TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

pppppaa

Primus registratum
Re: tvsh

Me ligj kryhet faturimi i pershkallezuar nga NIPTi primar (i kryesorit dhe pa TVSH) te NIPTi secondar (i agjentit) dhe me pas nga NIPTi secondar faturohet furnizimi i tatueshem per te bleresi ME TVSH...
 

ujku81

Primus registratum
Re: tvsh

PSe-ja ishte pse behet keshtu (pergjigjen e dha Posteri) apo pse eshte bere ligji te jete keshtu? /pf/images/graemlins/smile.gif
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

ujk per te treja ... /pf/images/graemlins/tonguee.gif

poster mua me konfuzon paragrafi: furnizimi nepermjet agjentit kur ai vepron si agjent personal i kryesorit do te quhet furnizim i kryesorit (nese kryesori eshte PA i bie qe dhe furnizimi te jete PA edhe pse agjenti eshte ME )apo jo ??? tatimoret si ty pergjigjen po mua kjo pergjigje nuk me bind
 

pppppaa

Primus registratum
Re: tvsh

Arsyeja eshte sepse Agjenti vepron si nje entitet ekonomik i vecante dhe kryen nje aktivitet te vecuar nga ai i kryesorit per perfitimin E VET PERSONAL. Duke kryer nje aktivitet te vecuar me PERFITIM VETJAK , kjo automatikisht e klasifikon ate ne entitet te vecuar ekonomik. Dhe aktiviteti i tij shikohet si i ndare nga ai i kryesorit. Kjo sjell pershkallzimin e nje transaksioni ne dy transaksione te vecanta si ne aspektin financiar edhe ne aspektin fiskal... Parimi baze mbi te cilin ngrihet nje sistemi i TVSH eshte: Tatimi mbi vleren E SHTUAR, pra cdo aktivitet i cili SHTON vleren e nje produkti (mall ose sherbim) taksohet me 20% mbi vleren E SHTUAR...
Ne rastin tend agjenti i ka SHTUAR vleren produktit (veprimtaria fitimprurese) dhe kjo e ben ate objekt te trajteses ligjore per masen e nderhyrjes ne transaksion. Perpjekjet per ta deklaruar si nje NDERHYRJE PA PERFITIM ekskludohen nga ligji dhe nuk merren parasysh...... (reticence /pf/images/graemlins/laugh.gif )
Reticence= Ka ende per te thene, por per arsye etike psikologjike lihen pa shprehur... /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

nice (...) /pf/images/graemlins/tonguee.gif

pse e anashkalove nenin 11 te ligjit qe rregullon tvsh "furnizimi ndermjet agjentit" ???

kush eshte rasti ne praktike qe lidhet me nenin 11 ???

mos je gje shefi im ti se ai e ka fiksim te shkruaje me te medhaja kur do te theksoje dicka ... ??? /pf/images/graemlins/tonguee.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

pppppaa

Primus registratum
Re: tvsh

Ajo qe po te flas deri tani eshte pika 2 e ketij neni (kjo eshte ti dalesh me gjoks jo ta anashkalosh /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif ), per AGJENTIN E KRYESORIT dhe jo i te tretit..... Lexo udhezimin e dale me kete rast dhe aty do te gjesh shpjegimin perkates....

Shefi yt.... /pf/images/graemlins/confused.gif /pf/images/graemlins/confused.gif Pse jo edhe mund te isha.... /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

ok kshu me ben sens /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

thx /pf/images/graemlins/smile.gif
 

hp

Primus registratum
Re: tvsh

Ceshtja e TVSH eshte thelbesore duke u nisur edhe nga pesha qe ze ajo ne buxhetin e shtetit. Aktualisht diferencimi i TVSH do te linte me teper vend per abuzim dhe per trajtim subjektiv nga personat qe e deklarojne si dhe nga ata qe e kontrollojne. Kjo do te thote risk me te madh ne raportim, ne mbledhje dhe ne kontroll. Me mire nje norme me e ulet per te gjithe mallrat, e cila do te kete mesatarisht te njejtin impakt tek konsumatori per nje volum mallrash te konsumuar.
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

"nje norme te ulet per te gjitha mallrat" nenkupton direkt diferencim midis mallrave dhe sherbimeve, dhe ne kete kontekst postimi i bie te jete kontradiktor... /pf/images/graemlins/smile.gif

pse mendon qe do kete te njejtin impakt ???
 

ujku81

Primus registratum
Re: tvsh

AKoma me kte muhabet ju ore. Nuk ka diferencim dhe pike, as ulje se nuk e perballojme dot. FLasim pas ca vitesh.
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

per nje moment mu duk sikur po lexoja sintetikun po qenka ujku /pf/images/graemlins/laugh.gif

di gje ku specifikohet ndalimi i kreditimit te tvsh per blerjen e makines ??? (qe sherben per veprimtari ekonomike)
 

ujku81

Primus registratum
Re: tvsh

Me duket se e kam lexu njiher ne nje udhezim te MF po se mbaj mend tani. Duhet ta kontrolloj.
 

ujku81

Primus registratum
Re: tvsh

Mahhh as qe behet llaf, te pakten ke kto qe kam une. Thuhet thate (dhe ne ligj dhe tek udhezimi) qe ndalohet kreditimi per furnizime "jo me qellim aktiviteti ekonomik" por ket rastin e makines nuk e kam pa te specifikuar gjekundi. /pf/images/graemlins/confused.gif

Po ti cne qe nuk e ke gjet vete? /pf/images/graemlins/smile.gif
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

kush tha qe se kam gjet... /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

ne udhezim thuhet:
"Llojet e furnizimeve të tatueshme dhe importimeve për të cilat nuk lejohet kreditimi
...........................
c) Shpenzimet për autovetura"

ne rast se e marrim te bardhe ne te zeze c ka shkruhet ketu, i bie qe vetem per shpenzimet nuk lejohet kreditimi por ketu nuk eshte permendur kosto. po te nisesh nga ligji i tatimit mbi te ardhurat kemi nje ndarje te qarte midis kostos dhe shpenzimit, pra nese eshte permendur vetem shpenzimet per autovetura (riparim mirembajtje etj)kjo do te thote qe kosto e blerjes nuk ka pse te merret e mireqene qe eshte e perfshire...
dilema ime qendron ne faktin qe perderisa tatimoret kembngulin per te kunderten ne cfare interpretimi bazohen, dhe meqe kam kalu part time nga kjo fushe thashe te te pyesja mos e kishe hasur si rast /pf/images/graemlins/smile.gif
 

irene

Primus registratum
Re: tvsh

... mos me thuaj qe ke ndruar dhe ti drejtim ??? /pf/images/graemlins/smile.gif

i 2006 eshte udhezimi
 

ujku81

Primus registratum
Re: tvsh

Jo de jo, po nuk eshte se me bie kaq shpesh te merrem me keto. Ja shikon ti, isha ca i paazhornuar une, kisha akoma udhezimin e para 3 vjeteve, kush rri i download pervit /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/grin.gif
 
Top