Turqia dhe Evropa.

Turqia dhe Evropa.

Megjithse bisedimet per hyrjen e Turqise ne Be jane ne rend te pare,ne forumistat akoma nuk kemi dhene mendimet tona ne lidhje me kete ngjarje te pazakonte.Ja ta provojme nje here,hyrja e Turqise ne BE ka anet e mira dhe te keqija,anet e miura jane sepse Evropa shtrihet deri poshte duke u kufizuar me Irakun/Sirine/Iranin dhe me disa ish-republika Ruse,keshtuqe Evropa merr pamjen e nje Perandorie te madhe.Anet negative jane vetem popullsia muslimane Turke(jo pak por 60 milione) te ciles i duhet t'i pershtatet shteteve kristiane(jo ne te gjitha fushat por prap se prap)te cilat deri tani vone kane pasur parime Kristiane ne kushtetutat e tyre.
Une si person jam per futjen e Turqise ne BE.

Xeni85

Primus registratum
Re: Turqia dhe Evropa.

Orosh mendoj qe s'ka nevoje te flas une,konta me antares te dhane pergjigjen qe kerkoje,dhe mesa pashe eshte nje pergjigje qe shpjegon se kush e sundonte turqine dhe kur.Greke ke dhe ne shqiperi(2% e popullsise shqiptare qe eshte perqindje shume here me e larte se ajo ne Turqi).Anglezet ti mora si shembull per te te treguar qe popujt kane probleme per vete kudo te jene dhe anglezet nuk jne te dhunshem ne shtepi te tyre por per cdo ndeshje qe kane jashte vendit te tyre njihen per rremujat qe shkaktojne.Gjithsesi Turqia do te hyje ne Be dhe shkaku eshte qe BE e ka deklaruar vete,qe bashkimi europian eshte nje organizate ekonomiko politike qe ska te beje vetem me shtetet e europes por edhe te kontineteve te tjera jane te mirepritura(kjo sdo te thote qe turqia ska nje pjese te saj ne kontinentin evropian.

OROSHI

Primus registratum

Shume optimizem nuk duhet te keni per futjen e Turqise ne Eu,sot ne Evrope sundojne te majtet,neser mund te sundndojne te tjeret qe jane pikerisht kunder futjes se Turqise ne Eu /pf/images/graemlins/wink.gif .
Kondra tha qe Turqit(te vertetet flas)jane Mongolet,pra dicka paskam ditur edhe une /pf/images/graemlins/laugh.gif .
Lucifer,persa i perket futbollitas ata Turqit nuk mbesin mbrapa Anglezeve.Vetem ne i pritem mire Anglezet ne Tirane.Mikpritja Shqiptare triumfoi edhe nje here mbi obskurantizmin qe predikojne disa!!
Antares i ra rreth e rrotull vetem qe te mos thoshte qe turqit jane Mongole /pf/images/graemlins/laugh.gif

Xeni85

Primus registratum

ta kam permendur ne nje postim te kalur,nuk jane mongole por perzierje midis arabeve dhe mongoleve.Dmth qe nga mongolia e deri ne azi te vogel kane marre "nje perzierje"rracash qe i ka bere dhe turqit vete te vecante.

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lucifer:
[qb] ta kam permendur ne nje postim te kalur,nuk jane mongole por perzierje midis arabeve dhe mongoleve.Dmth qe nga mongolia e deri ne azi te vogel kane marre "nje perzierje"rracash qe i ka bere dhe turqit vete te vecante. [/qb]
Te vecante?????????
:eek: :eek: :eek:

Sirio00

Primus registratum

Fillimisht pershendetje te gjitheve pasi ky eshte postimi im i pare.
Mendoj se futja e turqise ne BE kryesisht do te kete pasoja pozitive. Por deri atehere Turqia duhet te kete zgjidhur problemin e lirive dhe te drejtave te njeriut, si edhe ceshtjen e Qipros.

marina s.

