TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Tatimi mbi Vleren e Shtuar (Value Added Tax per englezet) eshte tatimi kryesor ne Shqiperi. Degjojme shpesh debate per perjashtimin e ndertimit nga TVSH, per aplikimin e plote mbi ushqimmet, energjine elektrike, etj. Degjojme dicka edhe per Diferencimin e saj, gjithsesi nuk eshte shume e qarte cfare duhet bere.
Ti UK, si mjeshter, si thu, a duhet diferencu TVSH?
 

ujku81

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

E kam thene qe 3 vjet me pare ne temen e diplomes qe duhet diferencu, por me pare duhet zgjeru baza e tatimpaguesve dhe te futet komplet zinxhiri ne sistemin e TVSH, shitja me pakice mbetet problem.
Ti si e ke mendimin, si kryemjeshter /pf/images/graemlins/laugh.gif qe je?
 

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Une mendoj se nuk duhet diferencu, ose mund te behet nje diferencim shume i lehte, per 2 tre mallra speciale si psh energjia elektrike, apo ndonje tjeter
 

irene

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

po ekziston diferencimi... pavaresisht qe une mendoj qe s jemi akoma gati per diferencime te tjera, gia aktualisht ka shume hapesira per abuzim...
te futen te gjithe ne tvsh... nooo, konsumatori final do e haje gjithsesi...
 

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Per ca diferencimi e ke llafin ti Irenke, se nuk i hidhke kot llafet, paske icik bazament...
 

irene

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

ne vend tjeter do te isha pergjigj ndryshe... gjithsesi besoj se je dakort me mua qe ne shqip, ka me shume se nje norme TVSH-je, pikerisht per trajtimin e furnizimeve te tatueshme me norma te ndryshme TVSH-je e kisha llafin une qe shkurt e quajta diferencim, apo e kishe per diferencim tjeter ti jo ne ndryshimin e normes ???

p.s. mos me pyet kush jane normat e tvsh se do filloj te dyshoj mbi bazamentet e tua pastaj ... /pf/images/graemlins/wink.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

TVSH-ja duhet te jete e ndryshme per service apo produkte te ndryshme.
Te pakten te kete 3 kategori.
Ne kategorine e pare te perfshihen artikujt apo serviset qe jane me te domosdoshme e qe njeriut i duhen te jeteoje me nje minimum dinjiteti (siç jane ushqiet, arsimi, kukltura, librat ..)
Kategoria e dyte te futen pjesa me e madhe e artikujve apo serviceve te konsumit (Industria, ndertimi, veshmbathja...)
Dhe ne te treten te futen artikujt e lluksit (floriri...)
Per kategorine e pare te aplikohet nje TVSH prej 5deri ne 6%, ne te dyten 17 deri 19% dhe ne te treten 25 deri 30%.
 

ujku81

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Shume e thjeshte per tu thene MLK por e veshtire per tu realizu. /pf/images/graemlins/confused.gif

Sintetik & Iren nuk them te diferencohet menjehere. Ka shume probleme ne futjen e te gjitha hallkave ne sistem. Marredheniet me biznesin e vogel lene shume shkas per abuzim.
 

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Ne Shqiperi ka fare pak diferencim, i cili nuk realizohet me kete fjale literalisht, por nepermjet perjashtimeve. Nese Iren' e ka per normen zero, atehere sjam dakord
 

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
TVSH-ja duhet te jete e ndryshme per service apo produkte te ndryshme.
Te pakten te kete 3 kategori.
Ne kategorine e pare te perfshihen artikujt apo serviset qe jane me te domosdoshme e qe njeriut i duhen te jeteoje me nje minimum dinjiteti (siç jane ushqiet, arsimi, kukltura, librat ..)
Kategoria e dyte te futen pjesa me e madhe e artikujve apo serviceve te konsumit (Industria, ndertimi, veshmbathja...)
Dhe ne te treten te futen artikujt e lluksit (floriri...)
Per kategorine e pare te aplikohet nje TVSH prej 5deri ne 6%, ne te dyten 17 deri 19% dhe ne te treten 25 deri 30%.

