos e rreje mendja se ajo qe ka ne duar do te jete per gjithmone.

gjitha te mirat.

OROSHI

Primus registratum

Gjithsesi ne Shqipni muslimanet po rrallohen

sara 2

Primus registratum

Me mire pak e sakt se shume e per lum

Kondrapedali

Kondrapedali

Ate t'saktën ku e shef ti? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

boss

Primus registratum

Orosh, po ta krahasosh gjendjen me çka qene ne komunizem do te thuash qe jane ne shtim. Politika qe ndiqet eshte e qarte. Ata jane duke e degjeneruar rinine e pret ti te jene fetare?
nje rini e shthurur e droguar e pamoralshme, çfare do me shume?

jimmy84

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Je i nderu.

Dil nje here nga Siria dhe do te kisha deshire te dilje dhe nga Iraku porse gjendja atje nuk premton qe te kishe pare arabizimin e kulturave. Akoma e sot e gjen kulturen e Ashureve qe e kan pasur zhvillimin e tyre para ardhjes se profetit Muhamed (savs). Sirianishtja eshte nje nga gjuhet e vjetra (ne mos gabohem me e vjeter se hebraishtja) akoma sot e kesaj dite flitet dhe kan kulturen e tyre ne Siri. mos valle u imponua atyre?

se fundi po te them. Islami ishte faktor zhvillimi dhe lulezoi, Kisha ishte faktor prapambetje dhe nuk u zhvillua bota perendimore vetem se kur filloi dule dale kunder parimeve kishtare.
Ke naj kundershtim.............!
</div></div>

Eshte e vertete qe une s`di as persisht as iranisht as arabisht as sirianisht qe te nxjerr konkluzione personale. Por meqe di te lexoj shqip atehere lexoj konkluzionet e atyre qe dine (ose kane ditur) dhe konkluzionet e tyre sikur nuk jane kaq optimiste sa c`i ben ti. Mjafton psh po te permend nje emer: Vehxhi Buharaja? Apo mos duhet te te permend Hafiz Ali Korcen? I cili flet gjere e gjate per luften e arabeve kunder feve te vjetra para-islamike dhe kulturave te tyre.

Se fundi shiko pak ironine. Vertet Kisha e krishtere (Ortodokse) e zhyti Europen ne obskurantizmin mesjetar. Eshte e vertete qe edhe Kisha Katolike nuk eshte edhe aq "virgjereshe" sa do te donte te ishte (te pakten publikisht). Eshte e vertete qe Inkuizicioni ishte nje lloj Donkishitizmi per ta mbajtur Europen me zor ne Mesjete. Dhe meqe kisha i paguante artistet me te medhenj (Da Vinci, Mikelanxhelo, Rafaelo, Bernini, Karavaxho etj etj) thjesht per interesa te saj nuk po i veme ne kandar fare. POR kete s`e mohon kush (te pakten une jo njehere) por ata e moren kthesen (jo edhe me aq deshire ne fakt)fale Revolucionit Francez. Kurse myslymanet sollen 200 vjet zhvillim dhe kane 1000 vjet "ne-vend-numero". Meqe ra fjala mekatet e Kishes nuk besoj se pretendon qe nxjerrin "te lare" klerin myslyman apo jo?

Pse te permend historira te largeta. Mjafton te te permend cfare shkruan Hafiz Ali Korca per te famshmin Kalifat Turk? VDEKJA E ISLAMIZMIT e quan. Biles edhe per "zulmemadhin" Kalifat Arab thote qe ishte i tille vetem 200 vjetet e para se pastaj s`ishte me ai i pari, dmth s`ishte me edhe aq i lavdishem.
Apo duhet te vime ne ditet e sotme e te flasim per vendet islamike?
Shiko me ndonje te krishtere edhe permendini keto "lavdite" se keni c`te palara do t`i nxirrni njeri-tjetrit (ti do thuash "inkuizicioni" ai do thote "ekstremizmi" dhe do merreni vesh) po nqs do bisedoni me ndonje qe nuk eshte me asnje pale me mire pranojini ato "te palarat" sesa i mbroni se perndryshe u del me shume era.

sara 2

Primus registratum

Gjith se kush eshte pergjegjes per veprat e veta si kisha katolike ashtu dhe xhamia muslimane.

kujt i djeg qe muslimanet po perpiqen te ringrihen nga stanjacjoni nje mij vjeçar te cilin asnje mendje ndritur nuk e mohon.

Personalisht mendoj se nje person kur eshte dashamires dhe kerkon te permiresoj gjendjen ,dueht se pari qe te ve n dukje mangesite ne menyre qe te behet ndreqja e tyre dhe te pasoj korigjimi i fajeve apo gabimeve,si puna e doktorrit i cili gjen semundjen e pastaj sugjeroj ilaçin per sherim une te paktek keshtu i perfytyroi Vehxhi Buharan apo Hafiz Ali Korça.