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb]

Lilly, historia e Europës nuk është e lidhur aspak me SH.B.A por në të kundërt historia e SH.B.A është shumë e lidhur me Europën! Përsa i përket rastit të Turqisë nuk është nevoja të të them hik e boj detyrat dhe pastaj hajde fol se kush është kush dhe se kush ka meritat më të mëdhaja. Injoranca nuk quhet justifikim!

mi trego pak,te lutem,meritat e turqise ne lidhje me evropen.(vere doren ne zemer,po deshe,e mos me ler te vdes injorante)

Sa vjeç je ti yllo? Lexo pak nga historia e Shqipërisë dhe do t'i shohësh dallimet fetare në Shqipëri shumë qartë. Kultura shqiptare u masakrua gjatë 50 vjetëve të komunizmit dhe sot kanë mbetur vetëm mbeturina të saj. Kjo është një ndër arsyet që shqiptarët ndodhen në një krizë të thellë identiteti!

per ndarjen e kultures shqiptare nga feja mendimi im nuk ndryshon.sa per krizen e identitetit, nuk e dija se ke nje problem te tille lal dhe me vjen shume keq per ty.fatmiresish semundja "kush dreqin jam, nga kam ardh e ku po shkoj" vlen vetem nje pakice qe perpiqet te ndryshoje duke mohuar,ne menyre te ndergjegjshme apo te pandergjegjshme,ate çka eshte ne te vertete.

Ma jap pak përkufizimin e ndryshimeve rracore e kulturore të lutem dhe më shpjego se ç.lidhje kanë me ndryshimin e mentalitetit në çështjet më jetike!

mentaliteti ne çeshtje jetike apo jo,ndryshon me kalimin e brezave.rrraca.kultura,traditat trashegohen nga brezi ne brez.

sa per informacion tregu me i madh dhe interesant aktualisht per BE-ne eshte Kina;pas saj vjen europa lindore.
Tregu më i madh për të cilin po flisja është vetë BE dhe kjo e bën atë më tërheqës se të gjithë të tjerët. Me futjen e Turqisë në BE rritet joshja e kësaj të fundit në arenën ndërkombëtare!

BE ka qene gjithmone joshese per pjesen tjeter te botes dhe turqia nuk pritet te sjelle ndryshime kaq te medha sa flitet ne shtypin nderkombetar;nuk pritet as qe te hyje ne BE perderisa disa shtete anetare kene vendosur te perdorin veton kunder anetarsimit te turqise

Organizatë terroriste është edhe ETA dhe IRA dhe me ç'di unë këto nuk janë as islamiste e as aziatike por europiane. Në rastin e Turqisë, pranimi i islamizmit në gjirin e Europës mendoj se do shërbente për uljen e terrorizmit ndërfetar dhe do e lehtësonte shumë luftën kundër tij1 [/qb]
[/QB][/QUOTE]
ETA dhe IRA jane probleme te brendshme te spanjes dhe anglise.nuk jane kercenim nderkombetar.

Xeni85

Primus registratum

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb]
Fillimisht postuar nga Lucifer:
[qb] ta kam permendur ne nje postim te kalur,nuk jane mongole por perzierje midis arabeve dhe mongoleve.Dmth qe nga mongolia e deri ne azi te vogel kane marre "nje perzierje"rracash qe i ka bere dhe turqit vete te vecante. [/qb]
Te vecante?????????
:eek: :eek: :eek: [/qb]
Si puna e shqipetareve Orosh,te perzier por qe kane nje vecaneri te veten,dmth nuk perngjajne as me arabet dhe as me europianet dhe nqs ke pare ndonjhere ndonje turk ke per te pare qe as syte si mongol nuk i ka.

OROSHI

Primus registratum

Pse ne,te perzier jemi :eek:
Turq po shof perdite,nga ajo perzierra qe the ti(Mongolo-Arab)iken edhe syte qe ishin veqori Mongole,por kjo nuk i ben me pak Mongoleze Turqit!!Flasim gjethmone per Turqit e vertete,jo per ata qe pranuan teorite e Qemal Ataturkut(shqiptar ky).Ne fund te fundit Turqit/Mongole ishin ata qe forcuan perandorine obskurantiste Osmane,dhe jo racat e mevonshme Ballkanike!!