[/ QUOTE ]
MLK nuk jam dakord me berjen e TVSH si pacavure me shtatedhjete norma. Ka akciza qe tregojne vendimin e shtetit per te rritur cmimet e disa mallrave (luksi apo specifke). Keshtu si thua ti, i bie te behet nje software vetem per aplikimin e TVSH. Po problemet me furnizimet e perziera, si do manaxhohen...
YYY sa probleme do dilnin. Ne nuk po rregullojme dot bazen e tatueshme me normen standarde. MLK me zhgenjeve icik. Me pare ke shkruar me bindshem. Duket qe TVSH nuk eshte fusha jote
 

MLK

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Sintetiku, une nuk preçizova ne ndonje vend qe jam specialist i TVSH-se! ketu japim mendimet tona mendoj ne lidhje me nje teme.
Per tu bere e realizueshme TVSH-ja me tre kategori, mjafton qe te futet "code barre" e me nje soft qe dhe nje student i vitit te pare ne software mund ta realizoj pa problem!
per sa i perket furnizimeve nese futet sistemi i arkave (apo kasave) ne çdo pike shitjeje, çdo gje do behej me e thjeshte!
Pershembull ne nje librari apo dyqan shitjeje disqesh, TVSH-ja te aplikohet me 5.5%, e njeta gje te behet dhe per nje dyqan shitje per artikujt ushqimore. Me kete metode, sistemi fiskal nuk penalizon ushqimin apo kulturen, pra shteti kontribon ne uljen e çmimeve per ushqimin e kulturen, qe jane baza e zhvillimit minimum te jeteses se shtetasve te vet.
Pjesa tjeter te tatohet me vleren 19%, duke i dhene mundesi shtetit qe ata qe kane, te paguajne diçka me teper per te kontribuar ne zhvillimin e shoqerise ku jetojne.
Ndersa pjesa e lluksit te tatohet me 30%, pasi floriri, lojrat e fatit, alkooli, duhani apo artikuj te tjere si keta (qe mbeten per tu diskutuar) nuk luajn nje rol jetik ne zhvillimin e shoqerise.
Ideja eshte qe TVSH-ja te jete sa me e drejte sipas domosdoshmerise se artikujve te tatuar.
Nuk mund ti kerkohet nje familje pensionistesh apo fshataresh qe kane rrogat minimale, pra jetojne me 2 dollare ne dite per fryme te paguaje 20% takse qe te ushqehet apo te shkollohet, pasi kjo forme tatimi bie ndesh me principet me elementare te rrolit qe duhet te kete shteti ne nje shoqeri.
Mos harrojme se TVSH-ja eshte taksa me diskriminuse qe paguajne shtetasit, pasi nuk merr parasyh te ardhurat qe kane shtetasit e paguan si i varfi dhe i pasuri njesoj.
 

irene

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

spo flisja per perjashtimet... po te zbresesh me poshte tek po i njejti ligj do gjesh te flitet dhe per tvsh me norme zero... te kete fare pak dhe te mos kete fare jane gjera te ndryshme, gjithsesi une mendoj jemi shpejt per diferencim te dukshem (nese do te perdoresh kete term), arsyet i kam thene me siper... pa vene ne bige bisnesin e vogel dhe kontrollin mbi ate te madhin jo vetem me kryqezim tvsh-je si zor te jete dicka kollaj e kontrollueshme edhe pse mendoj qe e ardhmja eshte diferencimi... nuk ka kuptim tvsh e sherbimeve te jete e njejte me ate te mallrave (ujku besoj se e di mire ... /pf/images/graemlins/wink.gif ) ose mallrat e konsumit me mallra te tjera, ajo cka tha mlk eshte dicka qe do ishte ok ne nje te ardhme (kam pershtypjen qe dhe tvsh teorikisht qeka fusha e vet... /pf/images/graemlins/smile.gif )
 

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

spo flisja per perjashtimet... po te zbresesh me poshte tek po i njejti ligj do gjesh te flitet dhe per tvsh me norme zero... te kete fare pak dhe te mos kete fare jane gjera te ndryshme, gjithsesi une mendoj jemi shpejt per diferencim te dukshem (nese do te perdoresh kete term), arsyet i kam thene me siper... ene ne bige bisnesin e vogel dhe kontrollin mbi ate te madhin jo vetem me kryqezim tvsh-je si zor te jete dicka kollaj e kontrollueshme edhe pse mendoj qe e ardhmja eshte diferencimi... nuk ka kuptim tvsh e sherbimeve te jete e njejte me ate te mallrave (ujku besoj se e di mire ... /pf/images/graemlins/wink.gif ) ose mallrat e konsumit me mallra te tjera, ajo cka tha mlk eshte dicka qe do ishte ok ne nje te ardhme (kam pershtypjen qe dhe tvsh teorikisht qeka fusha e vet... /pf/images/graemlins/smile.gif )