Kondrapedali

Kondrapedali

Po gabimet po thuhen përdit po bien në vesh të shurdhër. Më e keqja është se në një anë pranon gabimet e fesë myslymane dhe në anën tjetër i kundërvihesh atyre që i venë në dukje këto gabime duke i "aprovuar" në mënyrë të tërthortë ato. Pra, duke u sjellë në këtë mënyrë, ti ve në dyshim edhe mirësinë tënde në aplikimin e fesë duke i shtyrë ata që mezi presin të dëgjojnë të keqen të përgjithësojnë dhe njehsojnë integristët me kusurin.

sara 2

Primus registratum

Do te deshiroja te isha e kuptuar drejt; nese kam ndonje gje te sigurt dhe te qarte ne mendje esht pikerisht se feja muslimane nuk ka gabime, une pranoj qe ka njerez qe e praktikojne gabim fene muslimane. Nuk mund t'i aprovoj ne menyre te plote ato per deri sa une nuk kam nje pamje kaq pesimiste dhe kritike.Autokritika behet dhe pranohet deri ne cak sa ke mundesi permiresimi pjesa tjeter eshte e vulosur.
Pergjithesimet do te ndodhnin edhe ne rast se une (impersonalisht) do te heshtja ne lidhje me kete çeshjte. Mendoj se te ngulesh kembe ne nje gje nuk eshte dhe aq produktive ashtu sikurse nuk eshte produktive te flasesh vetem sa per t'ua bere qefin t tjereve.

makuciko

Forumium praecox

Drejt je kuptuar, Sara. S'besoj se Jimmy, Kondrapedali a Dahlia, hyjne ne njerzit qe keqkuptohen me deshire. As une vete. Por shkrime si te tuat, mos them pastaj shkrime si te arabit 4-U, fyejne qenien time shqiptare. Dhe te shume te tjereve ketu, qe kane bindjen se kjo eshte thjesht pjesa fetare e nje forumi shqiptar dhe jo pjesa shqiptare e nje forumi mysliman. Nese nuk arrin te kuptosh kaq, te keshilloj te mesosh pak me mire shqip. Arabishten, si cdo gjuhe te huaj, ke kohe ta mesosh pasi te zoterosh shqipen.

sara 2

Primus registratum

Ajo çka ve re eshte tendenca per perjashtimin e çdo muslimani nga te pasurit e nje atdheu te ndryshem nga ai arab, nje gjuhe ndryshe ga ajo arabe. Kundershtim (koherent me bindjet personale) i pranimit te Islamit si nje fe universale e cila nuk i referohet nje kombi te caktuar apo etnie apo rrace .
Une prap nuk po kuptoi se çfar ju fyen, me kupton , nuk arrij ta fokalizoi dhe ta perceptoi dhe nuk mendoi se jam njeri i mbyllur qe te mos arrij kaq . Po nuk kuptoi çlidhje ka feja me perjashtimin nga atdheu ç'pun ka arabishtja si gjuhe çfar simbolizon te kju qe me uroni mesimin e saj? Arabishtja eshte si çdo lloj gjuhe tjeter apo e kam gabim ? Nje suplement qe i shoqerohet kultures dhe dijes se njerut çlidhje ka e shqipen time? Une uk jam hebree e cila uroj per veten time nje atdhe ndryshe nga ai origjnali, une jam shqiptare kaq fort i bezsis dhe i fyen kjo njerezit ?

Gjitha te mirat

jimmy84

Primus registratum

Sara,mos u revolto.Mos e merr personale. Te pakten deri tani po bisedohet parimisht dhe jo personalisht (kuptohet qe ndonjehere perdoren shembuj por brenda permbajtjes se temes).

Tani qe te kuptosh mesazhin e McCikut, bashke kemi ere nje "debat" te shkurter te ngjashem. Kur ti permende termin "kombi islam". E pra atehere McCiku eshte pak ne dileme se kujt kombi i perket atij shqiptar apo atij islam.
Ceshtja nuk eshte aspak fetare (megjithese ka te beje me te).
Dhe kete mos e ngaterro me nenshtetesine. Nenshtetesia mund te jete e dyfishte ose e shtatefishte po kombesia eshte nje.

Pikerisht ne nje debat te ngjashem, une i permenda dikujt nje pyetjeje qe Henri i VIII i Anglise dhe Elisabeta I i drejtuan klerit dhe kombit te vet: Me Mua apo me Papen? (Personit qe ja permenda, une i tregoja henen ai shikonte gishtin po nejse).

Dikur, dikur, ne Shqiperi ishin pikerisht disa klerike ata qe udhehoqen popullin drejt pergjigjes se drejte. Ishin Hasan Tahsini e H.Ali Korca. Ishin Fan Noli e Shtjefen Gjecovi ata qe zgjodhen te ishin shqiptare myslimane/katolike/ortodoks dhe JO myslimane/katolike/ortodokse shqiptare. Ndryshimi eshte thelbesor.

Mirepo kur lexon "sevdane" e madhe arabike te ndonje anetari, apo mesazhet pasionante turkoshake te ndonje tjetri atehere detyrimisht lind dilema qe shtron McCik.

OROSHI

Primus registratum

Bravo Jymi-boy ::))).
Jane pikerisht kleriket te cilet nuk vune asgje mbi atdheun(as fene) dhe qe kane mbijetuar akoma edhe sot ne mendjet e zemrat e popullit shqiptar.
Ndersa ata klerike qe u munduan te vinin fene mbi ceshtjen kombetare,atyre as emri dhe as vari nuk u dihen me.

makuciko

Forumium praecox

Askush s'te perjashton nga Atdheu yne i perbashket qe eshte imi, po aq sa edhe yti. Kam folur ashtu sepse me eshte krijuar ideja qe ti je duke perjashtuar veten prej tij. Do ndihesha i kenaqur nese me bind per te kunderten. Nje gjuhe a nje besim, s'pengojne askend te integrohet. Por duke lexuar komentet dhe reagimet e tua... Ti flet per ringjallje te popullit mysliman. Ti e fshin atdheun fizik. Duke u ndjere pjestare e nje populli qe ti vete e krijon, s'di si mund te ndihesh njekohesisht "e vllazeruar" me shqiptaret qe jane ateiste, mos flas per pjesen e shqiptareve qe i perket besimit te krishtere. Nese dikush nga keta te fundit do fuste veten per arsye besimi fetar, ne te njejtin popull me greket dhe do priste i perdellyer ringjalljen e qyteterimit te grekerve te vjeter, te varrosur me vakt e me kohe, o do ta benim per te kapercyer nga mendte, ose do ishte thjesht tradhtar. Apo jo?

Kjo eshte vetem njera pike. Ka edhe te tjera, por do zgjatesha dhe do humbnim pastaj fillin e bisedes.

Te mira befsh.

atman

Forumium maestatis

Nëse ferri është një pothuaj Limb?!
Dëshiron të takosh Muhametin? Hape “Komedinë Hyjnore” dhe do ta hasësh te kënga e XXVIII e Ferrit. Dante e ka futur Muhametin në ferr, në lugjin e nëntë. I gjykuar dhe dënuar përjetësisht. Sapo i mbyllen plagët vjen një djall dhe ia ndan sërish trupin më dysh...Shembull i qartë që tregon se Dante s’ka pasur ndonjë konsideratë të veçantë për islamizmin dhe kalifatin, përkundrazi. Në kohën e poetit islamizmi mbetej një rrezik i përhershëm për Italinë dhe krishterimin. I futur te përçarësit, sëbashku me Aliun, dhëndërin e tij, jo pse Muhameti kishte qënë brenda kishës, por u dënua për atë që i bëri kishës dhe fesë. Ndërsa Aliu, dihet, se i futi tehun e thikës tejpërtej islamizmit duke krijuar sektin e shitëve.
Të qenët averroist, nuk do të thotë ndonjë gjë, sepse vetë Averroe (Abu’l walid ibn Muhammad ibn Rushd) ishte aristotelian, madje u bë i njohur në mesjetë për komentet e tij ndaj mendimit aristotelian. Vetë termi averrizm nënkupton dikë që i pranon si të drejta komentet e bëra nga Averroe.

atman

Forumium maestatis

Persa i peket ebrenjve.
Nuk ishte feja qe i mbante te bashkuar edhe kur ishin te shperndare andej ketej ne bote, por identitetit kombetar. Kudo qe ishin ata me deshire ose jo, te vleresuar apo te perbuzur, jetonin si nje komunitet me vete.
Ebrenjte nuk jane te gjithe te nje feje, as edhe kane qene. Jane te ndare ne mjaft sekte dhe predominojne dy grupime te medha: besimtaret e ebraizmit (Torah libri i tyre i shenjte) e besimtaret e krishtere (dhjata e re). Ndarja u be ngaqe jo te gjithe ebrenjte e pranojne Krishtin si Mesia.

sara 2

Primus registratum

Se pari ju kerkoj ndjes ,eshte e vertete u emocjonova pak.

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/blush.gif

Ne lidhje me ate çka ju thate me vjen ne mendje nje pyetje e cila per mua ka pasur gjithmone nje pergjigje krejt naturale; Pra a e pranon feja Islame kombin apo atdhedashurine? Te qenurit musliman a e asgjeson te qenurit shqiptar?