Xeni85

Primus registratum

Thone qe turqit kane qene perandoria me debile ne bote,se te tjeret vidhnin setharet e kombeve kurse turqit vidhnin grate.Turqit jane perzierje dhe shqiptaret jane perzierje,sot per sot koncepti i rraces se paster nuk ekziston.Une jam nga veriu me origjine dhe mund te permend 9 breza qe nga koha kur familja ime ka qene kaurre dmth i bie nja 2-300 vjet,dhe me fjalet e te vjeterve e tere tropoja ne fillim ndahej ne dy fise,krasniq e gash,krasniqet kishin lidhje gjaku me malazezet dhe gashet me maqedonasit(dmth krushqi etj).Sot keto lidhje kane humbur por eshte thjesht nje shembull per perzierjen e gjakrave.Edhe turqit nuk e kane mbajtur 500 vjet Shqiperine per bukuri,por ka pasur shume qe kane ardhur dhe kane jetuar dhe punuar ne shqiperi kjo trqgon perzierje gjakrash.nje shoku im vjet mori vesh qe para 500 vjetesh pak a shume i pari i fisit te tyre kishte levizur nga stambolli per ne shqiperi,dhe ta siguroj qe nuk eshte as i zi,as me tipare mongolezi as me tipare turku.
Evropianet jane perzier shume me njeri tjetrin dhe kjo dukuri duam sduam ne ka ndodhur dhe ne ballkan.Eshte mese normale qe te kete akoma ekzemplare se rraces se pare arjane.Rraca seshte me fakt,nje shqiptar nuk e dallon dot nje shqiptar tjeter thjesht nga nje e pare ne rruge,se tiparet tashme jane pak a shume njelloj per te gjithe.

OROSHI

Primus registratum

ore,qe ka Turq(familje) te paster ne shqiperi jam ma se i bindun,asht pikerisht ky fenomen qe po e mban shqipnin akoma larg begatise perendimore /pf/images/graemlins/wink.gif .
Lucifer,jam kunder filoturqve/filogrekve/filoItalianve/filoserbve e tash vone po na dalin edhe disa filoarab :confused:

Lidhje krushqish jan ba gjithmone,kjo tregon emnin e mire qe kemi pas nder kojshi!!

Xeni85

Primus registratum

Nejse orosh as une nuk jam me asnjeri vec vendit tim,por shembulli i perzierjes shqiptare do te thote qe rraca nuk eshte me justifikim per diskriminim kombesh.Sa per punen e filoarabeve jam dakort,por kam filluar te ve re dhe fanatike krishtere shume(termi fanatik nuk po e perdor duke e lidhur me dhunen por pre mbrojtje fetare ekstremiste).Gjithsesi eshte mese normale qe pas periudhes se ateizmit shqiptar disa do te orientohen drejt feve qe preferojne(njihja nje djale qe ishte ortodoks,u pagezua katolik,dhe ne fun perfundoi ne xhami brenda 5 vjetesh,tani iu ka kthyer dhe nje here ateizmit)Feja per shumicen e shqipetareve do te mbetet si preference e vogel pasi e kane pare avantazhin e te qenit te pafe dhe kane pare qe dhe zoti nuk i shkaterroi si gomorren,prandaj le ta provojne nje here,sic e kam provuar dhe une sic duhet ta kesh provuar dhe ti etj etj.

OROSHI

Primus registratum

Jam kunder cdo lloj fundamentalizmi fetar,si katolik/ortodoks/musliman.
Ndersa persa i perket racave qe kane penetruar tek ne,mendoj qe asht nje problem shum delikat.Kombet qe nuk pranuan te udhehiqen nga raca te huaja,kan ba perpara,jo si tek ne,na kan udhheq Vllehe/Turq/Helen/ etj etj,dhe perfundimi,ne fund te listes,edhe ne futboll /pf/images/graemlins/laugh.gif

marina s.

Forumium maestatis

tek postimi im i fundit ka nje gabim:IRA eshte ne irlande jo ne angli.
nje gabim i bere padashje. :shrug:

Xeni85

Primus registratum

Edhe organizata turke per te cilen ke degjuar ti Lilly eshte e brendshme,nuk e mbaj mend se si e ka emrin as une por ka qene ne krye te saj Abdullah Ocalan(kurd) dhe kjo organizate luftonte per pavarsine e kurdeve.

antares

Primus registratum

Ocalani ishte Kryetari i PKK (Partia Komuniste Kurde), per largimin e tij nga Siria Turqia u be gati te hynte edhe ne lufte me Sirine. Me vone ai u arrestua ne Greqi.

marina s.

Forumium maestatis

ne mbledhjen e OKB-se qe u mbajt ne Turqi para pak kohesh,me kujtohet se degjova per disa atentate te pregatitura enkas per kete mbledje nga nje organizate terroriste islamike TURKE.nje sere atentatesh te tjera jene pregatitur nga kjo organizate kunder objekteve(ambasada,hotele,banka) perendimore.tani,une nuk e di mire nese ajo per te cilen flisni ju eshte po kjo per te cilen flas une por,nje gje eshte e qarte:kjo organizate nuk ka kontradikta(le t'i quajme keshtu)vetem me Turqine siç ndodh me ETA ne SP dhe IRA ne IR qe jo rralle here kane paralajmeruar turistet te mos udhetojne drejt ketyre vendeve ne periudha te caktuara e qe kurre nuk kane ndermare sulme kunder objekteve nderkombetare.kjo organizate Turke e ka keq me perendimin ashtu si AL Qaeda.