[/ QUOTE ]
Iren (sa inot e kam si emer) me bane me pirvesh manget...
Ajo qe ti quan norme zero, nuk eshte norme zero e mirefillte apo perjashtim me kreditim. Eksportet tatohen me norme zero per te zbatuar parimin e destinacion, i cili shpreh qarte faktin qe TVSH vendoset vetem mbi furnizimet e brendshme, dhe importet. Pra, per te zbatuar kete parim eshte perdorur norma zero, dhe kjo ska lidhje me diferencimin. Meqe nuk isha i sigurt a kishim ndonje furnizim tjeter te palidhur me eksportet me norme zero, u detyrova pashe dhe njehere ligjin dhe kisha te drejte, ska furnizim brenda vendit me norme zero. Pra, me nje llaf skemi norme zero diferencuese kete nuk e luan as topi, as Irena.
Ndersa per TVSH mbi mallrat e luksit, plizz, eshte ceshtje e tejkaluar, tatimi i tyre arrihet vetem me akcize, e cila ka vetem nje funksion, per te rritur cmimet e mallrave perkates.
Kaq, per sot, leksioni mbaroi...
Ka pyetje?
 

soni2

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

TVSH me tre shtesa eshte endra e socialistave modern (e jo si ato qe kemi neve )

tashti ato çfare shofim ne shqiperi eshte es edhe pagat tatohen me 20%!! nuk duhet te ndodhe aspak!!

tvsh duhet te jete me e gjere dhe vleresimi 0 duhet te ekzistoje brenda vendit ne levizjen e mallit !! ps enje subjekt i quajtur biznes i vogel duhet te blje 110 lek per ta shitur 120leke??? ne cilen baze shteti takson ?? mbi tvsh tatimin mbi vlere e shtuar ???
atehere qe nqs ka vlersim 0 dhe nje tvsh finale si çdo lkund arketimet do te ishin me te medha ...atehere gjeja me e pare qe duhet te kishin bere ishte rreforma e tvsh-se sa kemi mundesine ende te vendosim ne !! sepse me vone nuk mund ta ulim aq ta qojme !!
 

irene

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

e paske lexu ligjin eee... e dija qe do e beje ... /pf/images/graemlins/tonguee.gif , s po merrem me normen zero sepse paveresisht qe ligji e permend normen zero (e zeze ne te bardhe) prape eshte loje fjalesh qe s do na coje gjekundi... ( ti ben mire ti permendesh te dy normat gjithsesi kur i jep leksionet )

pyetje: sherbimet dhe mallrat eshte e drejte te kene te njejtin trajtim ???

p.s. po ste pelqeu irena sajo ndonje gje tjeter per te me thirrur, jo te gjithe perdorin emrin e tyre si nick ... /pf/images/graemlins/wink.gif
 

Oltion Rrumbullaku

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Iren, do te te kthej pergjigje neser, icik me te detajume. E do ne PM, apo ne publik. Shtetet e zhvilluara i kane disa sherbime te perjashtuara, ndersa ne nuk i mbledhim dot. Gjithsesi mund te them qe norma pergjithesisht nuk ndryshon
 

irene

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

ok ma sill ne publik... pm-te ruaji per ndonje gje me interesante ... /pf/images/graemlins/tonguee.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: TVSH-ja. Si duhet te jete ne Shqiperi

Norma te pakten ne France ju a konfirmoj une qe ndryshon.
Fastfood-et e kane 5.5%, ushqimi e ka 5.5% CD-te u be nja 3 vjet qe po perpiqen ti kalojne nga 19.6% ne 5.5%.
Spo i futem detajeve pasi qellimi ishte vetem tu thoja qe diferencimi i TVSH-se ne nje shtet te zhvilluar si Franca egziston prej vitesh.
 
Top