Ne menyre te drejte per drejte nuk jam perpjekur ndo nje her per t’i dhene pergjigje per vete faktin se une personalisht ne fene Islame nuk kam hasur asgjekundi element qe te me shtyne t’ i ve ne dislutim keto.

Ajo çka dua te them eshte se une di nje gje fare elementare nga feja Islame, pra, qe ajo eshte e pershtatur natyres njerezore dhe nuk e kundershton ate . Pikerisht te qenurit musliman, nuk e perjashton natyren njerzore dhe ndjenjen natyrale qe rrjedh prej saj ate te perkatesise ne nje grup qe i bashkon dheu i lindjes . Me natyre njerzore dua te them njeriun bashke me cilesite e tij te pa devijuara nga shkaqe te cilat ja ndryshojne natyren atij.

Kombi nuk eshte ne kundershtim me fené per derisa ne vetvete ai mban koncepte dhe parime te larta njerezore. Per shembull ne Kur’an permendet si diçka hynore fakti qe njerezit jane te ndare ne popuj e fise e kjo permendet si nje diçka pozitive per te kontribuar ne njohjen mes veti. Njeriu nga vete natyra kultivon atdhedashurine. Madje disa kohe me pare mbaj mend te kem lexuar se te mbrojturit e atdheut konsiderohet si akt devotshmerie qe shperblehet me grada te larta nga Zoti. Dhe kjo mua personalisht me ka kenaqur per derisa dashurise time per vendin i shtohet dhe elementi fetar pra dashuria e Zotit ndaj meje.

Gjithashtu kam vene re edhe nje gje,pra qe Islami nuk pajtohet me nacjonalizmin natyren dhe filozofine e tij por thote se nuk eshte me i mire arabi se jo arabi se nuk eshte me i mire i bardhi nga i ziu por me i miri prej jush eshte ai me i devotshmi (pra nje ndarje jo fizike por nga merita individuale apo kombetare), ai njeh kombin vendlindjen atdheun fisin dashurine ndaj tij dhe ndjenjen e perkatesise
.
Gjitha keto nuk bien ndesh me ate çka ne Islam quhet vellazeri fetare pra t’i duash si vellezer dhe per hir te Zotit ato qe kane te njejten fe me ty edhe pse nuk kan te njejten vendlindje atdhe apo komb, prandaj fetarisht dhe vellazerisht ne quhemi “ummetu wahid” qe don me thene “ nje popull i vetem dhe i bashkuar” askush nuk mund ta mohoj se ne nje zemer mund te rrinje edhe dy dashuri te cilat ne kete rast nuk bien ndesh me njera tetre. Njera eshte virtuale tjetra reale.

Une personalisht gjithmon jam ndier shume krenare qe jam shqiptare dhe me pelqen shume te permend qytetin e lindjes por gjithashtu jam ndier krenare qe jam muslimane dhe i perkas ketij “umetu wahid” pra ketij populli musliman te cilet edhe pse jane nga vende te ndryshme i bashkon feja dhe dashuria per Zotin.

Gjitha te mirat

sara 2

Primus registratum

I nderuar

Kishte nje arsye perse une e permenda poeti e madh Dante Alighieri, sepse mu shtrua nje pyetje kuptimi i te ciles ishte se nese dikush do te shkruante nje veper qe fliste keq per Profetin muhamed si do te ishte reagimi i muslimaneve. Pergjigja ime ishte se pikerisht Dante tek komedia hynore Profetin e islamit e ka vendosur ne vendin qe ju ilustruat me lart.

Une nuk thash qe Dante me averroizmin e tij ishte madje as simpatizant i Islamit,se ne rast te kundert i madhi Dante nuk do te ishte i njohur sot e kesaj dite per veprat e tij por do te qe i njohur si nje shkrimtar italian qe Vatikani e dogji ne turren e drruvese bashku me veprat etij si te tjere qe u bene te njohur per kete fakt. Thjesht mora shkas nga shume studime moderne te vepres se tij te cilat hedhin ne drite ndikimin e habitshem qe ka pasur mistika muslimane ne veprat e tij te pasuruara me hollesi qe gjer atehete ishin te panjohura madje keto studime ven pohojne se shume fragmente ai i ka kopjuar shabllon nga dijetar arab te kohes duke permendur edhe veprat perkatese. Gje e cila nuk e hedh posht gjeniun letrar te tij ,thjesht thot se ka kopjuar dhe nje gje te tille ai kurre nuk mund ta pohonte. çar e kishte Profetin e Islamit ai,asnj gje,nuk e kishte problem ta fuste ne ferr,po shyqyr qe gjykimi per ferr a parajs i mbetet Zotit se te ishte per ne yhy ...

Gjitha te mirat