OROSHI

Primus registratum

Nuk e kuptoj qe disa "guxojne" e thojne qe:Turqia eshte e gateshme(pra ka plotsuar kushtet)qe te hyje ne Evrope???
Une nuk po guxoj akoma te them qe:Evropa eshte e gateshme te pranoje Turqine ne gjirin e saj!!!
Shihni pak me gjate se hunda juaj o njerez.

u74

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antares:
[qb] Po duhet te dish se Perset jane nje nga djepet e qyteterimit arian dhe ka studiuees qe i konsiderojne si arianet e mirefillte (Edhe ngjyren e lekures perset/iranianet e kane te bardhe)....

...Kurdet, kjo race e ndyre eshte e perhapur ne Turqi, Irak, Siri, Iran dhe ....[/qb]
Po ku ke pare pers te bardhe mor kungull :confused:
Peresit dhe turqit cilesohen si jo te bardhe .

Ti anetares si humanist i madh qe je :confused: i quan kurded "rrace e ndyre" te shperndare ne Turqi,Irak,Siri,Iran etj.
Sipas kesaj logjikes tende shterp del qe edhe shqiptaret duhet te ishin quajtur "rrace e ndyre"
kur ishim te ndare ca nen turkun , ca nen grekun dhe te tjeret nen serbin .

Nje dite edhe kurded ashtu si shqiptaret do ta kene shtetin e tyre se iu takon , edhe kurded kane atdheun e tyre qe fatkeqesisht sot eshte i copetuar nga "vellezerit" e tyre muslimane turq ,irakiene , siriane dhe iraniane .

Sic duket disa muslimane mundohen ti zbatojne mesimet e profetit shume strikt ne marrdhenie me te tjere ndersa kur vjen puna tek njeri-tjetri tamam ate faqe te librit te shenjte ku profeti flet per drejtesi dhe barazi e grisin dhe me te fshijne prapanicen ,ne vend qe ta lajne me uje.

I them keto fjale se tipa si anetares ndryshe reagojne per palestinezet dhe ndryshe per kurded ne fund te fundit ku eshte ndryshimi ?

Sa per temen Turqia nuk ka vend ne Evrope se nuk eshte pjese e Evropes nga ana kulturore , historike , gjeografike dhe e rraces .

Evropa eshte rrezikuar seriozisht prej Turqise dhe kjo e fundit ka kryer atrociti ne Evrope shume prej tyre kunder shqiptareve .

Turqia edhe sot e kesaj dite vepron ne dem te interesave shqiptare.
Turqia per 500 vjet nuk lejoi qe te shkruhej gjuha shqipe dhe te zhvillohej kultura shqiptare . Greket , serbet , bullgaret u lejuan te shkruanin gjuhen e tyre por jo shqiptaret .

Turqia ka kundershtuar fuqishem nderhyrjen e NATO-s ne favor te shqiptareve te Kosoves ne vitin 1999 .

StepbyAlbania

Primus registratum

Evropa eshte ajo qe po nxit dhe ka nxit TURQIN t'futet n'BE, edhe pse ne arene duket sikur turqia PO VDEES qe t'futet. S'ke rajon ne bote ME STRATEGJIKE se TURQIN.

Nigjone plakun .. /pf/images/graemlins/wink.gif , e LERENI evropen KURVE.

marina s.

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Step by Albania:
[qb] Evropa eshte ajo qe po nxit dhe ka nxit TURQIN t'futet n'BE, edhe pse ne arene duket sikur turqia PO VDEES qe t'futet. S'ke rajon ne bote ME STRATEGJIKE se TURQIN.

Nigjone plakun .. /pf/images/graemlins/wink.gif , e LERENI evropen KURVE. [/qb]
po te nisemi nga historia,or plak, /pf/images/graemlins/wink.gif ne duhet te leme si evropen ashtu dhe turqine.por ne fakt mund te leme vetem njeren prej tyre dhe ajo nuk eshte evropa.
Joe Somebody :thumbsup: